DIALOG INTERIOR


 

Când vezi şi auzi ceva, nu reacţiona imediat;

coboară-ţi mintea în inimă şi

încearcă să înţelegi ce simţi in acea clipă

dacă sentimentul este pozitiv

(bucurie, simpatie, entuziasm, iubire, plăcere)

poţi reacţiona imediat,

de preferinţă manifestându-ti recunoştinţa

faţă de cel ce ţi-a provocat sentimentul.

dacă sentimentul este negativ

(tristeţe, antipatie, deprimare, ură, neplăcere)

fă tot posibilul să nu reacţionezi imediat.

De regulă, sentimentele negative sunt reacţia unor răni nevindecate.

Acordă-ţi timpul necesar pentru a le înţelege foarte bine

(originea şi cauzele)

pentru ca, apoi, să le accepţi şi să le ierţi

Când conştiinţa

vă este îndreptată în afară,

apar mintea şi lumea.

Când este îndreptată înăuntru,

îşi recunoaşte propria Sursa

şi se întoarce acasă

în Nemanifestat.

 

 

ÎNCEPUTUL LIBERTĂŢII

e înţelegerea faptului că nu sunteţi „gânditorul”. În momentul în care începeţi să observaţi gânditorul, un nivel superior de conştiinţă devine activ.

Atunci începeţi să va daţi seama că în spatele gândului se află o dimensiune vastă de inteligenţă şi că gândul nu reprezintă decât un minuscul aspect al acestei inteligenţe. Vă mai daţi seama că toate lucrurile care contează cu adevărat – frumuseţea, dragostea, creativitatea, bucuria, pacea interioară – izvorăsc de dincolo de minte.

Aţi început să vă treziţi.

ÎNCEPEŢI PRIN A VĂ ASCULTA VOCEA INTERIOARĂ CÂT DE DES PUTETI.

Acordaţi atenţie în mod special tiparelor repetitive de gândire, acelor benzi de magnetofon care se tot repetă în capul dumneavoastră probabil de ani întregi.

La acest lucru mă refer când vorbesc despre “observarea gânditorului”. Un alt mod de a o spune este: Ascultaţi vocea din capul dumneavoastră, fiţi acolo ca martor prezent.

Când ascultaţi acea voce ascultaţi-o în mod imparţial. Ceea ce înseamnă că nu o judecaţi. Nu judecaţi şi nu condamnaţi ce auziţi, pentru că aceasta ar însemna că aceeaşi voce a intrat din nou, peuşadin spate. Şi curând veţi înţelege: Există vocea, iar eu sunt aici, ascultând-o, observând-o. Conştientizarea sentimentului de eu sunt, acest sentiment al propriei prezenţe, nu este un gând. El izvorăşte de dincolo de minte.

Şi astfel, atunci când ascultaţi un gând, nu sunteţi conştient numai de gând, ci şi de propria prezenţă ca martor al gândului. Aşa apare o nouă dimensiune a conştiinţei.

ÎN TIMP CE VĂ ASCULTAŢI GÂNDUL,

simţiţi o prezenţă conştientă – sinele dumeavoastră profund – ca şi cum s-ar afla în spatele sau dedesuptul gândului. Atunci gândul îşi pierde puterea asupra dumneavoastră şi îşi pierde cu repeziciune din intensitate, pentru că nu îl mai încărcaţi cu energie prin identificarea cu el. Acesta este începutul sfârşitului gândirii voluntare şi compulsive.

Când un gând cedează, veţi simţi o discontinuitate în fluxul mental – un hiat al nonminţii. La început aceste întreruperi vor fi de scurtă durată, poate de câteva secunde, dar treptat vor deveni mai lungi. Când apar astfel de întreruperi, veţi simţi o anumită linişte şi pace interioară. Acesta este începutul stării naturale de trăire a unităţii cu Fiinţa, sentiment ce este adesea ascuns de către minte.

Prin exerciţiu acest sentiment de linişte şi pace devine mai adânc. De fapt, profunzimea lui nu are limite. Veţi simţi de asemenea cum un sentiment subtil de bucurie va invadează, izvorând din interior: bucuria Fiinţei.

În această stare de conectare interioară sunteţi mult mai alert, mult mai treaz decât în starea de identificare cu mintea. Sunteţi pe deplin prezent. Acest lucru măreşte şi frecvenţa vibraţiei câmpului energetic care dă viaţă corpului fizic.

Pe măsură ce pătrundeţi mai adânc în această dimensiune a nonminţii, cum i se spune uneori în Orient, atingeţi starea de conştiinţă pură. În această stare vă simţiţi propria prezenţă cu o asemenea intensitate şi bucurie, încât orice gând, orice emoţie, trupul fizic precum şi întreaga lume exterioară devin relativ lipsite de importanţă comparativ cu trăirea. Şi totuşi nu este o stare egoistă, ci chiar opusul ei. Va duce dincolo de ceea ce până acum aţi considerat a fi “propriul sine”. Această prezenţa este, în esenţă, ceea ce este…

DEVENIŢI INTENS CONŞTIENT DE MOMENTUL PREZENT.

ÎN LOC SĂ “OBSERVAŢI GÂNDITORUL”, puteţi crea un hiat în fluxul mental îndreptându-vă pur şi simplu întreaga atenţie asupra clipei Acum.

Acesta este un lucru care aduce o adâncă satisfacţie. În acest fel retrageţi conştiinţa din activitatea minţii şi creaţi un interval al nonminţii în care sunteţi extrem de alert şi conştient, dar fără a gândi. Aceasta este esenţa meditaţiei.

ÎN VIAŢA DE ZI CU ZI

puteţi exersa prin a va opri asupra oricărei activităţi de rutină, care de obicei înseamnă doar un mod de a atinge un scop şi de a-i acorda întreaga dumeavoastră atenţie, astfel încât activitatea însăşi să devină scopul.

De exemplu, de fiecare dată când urcaţi sau coborâţi scările, acasă sau la locul de muncă, observaţi îndeaproape fiecare pas, fiecare mişcare, chiar şi propria respiraţie. Fiţi total prezent. Sau când vă spălaţi pe mâini, fiţi atent la toate percepţiile senzoriale asociate acestei activităţi: sunetul apei şi felul în care o simţiţi, mişcările mâinilor, mirosul săpunului s.a.m.d. Sau atunci când urcaţi în maşină, după ce aţi închis portiera, opriţi-vă pentru câteva secunde şi observaţi-vă respiraţia. Conştientizaţi senzaţia calmă, dar intensă, de prezenţă.

Există un criteriu sigur în funcţie de care vă puteţi măsura succesul în această practică: gradul de pace interioară.

Singurul pas esenţial al călătoriei dumneavoastră spre iluminare este acesta:

Învăţaţi să nu vă mai identificaţi cu mintea dumneavoastră.

De fiecare dată când creaţi o pauză în fluxul mental, lumina conştiinţei devine mai puternică.

Într-o zi s-ar putea să vă treziţi zâmbindu-i vocii din capul dumneavoastră, aşa cum zâmbiţi la poznele unui copil.

Ceea ce înseamnă că nu va mai luaţi atât de în serios conţinutul minţii, pentru că sentimental dumneavoastră de sine nu mai depinde de acesta.

DACĂ AVEŢI DIFICULTĂŢI ÎN A VĂ SIMŢI EMOŢIILE,

începeţi prin a va concentra atenţia asupra câmpului energetic intern al corpului dumneavoastră.

Simţiţi-vă corpul din interior.

În acest fel veţi intra în contact cu emoţiile dumneavoastră.

Dacă doriţi cu adevărat să vă cunoaşteţi mintea, corpul vă va oferi întotdeauna o reflectare corectă, aşa că observaţi-vă emoţia sau, mai degrabă, simţiţi-o în corp. Dacă între minte şi emoţie există un aparent conflict, gândul este minciună, iar emoţia adevărul. Nu este adevărul ultim despre cine sunteţi, ci adevărul relativ despre starea minţii dumneavoastră în momentul respectiv.

Poate că nu veţi putea conştientiza sub forma gândurilor activitatea mentală inconştientă, dar ea a fi mereu reflectată în corp sub forma unei emoţii, iar de emoţie puteţi deveni conştient.

Observarea unei emoţii în acest mod este, în esenţă, acelaşi lucru cu ascultarea sau observarea gândului, aşa cum am arătat mai devreme.Singura diferenţă este că, pe când gândul se afla în minte, emoţia are o puternică componentă fizică şi va fi simţită în primul rând în corp. Puteţi atunci permite emoţiei să existe, fără a fi însă controlat de ea. Nu mai sunteţi emoţia, sunteţi martorul, prezenţa observatoare.

Dacă puneţi acest exerciţiu în practică, tot ceea ce este inconştient în dumneavoastră va fi adus în lumina conştiinţei.

OBIŞNUIŢI-VĂ SĂ VĂ ÎNTREBAŢI:

Ce se întâmplă în mine în acest moment?

Întrebarea vă va indica direcţia corectă. Dar nu analizaţi, observaţi numai. Concentraţi-vă atenţia spre interior. Simţiţi energia emoţiei.

Dacă nu există nici o emoţie, îndreptaţi-vă atenţia mai adânc în câmpul energetic interior al corpului dumneavoastră. Este poarta către Fiinţă.

URMĂRIŢI APARIŢIA ORICĂRUI SENTIMENT DEFENSIV.

Ce apăraţi? O identitate iluzorie, o imagine din mintea dumneavoastră, o entitate fictivă. Conştientizând acest tipar, observându-l, veţi renunţa să vă mai identificaţi cu el. În lumina conştiinţei dumneavoastră, acest tipar inconştient se va dizolva rapid.

Acesta este sfârşitul tuturor conflictelor şi al jocurilor de putere care subminează atât de mult relaţiile. Puterea asupra altora e slăbiciune deghizată în putere. Adevărata putere se afla în interior şi vă este acum disponibilă.

