Calea Barbatului Superior – Ghidul barbatului pentru a face fata provocarilor Eternului Feminin – David Deida


ADVERTISMENT

Cu toate ca oricine ar putea gasi drept utile practicile, regulile si conceptiile din aceasta carte, ea se comercializeaza cu mentiunea ca nici autorul, nici editura nu prezinta sfaturi medicale, psihologice, sexuale sau spirituale specifice. Si nimic din aceasta carte nu este menit sa fie diagnostic, reteta, recomandare sau leac pentru nici un fel de problema medicala, psihologica, emotionala, sexuala sau spirituala. Fiecare persoana este unica in felul ei si cartea aceasta nu poate lua in considerare aceste diferente individuale.

Cei interesati sa aprofundeze anumite aspecte de ordin practic trebuie sa recurga la un program de tratament, profilaxie, vindecare sau verificare generala a sanatatii numai consultand un medic, terapeut calificat si autorizat sau un alt profesionist competent. Orice persoana care sufera de o boala venerica sau locala a organelor sexuale sau a prostatei ar trebui sa consulte un doctor si un instructor calificat de yoga sexuala inainte de a practica metodele sexuale descrise in aceasta carte.

INTRODUCERE

Aceasta carte este un ghid pentru un anumit gen de barbat care a aparut recent. Acest barbat este constient de propria sa masculinitate, este constient de ceea ce vrea, increzator si hotarat, traindu-si modul de viata ales cu profunda integritate si umor. Acest barbat este sensibil, spontan si viu din punct de vedere spiritual, angajat din inima sa descopere si sa traiasca cel mai profund adevar al sau. Genul acesta de barbat este deschis si receptiv fata de manifestarile feminine elevate. Ii place sa o seduca pe iubita lui, dar nu in vechea maniera macho. Mai degraba, vrea sa o seduca cu atata dragoste incat si el si ea sa dispara in acest joc magic, constiinta lor unificata savurand plenitudinea iubirii insasi. Acest nou tip de barbat este devotat ideii de a personifica acest mod ideal de iubire. Munca sa este plina de daruire si intreaga sa viata este traita demn, neconstransa de conventii si prejudecati. El chiar vrea sa fie si sa ramana un om liber.

Acest barbat nu mai este un bataus speriat, care pozeaza precum un King Kong care are in grija universul. Nu este nici las, nici ipocrit si nici naiv. El are „coloana vertebrala”. Si-a acceptat atat latura masculina, cat si pe cea feminina, nu se mai cramponeaza de nici una dintre ele si nu tine sa construiasca pentru ceilalti o imagine falsa. Nu are nevoie sa aiba dreptate tot timpul, nici nu are nevoie sa fie intotdeauna protejat, cooperant si generos ca un baiat de treaba androgin. El pur si simplu traieste din adancul inimii, oferindu-si fara frica darurile, simtind cum fiecare clipa este menita sa-l trezeasca spre ceva superior, mai inalt si mai bun. Dar, mai presus de toate, inima sa aspira sa cante si sa preamareasca sentimentul profund al iubirii.

Pentru a ajuta la aflarea scopului cartii „Calea Barbatului Superior” , voi apela la cateva principii de sexualitate si dezvoltare spirituala care sunt detaliate intr-o alta carte a mea numita „Conexiunea intima”. Pana nu demult, in epoca moderna, rolurile barbatilor si femeilor erau bine stabilite si separate. Barbatii trebuiau sa plece si sa castige bani. Femeile trebuiau sa stea acasa si sa aiba grija de copii. Barbatii isi manipulau adesea femeile prin control fizic, financiar si chiar prin amenintare. Femeile isi manipulau adesea barbatii prin lovituri emotionale si sexuale. Caricaturile tipice si extreme ale acestei perioade trecute sunt nesimtitul macho si gospodina supusa. Daca citesti aceasta carte, probabil ai depasit aceasta prima etapa de identitate sexuala. Sau cel putin poti zambi pe seama ei.

A urmat si inca se desfasoara o etapa in care atat barbatii, cat si femeile, au cautat sa-si echilibreze manifestarile specifice masculine, respectiv feminine, ceea ce a facut ca ei sa doreasca sa semene mai mult unii cu altii. De exemplu, in Statele Unite, in anii ’60, barbatii au inceput sa-si scoata in evidenta latura feminina. Au invatat sa se lase purtati de val. Au renuntat la atitudinea lor rigida, unidimensionala si au adoptat moda parului lung, a hainelor pline de culoare, deschiderea fata de natura, muzica si un stil de viata mai lipsit de griji, mai spontan si totodata mai senzual. Au apelat, de asemenea, la mai multe mijloace de infrumusetare si sporire a stralucirii, energiei si a marii forte vitale, aspecte care au condus gradat la amplificarea laturii lor feminine si, atunci cand s-a intrecut masura, la o vadita efeminare.

Intre timp, multe femei faceau tocmai contrariul. Isi sporeau latura masculina, care, la nivelul caracterului omenesc, se manifesta de exemplu ca hotarare, claritate a scopurilor, simt practic, viziune de ansamblu. Femeile au castigat gradat independenta financiara si politica. Si-au consolidat carierele, s-au concentrat mai mult pe obiective personale pe termen lung, au facut studii superioare in numar din ce in ce mai mare. Au invatat sa-si recunoasca necesitatile si sa-si exprime mai mult nevoile si dorintele ajungand chiar sa-si poata impune ferm propriul punct de vedere.

Daca ai ajuns sa fii interesat de astfel de carti ca cea pe care o citesti acum, se prea poate sa fii mai deschis si chiar mai echilibrat decat au fost parintii tai. Daca esti femeie, probabil esti mai independenta si mai increzatoare in tine decat a fost mama ta. Daca esti barbat, probabil esti mai expresiv emotional si mai receptiv decat a fost tatal tau. Sau, cel putin, astfel de calitati ti se par acceptabile, chiar daca nu le exprimi tu insuti. Adu-ti aminte, nu cu multi ani in urma, un barbat care isi aranja parul sau o femeie care purta costum erau adesea considerati mai extravaganti, daca nu chiar ciudati.

A devenit un lucru bun, odata cu trecerea timpului, ca barbatii sa isi accepte feminitatea interioara, iar femeile sa isi accepte masculinitatea interioara. Au devenit mai putin fragmentati si, pe parcursul vietii, mai completi in manifestarile lor specifice. Au devenit, si trebuie sa recunoastem ca acesta este un lucru foarte bun, mai putin dependenti unul de altul: barbatii pot chiar sa schimbe scutecele, iar femeile au devenit capabile sa goleasca capcanele de soareci. Fostii barbati macho au devenit mai destinsi si mai sensibili. Gospodinele supuse au devenit mai independente si mai hotarate. In ceea ce priveste rolurile sociale, barbatii si femeile au devenit mai asemanatori. A fost o imbunatatire pentru toata lumea. Dar, chiar si aceasta etapa de pseudoechilibru este numai o etapa intermediara atat pentru barbati, cat si pentru femei, nu un punct final. Efectele secundare ale acestei tendinte spre asemanare, chiar si sexuala, pot fi considerate o cauza importanta a nefericirii resimtite in intimitate. Tendinta spre echilibru a dus la egalitate economica si sociala, dar si la un fel de neutralitate sexuala. Conturile din banca se balanseaza, in timp ce pasiunile se sting. Barbatii sunt mai putin macho, in timp ce sexualitatea pervertita si violenta continua sa sporeasca la televizor si in filme. Femeile au mai mult control asupra destinului lor financiar, dar sunt din ce in ce mai stresate si merg intr-un numar din ce in ce mai mare la terapeuti si doctori pentru a face fata ritmului si agitatiei vietii. De ce se intampla asa?

La seminariile si consultatiile mele aud cum femei independente si pline de succes se plang ca multi barbati din ziua de azi au devenit „lasi”, prea slabi si prea sovaitori ca sa se poata avea incredere in ei cu adevarat. Barbatii sensibili si afectuosi se plang ca multe din femeile de astazi au devenit dominatoare, prea inasprite si precaute emotiional pentru a fi acceptate pe deplin. Oare aceasta este expresia fundamentala a intelepciunii si evolutiei sexuale umane sau mai este inca un pas de facut?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie sa intelegem natura pasiunii sexuale si a deschiderii spirituale. Atractia sexuala se bazeaza intotdeauna pe polaritatea sexuala, care exprima acea forta a pasiunii care se produce intre polul masculin si cel feminin. De astfel, tot ceea ce se manifesta in acest univers se exprima sub forma a doua forte polar opuse. Polul nord si polul sud ai pamantului creeaza o forta magnetica. Polul negativ si polul pozitiv ai prizei electrice sau ai acumulatorului pentru masina creeza un circuit electric. La fel polul masculin si cel feminin dintre oameni creeaza circuitul senzatiei si al atractiei sexuale. Aceasta este polaritatea sexuala. Aceasta forta de atractie, care se manifesta intre cei doi poli diferiti, masculin si feminin, sta la baza acelui dinamism erotic care, din nefericire, asa cum observam in aceasta perioada, este din ce in ce mai redus ajungand, cu trecerea timpului, chiar sa dispara intre cei doi iubiti. Daca vrem pasiune adevarata, e nevoie de un seducator si un sedus, altfel, avem numai doi amici care se decid sa interctioneze si amoros, dar adeseori, intr-un mod jalnic atat pentru unul cat si pentru celalalt.

Fiecare dintre noi, barbat sau femeie, are atat calitati interioare masculine, cat si feminine. Barbatii pot purta cercei, pot imbratisa cu tandrete si pot dansa frenetic in padure. Femeile pot schimba uleiul la masina, pot acumula putere politica si financiara si pot boxa in ring. Barbatii pot avea grija de copii. Femeile pot lupta pentru tara lor. Acest lucru a fost deja demonstrat. Prin intermediul energiilor specifice, oricine poate genera atitudini masculine sau feminine in orice moment, desi s-ar putea sa aiba o preferinta mai puternica spre a se exprima intr-o maniera sau alta.

Concluzia despre relatia asa-zis „echilibrata”, sau” in a doua etapa”, care apare in prezent este urmatoarea: daca barbatii si femeile se cramponeaza de o uniformitate corecta din punct de vedere politic chiar si momentele de intimitate, atunci atractia sexuala dispare. Si nu numai atat, dar intregul izvor de care depinde toata vigoarea relatiei lor incepe sa sece. Iubirea poate fi inca puternica, prietenia poate fi inca puternica, insa polaritatea sexuala se atenueaza daca in momentele de intimitate unul din parteneri nu este dispus sa joace rolul polului masculin si celalalt nu e dispus sa il joace pe cel feminin. Trebuie sa continui sa dai viata diferentelor masculine si feminine daca vrei sa joci pe terenul pasiunii sexuale.

Acest lucru este valabil si in relatiile homosexuale, ca si in cele heterosexuale. De fapt, comunitatea gay si lesbiana este foarte constienta ca polaritatea sexuala nu depinde de sexul biologic. Dar tot e nevoie de doi poli pentru ca un joc sexual pasional sa continue intr-o relatie: masculin si feminin, deasupra si dedesubt, activ si pasiv, foc si apa sau oricum ai vrea sa numesti acesti doi poli opusi ai jocului sexual. Depinde de tine: poti avea o prietenie plina de iubire intre doua persoane asemanatoare, insa e nevoie de o persoana mai masculina si de una mai feminina in momentele in care vrei polaritate sexuala puternica. Nu conteaza daca ambele persoane sunt barbati sau daca sunt femei. Nu conteaza daca, intr-o relatie heterosexuala barbatul joaca rolul polului femini, iar femeia joaca rolul polului masculin. Nu conteaza nici daca schimbi in fiecare zi rolul polului masculin si pe cel feminin in cadrul cuplului in care tu iubesti cu toata finta si cu tot sufletul tau.