Mintea caută necontenit să nege clipa Acum şi să evadeze din ea. Cu alte cuvinte, cu cât vă identificaţi cu mintea dumneavoastră, cu atât mai mult suferiţi. Sau o puteţi privi şi aşa: cu cât sunteţi mai capabil să preţuiţi şi să acceptaţi clipa Acum, cu atât sunteţi mai liber de durere şi de suferinţă – liber de mintea egocentrică.

Dacă nu mai doriţi să creaţi suferinţă, nici dumneavoastră, nici celorlalţi, dacă nu mai doriţi să adăugaţi durere la reziduul de durere care trăieşte încă în dumneavoastră, atunci nu mai creaţi timp, sau cel puţin, nu mai mult decât e necesar pentru a face faţă problemelor practice ale vieţii. Cum să opriţi crearea timpului?

DAŢI-VĂ SEAMA CĂ MOMENTUL PREZENT ESTE TOT CE AVEŢI.

Transformaţi clipa Acum în principalul focar de atenţie al vieţii dumneavoastră.

Dacă înainte trăiaţi în timp şi făceaţi din când în când vizite scurte în clipa Acum,

trăiţi acum în prezent şi faceţi vizite scurte în trecut şi viitor când situaţiile practice ale vieţii o impun.

Spuneţi mereu “da” momentului prezent.

PUNETI CAPAT VECHIULUI TIPAR

de negare a clipei Acum si de rezistenta fata de momentul prezent.

Faceti un obicei din a va retyrage atentia din trecut si viitor ori de cate ori nu va sunt necesare.

Iesiti din dimensiunea timpului cat mai mult posibil in viata de zi cu zi.

Daca vi se pare greu sa patrundeti direct in clipa Acum, incepeti prin a observa tendinta obisnuita a mintii de a dori sa evadeze din prezent. Veti observa ca viitorul este de obicei imaginat ca fiind mai bun sau mai rau decat prezentul. Daca viitorul inchipuit este mai bun decat prezentul, acest lucru da speranta si un sentiment placut de anticipare. Daca este mai rau, creeaza anxietate. Ambele sunt iluzii.

Prin observarea de sine, starea de prezenta patrunde in mod automat in viata dumneavoastra. In clipa in care realizati ca nu sunteti prezent, ati devenit prezent. De fiecare data cand va puteti observa mintea, nu mai sunteti prins in ea. A aparut un alt factor, ceva ce nu apartine mintii: prezenta observatoare.

Fiti prezent ca observator al mintii dumneavoastra – al gandurilor si emotiilor, precum si al diferitelor reactii in diferite situatii. Fiti cel putin la fel de interesat de propria reactie pe cat sunteti de situatia sau de persoana care va determina sa reactionati.

Observati de asemenea cat de des vi se indreapta atentia spre trecut sau viitor. Nu judecati sau analizati ce observati. Priviti gandul, simtiti emotia, observati reactia. Nu faceti din ele o problema personala. Veti simti atunci ceva cu mult mai puternic decat toate lucrurile pe care le observati, veti simti insasi tacuta prezenta observatoare din spatele mintii, observatorul tacut.

UITAŢI SITUAŢIA DE VIAŢĂ  pentru un timp şi acordaţi atenţie vieţii dumneavoastră.

Situaţia dumneavoastră de viaţă există în timp. Viaţa dumneavoastră există acum.

Situaţia dumeavoastră de viaţă este o construcţie a minţii. Viaţa dumneavoastră este reală.

Găsiţi “poarta strâmtă care duce spre viaţă”. E numită “clipa Acum”. Reduceţi-vă viaţa la acest moment. Situaţia dumneavoastră de viaţă poate fi plină de probleme – cele mai multe situaţii de viaţa sunt aşa – dar descoperiţi dacă aveţi vreo problemă în acest moment. Nu mâine, nu peste zece minute, ci acum. Aveţi acum o problemă?

Când sunteţi încărcat de probleme nu mai există loc ca noul să se manifeste, nu mai există loc pentru soluţii. Aşa că, ori de câte ori puteţi, faceţi puţin loc, creaţi un spaţiu, pentru a putea găsi viaţa dincolo de situaţia de viaţă.

FOLOSITI-VA PE DEPLIN SIMTURILE.

Fiti acolo unde va aflati. Uitati-va in jur. Priviti numai, nu interpretati. Priviti lumina, formele, culorile, texturile. Constientizati prezenta tacuta a fiecarui lucru. Fiti constient de spatiul care permite fiecarui lucru sa existe.

Ascultati sunetele; nu le judecati. Ascultati linistea din spatele sunetelor.

Atingeti ceva – orice -, simtiti si constientizati Fiinta.

Observati ritmul propriei respiratii, simtiti aerul care intra si iese, simtiti energia vietii in corpul dumneavoastra. Permiteti fiecarui lucru sa existe, inauntru si in afara. Permiteti lucrurilor sa fie cum sunt. Patrundeti adanc in clipa Acum.

Astfel lasati in urma lumea distrugatoare a abstractiilor mentala, lumea timpului. Iesiti din mintea nesanatoasa care va secatuieste de energie vitala, la fel cum otraveste si distruge incet Pamantul. Va treziti dintr-un vis al timpului, in prezent.

CÂND CREAŢI O PROBLEMĂ , creaţi durere.

Este nevoie doar de o simplă alegere, o simplă decizie:”Orice s-ar întâmpla, nu-mi voi mai provoca durere. Nu voi crea probleme.” Deşi e o alegere simplă, este, de asemenea, una foarte radicală. Nu veţi face această alegere decât dacă sunteţi într-adevăr sătul de suferinţă, decât dacă simţiţi cu adevărat că nu o mai doriţi. Şi nu veţi reuşi să vă duceţi decizia la îndeplinire decât dacă accedeţi la puterea clipei Acum. Dacă nu mai creaţi suferinţă pentru dumneavoastră, nu o mai creaţi nici pentru ceilalţi. Şi nici nu mai contaminaţi frumosul Pământ, spaţiul dumneavoastră interior şi psihicul colectiv al omenirii cu negativismul creării de probleme.

Când apare o situaţie căreia trebuie să-i faceţi faţă, veţi acţiona cu limpezime şi fermitate, dacă acţiunea apare din conştiinţa momentului prezent. Şi probabilitatea de a avea succes va fi cu mult mai mare. Nu va fi o reacţie provenită din condiţionarea trecută a minţii dumneavoastră, ci va fi un răspuns intuitiv la situaţie. În alte momente, veţi descoperi că este mai eficient să nu faceţi nimic – să rămâneţi ancorat în clipa Acum, pe când altădată ar fi reacţionat mintea ataşată de timp.

ÎNTREBAŢI-VĂ: fac ceea ce fac cu bucurie, cu uşurinţă şi naturaleţe?

Dacă nu este aşa , atunci timpul acoperă momentul prezent şi viaţa este percepută că o povară sau ca o luptă.

Dacă în ceea ce faceţi nu există bucurie, uşurinţă şi naturaleţe, acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie sa vă schimbaţi activitatea. Poate fi suficient să schimbaţi modul în care o faceţi. “Cum” e întotdeauna mai important decât “ce”. Încercaţi să acordaţi mai multă atenţie lucrului pe care îl faceţi decât rezultatului pe care încercaţi să-l obţineţi prin acesta. Acordaţi întreaga dumneavoastră atenţie lucrurilor pe care vi le aduce momentul prezent. Acest lucru implică o acceptare totală a situaţiei prezente, pentru că nu puteţi acorda o atenţie totală unui lucru căruia îi opuneţi în acelaşi timp rezistenţă.

De îndată ce acceptaţi momentul prezent, toată nefericirea şi lupta se dizolvă, iar viaţa începe să curgă cu bucurie şi în pace. Când acţionaţi din conştiinţa momentului prezent, tot ceea ce faceţi abundă de un sentiment de grijă, dragoste şi calitate – chiar şi cele mai simple activităţi.

NU VĂ PREOCUPAŢI DE REZULTATUL ACŢIUNII

dumneavoastră, ci acordaţi atenţie acţiunii în sine. Rezultatele vor veni de la sine.

Aceasta este o puternică practică spirituală.

Când încercarea compulsivă de a evada din momentul prezent încetează, bucuria Fiinţei se revărsă în tot ceea ce faceţi.

În momentul în care atenţia vi se îndreaptă asupra clipei Acum, simţiţi prezenţa, linişte şi pace.

Nu mai depindeţi de viitor pentru împlinire şi satisfacţie – nu îl mai căutaţi pentru a vă aduce împlinirea.

De aceea, nu mai depindeţi de rezultate.

Nici eşecul, nici succesul nu au puterea să vă schimbe starea interioară de unitate cu Fiinţa. Aţi descoperit viaţa dincolo de situaţia de viaţă.

În absenţa timpului psihologic, sentimentul de sine derivă din Fiinţă, şi nu din trecutul personal.

De aceea, nevoia psihologică de a deveni altceva decât sunteţi, nu mai există.

În lume, la nivelul situaţiei dumneavoastră de viaţă, puteţi să deveniţi bogat, să adunaţi cunoştinţe, succes, să vă eliberaţi de una sau de alta, dar în dimensiunea adâncă a Fiinţei sunteţi acum complet şi întreg.

DUPĂ CE AŢI TRĂIT EXPERIENŢA STĂRII ATEMPORALE de conştiinţă

pentru scurte momente, începeţi să oscilaţi între dimensiunea timpului şi a prezenţei.

La început deveniţi conştient de cât de rar sunteţi cu adevărat prezent în clipa Acum. Dar a şti că nu eşti prezent este deja o mare realizare: această cunoaştere înseamnă prezenţă – chiar dacă la început durează doar câteva secunde în timp cronologic, înainte de a se pierde din nou.

Apoi, din ce în ce mai des, alegeţi să vă concentraţi atenţia asupra momentului prezent în loc de trecut şi de viitor, iar de fiecare dată când vă daţi seama că aţi pierdut clipa Acum sunteţi capabili să rămâneţi în ea nu doar pentru câteva secunde, ci pentru perioade mai lungi de timp, din perspectiva timpului cronologic.

Prin urmare, înainte de a fi ferm ancorat în starea de prezenţă, ceea ce înseamnă că sunteţi pe deplin conştient, veţi oscila pentru un timp între starea conştientă şi cea inconştientă, între starea de prezenţă şi cea de identificare cu mintea. De nenumărate ori veţi pierde clipa prezentă şi veţi reveni la ea. În final, prezenţa va deveni starea dumneavoastră predominantă.

OBSERVAŢI MULTIPLELE CĂI PRIN CARE DISCONFORTUL,

nemulţumirea şi tensiunea sunt cauzate de critici inutile, prin prezenţa faţă de situaţia prezentă şi prin negarea clipei Acum.

Orice conţinut inconştient se dizolvă când asupra sa se revarsă lumina conştiinţei.

De în îndată ce ştiţi cum să dizolvaţi inconştienţa obişnuită, lumina prezenţei dumneavoastră va străluci puternic şi vă va fi mult mai uşor să faceţi faţă inconştienţei adânci ori de câte ori îi veţi simţi atracţia gravitaţională. Însă este posibil ca la început să nu puteţi detecta cu uşurinţă inconştienţa obişnuită, pentru că este atât de normală.

OBIŞNUIŢI-VĂ SĂ VĂ URMĂRIŢI STAREA MENTALĂ şi emoţională prin observare de sine.

“Sunt destins în acest moment?” este o întrebare bună, pe care v-o puteţi pune în mod frecvent.

Sau puteţi întreba: “Ce se întâmplă în mine în mine în acest moment?”

Fiţi măcar la fel de interesat de ce se petrece în interiorul dumneavoastră precum sunteţi de ceea ce se întâmplă în exterior. Dacă interiorul este în ordine, situaţia exterioară se aşază de la sine. Realitatea principală este cea interioară, cea exterioară având o importanţă secundară.

NU RĂSPUNDEŢI ACESTOR ÎNTREBĂRI IMEDIAT.

Îndreptaţi-vă atenţia spre interior.

Priviţi înăuntru.

Ce fel de gânduri produce mintea dumneavoastră?

Ce simţiţi?

Îndreptaţi-vă atenţia în interiorul corpului dumneavoastră.

Simţiţi vreo urmă de încordare?

De îndată ce descoperiţi că există chiar şi un nivel minim de disconfort, în fundalul static,

încercaţi să aflaţi în ce mod evitaţi, opuneţi rezistenţă sau negaţi viaţa – prin negarea clipei Acum.

Există multiple căi prin care oamenii opun în mod inconştient rezistenţă momentului prezent.

Prin exerciţiu, puterea de observare de sine sau de evaluare a stării interioare se intensifică.

LĂSAŢI TRECUTUL SĂ MOARĂ ÎN FIECARE CLIPĂ.

Nu aveţi nevoie de el. Faceţi referire la trecut numai atunci când acest lucru este absolut relevant pentru situaţia prezentă. Simţiţi puterea acestui moment şi plinătatea Fiinţei. Simţiţi propria prezenţă.

Sunteţi îngrijorat? Vă preocupă multe întrebări de genul “Şi dacă…?” V-aţi identificat cu mintea dumneavoastră, care se proiectează într-o situaţie imaginară din viitor şi creează frică. Nu există nici o posibilitate de a face faţă unei astfel de situaţii, pentru că situaţia în sine nu există. Este o fantomă mentală.

Puteţi opri această nebunie care macină sănătatea şi viaţa prin simpla recunoaştere a momentului prezent.

CONŞTIENTIZAŢI-VĂ RESPIRAŢIA.

Simţiţi aerul intrând şi ieşind din corp. Simţiţi câmpul energetic interior. În viaţa reală – spre deosebire de proiecţiile mentale imaginare- , singurul lucru căruia vă trebui vreodată să-i faceţi faţă este acest moment.

Întrebaţi-vă ce “problema” aveţi acum, nu anul viitor, mâine sau peste cinci minute. Ce nu este în regulă cu acest moment?

Puteţi face faţă întotdeauna clipei prezente, dar nu puteţi niciodată face faţa viitorului – şi nici nu este nevoie să puteţi. Răspunsul, puterea, acţiunea corectă sau resursele necesare vor fi prezente atunci când veţi avea nevoie de ele, nu înainte şi nici după aceea.

RENUNŢAŢI LA AŞTEPTARE CA STARE MENTALĂ.

Când va surprindeţi alunecând în aşteptare… ieşiţi repede din ea. Intraţi în momentul prezent. Fiţi, pur şi simplu, şi bucuraţi-vă de sentimentul vieţii. Când sunteţi prezent, nu este niciodată nevoie să aşteptaţi ceva.

Aşa că data viitoare când cineva vă va spune: “Îmi pare rău că v-am făcut să aşteptaţi”, îi puteţi răspunde: “Nu face nimic, n-am aşteptat. Am stat aici şi m-am simţit bine, trăind bucuria de a fi eu însumi.”

IN SPATELE FRUMUSETII FORMELOR EXTERIOARE exista mai mult:

ceva care nu poate fi numit, ceva inefabil, o esenta interioare, profunda si sfanta. Oriunde si oricand exista frumusete, aceasta esenta interioara straluceste in exterior.

Vi se dezvaluie numai cand sunteti in prezent.

Este oare posibil ca aceasta esenta fara nume si prezenta dumneavoastra sa fie unul si acelasi lucru?

S-ar afla acolo in absenta prezentei dumneavoastra?

Meditati profund asupra acestui lucru. Descoperiti singur.

PENTRU A RĂMÂNE PREZENT ÎN VIAŢA DE ZI CU ZI,

este important să fiţi adânc înrădăcinaţi în propriul corp; altfel, mintea, care are o forţa extraordinară, vă va trage după sine, ca un rău tumultuos.

Înrădăcinarea în propriul corp presupune locuirea deplină a corpului. Îndreptarea permanentă a unei părţi a atenţiei înăuntrul câmpului energetic interior al corpului dumneavoastră. Simţirea corpului pe dinăuntru, cum s-ar spune. Conştiinţa corpului va menţine prezent. Va ancorează în clipa Acum.

Trupul pe care îl puteţi vedea şi simţi nu vă poate transpune în Fiinţă. Dar acest corp vizibil şi tangibil este numai un înveliş exterior, sau mai degrabă o percepţie limitată şi distorsionată a unei realităţi mai profunde. În starea dumneavoastră naturală de conectare cu Fiinţa, această realitate profundă poate fi simţită în orice moment sub forma corpului invizibil interior, a prezenţei care dă viaţă. Aşa că “să locuieşti corpul” înseamnă să simţi corpul pe dinăuntru, să simţi viaţa din corp şi prin aceasta să ajungi să realizezi că ceea ce eşti se afla dincolo de forma exterioară.

Sunteţi rupt de Fiinţă atât timp cât mintea va acaparează toată atenţia. Când acest lucru se întâmplă – şi se întâmplă continuu pentru cei mai mulţi oameni – nu sunteţi în corp. Mintea vă absoarbe toată conştiinţa şi o transformă în forme mentale. Nu vă puteţi opri din gândit.

Pentru a putea conştientiza Fiinţa, trebuie să redobândiţi conştiinţa acaparată de minte. Aceasta este o sarcină esenţială în călătoria dumneavoastră spirituală. Veţi elibera cantităţi vaste de conştiinţă, care înainte erau prinse într-o gândire inutilă şi compulsivă. O modalitate eficientă pentru a realiza acest lucru este să vă îndepărtaţi pur şi simplu atenţia de la gândire şi să o focalizaţi în corp, acolo unde Fiinţa poate fi simţită, în primă instanţă, ca acel câmp energetic interior care insufleteste ceea ce percepeti ca fiind corpul fizic.

ÎNDREPTAŢI-VĂ ATENŢIA ASPRA CORPULUI.

Simţiţi-l din interior. Este viu? Există viaţă în palmele, braţele, picioarele şi tălpile dumneavoastră, în abdomen, în piept?

Puteţi simţi câmpul energetic subtil care va străbate corpul şi care face să vibreze fiecare organ şi fiecare celulă? Îl puteţi simţi simultan în toate părţile corpului, ca un singur câmp energetic?

Menţineţi-vă atenţia îndreptată asupra corpului interior pentru câteva momente. Nu începeţi să vă gândiţi la el. Simţiţi-l.

Cu cât îi acordaţi mai multă atenţie, cu atât sentimentul va deveni mai clar şi mai puternic. Veţi simţi cum fiecare celulă este mai vie, iar dacă aveţi un puternic simţ vizual, este posibil să vedeţi cum corpul vă devine luminos. Deşi o asemenea imagine vă poate ajuta temporar, acordaţi mai multă atenţie sentimentului decât oricărei imagini care ar putea apărea. O imagine, oricât de frumoasă sau puternică ar fi, este deja definită de formă, aşa că este mai puţin important să o aprofundaţi.

INTRATI ADANC IN CORP

Pentru a pătrunde şi mai adânc în corp, încercaţi următoarea meditaţie. Sunt suficiente 10, 15 minute de timp cronologic.

ASIGURAŢI-VĂ CĂ NU PUTEŢI FI DERANJAT DE NIMIC din exterior, cum ar fi soneria telefonului sau oamenii care v-ar întrerupe. Aşezaţi-vă pe un scaun dar nu vă lăsaţi pe spate. Menţineţi-vă coloana vertebrală dreapta. Acest lucru vă va ajuta să rămâneţi alert. Sau aşezaţi-vă în poziţia dumneavoastră favorită de meditaţie.