Pentru polaritate sexuala, e nevoie de polaritate energetica, de o diferenta atragatoare intre masculin si feminin. Nu e nevoie de aceasta diferenta in exprimarea iubirii, ci pentru a se putea exprima de asemenea si o pasiune sexuala benefica in mod sustinut. Pentru unele persoane care au ceea ce eu numesc o esenta sexuala mai echilibrata, polaritatea sexuala nu prea conteaza. Ei nu prea vor pasiune in intimitate. Nu vor jocuri afectuoase pline de spontaneitate si aluzii sexuale. Prefera sa aiba o prietenie civilizata plina de iubire si o comuniune sufleteasca fara suisurile si coborasurile pasionale. Iar pentru acesti oameni, cartea aceasta va fi irelevanta, poate chiar jignitoare.

Cartea aceasta este scrisa anume pentru acei barbati care exprima tendinte sexuale mai puternice, mai masculine, si pentru iubitele lor, care vor avea o esenta sexuala mai feminina, deoarece intotdeuna opusii se vor cauta pentru ca se atrag la nesfarsit. Oamenii acestia vor fi mereu atrasi in relatii in care se exprima in mod foarte puternic aceasta diferenta de polaritete, atat la bine, cat si la rau.

Esenta ta sexuala este substanta ta sexuala. Daca ai o esenta sexuala mai masculina, ti-ar face placere, desigur, si sa ramai acasa si sa te joci cu copiii, dar, in adancul sufletului tau este posibil sa nutresti sa afli care este menirea ta, care este scopul vietii tale, sau chiar sa fi animat de sentimentul ca ai o misiune. S-ar putea sa nu o stii inca, dar daca refuzi sa vrei sa o afli sau sa iti constientizezi propria menire sau scopul vietii tale este foarte posibil ca dupa un timp, viata ta sa ti se para goala, chiar daca relatia ta intima si viata de familie sunt satisfacatoare si pline de iubire.

Daca ai o esenta sexuala mai feminina, viata ta profesionala ar putea fi incredibil de infloritoare, dar inima tanu va fi implinita decat daca iubirea se revarsa din plin in viata ta intima sau in cea de familie. „Misiunea”sau cautarea libertatii este prioritatea masculinului, in timp ce cautarea iubirii este prioritatea femininului. Pentru fiinta ce exprima puternic masculinitatea, misiunea, competitia si a risca totul chiar infruntand moartea pot duce la trairea unor forme de extaz. Dovada: popularitatea printre barbati a povestilor de razboi, a faptelor eroice periculoase sau a meciurilor sportive decisive.

In schimb, pentru femeie scopul este cautarea iubirii. Inima este mereu facuta sa reverbereze la contactul cu energia sublima a iubirii. Si aceasta este ceea ce conteaza.

Femeia vrea sa fie coplesita cu iubire, iar daca fericirea iubirii reale nu este disponibila, ciocolata si inghetata – sau o drama romantica buna – vor fi de ajuns. Barbatul vrea sa simta extazul vietii traite pe muchie de cutit, iar daca nu are curajul sa o faca el insusi, o va urmari la televizor, la evenimente sportive si in seriale politiste. Chiar si oamenilor fericiti si impliniti li se va parea placut sa se uite la sporturi si sa manance inghetata, desigur. Incerc doar sa subliniez ceva: cu toate ca toti oamenii au atat calitati masculine, cat si feminine, pe care le-ar putea folosi in orice moment – de exemplu, ca sa fie mai duri la serviciu sau sa aiba grija de copii – majoritatea barbatilor si femeilor au totodata si o substanta mai masculina sau mai feminina. Si asta se vede in distractiile pe care le aleg regulat, precum si in jocurile si manifestarile sexuale pe care le prefera.

Gandeste-te putin. Ai prefera ca iubita ta sa fie mai puternica fizic decat tine sau ai prefera sa simti vulnerabilitatea ei fizica? Ce te-ar excita mai mult, s-o tintuiesti pe ea sub tine pe pat sau sa fii tu tinut sub ea? Sa fii cucerit de o iubita sensibila si puternica sau sa o simti abandonandu-se si lesinand in bratele tale? S-ar putea sa le vrei pe amandoua in momente diferite, dar de cele mai multe ori ce te excita? Sau, fiecare din aceste alternative te excita in egala masura? Adica, esti la fel de excitat de o iubita care e mai slaba din punct de vedere fizic decat tine sau de una care este mai puternica, sau exact la fel de puternica? Majoritatea barbatilor, cam 90%, din experienta mea, par sa aiba o preferinta clara. Ei fie prefera categoric ca iubita lor sa omoare gandacul care se taraste spre ei, fie n-au nimic impotriva sa il zdrobeasca ei insisi, poate chiar cu fervoare vanatoreasca. Cei mai multi barbati fie prefera in mod clar sa urmareasca un film de dragoste romantic la televizor in locul uni meci sangeros de box, fie invers. Ar putea sa le placa ambele uneori, insa esenta lor devine mai implicata emotional intr-unul sau altul din aceste momente. Daca ai vazut vreodata un grup de barbati care urmaresc un meci din Super Bowl, stii cat de emotionala devine esenta masculina in timp ce priveste un grup de oameni care traiesc la limita si isi ofera darurile.

Aproximativ 90% din oameni au o esenta sexuala fie mai masculina, fie mai feminina. Pe langa faptul de a avea o prietenie afectuoasa, le-ar placea sa fie sedusi de fiinta iubita sau sa o seduca, cel putin uneori, cu pasiune, cu iubire si cu forta. Acest lucru este valabil pentru persoanele homosexuale si heterosexuale in egala masura.

In jur de 10% din oameni, barbati si femei, heterosexuali si homosexuali, au o esenta mai echilibrata. Meciurile de box si povestile de dragoste ii emotioneaza in aceeasi masura. Nu prea conteaza pentru ei daca iutitul(a) lor e mai puternic(a) sau mai vulnerabil(a) din punct de vedere fizic decat ei. Oricum polaritatea sexuala nu este foarte importanta pentru ei in relatii.

Indiferent de sex sau orientare sexuala, daca vrei sa cunosti implinirea spirituala si sexuala profunda, trebuie sa stii care este esenta ta sexuala naturala – masculina, feminina sau echilibrata – si sa traisti conform acesteia. Nu iti poti nega adevarata esenta sexuala acoperind-o timp de ani de zile cu straturi de false atitudini si apoi sa crezi ca ti se va revela dintr-odata scopul vietii si vei deveni cu adevarat o fiinta libera din punct de vedere spiritual. Cartea aceasta este un ghid pentru a renunta la prefacatorie si a trai in conformitate cu interiorul tau, indeosebi pentru persoanele care au o esenta sexuala masculina si cele cu esenta feminina cu care acestea sunt in relatii de iubire.

Intr-un efort bine-intentonat de a oferi sanse si drepturi egale barbatului sau femeii din cuplul lor, multi oameni ajung sa isi reprime, fara sa isi dea seama, adevarata lor esenta sexuala. Nu e nevoie sa faca asta; fara indoiala, este posibil sa asiguri echilibrul si armonia cuplului si in acelasi timp sa te manifesti conform esentei tale masculine sau feminine. Dar majoritatea nu o fac. Asa ca sufera.

Majoritatea oamenilor uita ca uniformitatea care functioneaza la birou, nu functioneaza in intimitate in cazul a aproximativ 90% din cupluri: acele cupluri alcatuite din persoane care au mai mult esente masculine si feminine decat esente echillibrate. Daca ar trebui ca pasiunea sexuala si dinamismul erotic sa se exprime plenar in cuplu, diferentele de polaritate, respectiv masculinitatea specifica si feminitatea specifica, ar trebui sporite, nu diminuate, in momentele de intimitate.

Cand aceste polaritati, in manifestarile lor specifice, sunt mult diminuate de fondul mare de stres, cand sunt reduse din cauza obligatiilor familiale si profesionale, a tabu-urilor, a prejudecatilor, etc. etc. atractia sexuala e diminuata, moare pasiunea si gradat, gradat sunt erodate toate structurile incepand cu cele fizice si energetice si culminund cu structurile mai profunde ale fiintei care determina modul predominant de a intelege viata si de a o trai. Cu alte cuvinte, se altereaza chiar puterea de a percepe corect realitatea si, ca urmare, apare o distorsionare a acesteia. Este interesant de remarcat aici faptul ca aceste fiinte „slabe”n planul manifestarii polaritatii nu au o viziune spirituala asupra vietii, nu dau dovada de creativitate si, in general, sunt fiinte mai inchise si rigide.

Fortarea esentei tale masculine sau feminne intr-o personalitate echilibrata afecteaza practic fiecare parte din tine. Multe persoane cu esente adevarate feminine prezinta o intreaga serie de simptome fiziologice perturbate deoarece energia lor feminina „seaca” din cauza energiei masculine existente in exces in corpul lor, an de an, pentru a se adapta la stilul masculin de manifestare. Si multe persoane cu esente masculine, cautand sa se adapteze la stilul feminin al cooperarii si al circuitului energetic, se „detaseaza”de constiinta scopului vietii lor si isi inhiba tendintele native si cautarile, speriate de consecintele de a fi in realitate ele insele. De aici, apar acele nemultumiri frecvente si reprosuri legate de existenta a prea multor femei dominatoare si a prea multor barbati slabi.

Mai mult, cand iti negi adevarata esenta, negi posibilitatea intalnirii unei iubiri adevarate si reale. Iubirea inseamna deschidere, pana in cele mai mici detalii. Iar adevarata spiritualitate presupune iubirea si totala deschidere si acceptare. O persoana care isi neaga propria esenta si isi ascunde adevaratele dorinte e divizata in interior si nu se poate relaxa pana la a ajunge sa-si deschida spontan inima pentru a trai iubirea mult visata. Sufletul ei devine inchis si plin de indoiala. Neputand sa simta linistea fireasca si puterea neingradita a propriei finte, se simte amenintata si speriata. Teama aceasta exprima incapacitatea ei de a se deschide pe deplin in iubire. O astfel de persoana este handicapata spiritual, cu inima inchisa, chiar daca e posibil sa creada ca a realizat o relatie sigura si are o cariera de succes.

In acest context, trebuie deci sa recunoastem ca am evolut ca civilizatie, am evoluat in ceea ce priveste libertatea personala, egalitatea intre sexe si drepturile sociale, dar ne complecem in contrarietate, teama si artificialitate, toate in numele unei asa-zise morale sau a unor conveniente sociale care nu au nimic de-a face cu vroe viziune profunda, spirituala asupra vietii. De dragul autonomiei individuale si al corectitudinii sociale, avand numai intentii bune, am inceput din greseala sa negam, sa nivelam si sa neutralizam diferentele noastre feminne si masculine. Facand astfel, oamenii ajung adesea sa isi nege cele mai adanci dorinte, care sunt inradacinate in adevarata lor esenta sexuala. Multi oameni din ziua de azi cred ca au o esenta sexuala echilibrata, insa n cele mai mlte cazuri de fapt isi reprima dorntele si tendintele naturale care izvorasc din adevarata lor fiinta masculina sau feminina.

E important sa recunosti realitatea daca ai intr-adevar de gand sa te ocupi de viata ta. „Calea barbatului superior” se concentreaza asupra multor astfel de probleme pe care adesea le evitam sau le negam. De exemplu, daca ai cu adevarat o esenta sexuala echilibrata, atunci nu esti foarte tulburat sexual de nimeni. Dar daca est, de pilda, un barbat heterosexual cu o esenta sexuala masculina adevarata, atunci vei mai mereu atras sexual de femeile care se exprima mai „feminin”si pe care le vezi toata ziua, la serviciu sau pe stada. Chiar si de femeile maritate, precum si de adolescente. Atat timp cat au o anumita stralucire feminina, vei simti atractia cum iti pune sangele in miscare. Cum transformi aceasta potentiala problema sexuala intr-un dar spiritual?  Daca ai o esenta sexuala masculina mai puternica probabil ai recunoaste, daca ai fi extrem de sincer, ca relatia ta intima nu e atat de importanta pentru tine ca „misiunea”vietii tale, sau atingerea scopului tau spiritual, dar vre totusi sa ai o relatie intima implinita si armonioasa cu o femeie pe care sa o iubesti cu tot sufletul. Cum abordezi aceasta dilema de multe ori gresit inteleasa?

Pentru a raspunde cat mai clar la aceste intrebari, am ales sa scriu aceasta carte ca si cum as vorbi cu cel mai des intalnit caz de esenta sexuala masculina: un barbat heterosexual cu o esenta sexuala masculina. Cum am mai spus, exista multe alte clasificari dupa sex, esenta si preferinta sexuala. Tu, cititorule, ai putea fi, de pilda, o femeie heterosexuala cu o esenta masculina si ai putea fi maritata cu un barbat cu esenta feminina, sau un barbat homosexual cu esenta masculina casatorit cu un barbat cu o esenta feminina, si principiile din aceasta carte tot ar fi valabile pentru tine. Dar las in seama cititorului sa faca adaptarea formularii la cazul sau unic, daca e diferit de acesta, care e cel mai obisnuit.

As fi putut intitula cartea „Caleap ersoanei superioare cu o esenta masculina”, insa toata treaba ar deveni complicata daca as incerca sa dezvolt fiecare substitutie posibila al termenilor „el”si „ea”,” esenta sexuala masculina”, „esenta sexuala feminina” si „esenta sexuala echilibrata  „in fiecare relatie heterosexuala, bisexuala si homosexuala posibila. In cele din urma, am optat pentru simplitate. Poti adauga chiar tu substitutiile. Daca tu sau iubita ta aveti o esenta sexuala masculina – indiferent de anatomie, sex sau preferinta sexuala – cartea aceasta te va ajuta sa iti clarifici viata si iti va da posibilitatea sa iti oferi darurile tale cele mai profunde, personal si profesional, sexual si spiritual.

„Calea barbatului superior” este o carte scrisa in mod clar pentru persoanele care deja au respect fata de alte sexe si preferinte sexuale si care considera ca barbatii si femeile sunt egali din punct de vedere social, economic si politic. Acum sunt gata sa trecem la urmatoarea etapa, bazata pe acest respect reciproc si pe egalitate, dar integrand intr-o maniera spirituala tendintele si impulsurile specifice polaritatii masculin\feminin.

Este timpul sa depasim idealul nesimtitului macho, alcatuit numai din coloana vertebrala si fara inima. Este timpul sa depasim si idealul lasului sensibil si afectuos, alcatuit numai din inima si fara coloana vertebrala. Inima si coloana vertebrala trebuie imbinate intr-un singur om si apoi trecute in expresia cea mai deplina posibil a iubirii si a constiintei, ceea ce necesita o relaxare profunda in deschiderea infinita a prezentului. Iar pentru asta e nevoie de un nou fel de curaj. Aceasta este calea barbatului superior.

PARTEA INTAI

Felul de a fi al unui barbat

1. Nu te gandi ca trebuie sa termini ceva ca sa incepi sa fii tu insuti

Majoritatea barbatilor fac greseala de a crede ca intr-o zi ceva se va sfarsi, si vor putea face ce vor ei. Se gandesc „Daca muncesc suficient acum, intr-o zi as putea sa ma odihnesc.” Sau: „Intr-o zi, iubita mea va intelege ceva si atunci va inceta sa se planga.” Sau: „Fac asta acum numai pentru ca intr-o zi sa pot face cu viata mea ceea ce vreau cu adevarat.” Greseala este sa crezi ca in cele din urma lucrurile se vor schimba fundamental, chiar daca tu personal nu faci mai nimic pentru a te transforma chiar tu insuti. Nu! Lucrurile nu se vor schimba. Nu se vor termina niciodata. Caci mereu apar lucruri noi, „pentru care merita” sa uiti de tine insuti. Cat dureaza viata, provocarea creatoare este sa te lupti, sa te joci si sa iubesti clipa din prezent in timp ce oferi darul tau unic. 

Nu se va termina niciodata, asa ca nu mai astepta sa apara acele lucruri bune pentru a incepe sa te transformi. Incepand de acum, petrece minim o ora pe zi facand ceea ce astepti  sa faci dupa ce finantele tale vor fi mai sigure sau dupa ce copiii vor fi crescut si vor fi plecat de acasa, sau dupa ce iti vei fi indeplinit obligatiile si te vei simti liber sa faci ceea ce vrei cu adevarat sa faci. Nu mai astepta. Nu crede in mitul „intr-o zi cand totul va fi altfel”. Fa chiar acum lucrul pe care iti place sa-l faci, pe care astepti sa-l faci, pentru care te-ai nascut.

Petrece cel putin o ora pe zi facand orice iti place, pur si simplu, sa faci ce simti in adancul inimii ca trebuie sa faci in ciuda oricarei rutine sau a tuturor obligatiilor zilnice care par sa te limiteze. Totusi, te previn: ai putea descoperi ca nu faci sau nu poti sa faci lucrul respectiv; ca, de fapt, ideea ta despre un nou inceput sau implinirea unui vis al tau este numai o fantezie.

Majoritatea amanarilor sunt scuze pentru o lipsa de disciplina creatoare. Banii limitati si obligatiile familiale nu au oprit niciodata un barbat care a vrut cu adevarat sa faca ceva, desi ofera scuze pentru un barbat care de la bun inceput nu prea e la inaltimea provocarii creatoare. Afla astazi daca esti dispus sa faci ceea ce e nevoie pentru a-ti oferi darul in totalitate.

Ca prim pas, petrece astazi cel putin o ora oferind darul tau cel mai deplin, oricare ar fi el pe ziua de astazi, astfel incat cand te duci seara la culcare sa stii ca nu ti-ai fi putut trai ziua cu mai mult curaj, cu mai multa creativitate si daruire.

Pe langa mitul ca intr-o zi viata ta va fi fundamental diferita, s-ar putea sa crezi si sa speri ca intr-o zi iubita ta va fi fundamental diferita. Dar daca nu va fi asa? Atunci nu mai astepta. Presupune ca va fi asa cum este, pentru totdeauna. Daca purtarea sau dispozitia iubitei tale ti se pare intr-adevar insuportabila, iar ea nu face nimic sa modifice in bine aceasta stare de lucruri pe care i-ai adus-o la cunostinta, ar trebui sa o parasesti si sa nu te uiti in urma de vreme ce nimic nu o poate schimba. Insa, daca tu consideri ca purtarea sau dispozitia ei este doar dezagreabila sau cicalitoare, intelege ca intotdeauna va parea astfel: femininul intotdeauna pare haotic si complicat din perspectiva masculinului. Data viitoare cand observi ca incerci sa „repari” ceva la iubita ta astfel incat sa nu se mai comporte asa, relaxeaza-te si daruieste-i iubire atingand-o si spunandu-i ca o iubesti chiar si cand se poarta asa. Imbratiseaz-o invit-o la joaca sau ia-te la tranta cu ea evident in gluma, dar nu te stadui sa pui capat lucrului care te calca pe nervi. Manifesta-ti iubirea si aminteste-ti ca tu ai ales. Foloseste iubirea in loc sa incerci sa pui capat insusirii care te deranjeaza. Nu poti scapa de „lupta” cu femeia. Invata insa sa gasesti mereu ceva amuzant in nesfarsita drama emotionala care pare sa ii placa atat de mult femeii. Iubirea pe care o sporesti printr-o astfel de atitudine ar putea reajusta comportamentul ei, insa efortul tau de a o „repara” si frustrarea ta n-o vor face niciodata.

Lumea si iubita ta iti vor oferi mereu provocari neprevazute. Fie traiesti din plin, daruindu-te cu atentie chiar pe tine in mijlocul acelor provocari, chiar astazi, fie astepti un viitor imaginar care nu va veni niciodata. Barbatii care au trait vieti remarcabile sunt barbatii care nu au asteptat niciodata: nici bani, nici siguranta, nici comoditate, nici femei. Simte ce vrei sa daruiesti cel mai mult, iubitei tale si lumii, si fa tot ce poti ca sa-l daruiesti astazi. Fiecare clipa amanata este o clipa irosita si fiecare clipa irosita iti altereaza puterea de a-ti atinge si realiza scopul vietii.

2. Traieste cu inima deschisa chiar daca doare

Inchiderea in sine atunci cand se confrunta cu durerea este o negare a adevaratei naturi a unui barbat. Barbatul superior este liber in simtire si actiune, chiar si in mijlocul durerii si al suferintei. Daca e nevoie, barbatul ar trebui sa accepte mai degraba sa traiasca cu o inima ranita decat cu una inchisa. Ar trebui sa-si poata privi rana si sa actioneze constient si cu iubire chiar si in acea situatie.

Imagineaza-ti ca ratezi un proiect important, ca o minti pe iubita ta si esti prins sau ca o auzi din intamplare glumind pe seama neajunsurilor tale in pat. Cum reactionezi cu corpul, cu respiratia si cu ochii? Observa daca reactionezi fata de o persoana sau o situatie care te raneste retragandu-te, ascunzandu-te sau inchizandu-te in tine. Observa daca sunt situatii cand ti-e greu sa privesti in ochii cuiva, sau cand pieptul si plexul solar ti se incordeaza si ti se contracta. Acestea sunt semne ale unei reactii dizarmonioase la suferinta. Daca esti incordat si inchis in tine, nu mai poti actiona. Esti prins de propria incordare in sistemul tau de autoprotectie si nu te mai poti comporta ca o fiinta libera.

Barbatul superior este constient cand apar aceste perioade de inchidere si autoblocare. Atunci el recurge la relaxare si isi deschide partea din fata a corpului astfel incat pieptul si plexul solar sa nu fie incordate. Stai drept, asezat sau in picioare, deschide-ti partea din fata a corpului, relaxeaza-ti pieptul si abdomenul astfel incat sa te simti cat mai degajat. Respira in jos din piept si plexul solar, in adancul abdomenului. Priveste direct in ochii persoanei cu care esti, simtind propria durere, dar percepand-o cat mai empatic si pe cealalta persoana. Numai atunci cand partea din fata a corpului tau e relaxata si deschisa, respiratia mai profunda si calma, iar privirea neferita si direct conectata cu ochii acelei persoane, se poate manifesta spontan inteligenta sufletului tau in situatia respectiva. Ca sa te porti ca un barbat superior, ca un „samurai” al relatiilor, trebuie sa simti intreaga situatie cu tot corpul, cu toata fiinta ta. Un corp inchis si incordat este incapabil sa sesizeze stimulii si semnalele subtile si, prin urmare, este incapabil sa actioneze cu stapanire de sine, calm si inteligenta in situatia respectiva.

3. Traieste ca si cum tatal tau ar fi mort

Un barbat trebuie sa isi iubeasca tatal si totusi nu trebuie sa fie deranjat si stingherit de asteptarile si de criticile tatalui. El este si trebuie sa ramana un om liber.