Asiguraţi-vă că aveţi corpul relaxat. Închideţi ochii. Inspiraţi adânc de câteva ori. Simţiţi-vă respiraţia ca şi cum ar pătrunde în abdomenul inferior. Observaţi cum acesta se dilată şi se contractă uşor în timp ce aerul intră şi iese din corp. Conştientizaţi apoi întregul câmp energetic interior al corpului. Nu vă gândiţi la el – simţiţi-l. Făcând aceasta, retrageţi conştiinţa din minte. Dacă vi se pare util, folosiţi vizualizarea “luminii” pe care am descris-o mai devreme.

Când vă puteţi simţi clar corpul interior ca un singur câmp de energie, abandonaţi, dacă este posibil, orice imagine vizuală şi acordaţi atenţie numai senzaţiei. Dacă puteţi, renunţaţi şi la orice imagine mentală pe care încă poate o aveţi în legătură cu corpul fizic. Tot ceea ce rămâne este un sentiment învăluitor de prezenţa sau “fiinţare”, iar corpul interior este simţit ca fiind fără de graniţe.

Apoi pătrundeţi şi mai adânc în acest sentiment. Deveniţi una cu el. Contopiţi-vă cu câmpul de energie, până când nu mai percepeţi o dualitate între observator şi observat, între dumneavoastră şi corpul dumneavoastră. Se dizolvă acum şi distincţia dintre interior şi exterior, astfel încât nu mai există un corp interior. Pătrunzând adânc în corp, aţi trecut dincolo de el.

Rămâneţi în această dimensiune a Fiinţei pure atât timp cât vă simţiţi confortabil; deveniţi din nou conştient de corpul fizic, de respiraţie şi de simţurile fizice şi deschideţi ochii. Priviţi apoi împrejur timp de câteva minute, într-un mod meditativ – adică fără a pune etichete mentale – şi, în timp ce faceţi aceasta, continuaţi să simţiţi corpul interior.

CÂND AVEŢI CÂTEVA MINUTE LIBERE,

şi în special ca ultim lucru pe care îl faceţi noaptea înainte de a adormi şi ca primul lucru pe care îl faceţi dimineaţa la trezire, înainte de a vă ridica din pat, “inundaţi-vă” corpul cu conştiinţă. Închideţi ochii. Întindeţi-vă pe spate. Alegeţi diferite părţi ale corpului asupra cărora vă veţi îndrepta pentru început un scurt timp atenţia: palmele, tălpile, braţele, picioarele, abdomenul, pieptul, capul s.a.m..d. Simţiţi energia vieţii în acele părţi ale corpului pe cât de intens puteţi. Menţineţi-vă atenţia asupra fiecărei părţi a corpului în jur de 15 secunde.

Apoi lăsaţi atenţia să vă traverseze ca un val corpul, de câteva ori la rând, de la picioare spre cap şi invers. Pentru aceasta aveţi nevoie de aproximativ un minut. După aceea simţiţi-vă corpul interior în totalitatea sa, ca un singur câmp de energie. Păstraţi preţ de câteva minute acest sentiment.

În tot acest timp, fiţi intens prezent în fiecare celulă a corpului.

Nu vă îngrijoraţi dacă mintea reuşeşte ocazional să vă sustragă atenţia în afara corpului şi vă pierdeţi în gânduri. De îndată ce observaţi că lucrul acesta s-a întâmplat, readuceţi atenţia în corpul interior.

ORI DE CÂTE ORI AVEŢI NEVOIE DE UN RĂSPUNS,

de o soluţie sau de o idee creativă, încetaţi pentru un moment să gândiţi, concentrându-vă atenţia asupra câmpului energetic interior. Deveniţi conştient de linişte.

Când reîncepeţi să gândiţi, gândirea vă va fi proaspătă şi creativă. Obişnuiţi-vă ca în orice activitate mentală să oscilaţi la fiecare câteva minute între gândire şi un fel de ascultare interioară, o linişte interioară.

Am putea spune: nu gândiţi numai cu capul, gândiţi ci tot corpul.

URMĂRIŢI-VĂ RESPIRAŢIA CU ATENŢIE

în timp ce aerul iese şi intră în corp. Inspiraţi şi simţiţi cum abdomenul se dilată şi se contractă uşor la fiecare inspiraţie şi expiraţie.

Dacă vă este mai uşor să vizualizaţi, închideţi ochii şi imaginaţi-vă înconjurat de lumină sau scufundat într-o substanţă luminoasă – o mare de conştiinţă. Apoi inspiraţi acea luminal. Simţiţi cum substanţa luminoasă va inundă corpul şi-l face de asemenea luminos.

Apoi, treptat, concentraţi-vă mai mult asupra senzaţiei. Nu vă ataşaţi de nici o imagine vizuală. Sunteţi în corp. Aţi accesat puterea clipei Acum.

Iubirea este o stare a Fiinţei.

Iubirea nu se află în afară, ci în adâncul dumneavoastră.

Nu o puteţi pierde nicicând şi nu va poate părăsi.

Nu depinde de un alt corp,

de o formă exterioară.

Iubirea este o stare a Fiinţei.

Iubirea nu se află în afară, ci în adâncul dumneavoastră.

Nu o puteţi pierde nicicând şi nu va poate părăsi.

Nu depinde de un alt corp,

de o formă exterioară.

 

ACORDAŢI ATENŢIE ORICĂRUI SEMN DE NEFERICIRE,

sub orice formă ar apărea – poate fi corpul-durere pe cale de a se trezi din starea latentă. Acesta poate lua forma iritării, a nerăbdării, a unei proaste dispoziţii, a unei dorinţe de a răni, a enervării, a furiei, a deprimării, a nevoii de a crea un moment dramatic în viaţa dumneavoastră intimă s.a.m.d. Surprindeţi-l chiar în momentul în care se trezeşte din starea latentă. Rămâneţi în prezent, rămâneţi conştient. Fiţi paznicul mereu vigilent al spaţiului interior. E nevoie să fiţi suficient de prezent pentru a observa corpul-durere în mod direct şi pentru a-i simţi energia. Atunci nu vă mai poate controla gândirea.

CONCENTRAŢI-VĂ ATENŢIA ASUPRA SENTIMENTULUI

din interiorul dumneavoastră. Daţi-vă seama că acesta este corpul-durere. Acceptaţi prezenţa lui acolo. Nu vă gândiţi la el – nu lăsti sentimentul să se transforme în gândire. Nu judecaţi şi nu analizaţi. Nu vă creaţi din el o identitate. Rămâneţi prezent şi continuaţi să fiţi observatorul a ceea ce se întâmplă în dumneavoastră.

Conştientizaţi-vă nu doar durerea emoţională, ci deveniţi conştient şi de “cel care observă”, de martorul tăcut. Aceasta este puterea clipei Acum, puterea propriei dumneavoastră prezente. Apoi vedeţi ce se întâmplă.

OBSERVAŢI-VĂ REZISTENŢA INTERIOARĂ.

Observaţi-vă ataşamentul faţă de durere. Fiţi extrem de atent. Observaţi ciudata plăcere pe care o derivaţi din sentimentul de nefericire. Observaţi impulsul de a vorbi şi de a va gândi la acesta. Rezistenţa va ceda când conştientizaţi aceste lucruri.

Apoi îndreptaţi-vă atenţia asupra corpului-durere, rămâneţi prezent ca martor şi iniţiaţi astfel transpunerea.

Numai dumeavoastră puteţi face aceasta. Nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră.

PUTEREA PREZENTEI DUMNEAVOASTRA

Adevărul este că singura putere care există e conţinută în momentul prezent: puterea propriei dumeavoastră prezenţe. Odată ce înţelegeţi acest lucru, realizaţi de asemenea că dumneavoastră sunteţi acum răspunzător pentru spaţiul dumneavoastră interior – şi nimeni altcineva – şi că trecutul nu poate învinge puterea clipei Acum.

Inconştienţa îl creează; conştiinţa îl transformă în sine însuşi. Sfântul Pavel a exprimat foarte frumos acest lucru. “Iar tot ce este pe faţă se descoperă prin lumină, că tot ceea ce este descoperit, lumină este.” (Efeseni, 5,13)

Aşa cum nu puteţi lupta împotriva întunericului, nu puteţi lupta împotriva corpului-durere. Este suficient să îl observaţi. Observarea implică acceptarea lui ca parte a ceea ce este în momentul prezent.

INDIFERENT DACĂ TRĂIŢI SINGUR SAU AVEŢI UN PARTENER,

cheia rămâne aceasta: să fiţi prezent şi să vă intensificaţi prezenţa printr-o şi mai profundă concentrare a atenţiei în clipa Acum.

Pentru ca iubirea să înflorească este nevoie ca lumina prezenţei dumneavoastră să fie suficient de puternică, în aşa fel încât gândirea sau corpul-durere să nu poată prelua controlul şi să le confundaţi cu cine sunteţi de fapt.

Conştientizarea faptului că eşti Fiinţa din spatele gândirii, liniştea din spatele zgomotului mental, iubirea şi bucuria din spatele durerii, înseamnă libertate, salvare, iluminare.

Să anulezi identificarea cu corpul-durere înseamnă să aduci prezenţa în durere şi, în acest fel să o transformi.

Anularea identificării cu gândirea înseamnă a fi observatorul tăcut al gândurilor şi al comportamentului, şi mai ales al tiparelor repetitive de gândire şi al rolurilor jucate de către ego.

Dacă nu o mai investiţi cu identitate, mintea îşi pierde trăsătura compulsivă, care fundamental înseamnă impulsul compulsiv de a judeca şi de a opune rezistenţă faţă de ceea ce este, lucru care creează conflict, dramă şi noi dureri. De fapt, în momentul în care critica încetează, prin acceptarea realităţii existente, v-aţi eliberat de minte. Aţi făcut loc iubirii, bucuriei, păcii.