Imagineaza-ti ca tatal tau a murit, sau adu-ti aminte cand a murit. Exista sentimente de usurare asociate cu moartea lui? Acum ca e mort, se bucura vreo parte din tine ca nu trebuie sa te mai ridici la inaltimea asteptarilor lui sau sa-i suporti criticile? Cum ti-ai fi trait viata daca nu ai fi incercat niciodata sa il multumesti pe tatal tau? Cum ar fi daca nu ai incerca niciodata sa-i arati tatalui tau ca esti vrednic? Daca nu te-ai simti impovarat de ochiul critic al tatalui tau?

In urmatoarele trei zile, fa cel putin o data pe zi o activitate pe care ai evitat-o sau ai reprimat-o din cauza influentei tatalui tau. Astfel, exerseaza pentru a te elibera de toate acele constangeri, elibereaza-te de toate acele sabloane care ti-au fost inoculate inca din copilarie, de atunci de cand tatal tau avea atatea asteptari de la tine. Exerseaza libertatea in felul acesta, o data pe zi timp de trei zile, chiar daca inca te mai simti temator, limitat, nevrednic sau impovarat de asteptarile tatalui tau.

4. Cunoaste-ti adevaratele limite

E onorabil ca un barbat sa-si recunoasca temerile, rezistenta si capacitatea de actiune. E adevarat ca fiecare barbat are limitele sale, capacitatea sa de evolutie si destinul sau. Dar e dezonorant sa se minta pe el insusi sau pe altii despre adevarata lui situatie. Nu ar trebui sa pretinda ca e mai luminat decat e –  si nici nu ar trebui sa se opreasca la nivelul sau actual. Cu cat se „joaca” mai mult pentru a-si cunoaste limitele, si cu cat tinde mai mult sa si le depaseasca, cu atat este mai valoroasa compania lui pentru alti barbati, cu atat mai mult poate fi considerat sincer si prezent in totalitate. Este chiar mai putin important sa stii care iti este limita decat sa traiesti cu adevarat la limita.

Alege o parte din viata ta, poate relatia intima, cariera, relatia cu copiii sau practica spirituala. De pilda, in prezent faci ceva pentru a-ti castiga existenta. Unde te opresc temerile tale sa aduci o contributie mai mare omenirii, sa obtii un venit mai mare sau sa castigi bani intr-un mod mai creator sau mai placut? Daca ai fi intru totul curajos, ti-ai castiga existenta exact in acelasi fel in care o faci acum? Limita ta se afla acolo unde te opresti sau unde iti compromiti darul deplin si de unde incepi sa traiesti in frica. Intreaba-te chiar acum: „Am pierdut legatura cu temerile care imi limiteaza venitul si stilul de viata?” Daca te-ai amagit pe tine insuti pana acum si simti ca nu ti-e teama, atunci te minti singur. Pentru ca pur si simplu inca nu poti sa-ti recunosti propriile temeri.

Tuturor barbatilor le e frica, in afara de cazul in care sunt absolut liberi. Daca nu poti recunoaste asta, te prefaci fata de tine insuti si fata de altii. Prietenii tai iti vor simti frica, chiar daca tu nu o faci. Astfel, isi vor pierde increderea in tine, stiind ca te amagesti, te minti si, prin urmare, probabil ii minti si pe ei, constient sau inconstient. Sau, poate esti foarte constient de temerile tale: teama de a-ti asuma riscuri, teama de esec, sau teama de reusita. Poate traiesti comod cu viata ta si te temi de schimbarea stilului de viata care ar putea determina o schimbare in cariera, chiar daca o cariera noua va fi mai aproape de ceea ce vrei cu adevarat sa faci cu viata ta. Unii barbati se tem de sentimentul de frica si de aceea nici nu se apropie de limita lor. Aleg o meserie pe care stiu ca o pot face bine si usor si nici macar nu se apropie de daruirea deplina a darului lor. Vietile lor sunt relativ sigure si confortabile, dar moarte. Le lipseste vitalitatea, profunzimea si energia inspiratoare care sunt semnele distinctive ale unui barbat care traieste la limita sa. Daca esti genul acesta de barbat care ezita, munceste poate din greu, dar nu la limita lui reala, alti barbati nu vor putea avea incredere ca poti si vrei sa ii ajuti sa traiasca la limita lor si sa isi ofere darul cel mai deplin.

Ca experiment, descrie, pentru tine, cu voce tare, limita ta in raport cu cariera. Spune ceva de genul: „Stiu ca as putea castiga mai multi bani, dar sunt prea lenes sa fac orele suplimentare de care ar fi nevoie. Stiu ca as putea da mai mult din darul meu adevarat, dar mi-e teama ca nu voi reusi, si atunci voi fi un ratat fara nici un ban. Am petrecut 15 ani dezvoltandu-mi cariera si mi-e frica sa renunt la ea si sa o iau de la capat, cu toate ca stiu ca imi petrec cea mai mare parte din timp facand lucruri care nu ma intereseaza cu adevarat. As putea face bani in moduri mai creative, dar pierd prea mult timp uitandu-ma la televizor in loc sa fiu creativ.” Si acesta este doar un model de autosinceritate. Il poti aplica in toate situatiile in care simti ca nu traiesti asa cum ai visat.

Respecta-ti limita. Respecta-ti alegerile. Fii sincer cu tine insuti in legatura cu ele. Fii sincer cu prietenii tai in legatura cu ele. Un barbat temator care stie ca e temator este mult mai demn de incredere decat un barbat temator care nu e constient de teama lui. Si un barbat temator care inca se sprijina pe teama lui, traind la limita sa si oferindu-si darul de acolo, este mai demn de incredere si mai inspirator decat un barbat temator care ezita si se complace in zona de confort, nevrand nici macar sa-si simta frica de zi cu zi. Un barbat liber este liber sa isi recunoasca temerile, fara a le ascunde si fara a se ascunde de ele. Traieste cu buzele lipite de temerile tale, sarutandu-ti temerile, nici dand inapoi, nici incalcandu-le cu agresivitate.

5. Ramai mereu fidel celei mai profunde realizari

Eternitatea trebuie sa fie caminul unui barbat, clipa de clipa. Fara ea, e pierdut, mereu luptandu-se pe oceanul vietii agatandu-se de fire de paie. Barbatull trebuie sa faca orice este necesar ca sa zareasca, apoi sa stabilizeze aceasta realizare vesnic noua si sa isi organizeze viata in jurul ei.

Fa din viata ta un proces continuu de a descoperi cine esti tu cu adevarat si de a fi tu insuti la nivelurile cele mai profunde ale fiintei. Orice altceva decat acest proces al transformarii tale perpetue este secundar. Serviciul tau, copiii tai, sotia ta, banii tai, creatiile tale artistice, placerile tale – toate sunt efemere, superficiale si zadarnice, daca nu sunt ancorate profund in oceanul adanc al fiintei tale constiente. Astazi, cate ore a fost atentia ta concentrata asupra manifestarilor efemere, exterioare – asupra evenimentelor, gandurilor si experientelor – si de cate ori atentia ta a fost conectata profund la sursa ei? Unde se afla atentia ta chiar acum? Ii poti simti sursa? Chiar si pentru o clipa, poti simti ceea ce face atentia constienta si lucida? Poti simti natura cea mai profunda a atentiei? Ce se intampla cand pur si simplu, fara nici un efort, iti lasi atentia sa se scufunde in insasi sursa sa? Sursa aceasta nu se schimba niciodata si este intotdeauna prezenta. Este chiar oceanul constiintei tale profunde, este chiar Sinele tau. Este tonul constant si silentios de dincolo de tot. Este chiar cantecul subtil al vietii. Plonjeaza cat mai adanc in acest ocean al constiintei, iar apoi revino la suprafata imbogatit si reconectat la sursa a tot ceea ce exista. Reintegreaza-te din nou in viata ta, in munca, intimitatea, familia si activitatile tale. Dar nu mai uita de sursa. Cand faci dragoste, fa dragoste conectat la aceasta sursa a iubirii si vesniciei. Cand faci bani, fa bani conectat la aceasta sursa inepuizabila a tuturor comorilor. Fii cat mai constient si afla ce se intampla cu toate nivelurile vietii tale atunci cand traiesti conectat profund la aceasta sursa eterna, infinita si mereu pura a fericirii.

Foloseste si alte modalitati auxiliare pentru a-ti sustine aceasta conectare a constiintei tale la sursa mereu creatoare si infinita a iubirii, puterii si intelepciunii. Citeste carti care iti amintesc cine esti tu in realitate. Petrece timp cu oameni intelepti care te inspira si au puterea de a te conecta mereu la aceasta sursa. Mediteaza, contempla sau roaga-te zilnic ca sa te cufunzi mai adanc si mai adanc in aceasta sursa. Daca esti precum majoritatea barbatilor, desigur ca ai obisnuinte puternice care au devenit ca o a doua natura si care iti tintuiesc atentia asupra evenimentelor exterioare si a sarcinilor zilnice. Zilele si noptile trec ani la rand si viata ti se scurge printre degete, atentia ta fiind absorbita de lumea aparenta a responsabilitatilor necesare. Dar toate sunt zadarnice daca nu ne traim responsabilitatile ca expresii ale profunzimii fiintei noastre si ale adevarului din inima noastra.

Cunoaste eternitatea. Traieste sentimentul profund al eternitatii. Fa tot ceea ce este nevoie pentru aceasta. Si din aceasta profunzime a fiintei, traieste detaliile vietii tale. Insa daca amani procesul de a te cufunda in sursa de dragul de a te ocupa mai intai de treburile exterioare, viata ta va fi petrecuta in ore si zile de treburi, iar apoi se va apropia de sfarsit si nu va mai fi. Numai daca intelegi foarte bine si realizezi ceea ce este esential in aceasta viata vei fi capabil cu adevarat sa traiesti viata liber si cu umor, stiind ca fiecare sarcina nu este decat un miraj al necesitatii.

Chiar daca esti intr-un moment banal, uitandu-te la televizor sau facand curatenie in bucatarie, urmareste sa simti adevarul a cine esti tu in realitate, in esenta ta profunda. Simte aceasta cunoastere nemarginita din care si in care fiecare clipa apare si dispare. Toate clipele au aceeasi intensitate a claritatii, a deplinatatii si a miracolului cand traiesti fiecare clipa ancorat in sursa esentiala a ceea ce esti. Nimic din ce s-a intamplat vreodata nu l-a schimbat cu ceva pe Cel ce esti cu adevarat.

6. Nu te razgandi niciodata numai ca sa-i faci pe plac unei femei

Daca femeia sugereaza ceva care schimba perspectiva barbatului, atunci el ar trebui sa ia o noua decizie bazata pe noua lui perspectiva. Dar nu ar trebui niciodata sa isi tradeze propria cunoastere si intuitie launtrica pentru a o multumi pe iubita sa doar pentru „a-i canta in struna”. Amandoi vor fi slabiti de o astfel de atitudine. Vor ajunge sa se urasca, iar invelisul de nesinceritate acumulata le va impovara iubirea, precum si capacitatea de a actiona si a se exprima liber.

Ar trebui sa o asculti intotdeauna pe iubita ta si apoi sa iei singur decizia. Daca alegi sa urmezi sugestia iubitei tale chiar daca in adancul inimii simti ca o alta decizie e mai inteleapta, spui, de fapt: „Nu am incredere in judecata mea.” Te slabesti daca gandesti asa. Slabesti increderea iubitei tale in tine: in fond de ce ar trebui sa aiba ea incredere in judecata ta daca tu nu ai?

Cand iti negi adevarul launtric ca sa-i faci pe plac iubitei tale, toti vor simti lipsa ta de sinceritate. Vor observa ca zambetul tau fals mascheaza o scindare interioara. S-ar putea ca prietenii, copiii si colegii tai sa te iubeasca, insa nu vor mai avea incredere in tine, de vreme ce tu nu ai incredere in scopul tau interior. Si, mai important, sentimentul tau de neincredere si nesinceritate iti va ingreuna capacitatea de a actiona cu claritate si eficient. Actiunile tale nu vor corespunde cu esenta ta. Totusi, daca o asculti pe iubita ta, tinand seama de tot ceea ce spune ea si in mod lucid si profund responsabil iei o decizie atunci actionezi in concordanta cu interiorul tau. Spui, de fapt: „Judecata mea launtrica ma conduce la aceasta decizie. Daca gresesc, voi invata din asta, iar intelepciunea mea va fi crescut. Sunt dispus sa accept ca gresesc si sa progresez prin asta. Am incredere in acest procedeu de a actiona dupa judecata mea launtrica.”

Aceasta atitudine de incredere in sine atrage increderea altora in tine. S-ar putea sa gresesti, dar esti dispus sa afli si astfel sa progresezi prin acea experienta. Esti deschis sa ii asculti pe  altii, dar in final iti vei asuma responsabilitatea de a decide singur. Nu ai pe cine sa dai vina.

Totusi, daca renunti la decizia ta reala pentru a o urma pe cea a iubitei tale, atunci vei da vina pe ea pentru ca a gresit, daca va gresi, si te vei simti lipsit de putere daca va avea dreptate, pentru ca ti-ai negat ocazia de a actiona din inima si de a evolua prin greselile tale. Fii dispus sa iti schimbi parerea pe baza a ceea ce ar putea sa-ti dezvaluie iubita ta – prin cuvintele ei sau prin limbajul corporal si prin actiunile ei – si apoi ia-ti singur decizia, pe baza intelepciunii si cunoasterii tale intuitive launtrice. S-ar putea sa iei decizia corecta sau pe cea gresita, dar orice s-ar intampla, e cea mai buna atitudine a ta si iti vei intari capacitatea de a actiona mai intelept in viitor.

7. Scopul tau trebuie sa fie mai important decat relatia

Fiecare barbat adevarat stie ca cel mai inalt scop al vietii lui nu poate fi redus la o anumita relatie. Daca un barbat da prioritate relatiei in defavoarea scopului sau cel mai inalt, se slabeste pe el insusi, aduce un deserviciu universului si o priveaza pe iubita sa de un om sincer care ii poate oferi o prezenta deplina, o stare de constiinta unitara, o personalitate nescindata.

Recunoaste fata de tine insuti ca daca ar trebui sa alegi intre relatia intima perfecta sau atingerea celui mai inalt scop din viata ta, ai alege sa  reusesti in scopul tau fundamental. Daca vei ajunge sa constientizezi aceasta si anume faptul ca a avea o relatie intima nu poate reprezenta scopul in sine al unei vieti umane, vei putea sa diminuezi presiunea resimtita adeseori de tine pentru a da intaietate relatiei tale cand, de fapt, aceasta nu reprezinta cea mai mare prioritate a ta.

Misiunea ta este prioritatea ta. Daca nu iti cunosti misiunea sau menirea ta si nu ti-ai aliniat viata la ea, te vei simti, odata cu trecerea timpului, din ce in ce mai pustiit interior. Prezenta ta in lume va fi slabita, si la fel si prezenta ta langa femeia pe care o iubesti. Data viitoare cand observi ca „cedezi” in fata iubitei tale, amanandu-ti misiunea si negand adevaratul tau scop doar pentru a petrece timp cu ea, opreste-te. Spune-i iubitei tale ca o iubesti, insa nu poti nega scopul inimii tale. Spune-i ca vei petrece 30 de minute, o ora sau un anumit timp cu ea absolut atent si prezent in totalitate, dar apoi trebuie sa te intorci sa lucrezi spre implinirea scopului sau misiunii tale.

Iubita ta va recunoaste si va fi mult mai implinita cu 30 de minute, o ora sau un anumit timp de atentie neimpartita si iubire seducatoare decat va fi cu cateva ore in prezenta ta slaba si divizata cand inima ta chiar nu are chef de asa ceva. Timpul petrecut cu iubita ta ar trebui sa fie un timp in care chiar vrei sa fii cu ea mai mult decat orice altceva din aceasta lume. Ori aceasta implica sa fii sincer, atent, lucid si foarte „prezent” in timpul pe care-l petreceti impreuna. Daca ai prefera sa faci altceva, ea va simti. Si amandoi veti fi nemultumiti.

8. Depaseste-ti putin limitele

In orice moment, dezvoltarea unui barbat este optimizata daca el reuseste sa isi depaseasca putin limitele si temerile. Ar trebui sa nu fie prea lenes, stagnand fericit in zona de siguranta si confort. Nici nu ar trebui sa forteze mult dincolo de limita lui, solicitandu-se fara rost, incapabil sa isi metabolizeze experienta. Ar trebui sa depaseasca numai putin limita fricii si a disconfortului. Permanent. In tot ceea ce face.

Odata ce esti sincer cu tine insuti cu privire la limita ta reala, cel mai bine este sa urmaresti sa o depasesti gradat incepand cu putin. Nu sunt multi barbati caracterizati de o asemenea atitudine curajoasa. Majoritatea barbatilor fie se multumesc cu calea cea mai usoara, a minimei actiuni, fie se supraestimeaza apucand-o pe calea extrem de grea. Nesiguranta ta te poate face sa te indoiesti de tine si astfel alegi calea cea usoara, fara sa te apropii macar o data de limita sau de capacitatea ta reala. Sau invers, nesiguranta ta te-ar putea determina sa sarjezi, sa te chinui si sa te fortezi, cautand sa iti invingi propriul sentiment de lipsa. Ambele abordari evita starea ta concreta din acel moment, care de multe ori este teama. Daca eviti cu incordare teama, nu te poti relaxa in curaj.

Teama ta actuala este cea mai precisa definire a capacitatilor tale actuale. Ar trebui sa o cunosti. Ar trebui sa o simti practic permanent. Teama trebuie sa devina prietena ta, ca sa nu mai fi stanjenit de ea. De fapt, teama primordiala arata ca te afli la limita ta. Daca tii pasul cu teama ta si ti-o privesti in fata, adevarata transformare poate avea loc. Nici lenes, nici agresiv, exploatarea limitei tale iti ingaduie sa percepi momentul prezent fara a-l distorsiona si fara a-l denatura. Esti dispus sa traiesti cu ceea ce este, in loc sa incerci sa scapi dand inapoi sau fortand sa treci dincolo proiectandu-te intr-un viitor de asemenea incert. Teama de a trai sentimentul de teama te poate face sa eziti si sa traiesti o viata mai neinsemnata decat esti capabil sa traiesti. Teama de teama te poate face sa traiesti o viata falsa, excentrica, mereu incordat si pierzand puterea prezentului prin netrairea clipei. Dar capacitatea de a simti aceasta clipa, de a constientiza inclusiv teama ta, fara a incerca sa scapi de ea, creeaza o stare de spontaneitate vie si modesta. Esti pregatit pentru a face fata necunoscutului pe masura ce el se desfasoara clipa de clipa, deoarece nu esti tras inapoi de trecut sau impins inainte de viitor. Traiesti numai in orizontul clipei prezente. Te afli chiar la limita.

Depasindu-ti putin teama, iti provoci limitele cu indulgenta, fara sa incerci sa fugi de sentimentul de teama. Acolo unde este teama este si suferinta, este si contractie, este si negare. Paseste cu inima deschisa dincolo de terenul sigur. Te afli suspendat intr-un spatiu vid, nepregatit, dar lucid. Aici, ceea ce te va ajuta este centrarea in fiinta ta profunda care te face sa descoperi singurul loc unde teama este complet inexistenta. Este spatiul vast si etern, liber si luminos al constiintei Sinelui care ai fost, esti si vei fi intotdeauna. Stiind acestea, recunoaste-ti cu sinceritate teama si depaseste-o cate putin. In fiecare aspect al vietii tale. Incepand de acum. Natura nu face salturi.

9. Fa-o pentru iubire

Felul in care barbatul atinge si penetreaza lumea ar trebui sa fie acelasi fel in care o atinge si o penetreaza pe iubita lui: nu doar pentru castig personal sau placere, ci pentru a spori iubirea, deschiderea si profunzimea.

Data viitoare cand o imbatisezi pe iubita ta si fuzionezi amoros cu ea, simte-ti dorinta ta cea mai profunda. Cea mai adanca dorinta din viata ta. Simte de ce faci ceea ce faci in viata si, indeosebi, de ce te unesti cu iubita ta. Ar putea fi multe motive neinsemnate, dar care e motivul suprem, cel mai profund?

In cazul majoritatii barbatilor, motivul suprem pentru a face ceva, dar care nu este aproape deloc constientizat, este legat de descoperirea adevarului lor launtric, savurarea libertatii si iubirii totale si oferirea celor mai depline daruri ale lor. Multi barbati se multumesc sa se bucure de putina libertate si iubire si nu sunt deloc atenti spre a-si oferi darurile indeajuns. Se  bucura de libertatea de a-si cumpara o masina frumoasa, de a face dragoste destul de des si de a dormi pana tarziu duminica. Doneaza cu generozitate banii lor de rezerva pentru o cauza nobila, le cumpara cu drag iubitelor lor un inel cu diamant si mai fac cate o actiune caritabila. Acestea sunt libertati agreabile si daruri adevarate care au o importanta deosebita in vietile lor. Dar pentru multi  barbati, tot nu e suficient.

Libertatea sau iubirea pe care au obtinut-o si felul in care au daruit lasa de multe ori o senzatie de incompletitudine. Inca lipseste ceva. Mai exista o dorinta de a merge mai departe, de a se elibera din capcana, de a se bucura de viata fara o senzatie subtila de constrangere, singuratate, tensiune ascunsa si frica. Si, pentru multi barbati, oricat s-ar stradui ei, ramane senzatia ca darul lor deplin ramane nedaruit. Viata lor pare oarecum falsa in esenta ei, la fel si viata lor sexuala. Cand un barbat ofera iubitei lui adevaratul dar al sexualitatii lui, o penetreaza si o face sa infloreasca dincolo de orice limita prin iubirea sa transfiguratoare. La fel e si cu lumea. Ca sa faci cu adevarat ca femeia si lumea sa infloreasca, este nevoie de sinceritate, staruinta si curaj. Barbatul trebuie sa cunoasca adevarul din interiorul lui si sa fie dispus sa se daruiasca in totalitate. Fara retinere. Trebuie sa fie dispus sa isi consacre intreaga viata amplificarii iubirii prin penetrarea iubitei sale si a lumii cu tot adevarul profund al fiintei sale. Dar asemenea barbati sunt rari.

Multi barbati sunt dispusi sa o penetreze pe iubita lor si sa o faca sa infloreasca intr-un mod mediocru, impartind cateva orgasme si cateva momente emotionale de relationare inainte de a revedea programul zilei urmatoare. Multi barbati sunt dispusi sa penetreze lumea si sa o faca sa infloreasca intr-un mod mediocru, facand cativa bani si contribuind la progres suficient cat sa nu simta ca viata lor e irosita in totalitate. Insa foarte putini barbati sunt dispusi sa faca treaba cu adevarat, sa foloseasca tot ce au pentru a o elibera pe iubita lor si lumea spre adevarul iubirii si eternitatii. Putine femei sunt pacalite, desi nu vor sa o spuna direct. Multe stiu cand esti superficial si ele aspira si asteapta cu speranta darul tau adevarat.