PUNEŢI MAI ÎNTÂI CAPĂT CRITICII DE SINE;

opriţi-vă apoi din a vă judeca partenerul. Cel mai puternic catalizator pentru transformarea unei relaţii este acceptarea totală a partenerului aşa cum este, fără a simţi nevoia de a-l judeca şi a-l schimba în vreun fel.

Aceasta vă aduce imediat dincolo de ego. Toate jocurile mentale şi toată dependenţa au luat atunci sfârşit. Nu mai există victime şi nici făptaşi, nici acuzatori sau acuzaţi.

Acesta este, de asemenea, sfârşitul oricărei codependenţe, al faptului de a fi atras în tiparul inconştient al altcuiva, permiţându-i în acest fel perpetuarea. Atunci ori vă veţi despărţi – în dragoste -, ori veţi pătrunde împreună şi mai profund în clipa Acum în Fiinţă. Poate fi chiar atât de uşor? Da, este atât de uşor.

Iubirea este o stare a Fiinţei. Iubirea nu se afla în afara, ci în adâncul dumneavoastră. Nu o puteţi pierde şi nu vă poate părăsi. Nu depinde de vreun alt corp, de vreo formă exterioară.

ÎN LINIŞTEA PREZENŢEI, vă puteţi simţi propria realitate atemporală şi fără formă, ca viaţă nemanifestată care vă animă forma fizică. Apoi puteţi simţi aceeaşi viaţă în adâncul fiecărui om şi al fiecărei fiinţe. Priviţi dincolo de valul formei şi separării. Acest lucru este realizarea unităţii. Acest lucru este iubirea.

Deşi scurte străfulgerări de iubire sunt posibile, ea nu poate înflori decât dacă sunteţi permanent liber de identificarea cu mintea, iar prezenţa dumneavoastră este suficient de intensă încât să fi dizolvat corpul-durere – sau puteţi cel puţin să rămâneţi prezent ca observator. Corpul-durere nu mai poate prelua atunci controlul asupra dumneavoastră, distrugând astfel dragostea.

ÎN FIECARE MOMENT, PĂSTRAŢI CONŞTIINŢA MOMENTULUI,

mai ales conştiinţa stării dumneavoastră interioare. Dacă există furie, fiţi conştient de furie. Dacă există gelozie, sentimente defensive, nevoia de ceartă, de a avea dreptate, dacă există copilul interior care cere dragoste şi atenţie, sau dacă există durere emoţională de orice fel – orice ar fi, fiţi conştient de realitatea momentului şi păstraţi “cunoaşterea”.

Relaţia devine atunci sadhana dumneavoastră, practica dumeavoastră spirituală. Dacă observaţi comportament inconştient în partenerul dumneavoastră, cuprindeţi-l în îmbrăţişarea iubitoare a cunoaşterii dumneavoastră, în aşa fel încât să nu reacţionaţi.

Inconştienţa şi cunoaşterea nu pot coexista pentru mult timp – chiar dacă numai celălalt deţine această cunoaştere, şi nu şi cel care manifestă inconştienţa. Pentru forma de energie din spatele ostilităţii şi a atacului, prezenţa dragostei este de nesuportat. Dacă reacţionaţi sub orice formă la inconştienţa partenerului, deveniţi şi dumneavoastră inconştient. Dar când vă amintiţi să vă observaţi propria reacţie, nimic nu este pierdut.

ÎNVĂŢAŢI SĂ EXPRIMAŢI

ceea ce simţiţi fără să învinovăţiţi. Învăţaţi să vă ascultaţi partenerul într-un mod deschis, nedefensiv.

Acordaţi-i partenerului spaţiu pentru a se putea exprima. Fiţi prezent. Acuzarea, apărarea, atacul – toate acele tipare care sunt proiectate pentru a întări, a proteja sau a răspunde cerinţelor sinelui fals – vor deveni astfel inutile. Să acordaţi spaţiu atât altora, cât şi dumneavoastră înşivă este de o importanţă vitală. În lipsa spaţiului dragostea nu poate înflori.

Când aţi îndepărtat cei doi factori care distrug relaţia – deci atunci când aţi transformat corpul-durere şi nu vă mai identificaţi cu mintea şi cu poziţiile mentale – şi după ce acelaşi lucru a fost făcut şi de partenerul dumneavoastră, veţi trăi fericirea unei relaţii înfloritoare. În loc să oglindiţi durerea şi inconştienţa celuilalt, în loc să va satisfaceţi reciproc dorinţele de dependenţă ale falsului sine, veţi reflecta unul în celălalt dragostea adâncă pe care o simţiţi, acea iubire care apare odată cu conştiinţa unităţii cu tot ceea ce există.

Aceasta este iubirea care nu are contrariu.

TOT CE TREBUIE SĂ FACEŢI ESTE SĂ ACCEPTAŢI PE DEPLIN ACEST MOMENT.

Atunci vă veţi simţi bine aici şi acum şi veţi fi împăcat cu propria persoană.

Dar este oare nevoie să aveţi o relaţie cu propria persoană? De ce nu puteţi fi pur şi simplu dumneavoastră? Când aveţi o relaţie cu propria persoană, v-aţi împărţit deja în două: “eu” şi “eu însumi”, subiect şi obiect. Aceasta dualitate creată de minte este cauza fundamentală a complexităţii inutile, a tuturor problemelor şi conflictelor din viaţa dumneavoastră.

În starea de iluminare, sunteţi dumneavoastră – “dumneavoastră” şi “sinele dumeavoastră” devin una. Nu vă mai judecaţi pe “dumneavoastră înşivă”, nu vă mai plângeţi de milă, nu vă iubiţi, nu vă urâţi, etc. Ruptura cauzată de conştiinţa autoreflexivă e vindecată, iar blestemul e înlăturat. Nu există nici un “sine” pe care trebuie să-l mai protejaţi, să-l apăraţi sau să-l hrăniţi.

Când atingeţi iluminarea, o singură relaţie nu va mai exista: relaţia cu propria persoană. Odată ce aţi renunţat la ea, toate celelalte relaţii vor fi relaţii de iubire.

Când vă abandonaţi în faţa a ceea ce există

Şi deveniţi astfel pe deplin prezent,

Trecutul încetează să mai aibă vreo putere.

Dimensiunea Fiinţei, care fusese acoperită

De către minte, se deschide.

Vă invadează brusc o linişte adâncă

Şi o pace de nepătruns.

Şi în acea pace este bucurie extraordinară.

Şi în acea bucurie este dragoste.

Şi în miezul cel mai intim este sacrul, incomensurabilul,

Cel ce nu poate fi numit.

OBSERVAŢI ORICE PLANTĂ SAU ORICE ANIMAL

şi lăsaţi-le să vă înveţe ce înseamnă acceptarea a ceea ce este şi abandonarea de sine în clipa Acum.

Lăsaţi-le să vă înveţe Fiinţa.

Lăsaţi-le să vă înveţe integritatea – să fii întreg, să fii tu însuţi, să fii real.

Lăsaţi-le să vă înveţe cum să trăiţi şi să muriţi şi cum să nu transformaţi viaţa şi moartea într-o problemă.

SIMŢIŢI CĂ DEVENIŢI TRANSPARENT,

ca şi cum nu aţi mai avea soliditatea corpului material. Acum permiteţi zgomotului sau oricărui lucru care provoacă o reacţie negativă, să treacă pur şi simplu prin dumneavoastră. Nu se mai izbeşte de un “perete” solid în interiorul dumneavoastră.

După cum am spus, exersaţi mai întâi cu lucruri minore. Cu alarma de la maşină, cu lătratul câinelui, cu ţipetele copiilor, cu blocajul din trafic. În loc să aveţi un perete de rezistenţă în interiorul dumneavoastră, de care se lovesc constant şi dureros lucrurile care “n-ar trebui să se întâmple”, lăsaţi totul să treacă prin dumneavoastră.

Cineva va spune un lucru grosolan sau cu intenţia de a va răni. În loc să recurgeţi la reacţia inconştientă şi negativă, precum atacul, apărarea sau închiderea în sine, lăsaţi totul s treacă prin dumneavoastră. Nu opuneţi rezistenţă. Este ca şi cum nu ar mai exista nimeni care poate fi rănit. Aceasta este iertarea. În acest fel deveniţi invulnerabil.

NU CĂUTAŢI PACEA.

Nu căutaţi nici o altă stare decât cea în care sunteţi acum. Pentru că altfel veţi crea conflict interior şi rezistenţa inconştientă.

Iertaţi-vă atunci când nu sunteţi împăcat. Atunci când acceptaţi toată lipsa dumneavoastră de pace, aceasta se transformă în pace. Orice acceptaţi pe deplin vă duce acolo, vă dăruieşte pacea. Acesta este miracolul abandonării.

Când acceptaţi ceea ce este, fiecare moment devine cel mai bun moment. Aceasta este iluminarea.

TRECÂND DINCOLO DE POLARITATEA CREATĂ DE MINTE,

deveniţi asemenea unui lac adânc. Situaţia externă a vieţii dumneavoastră, orice se petrece în exterior, este suprafaţa lacului. Uneori calmă, alteori furtunoasă şi agitată de vânt, în concordanţă cu ciclurile şi anotimpurile. În adânc însă, lacul rămâne mereu netulburat. Dumneavoastră sunteţi întregul lac, nu numai suprafaţă, şi sunteţi în contact cu propria adâncime care rămâne absolut nemişcată.

UNA DINTRE CELE MAI PUTERNICE PRACTICI

spirituale este meditaţia profundă asupra morţii formelor fizice, inclusiv a dumneavoastră.

Se numeşte: a muri înainte de moarte.

Pătrundeţi adânc în aceasta meditaţie.

Forma dumeavoastră fizică se dizolvă, nu mai există.

Apoi vine un moment când toate formele mentale sau gândurile mor şi ele.

Sunteţi încă aici – prezenţa divină din dumneavoastră. Luminoasă, pe deplin trează.

Nimic din ce a fost real nu a murit vreodată, ci numai nume, forme şi iluzii.

ABANDONAREA ESTE ÎNŢELEPCIUNEA SIMPLĂ,

dar profundă, care înseamnă a accepta cursul vieţii şi a nu i te opune. Singurul loc unde poţi simţi cursul vieţii este momentul Acum, aşa că abandonarea este acceptarea momentului prezent în mod necondiţionat şi fără rezerve.

Înseamnă abandonarea rezistenţei interioare faţă de ceea ce este.

NU ESTE NEVOIE SĂ ACCEPTAŢI O SITUAŢIE DE VIAŢĂ

indezirabila sau neplăcută. Nu este nevoie nici să vă amăgiţi şi să spuneţi că totul este bine. Nu. Recunoaşteţi pe deplin că vreţi s ieşiţi din respectiva situaţie. Apoi vă restrângeţi atenţia la momentul prezent fără a-l eticheta mental în nici un fel.

Aceasta înseamnă că nu judecaţi clipa de Acum. De aceea nu există nici rezistenţă, nici negativism emoţional.

Acceptaţi calitatea acestui moment.

Apoi acţionaţi şi faceţi tot ce vă sta în putinţă pentru a ieşi din această situaţie.

Acest mod de a acţiona îl numesc acţiune pozitivă. Acţiunea pozitivă este cu mult mai eficientă decât acţiunea negativă, care apare din furie, din disperare sau din frustrare. Continuaţi să practicaţi abandonarea până obţineţi rezultatul dorit, evitând să etichetaţi clipa Acum.

DACĂ SITUAŢIA DUMNEAVOASTRĂ DE VIAŢĂ VI SE

pare nesatisfăcătoare sau chiar intolerabilă, numai prin abandonare veţi putea să spargeţi tiparul de rezistenţă inconştientă care perpetuează situaţia.

Abandonarea este perfect compatibilă cu acţiunea, cu iniţierea schimbării sau cu împlinirea obiectivelor. Dar în starea de abandonare, acţiunile dumneavoastră sunt animate de o energie total diferită, de o calitate diferită. Abandonarea vă reconectează la energia-sursă a Fiinţei, iar dacă ceea ce faceţi este impregnat cu Fiinţa, acţiunea în sine devine o celebrare plină de bucurie a energiei vieţii, care vă poartă şi mai adânc în Acum.

Când nu opuneţi rezistenţă, calitatea conştiinţei şi, prin urmare, calitatea a tot ceea ce faceţi, creşte extraordinar de mult. Rezultatele vor veni de la sine şi vor reflecta această calitate. Putem numi acest gen de acţiune “acţiunea din starea de abandonare”.

ÎN STAREA DE ABANDONARE

vedeţi foarte limpede ce trebuie făcut şi acţionaţi făcând câte un singur lucru pe rând şi concentrându-vă asupra fiecărui lucru în parte.

Învăţaţi de la natură: observaţi cum fiecare lucru se împlineşte şi cu miracolul vieţii se dezvăluie fără nemulţumire sau nefericire.

De aceea a spus Iisus: “Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc”.

DACĂ ÎNTREAGA SITUAŢIE DE VIAŢĂ ESTE NESATISFĂCĂTOARE

sau neplăcută, extrageţi din ea numai acest moment şi abandonaţi-vă în faţa a ceea ce este. Aceasta este lanterna care trece prin ceaţă. Atunci starea dumneavoastră de conştiinţă încetează să mai fie controlată de condiţii exterioare. Nu mai acţionaţi pe baza reacţiei şi a rezistenţei.

Apoi priviţi datele concrete ale situaţiei. Întrebaţi-vă: “Există vreun lucru pe care îl pot face pentru a schimba situaţia, pentru a o îmbunătăţi sau pentru a ieşi din ea?” Dacă există întreprindeţi acţiunea potrivită.

Nu vă gândiţi la sutele de lucruri pe care va trebui sau s-ar putea să le aveţi de făcut la un moment dat în viitor, ci la singurul lucru pe care îl puteţi face acum. Aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să faceţi nici un plan. Poate că stabilirea unui plan este singurul lucru pe care îl puteţi face acum. Dar asiguraţi-vă că nu derulaţi “filme mentale” prin care vă proiectaţi necontenit în viitor, pierzând astfel clipa de Acum. Se poate ca acţiunea pe care o întreprindeţi să nu dea roade imediat. Până la acel moment – nu opuneţi rezistenţă faţă de ceea ce este.

DACĂ NU EXISTA NICI O ACŢIUNE

pe care să o puteţi întreprinde şi nici nu puteţi ieşi din situaţia respectivă, atunci folosiţi situaţia pentru a pătrunde mai adânc în starea de abandonare, mai adânc în Acum, mai adânc în Fiinţă.

Când pătrundeţi în această dimensiune atemporală a prezentului, schimbarea se produce deseori pe căi neobişnuite, fără un mare aport din partea dumneavoastră. Viaţa începe să vă ajute, devine cooperantă. Dacă factori interiori precum frica, vinovăţia sau inerţia v-au împiedicat să acţionaţi, aceştia se vor dizolva în lumina prezenţei dumneavoastră conştiente.

Nu confundaţi abandonarea cu o atitudine de genul: “Nimic nu mă mai tulbură” sau “Nu îmi mai pasă, pur şi simplu”, Dacă priviţi îndeaproape, veţi descoperi că o astfel de atitudine este contaminată de negativism sub forma resentimentelor ascunse şi nu este deloc abandonare, ci rezistenţă mascată.

Când vă abandonaţi, îndreptaţi-vă atenţia în interior spre a vedea dacă a mai rămas vreo urmă de rezistenţă. Fiţi extrem de atent când o faceţi; altfel, un rest de rezistenţă poate continua să rămână ascuns într-un colţ întunecat sub forma unui gând sau a unei emoţii ascunse.

ÎNCEPEŢI PRIN A RECUNOAŞTE CĂ EXISTĂ REZISTENŢĂ.

Fiţi prezent când se întâmplă, atunci când rezistenţa apare. Observaţi cum mintea o creează, cum etichetează situaţia, pe dumneavoastră înşivă şi pe alţii. Priviţi procesul mental implicat. Simţiţi energia emoţiei.

Observând rezistenta, veţi descoperi că nu serveşte niciunui scop. Prin concentrarea întregii dumneavoastră atenţii asupra clipei de Acum, aduceţi în conştient rezistenţa de natură inconştientă şi, prin aceasta, ea ia sfârşit.

Nu puteţi fi în acelaşi timp şi conştient şi nefericit, şi conştient şi negativist. Negativismul sau suferinţa, sub orice formă ar apărea, înseamnă că există rezistenţă, iar rezistenţa este întotdeauna de natură inconştientă.

De ce alegeţi nefericirea? Şi, dacă nu aţi ales-o, cum a apărut? Cărui scop serveşte? Cine o ţine în viaţă?

Chiar dacă sunteţi conştient de sentimentele dumneavoastră de nefericire, adevărul este că v-aţi identificat cu ele şi le menţineţi în viaţa prin gândire compulsivă. Totul se petrece în mod inconştient. Dacă aţi fi fost conştient, ceea ce înseamnă o prezenţă totală în Acum, tot negativismul ar dispărea aproape instantaneu. Nu ar putea supravieţui în prezenţa dumneavoastră.

Nici chiar corpul-durere nu poate supravieţui prea mult în prezenţa dumneavoastră. Vă menţineţi suferinţa în viaţă oferindu-i timp. Acesta este sângele ei vital. Îndepărtaţi timpul printr-o conştiinţă intensă a momentului prezent, şi corpul-durere moare. Dar vă doriţi să moară? Sunteţi satul cu adevărat? Cine aţi mai fi fără el?

Atât timp cât nu practicaţi abandonarea, dimensiunea spirituală este ceva despre care citiţi, despre care vorbiţi, care vă entuziasmează, despre care scrieţi cărţi, la care vă gândiţi, în care credeţi sau nu, după caz. Nu are nici o importanţă.

DIMENSIUNEA SPIRITUALĂ

devine o realitate vie în viaţa dumneavoastră numai când vă abandonaţi.

Când vă abandonaţi, energia pe care o emanaţi şi care vă conduce viaţa are o frecvenţă de vibraţie mult mai înaltă decât energia minţii care conduce acum lumea.

Prin abandonare, energia spirituală pătrunde în această lume. Nu provoacă suferinţă nici dumneavoastră înşivă, nici celorlalţi oameni şi nici vreunei alte forme de viaţă de pe planetă.

CÂND SPUNEŢI “NU” UNEI PERSOANE SAU UNEI SITUAŢII,

lăsaţi răspunsul să vină din înţelegere, şi nu dintr-o reacţie, din conştiinţa clară a ceea ce este rău sau bine pentru dumneavoastră în acel moment.

Lăsaţi-l să fie un “nu” liber de reacţie, un nu de o calitate înaltă, liber de orice negativism, pentru a nu crea astfel o nouă suferinţă.

Dacă nu vă puteţi abandona, acţionaţi imediat: exprimaţi-vă punctul de vedere, sau faceţi ceva care poate schimba situaţia, sau ieşiţi din ea. Asumaţi-vă responsabilitatea pentru propria viaţă.

Nu poluaţi cu negativism Fiinţa dumneavoastră interioară, frumoasă şi strălucitoare, şi nici Pământul. Nu daţi voie nefericirii, sub orice formă ar apărea, să-şi facă loc în dumneavoastră.

DACĂ NU PUTEŢI ÎNTREPRINDE NICI O ACŢIUNE –

dacă sunteţi de exemplu în închisoare -, atunci v–au mai rămas două opţiuni: rezistenta sau abandonarea – captivitatea sau libertatea interioară faţă de condiţiile exterioare. Suferinţa sau pacea interioară.