Exista doua modalitati de a aborda femeia si lumea fara sa iti compromiti adevaratele daruri sau sa ti se scurga forta fiintei tale launtrice. O modalitate este sa renunti la relatiile sexuale si la cele lumesti, devotandu-te in totalitate, fara confuzie sau compromis, drumului pe care alegi sa il urmezi, eliberat de cerintele aparent permanente ale femeii si lumii. Este calea abstinentei si castitatii sexuale.

Cealalta modalitate este de  a le seduce pe amandoua cu iubirea ta dezinvolta si pura, de a-ti oferi adevaratele daruri in ciuda „luptei constante cu femeia si lumea”, de a te topi in iubirea care izvoraste pur din insasi libertatea fiintei tale launtrice chiar in timp ce corpul si mintea ta mor extaziate printr-o crucificare de inevitabila placere si durere, atractie si repulsie, castig si pierdere. Adancul fiintei nu are nici o limita. Numai deschidere, libertate, iubire si intelepciune, ca rezultat al contopirii spiritului tau cu femeia si cu lumea.

Daca ai de gand sa te intalnesti vreodata cu femeia si cu lumea, este mai bine sa mergi pana la capat si sa le seduci din adancul adevaratei tale esente, facandu-le sa infloreasca coplesite de multele daruri ale inimii tale pure. Astfel, daca le penetrezi prosteste ca sa-ti satisfaci propriile nevoi, iubita ta si lumea vor simti lipsa ta de devotament, de profunzime, de iubire si de adevar. In loc sa cedeze cucerite de iubire in fata iubirii tale, te vor distrage, iti vor absorbi energia si te vor atrage in incurcaturi nesfarsite, astfel incat viata si relatiile tale vor deveni o cautare aproape constanta a eliberarii de constrangeri si de compromisuri. Poti sa fii un sihastru si sa traiesti singur, departe de femeie si de lume. Dar daca alegi sa traiesti aici, in aceasta lume si printre femei, te vei simti adeseori prins in „capcana” de femeie si de lume daca tu insuti nu esti si nu ramai liber in mijlocul „sexului adevarat”, abandonandu-te in daruire, fara nici o retinere, dar sublimand si alchimizand totul in creuzetul iubirii pure si transfiguratoare. In orice imprejurare, aceasta este calea barbatului superior.

10. Apreciaza criticile prietenului tau

Capacitatea unui barbat de a primi criticile directe ale altui barbat este o masura a capacitatii sale de a primi energia masculina. Daca nu este deschis fata de energia masculina manifestata, de exemplu, de tatal sau sau de prietenul sau cel mai bun, atunci un barbat se va purta ca o femeie, se va simti jignit si va avea o atitudine defensiva. Nu va putea beneficia de adevarul care poate razbate din criticile altor barbati.

Aproximativ o data pe saptamana, ar trebui sa te intalnesti cu prietenii tai cei mai apropiati sa discutati despre ce a aparut nou in viata ta si de ce te temi sa faci. Conversatia ar trebui sa fie scurta si simpla. Ar trebui sa precizezi in ce situatie te afli acum. Apoi, prietenii tai ar trebui sa te puna sa faci un experiment comportamental, sau sa-ti sugereze ceva pe care il poti face si care iti va dezvalui semnificatia acestei situatii de viata.

Dialogul ar putea decurge cam asa:

Ai putea spune: „Vreau sa am o aventura cu Denise, dar nu vreau s-o ranesc pe sotia mea. Mi-e teama sa nu afle.

„Vorbesti despre Denise de sase luni. Iti irosesti energia vitala pe fantezia asta. Ar trebui fie sa faci sex cu ea pana maine seara, fie renunti la toata treaba si nu mai vorbesti niciodata despre asta”, ar putea spune prietenii tai, contestand ezitarea si mediocritatea ta.

„Ok, stiu ca n-o voi face. Acum imi dau seama ca mi-e prea frica sa nu-mi distrug casnicia ca sa am o aventura cu Denise. Casnicia mea e mai importanta decat dorinta mea sexuala pentru Denise. Voi renunta si ma voi concentra din nou asupra prioritatilor din viata mea. Multumesc de indemnuri, m-am lamurit.”

Prietenii tai apropiati ar trebui sa fie dispusi sa iti conteste mediocritatea sugerand sa indeplinesti o actiune concreta care te va scoate din rutina, intr-un fel sau altul. Iar tu trebuie sa fii dispus sa le oferi sinceritatea ta totala, in acelasi fel, daca doriti sa progresati cu totii. Prietenii buni nu ar trebui sa-si tolereze mediocritatea unul celuilalt. Daca te afli intr-un punct de limita, prietenii tai ar trebui sa te inteleaga, sa respecte acest lucru, dar nu sa-ti rezolve ei problemele si sa te scape din incurcatura fara ca tu sa participi deloc. Ar trebui sa ia in considerare temerile tale si, cu prietenie, sa continue sa te imboldeasca, fara sa te forteze pentru a-ti depasi limitele.

Daca vrei numai prezenta lor fara a accepta „provocarile” din partea prietenilor tai, aceasta vadeste o problema nerezolvata cu tatal tau, fie ca este viu sau nu. Forta paterna este forta provocarii si calauzirii pline de iubire. Fara aceasta forta masculina in viata ta, orientarea ta devine necontrolata si esti predispus sa ratacesti prin labirintul construit de ambiguitatea si indecizia ta. Prietenii tai apropiati pot oferi lumina puternica a iubirii – necompromisa de comportamentul tip „baiat de treaba temator”- prin care poti vedea sau regasi directia in care vrei cu adevarat sa mergi.

Alege prieteni care traiesc ei insisi la limita lor, isi infrunta temerile si traiesc depasindu-le. Barbatii de genul acesta te pot iubi fara sa te protejeze de confruntarea necesara cu realitatea pe care o implica viata ta. Ar trebui sa poti avea incredere ca acesti prieteni iti vor vorbi despre viata ta asa cum o vad ei, iti vor sugera sa faci un anumit lucru care va clarifica situatia ta si iti vor oferi sprijinul necesar ca sa traiesti in libertatea de dincolo de limita ta, care, asa cum putem intui, nu este un spatiu foarte confortabil la inceput.

11. Daca nu iti cunosti scopul, descopera-l acum

Fara un scop constient in viata, barbatul e complet pierdut, in deriva. El ajunge mai degraba sa se adapteze evenimentelor create de altii decat sa-si creeze chiar el evenimentele vietii. Fara sa-si constientizeze clar scopul sau menirea sa in viata, barbatul duce  o existenta trasata de firul conjunctural si adeseori haotic al evenimentelor, care ajung sa-l epuizeze in lupta lui de a le face fata sau de a se apara in fata lor. El ajunge sa resimta adeseori slabiciunea, neputinta si nu este de mirare ca se poate confrunta cu impotenta psihica sau chiar fizica la o varsta inca tanara.

Centrul vietii tale este scopul tau. Totul din viata ta, de la dieta la cariera, trebuie coordonat si circumscris scopului tau fundamental daca vrei sa actionezi in mod integrat, coerent si eficient in lume. Daca ai ajuns sa iti constientizezi scopul sau cea mai mare dorinta, secretul succesului este sa iti disciplinezi viata astfel incat sa iti sustii scopul cel mai adanc si sa contracarezi pana la a reduce la minim fortele antagoniste care ti-ar putea distrage atentia si te-ar putea devia de la atingerea lui.

Dar daca nu-ti cunosti dorinta cea mai adanca, atunci nu-ti poti coordona viata cu ea si nu poti atrage evenimentele benefice pentru implinirea ei. In aceasta situatie viata ta este disociata de esenta ta. Mergi la lucru, dar deoarece nu e legata de scopul tau cel mai profund, munca ta e numai o slujba, un mod de a castiga bani. Treci prin rutina de zi cu zi cu familia si prietenii, dar fiecare clipa e doar una dintr-un lung sir de clipe asemanatoare care nu „merg” nicaieri, si nu sunt circumscrise aspiratiilor tale profunde si implicit esentei tale.

Daca esti deconectat de esenta ta, te simti slabit. Aceasta senzatie de gol va submina nu numai „erectia” ta in lume care reprezinta puterea ta creatoare la impactul cu viata sociala, ci si erectia din timpul comuniunii amoroase cu iubita ta. Insa, cand iti cunosti adevaratul scop, dorinta ta esentiala in viata, fiecare moment poate deveni expresia deplina a dorintei tale esentiale. Fiecare clipa de cariera, fiecare clipa de intimitate este umpluta de puterea scopului din inima ta. Iesi din automatisme, nu mai face totul mecanic nici la serviciu, nici cu iubita ta, iesi din rutina cotidiana si traieste adevarul vietii tale daruindu-ti cu fervoare iubirea, clipa de clipa. O astfel de viata este implinita fata de ea insasi in fiecare clipa.

Barbatul superior nu cauta implinirea prin munca si prin femeie, pentru ca deja este implinit. Pentru el, munca si intimitatea sunt ocazii specifice de a darui si de a se topi in extazul daruirii.

12. Fii dispus sa schimbi totul in viata ta

Barbatul trebuie sa fie pregatit sa se dedice in totalitate scopului sau, sa isi implineasca menirea sau sa si-o distruga, iar apoi daca este necesar sa renunte si la stilul de viata actual pentru a se putea arunca iar in „gol”. El poate ajunge chiar sa nu mai stie incotro se indreapta si sa nu mai stie daca drumul e bun, dar sinceritatea cautarii sale, aspiratia sa de a fi ghidat si orientat spre a-si atinge scopul vietii sale va genera liniile de camp care sa-i restructureze viata. O noua viziune poate sa apara sau o noua forma a scopului sau fundamental se poate cristaliza in aceasta perioada. Aceste cicluri de actiune puternica si precisa urmate de perioade de restructurare in care nu mai stie ce se intampla sunt firesti pentru un barbat care se „leapada” de straturile karmei sale in mersul sau spre relevarea esentei sale profunde care este Sinele.

Pe masura ce d evii dispus sa traiesti la limita, scopul tau cel mai profund va incepe incet, incet sa se faca cunoscut. Strat dupa strat ti se va revela intr-o lumina mereu noua, din care, la un moment dat, va straluci precum o stea insasi esenta a ceea ce esti tu. Te vei apropia astfel gradat, venind dinspre circumferinta pe raze din ce in ce mai mici, de insusi centrul fundamental al fiintei tale. Vei constientiza ca fiecare scop atins a fost ca un cerc concentric pe care l-ai penetrat spre a patrunde pe raza unui alt cerc mai mic si tot asa pana ai ajuns sa te identifici si sa penetrezi chiar centrul fiintei tale. Viata ta de pana acum a constat in penetrarea fiecarui cerc, din exterior catre centru.

Scopurile din exterior sunt adesea scopurile pe care le-ai mostenit sau invatat de la parintii tai si din experientele din copilarie. Poate tatal tau a fost pompier, si prin urmare ai vrut sa devii pompier. Sau, ca reactie fata de el, te-ai hotarat sa fii incendiator. In orice caz, cercurile din exterior, scopurile asupra carora te concentrai adesea in tinerete, sunt foarte probabil numai aproximari vagi ale scopului tau cel mai adanc. Daca scopul tau cel mai profund a fost sa meditezi si sa il realizezi pe Dumnezeu, ai putut descoperi poate ca inainte sa te dedici in totalitate acestei practici a trebuit sa treci prin cercurile concentrice reprezentate de jocul cu femeile iubite, relatiile si mimetismul social, abuzurile si viciile, casatoria, cresterea copiilor, dezvoltarea unei cariere, etc. In cele din urma, dupa ce ai ajuns sa controlezi fascinatia si tentatia acestei lumi a „femeii si a aurului” te-ai putut dedica in totalitate meditatiei permanente.