Relaţiile dumneavoastră se vor schimba profund prin abandonare. Dacă nu puteţi niciodată accepta ceea ce este, implicit nu-i veţi putea accepta nici pe ceilalţi aşa cum sunt. Îi veţi judeca, critica, eticheta, respinge, sau veţi încerca să-i schimbaţi.

Mai mult decât atât, dacă transformaţi continuu clipa Acum într-un mijloc pentru a împlini un scop din viitor, veţi transforma şi fiecare persoană pe care o întâlniţi sau cu care interacţionaţi într-un mijloc pentru realizarea unui scop. Relaţia însăşi – fiinţa umană – este de o importanţă secundară pentru dumneavoastră, sau poate chiar lipsită de orice importanţă. Ceea ce puteţi obţine din relaţie ocupa locul principal – indiferent dacă este vorba de câştig material, de un sentiment de putere, de plăcere fizică sau de o formă de gratificare a sinelui fals.

Permiteţi-mi să ilustrez modul în care abandonarea funcţionează în relaţii.

CÂND VĂ AFLAŢI IMPLICAT ÎNTR-O CEARTĂ

sau într-o situaţie conflictuală cu partenerul dumneavoastră sau cu cineva apropiat, începeţi prin a observa cât de defensiv deveniţi atunci când vă este atacată poziţia, sau observaţi forţa propriei agresiuni atunci când atacaţi poziţia celuilalt.

Observaţi-vă ataşamentul faţă de propriile puncte de vedere şi opinii. Simţiţi energia mental-emoţională din spatele nevoii dumneavoastră de a avea dreptate şi de a-i dovedi celuilalt că greşeşte. Aceasta este energia minţii egocentrice. O conştientizaţi recunoscând-o, simţind-o cât mai mult posibil.

Apoi, într-o zi, în mijlocul unei certe, vă veţi da seama brusc că aveţi posibilitatea de alegere, şi este posibil să decideţi să renunţaţi la propria reacţie – numai pentru a vedea ce se întâmplă. Vă abandonaţi.

Nu mă refer numai la abandonarea reacţiei în mod verbal, spunând: “Bine, ai dreptate”, cu o privire care spune “Mă situez deasupra acestei inconştiente copilăreşti”. Aceasta ar însemna doar deplasarea rezistenţei la un alt nivel, mintea egocentrică deţinând în continuare controlul şi reclamându-şi superioritatea. Mă refer la abandonarea întregului câmp de energie mental-emoţională din interiorul dumneavoastră, care lupta pentru putere.

Sinele fals este viclean, aşa că trebuie să fiţi extrem de atent, de prezent, şi absolut sincer cu dumneavoastră înşivă pentru a vedea dacă aţi abandonat cu adevărat identificarea cu o poziţie mentală şi v-aţi eliberat de minte.

DACĂ VĂ SIMŢIŢI DINTR-ODATĂ FOARTE UŞOR,

limpede şi profund împăcat, acesta este un semn inconfundabil ca v-aţi abandonat cu adevărat. Observaţi apoi ce se întâmplă cu poziţia mentală a celeilalte persoane când nu o mai alimentaţi cu energie prin rezistenţă. Când identificarea cu o poziţie mentală a dispărut, începe comunicarea autentică.

A nu opune rezistenţă nu înseamnă în mod necesar a nu mai face nimic. Singura semnificaţie a acestui lucru este că ceea ce faceţi nu faceţi ca reacţie. Amintiţi-vă înţelepciunea profundă care stă la baza artelor marţiale orientale: nu te opune forţei adevărului. Cedează pentru a învinge.

Spunând aceasta – “a nu face nimic” – atunci când vă aflaţi într-o stare de intensă prezenţă , este un factor de o extraordinară putere de transformare şi vindecare a situaţiilor şi a oamenilor.

Este un lucru radical diferit de inactivitatea din starea normală de conştiinţă, sau mai degrabă din starea de inconştienţă, care îşi are originea în frică, în inerţie sau indecizie. “A nu face nimic”, în sensul autentic, implică lipsa rezistenţei interioare şi o atenţie intensă.

CONCENTRAREA ATENŢIEI ASUPRA ACESTUI

moment şi abţinerea de la etichetarea lui mentală reduc boala la unul sau mai mulţi factori, precum: durere fizică, slăbiciune, disconfort sau neputinţă. Faţă de acestea vă abandonaţi – acum. Nu vă abandonaţi în fata ideii de “boală”.

Permiteţi-i suferinţei să vă aducă în momentul prezent, într-o stare de prezenţă conştientă intensă. Folosiţi suferinţa pentru iluminare.

Abandonarea nu transforma ceea ce este, sau, cel puţin, nu în mod direct. Abandonarea vă transformă pe dumneavoastră. Când în dumneavoastră s-a produs transformarea, întreaga dumneavoastră lume se transformă, pentru că lumea este doar o reflectare a conştiinţei prezente.

Nu boala este problema. Dumneavoastră sunteţi problema, atât timp cât mintea egocentrică deţine controlul.

CÂND SUNTEŢI BOLNAV SAU INVALID,

să nu credeţi că aţi eşuat în vreun fel, să nu vă simţiţi vinovat. Nu daţi vina pe viaţă că v-a tratat nedrept, dar nu va învinovăţiţi nici pe dumneavoastră. Toate aceste lucruri sunt o formă de rezistenţă.

Dacă suferiţi de o boală gravă, folosiţi-o pentru iluminare. Folosiţi orice lucru “rău” care se întâmplă în viaţa dumneavoastră pentru iluminare.

Retrageţi timpul din boală. Nu-i daţi un trecut şi un viitor. Permiteţi-i să vă forţeze să deveniţi intens conştient de momentul prezent – şi vedeţi ce se întâmplă.

Deveniţi un alchimist. Transmutaţi metalul obişnuit în aur, suferinţa în conştiinţă, dezastrul în iluminare.

Sunteţi grav bolnav şi aţi devenit acum furios din cauza a tot ceea ce am spus? Acesta este un semn clar că boala a devenit o parte a sentimentului dumneavoastră de identitate şi că acum vă protejaţi identitatea – şi în acelaşi timp protejaţi boala.

Starea care este etichetată drept “boală” nu are nimic de-a face cu cine sunteţi cu adevărat.

Ori de câte ori apare pe neaşteptate vreun dezastru sau atunci când o situaţie se “înrăutăţeşte” serios – o boală, un handicap, pierderea casei, a averii sau a unei identităţi sociale, ruperea unei relaţii intime, moartea sau suferinţa unei persoane iubite, sau chiar iminenţa propriei morţi -, trebuie să ştiţi că există şi cealaltă faţă a monedei, că sunteţi la un pas de ceva incredibil: o completă transformare alchimică a metalului obişnuit, de durere şi suferinţa, în aur. Acest pas se numeşte abandonare.

Ce spun nu înseamnă că veţi deveni fericiţi într-o asemenea situaţie. Nu veţi deveni. Dar frica şi durerea vor fi transformate în pace interioară şi serenitate, care apar dintr-un loc foarte adânc – din Nemanifestat. Este “pacea lui Dumnezeu care covârşeşte orice minte”. Comparativ cu aceasta, fericirea este un lucru superficial.

Odată cu această pace vine şi înţelegerea – nu la nivel mental, ci în profunzimea Fiinţei – că sunteţi indestructibil, nemuritor. Aceasta nu este o simplă credinţă. Este o certitudine absolută, care nu are nevoie de dovezi exterioare dintr-o sursă secundară.

PRIMA OCAZIE ESTE SĂ VĂ ABANDONAŢI

în fiecare moment realităţii. Ştiind că ceea ce există nu poarte fi anulat – pentru că există deja -, spuneţi da la ceea ce există, sau acceptaţi ceea ce nu există.

Apoi faceţi ce trebuie să faceţi, ce vă cere situaţia.

Dacă rămâneţi în această stare de acceptare, nu mai creaţi negativism, nici suferinţă, nici nefericire. Trăiţi într-o stare care nu cunoaşte rezistenţă, o stare de graţie şi naturaleţe, liberă de conflicte interioare.

Ori de câte ori nu puteţi face acest lucru, ori de câte ori pierdeţi ocazia – fie pentru că nu generaţi suficientă prezenţă conştientă care să prevină apariţia unui tipar de rezistenţă habituala şi inconştienţa, fie pentru că situaţia este atât de gravă, din punctul dumneavoastră de vedere, încât nu o puteţi accepta – , creaţi o formă de durere, o formă de suferinţă.

Poate părea că situaţia este cea care creează suferinţa, dar în ultimă instanţă nu este aşa – rezistenţa este cea care o creează.

IATĂ ŞI CEA DE-A DOUA OCAZIE DE A VA ABANDONA:

dacă nu puteţi accepta ce este în exterior, acceptaţi atunci ce este în interior. Dacă nu puteţi accepta condiţiile exterioare, acceptaţi atunci condiţiile interioare.

Aceasta înseamnă: nu vă opuneţi durerii. Permiteţi-i să existe. Abandonaţi-vă durerii, disperării, fricii, singurătăţii, sau oricărei forme ar îmbrăca-o suferinţa. Fiţi martorul ei fără să o etichetaţi mental. Îmbrăţişaţi-o.

Apoi vedeţi cum miracolul abandonării transformă suferinţa profundă în pace profundă. Aceasta este crucificarea dumneavoastră. Lăsaţi-o să devină învierea şi înălţarea dumneavoastră.

Când durerea vă este adâncă, toate vorbele despre abandonare vă vor părea în orice caz zadarnice şi lipsite de sens. Când durerea vă este adâncă, veţi simţi probabil mai degrabă un impuls puternic de a evada din ea, decât de a vă abandona. Nu doriţi să simţiţi ceea ce simţiţi. Ce ar putea fi mai normal? Dar nu există scăpare, nu există ieşire.

Există multe căi false de scăpare – muncă, băutura, drogurile, furia, proiecţia, reprimarea s.a.m.d. -, dar ele nu va eliberează de durere. Suferinţa nu-şi pierde din intensitate când o transferaţi la nivelul inconştient. Când negaţi durerea emoţională, lucrurile pe care le faceţi sau le gândiţi, precum şi relaţiile dumneavoastră, devin contaminate de ea. S-ar putea spune că o transmiteţi sub forma energiei pe care o emanaţi, şi ceilalţi o recepţionează într-un mod subliminal.

Dacă sunt inconştienţi, se vor simţi poate chiar obligaţi să vă atace sau să vă rănească într-un fel sau altul, sau dumneavoastră i-aţi putea răni, proiectându-vă propria durere asupra lor.

Atrageţi şi manifestaţi orice corespunde stării dumneavoastră interioare.

CÂND NU EXISTĂ CALE DE IEŞIRE DIN SUFERINŢA,

există totuşi întotdeauna o cale prin ea. Aşa că nu întoarceţi spatele durerii. Înfruntaţi-o. Simţiţi-o pe deplin. Simţiţi – nu vă gândiţi la ea! Exprimaţi-o dacă este necesar, dar nu creaţi un scenariu mental în jurul ei. Acordai întreaga dumneavoastră atenţie sentimentului, şi nu persoanei, evenimentului sau situaţiei care poate să o fi provocat.

Nu vă lăsaţi mintea să folosească durerea pentru a vă crea din ea o identitate de victimă. Plângându-vă de milă şi povestind altora povestea dumneavoastră rămâneţi blocat în suferinţă.

Pentru că este imposibil să scăpaţi de sentiment, singura posibilitate de schimbare este să pătrundeţi în el; altfel nimic nu se va schimba.

Aşa că dăruiţi atenţia dumneavoastră totală sentimentului şi abţineţi-vă de la

a-l eticheta mental. În timp ce vă adânciţi în sentiment, fiţi extrem de atent.

La început poate părea ca un loc întunecat înspăimântător, când veţi simţi impulsul puternic de a fugi, observaţi-l dar nu-l urmaţi. Continuaţi să vă concentraţi asupra sentimentului, continuaţi să simţiţi durerea, spaima, singurătatea, sentimentul de orice natură.

Rămâneţi atent, rămâneţi prezent – prezent în întreaga Fiinţă, cu fiecare celulă a corpului dumneavoastră. Când faceţi aceasta, aduceţi lumină în întuneric. Aceasta este flacăra conştiinţei dumneavoastră.

În acest stadiu, nu mai este nevoie să vă preocupaţi de abandonare. S-a întâmplat deja. Cum? Atenţia deplină este acceptare deplină, este abandonare. Fiind pe deplin atent, folosiţi puterea clipei Acum, care este puterea propriei dumneavoastră prezente.

Nici o urmă de rezistenţă ascunsă nu poate supravieţui în ea. Prezenţa elimina timpul. În lipsa timpului, suferinţa şi negativismul nu pot supravieţui.

ACCEPTAREA SUFERINŢEI

este o călătorie în moarte. A înfrunta durerea adâncă, a-i permite să existe, a vă concentra atenţia asupra ei înseamnă a pătrunde conştient în moarte. Când aţi murit de această moarte, realizaţi că nu există moarte – şi că nu există nimic de care să vă temeţi. Numai sinele fals moare.

Imaginaţi-vă o rază de soare care a uitat că este o parte inseparabila a soarelui şi se păcăleşte singură, crezând în iluzia că trebuie să lupte pentru supravieţuire, şi îşi creează o altă identitate decât cea a soarelui, agăţându-se de ea. Nu ar fi moartea acestei iluzii incredibil de eliberatoare?

VĂ DORIŢI O MOARTE UŞOARĂ? Aţi prefera să muriţi fără durere, fără agonie? Atunci muriţi faţă de trecut în fiecare moment şi lăsaţi lumina prezenţei dumneavoastră să elimine prin strălucirea ei sinele greoi, legat de timp, pe care l-aţi considerat a fi “dumneavoastră”.

Calea crucii – Realizarea iluminării prin suferinţă

Calea crucii este vechea – şi, până de curând, singura – cale a iluminării. Dar nu o respingeţi şi nu îi subapreciaţi eficacitatea. Încă funcţionează.

Calea crucii este o inversare completă. Ea înseamnă că cel mai rău lucru din viaţa dumneavoastră, crucea dumneavoastră, se transformă în cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat vreodată, obligându-vă sa a abandonaţi, să “muriţi”, obligându-vă să deveniţi nimic, să deveniţi asemenea lui Dumnezeu – pentru că şi Dumnezeu este un non-obiect.

Realizarea iluminării prin suferinţă – calea crucii – înseamnă să fii împins cu forţa în Împărăţia Cerurilor, în timp ce te împotriveşti ţipând şi dând din picioare. Până la urmă te abandonezi, pentru că nu mai poţi suporta durerea, dar durerea poate dura multă vreme înainte ca acest lucru să se întâmple.

ILUMINAREA ALEASA ÎN MOD CONŞTIENT înseamnă să renunţi la ataşamentul pentru trecut şi viitor şi să transformaţi clipa de Acum în principalul focar de atenţie al vieţii dumneavoastră.

Înseamnă să alegeţi să rămâneţi în starea de prezenţă, şi nu în timp.

Înseamnă să spuneţi “da” în faţa a ceea ce este.

Atunci nu mai aveţi nevoie de durere.

De cât timp credeţi că mai aveţi nevoie pentru a fi în stare să spuneţi: “Nu voi mai crea durere, nu voi mai crea suferinţă?” De câtă durere mai aveţi nevoie înainte de a putea face această alegere?

Dacă credeţi că aveţi nevoie de mai mult timp, veţi obţine mai mult timp – şi mai multă durere. Timpul şi durerea sunt inseparabile.

Puterea de a alege

Alegerea presupune conştiinţă – un grad înalt de conştiinţă. Fără ea nu aveţi nici o posibilitate de a alege. Alegerea începe în momentul în care renunţaţi la identificarea cu mintea şi la tiparele ei condiţionate, începe în momentul în care deveniţi prezent.

Până nu atingeţi acest punct, rămâneţi inconştient din punct de vedere spiritual. Aceasta înseamnă că sunteţi obligat să gândiţi, să simţiţi şi să acţionaţi într-un anume fel, în conformitate cu condiţionarea dumneavoastră mentală.

Nimeni nu alege disfuncţionalitatea, conflictul, durerea. Nimeni nu alege nebunia. Acestea se întâmplă pentru că nu există suficientă prezenţă în dumneavoastră pentru a dizolva trecutul, nu există suficientă lumină pentru a alunga întunericul. Nu sunteţi aici pe deplin. Încă nu v-aţi trezit complet. Între timp, mintea condiţionată vă conduce viaţa.

În mod similar, dacă sunteţi unul din cei mulţi care au probleme cu părinţii, dacă nutriţi încă resentimente legate de un lucru pe care l-au făcut sau nu l-au făcut, atunci tot mai credeţi că au avut posibilitatea de a alege – că s-ar fi putut comporta altfel. Mereu pare că oamenii au posibilitatea de alegere, dar aceasta este o iluzie. Atât timp cât mintea, cu tiparele ei condiţionate, vă conduce viaţa, ce posibilitate de alegere aveţi? Niciuna. Nici măcar nu sunteţi prezent. Starea de identificare cu mintea este extrem de disfuncţională. Este o formă de nebunie.

Aproape toată lumea suferă de această boală într-o măsură mai mică sau mai mare. În momentul în care vă daţi seama de acest lucru, nu mai pot exista resentimente. Cum aţi putea nutri resentimente faţă de boala cuiva? Singura reacţie potrivită este compasiunea.

Dacă sunteţi condus de minte, deşi nu aveţi posibilitatea de alegere, veţi suferi în continuare consecinţele inconştienţei şi veţi crea mai departe suferinţă. Veţi purta povara fricii, a conflictului, a problemelor şi a durerii. Suferinţa creată astfel vă va obliga să părăsiţi starea de inconştienţă.

NU PUTEŢI IERTA CU ADEVĂRAT,

nici pe alţii, nici pe dumeavoastră înşivă, atât timp cât sentimentul dumneavoastră de identitate derivă din trecut. Numai având acces la puterea lui Acum, care este propria dumneavoastră putere, poate exista iertare adevărată. Aceasta lasa trecutul fără putere şi înţelegeţi profund că nici un lucru pe care l-aţi făcut vreodată sau care vi s-a făcut nu poate nici măcar atinge esenţa luminoasă care sunteţi.

Când vă abandonaţi în faţa a ceea ce este şi deveniţi astfel pe deplin prezent, trecutul încetează să mai aibă vreo putere. Nu mai aveţi nevoie de el. Prezenţa este cheia. “Acum” este cheia.

Înţelege că adevărata fericire sălăsluieşte în tine. Nu pierde timp şi efort căutând pace şi mulţumire şi bucurie în lumea din afară.

Nu uita că adevărata fericire este în a oferi, nu în a primi.

Împarte. Zâmbeşte. Îmbrăţişează. Fericirea e un parfum ce nu poate fi pus pe alţii fără să nu te stropeşti puţin şi pe tine.

ABANDONAREA

Pentru că rezistenţa este inseparabilă de minte, renunţarea la rezistenţă – abandonarea –

reprezintă sfârşitul minţii ca stăpân al dumneavoastră, al acestui impostor care pretindea a fi cine sunteţi, al falsului dumnezeu.

Toate criticile şi tot negativismul dispar. Dimensiunea Fiinţei, care fusese ascunsă de către minte, se deschide.

Vă invadează brusc o linişte adâncă şi o pace de nepătruns.

Şi în acea pace este bucurie extraordinară.

Şi în acea bucurie este dragoste.

Şi în miezul cel mai intim este sacrul, incomensurabilul,

Cel ce nu poate fi numit.

Cu iubire,

UNIVERSUL

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s