Pe masura ce dizolvi fiecare strat si inaintezi catre centru, te vei apropia din ce in ce mai mult de scopurile tale cele mai adanci si apoi de scopul cel mai adanc al inimii tale, oricare ar fi el, in orice clipa. Totusi, probabil inca nu ai ajuns sa iti traiesti cel mai adanc scop. Probabil ai nevoie sa arzi karma sau sa implinesti nevoia scopului actual de care esti atras si totodata distras. E usor sa te simti dezamagit de viata; succesul nu e niciodata atat de satisfacator pe cat crezi tu ca va fi. Dar exista un motiv pentru aceasta. Indeplinirea cu succes a unui scop intermediar, mai putin important, nu confera o senzatie placuta pentru mult timp, pentru ca este numai pregatirea pentru inaintarea catre structurarea si mai mareata a scopului tau cel mai adanc. Fiecare scop, fiecare misiune este menita sa fie traita din plin pana cand devine seaca, plictisitoare si inutila. Atunci ar trebui data la o parte. Acesta este un semn de evolutie, dar tu ai putea sa-l iei drept un semnal al esecului.

De exemplu, ai putea sa incepi un proiect de afaceri, sa lucrezi la el mai multi ani, si apoi dintr-odata te trezesti complet dezinteresat. Stii ca daca l-ai mai continua cativa ani ai culege o rasplata financiara mult mai mare decat daca ai abandona proiectul acum. Dar proiectul nu te mai atrage. Nu te mai simti interesat de el. Ti-ai dezvoltat niste abilitati in ultimii cativa ani in care ai lucrat la proiect, dar inca nu au dat roade. Ai putea sa te intrebi, acum ca ai abilitatile, daca ar trebui sa-l continui si sa fructifici proiectul, chiar daca munca ti se pare zadarnica. Ei bine, poate ar trebui sa-l continui. Poate renunti prea devreme, speriat de succes sau de reusita, sau pur si simplu esti prea lenes ca sa perseverezi. Acestea sunt cateva dintre posibilitati. Intreaba-i pe prietenii tai apropiati daca ei considera ca iti pierzi avantul, abandonezi, sau ti-e frica sa iti duci proiectul la bun sfarsit. Daca ei considera ca renunti prea devreme, continua-l.

Totusi, exista posibilitatea sa iti fi incheiat karma in domeniul acesta. E posibil ca acesta sa fi fost un strat al scopului, pe care acum l-ai indeplinit, in drum spre un alt strat al scopului, mai aproape de scopul tau cel mai adanc. Printre semnele implinirii sau incheierii unui strat al scopului, se numara urmatoarele atitudini:

1. Deodata nu mai esti deloc interesat de un proiect sau misiune care, chiar mai inainte, te motiva foarte tare.

2. Te simti surprinzator de lipsit de orice fel de regrete, pentru inceperea sau pentru terminarea proiectului.

3. Chiar daca e posibil sa nu ai nici cea mai vaga idee ce vei face in continuare, te simti senin, netulburat si mai alese neimpovarat.

4. Simti o sporire a energiei la perspectiva de a inceta implicarea ta in proiect.

5. Proiectul pare aproape prostesc, precum colectionarea de sireturi sau tapetarea casei cu bonuri de la benzinarie. Desigur, ai putea sa o faci, dar de ce sa vrei s-o faci?

Daca simti aceste semne, probabil e timpul sa incetezi sa lucrezi la proiectul acesta. Trebuie sa iti inchei implicarea impecabil, totusi, asigurandu-te ca nu ai lasat lucruri neterminate si ca nu ingreunezi viata nimanui incetandu-ti implicarea. Ar putea dura ceva timp, dar e important ca stratul acesta al scopului tau sa se termine curat si sa nu creeze alta obligatie care te va ingreuna pe tine sau pe altii in viitor.

Urmatorul strat al scopulu tau in desfasurare s-ar putea arata imediat. De cele mai multe ori, insa, nu se intampla asa. Este ca o perioada de maturare. Dupa incheierea unui strat al scopului, s-ar putea sa nu stii ce sa faci cu viata ta. Stii ca vechiul proiect s-a terminat pentru tine, dar nu esti inca sigur ce urmeaza. In aceasta etapa, cererea noastra ferma adresata Divinului sau intregului Univers, de a ni se revela ceea ce trebuie sa facem mai departe spre a ajunge la scopul nostru profund, si apoi asteptarea noastra calma si plina de impacare a raspunsului este tot ceea ce am putea noi face.

Nu exista nici o modalitate de a grabi acest proces. Ai putea avea nevoie de o slujba intermediara care sa te sustina pana ce urmatorul strat al scopului devine clar. Sau poate ai suficienti bani ca sa astepti pur si simplu. Dar in orice caz, e important sa fi receptiv la o viziune a ceea ce urmeaza. Ramai deschis fata de o viziune a scopului tau mai adanc fara sa iti umpli timpul cu distractii ieftine. Nu te uita la televizor si nu juca jocuri pe calculator. Nu iesi in fiecare seara sa bei bere cu prietenii si nu incepe sa te intalnesti cu o multime de femei. Numai asteapta. S-ar putea sa vrei sa te retragi intr-o regiune indepartata si sa fii singur. Orice hotarasti sa faci, ramai in mod constient deschis si disponibil sa primesti o viziune sau un semn a ceea ce urmeaza. Va veni. Cand va veni, de obicei nu va fi o viziune detaliata. Probabil vei simti in ce directie sa o iei, dar pasii efectivi s-ar putea sa nu fie clari. Cand impulsul incepe sa apara, urmeaza-l. Nu astepta detaliile. Invata din greseli ce trebuie sa faci.

De exemplu, poate ai fost agent la bursa si apoi ai terminat acel strat al scopului. Ai economisit ceva bani, iar acum astepti o viziune despre urmatorul strat. Dupa trei saptamani in care innebunesti, nu stii ce vei face cu viata ta, incepi sa simti ca vrei sa lucrezi cu oamenii. Incepi sa visezi sa-ti folosesti abilitatile financiare pentru a-i ajuta pe oameni sa-si inceapa propriile afaceri. Ai cativa prieteni care au intentii bune de a salva lumea, insa sunt prosti afaceristi si nu par sa se urneasca din loc. Prin urmare ii suni si le oferi ajutorul tau.

In timp ce ii ajuti, continui sa cauti „fagasul” scopului tau. S-ar putea sa ai cateva starturi gresite. Dar, in cele din urma, descoperi ca o multime de grupuri non-profit te suna, cerandu-ti sfatul. Pare ca universul te sprijina in aceasta directie. Habar n-ai daca iti poti castiga existenta facand asta, dar deocamdata pare bine. Prin urmare te concentrezi in totalitate asupra acestei activitati. Te daruiesti 100%, fara retinere. Curand, un om bogat afla despre ce faci. Iti admira devotamentul total si intentia de a-i ajuta pe altii. Devine protectorul tau. Acum, esti angajat. Ai un venit bun, faci ceea ce vrei sa faci cu adevarat sa faci si ii ajuti pe altii. Iti place ceea ce faci, generezi iubire in cei care intra in contact cu tine. Viata ta pare implinita. Si apoi, intr-o zi, cativa ani mai tarziu, s-a sfarsit. Stratul acesta s-a dizolvat. Si ciclul incepe iar, si iar, pana ai traversat toate straturile catre scopul tau cel mai profund. Apoi, actionezi din plin, pana ce si stratul acela e dizolvat in extazul iubirii care esti tu insuti.

13. Nu-ti folosi familia drept scuza

Daca un barbat nu isi descopera niciodata scopul cel mai adanc, sau compromite pentru totdeauna atingerea lui si isi foloseste ca scuza pentru aceasta, atunci esenta lui slabeste, iar el isi pierde profunzimea si puterea impactului sau ca prezenta. Iubita lui isi pierde increderea in el si polaritatea sexuala este mult diminuata intre ei. Chiar daca e posibil ca el sa investeasca inca multa energie in cresterea copiilor lor si in rezolvarea treburilor gospodariei, relatia lor nu va merge bine. Barbatul ar trebui, desigur, sa fie un participant deplin la ingrijirea copiilor si in gospodarie. Dar daca renunta la scopul lui cel mai adanc pentru a face asta, in cele din urma , toata lumea sufera.

Ai grija de copii si de casa cat vrei tu si cum vrei tu. Dar tine minte ca daca renunti prea mult timp la adevaratul tau scop ca sa faci asta, de fapt nu ajuti pe nimeni. Cresterea copiilor, la fel ca orice angajament responsabil in iubire, cere sa treci peste preferintele tale personale de dragul angajamentului mai important, de dragul slujirii in iubire. Aceasta face parte in mod firesc din a fi cap de familie. Totusi, nu poti renega scopul tau cel mai adanc ca sa faci asta, pentru ca astfel te deconectezi de la sursa ta profunda si te vei simti din ce in ce mai frustrat, resemnandu-te in cele din urma in fata unei vieti mai neinsemnate decat stii tu ca esti in stare sa traiesti. Aceasta renuntare la sine se va transmite iubitei tale si copiilor tai. Vor simti slabiciunea ta. Iubita ta va incepe sa preia controlul mai mult decat vrea de fapt, deoarece evident tu nu esti in stare sa preiei controlul si cineva trebuie sa o faca. Copiii tai iti vor contesta capacitatea de a-i disciplina, deoarece simt lipsa ta de autodisciplina autentica. Oricat ai incerca, odata ce ti-ai negat propriul scop launtric, casa ta va deveni un loc unde fiecare iti testeaza capacitatea de a ramane ferm pe pozitie, iar tu vei pierde.

Evident, ca tata sau cap de familie, vei vrea sa iti daruiesti iubirea, priceperea, energia si timpul familiei. Va fi bucuria ta, dar va fi si o necesitate. Totusi, motivul pentru a dedica timp gospodariei poate fi sau nu simetric intre cei doi iubiti si asta ar trebui sa fie o descoperire continua pentru fiecare cuplu. Acest motiv se poate schimba in timp atat pentru barbati, cat si pentru femei, pe masura ce vietile lor trec prin etape diferite. Prioritatea femininului, atat la barbati cat si la femei, este circuitul iubirii in relatie. Prioritatea masculinului, atat la barbati, cat si la femei, este misiunea care duce la libertate. Pana la urma, libertatea adevarata si iubirea adevarata duc in acelasi punct: centrul nostru fundamental, Sinele. Totusi, calatoria masculinului si cea a femininului catre aceasta unitate a iubirii si libertatii Sinelui nostru sunt foarte diferite.

Daca sotia  ta are o esenta mai feminina decat tine, sau daca e intr-o faza mai feminina a vietii decat tine, atunci prioritatea ei va fi circuitul iubirii in viata ei: interiorul ei va fi mult mai implinit de iubirea pe care o are pentru copii decat va fi al tau. Si tu vei simti o mare implinire daruind iubire copiilor tai, dar daca ai o substanta masculina, sau daca esti intr-o faza masculina a vietii, aceasta implinire nu te va afecta la fel in interior. Chiar daca iti iubesti copiii le fel de mult ca sotia ta, relatia ta cu ei va fi numai o parte a scopului cel mai adanc al vietii tale. Care este acest scop suprem al vietii tale?

Pentru unii barbati, este familia. Daca esti unul din acesti barbati, atunci probabil nu te preocupa problema daca iti folosesti familia ca scuza sau nu. Multi barbati, insa, indiferent de cat de mult isi iubesc familia, simt si o chemare mai profunda. Daca nu traiesc in conformitate cu aceasta chemare, atunci esenta lor slabeste, chiar daca isi iubesc familia si doresc sincer sa o slujeasca.

Cand iti cunosti orientarea si o traiesti din plin, esenta ta este vie si puternica. Copiii tai vor simti asta. Vor reactiona la claritatea si prezenta ta altfel decat vor reactiona la ambiguitatea ta – o ambiguitate care rezulta din faptul ca ai deviat de la scopul tau cel mai profund deoarece crezi ca e „bine” sau „corect” sa petreci timp cu ei. O perioada scurta cu un tata care e prezent in totalitate, implinit in iubire, nescindat in interior si sigur de misiunea lui in viata, va avea un efect mult mai pozitiv asupra copiilor tai decat daca ar petrece mult timp cu un tata care e ambiguu in intentiile lui si a pierdut legatura cu scopul sau cel mai adanc, indiferent de cat de mult isi iubeste copiii.

Copiii invata cel mai mult de la parinti prin osmoza. Daca tatal lor e usor slabit si compromis, aceasta va determina modul in care simt ei iubirea lui. Exact cum ai facut tu cu tatal tau, copiii tai vor repeta sau vor reactiona la gustul emotional pe care il absorb de la tine. Atitudinea ta emotionala esentiala – impacat cu scopul tau cel mai profund sau speriat in ambiguitatea intentiei tale – devine astfel o parte din caminul copiilor tai.

Daca tu si sotia ta lucrati amandoi, e mai bine sa aranjati cu alte familii sa „impartiti” ingrijirea copiilor sau sa angajati pe cineva sa va ajute cu copiii, decat sa iti compromiti pentru totdeauna scopul si adevarul cel mai launtric pentru ca simti ca trebuie sa faci asta pentru a petrece mai mult timp cu copiii tai. Nu cantitatea de timp, ci calitatea interactiunii influenteaza cel mai mult dezvoltarea unui copil. Copiii sunt extrem de sensibili la atitudinea emotionala. Copiii tai vor simti daca nu esti implinit in interiorul tau, aliniat cu scopul tau cel mai adanc si nu traiesti o viata de un angajament autentic. De dragul lor, de dragul tau, de dragul iubitei tale, descopera-ti scopul cel mai adanc, angajeaza-te in totalitate in procesul acestei descoperiri si gaseste o cale de a te ocupa de famlia ta in timp ce faci asta. Fii cu sotia si cu copiii tai fara compromis sau ambiguitate. Nu-ti folosi niciodata familia ca scuza pentru a fi mai putin decat ai putea sa fii. Nu deveni o victima a propriei ambiguitati si indecizii. Cu mijloace de contraceptie atat de accesibile, copiii sunt o optiune. Daca alegi sa fii cap de familie si sa cresti copii, esti responsabil sa ii tratezi cu cat mai multa iubire sincera, pe care o poti darui numai daca viata ta este in concordanta cu scopul tau cel mai profund.

Nu-ti priva familia de esenta ta cea mai implinita si nu o folosi ca scuza ca sa eviti efortul de care va fi nevoie pentru a-ti exprima viziunea cea mai inalta. Poti darui iubire familiei si poti incepe munca vietii tale, daca te disciplinezi sa dai ascultare mai intai celor mai adanci dorinte ale tale. Apoi, cand esti cu familia, esti cu ei in totalitate, deoarece nu exista in viata ta nici o actiune mereu neterminata care sa te distraga si nici o ambiguitate interioara cu privire la locul in care vrei sa fii sau la ceea ce vrei sa faci cu adevarat.

14. Nu te pierde in sarcini si obligatii

Oricare ar fi caracteristicile scopului unui barbat, el trebuie sa improspateze mereu elementul transcendent al vietii lui prin meditatie si retragere regulata. Barbatul nu ar trebui niciodata sa se piarda in detaliile vietii sale si sa uite ca, in fond si pana la urma, viata se rezuma la nimic altceva decat ceea ce este devarul cel mai profund al clipei de fata. Sarcinile de indeplinit nu il fac pe barbat mai constient sau mai liber decat este el capabil sa fie in clipa de fata. 

Probabil te-ai observat in „starea de a face”. Esti complet concentrat, absorbit de terminarea unei sarcini. Nu vrei sa fii deranjat. Daca cineva incearca sa te intrerupa cu o intrebare, il ignori sau ii dai un raspuns rapid ca sa poti continua. Aceasta „stare de a face” este foarte obisnuita la barbati. Fie ca incerci sa auzi ceva la televizor sau sa termini un raport pana la miezul noptii, atentia ta e concentrata asupra sarcinii iminente si nu vrei sa fii distras. Aceasta „stare de a face” este unul din punctele tale forte, dar se poate resimti si ca o mare slabiciune a barbatului. E grozav sa fii in stare sa inaintezi printre obstacole si sa finalizezi actiunea. Si e bine sa te mentii disciplinat si hotarat pana la capat.

Dar daca uiti de scopul mai important in timp ce te ocupi de sarcinile marunte si nesfarsite ale vietii de zi cu zi, atunci te-ai redus la a fi o masinarie neinsemnata. Chiar si acum, cand citesti aceasta carte, ai putea fi intr-o „stare de a face”, prins complet in procesul lecturii. Daca ar fi sa mori chiar acum, care ar fi senzatia ultimei tale clipe? Simti misterul infinit al existentei, astfel incat ultima ta clipa sa devina una de veneratie si recunostinta? Inima ta este atat de deschisa incat ultima ta clipa te-ar dizolva si ti-ar conduce spiritul in lumina iubirii perfecte? Sau esti atat de absorbit incat nici nu ai observa moartea trecand peste tine, pana in ultima clipa, cand … vajjj… totul s-a dus?

Testarea implinirii tale in orice clipa este capacitatea ta de a muri intr-un abandon liber si plin de iubire, stiind ca ai facut tot ce ai putut cat ai fost viu pentru a darui si a cunoaste adevarul existentei, fara nici un regret. Ai iubit pe deplin? Sau ai sentimente neexprimate care ti-ar pata ultima clipa cu regret? Te relaxezi complet in veneratia misterului nemarginit? Sau esti atat de absorbit de munca si de proiectele tale incat nu mai simti miracolul existentei, fiecare clipa care apare si dispare in marele necunoscut? Dependenta ta de sarcini si obligatii ti-a construit ochelari de cal care iti limiteaza vederea, chiar si acum?

Sarcinile sunt importante, dar nici o cantitate de obligatii nu egaleaza iubirea, libertatea sau constiinta deplina. Nu poti face niciodata destul, nici nu poti face ce trebuie, pentru ca in cele din urma sa-i multumesti pe ceilalti sau sa te simti implinit prin actiunile tale exterioare. A face este numai natura vietii tale fizice. Daca vrei ca trupul sa dureze, trebuie sa mananci si sa respiri. Trebuie sa muncesti, sa ai grija de familia ta si sa te speli pe dinti. Dar acestea sunt numai aspectele tehnice ale vietii pe pamant. Nu ating niciodata adevarul absolut al existentei tale. Cand iti indeplinesti corect sarcinile, ele elibereaza energia ta vitala ca sa te poti ocupa de ceea ce conteaza cu adevarat – cautarea, intelegerea si personificarea adevaratei libertati. Stii macar ce inseamna asta? Te-ai dedicat aflarii adevarului profund al propriei tale existente? Daca in clipa asta sarcinile tale nu iti ajuta viata in felul acesta, trebuie sa renunti la ele sau sa le schimbi astfel incat sa o faca. Altfel, iti irosesti viata.

In timp ce multe femei pierd timp pretios invartindu-se in curenti si vartejuti emotionale, multi barbati isi irosesc nasterea cautand indeplinirea sarcinilor. Muncesti pe branci, zi de zi, an de an si devii un robot al obligatiei. Mai bine ridica ochii, vezi orizontul si indeplineste-ti asa cum maturi casa intr-o zi insorita. Ca sa te ajute sa-ti amintesti de banalitatea sarcinilor tale zilnice, intrerupe-ti programul tau de robot apeland la rememorari. Aceste rememorari ar trebui sa patrunda in inima ta si sa scoata ce e mai bun in aceasta clipa. Reaminteste-ti ca odata si odata vei muri. Gandeste-te curajos la moartea ta. Priveste imaginea celei mai luminate fiinte pe care o cunosti. Contempla misterul existentei. Relaxeaza-te in iubirea cea mai profunda de care esti capabil. In felul tau, adu-ti aminte de infinit si apoi intoarce-te la sarcina iminenta. Astfel, nu iti vei pierde niciodata perspectiva asupra adevaratului tau scop si nu vei incepe sa crezi ca viata este constituita numai din sarcini si obligatii. Nu fii robot si nu fii un trantor. Reaminteste-ti cine esti! Esti misterul nemarginit al iubirii. Fii asta fara sa uiti de sarcinile tale.

15. Nu mai spera ca iubita ta sa devina mai usor de inteles

Femeia pare adesea sa testeze capacitatea barbatului ei de a ramane netulburat in adevarul si scopul lui. Il testeaza ca sa simta libertatea lui si profunzimea iubirii lui, sa stie ca e demn de incredere. Testele ei pot lua diverse forme: se plange, il provoaca, se razgandeste, se indoieste de el, il distrage sau chiar ii submineaza scopul sau autoritatea intr-un mod subtil sau nu foarte subtil. Barbatul nu trebuie sa creada niciodata ca testele iubitei sale se vor termina si viata lui va deveni mai usoara. Ar trebui mai degraba sa aprecieze faptul ca ea face lucrurile acestea ca sa-i simta puterea, integritatea si deschiderea. Ea doreste sa fie patrunsa de adevarul si iubirea lui cea mai adanca. Pe masura ce el evolueaza, la fel vor evolua si testele ei.

Fiecare clipa a vietii tale este fie un test, fie o sarbatoare. Acelasi lucru e valabil pentru fiecare clipa cu iubita ta, numai ca de doua ori mai mult. Nu numai ca simpla ei existenta este un test pentru tine, dar una din cele mai mari placeri ale ei in intimitate este sa te testeze si apoi sa simta ca nu esti abatut din drum de provocarea ei.

Cel mai erotic moment pentru o femeie este sa simta ca esti Shiva, masculinul divin: imperturbabil, pe deplin iubitor, absolut prezent si atotpatrunzator. Nu te poate misca, pentru ca deja esti ceea ce esti, cu sau fara ea. Nu te poate alunga, pentru ca deja o penetrezi in iubire nesovaielnica, patrunzand in inima, in corpul si in constiinta ei. Nu te poate distrage, pentru ca angajamentul unidirectional fata de adevar nu va fi influentat de siretlicurile ei. Simtind aceasta imensitate a iubirii si a libertatii in tine, poate avea incredere totala in tine si poate renunta la testul ei sarbatorind iubirea. Pana va vrea din nou sa simta ca esti Shiva. Si atunci testarea va incepe iar. De fapt, te va testa cel ma mult tocmai cand esti cel mai mult asemenea lui Shiva. Poate ai muncit pentru un scop financiar si in sfarsit ai reusit. Dupa luni sau ani de efort, ai castigat in mod creator o mare suma de bani. Te simti fericit, implinit, plin de succes. Te simti minunat. Vii acasa la sotia ta si vrei sa-i dai vestea.

„Am facut un milion de dolari azi.”

„Frumos.”

„Frumos!!??  Stii cat de mult am muncit pentru asta!”

„Stiu. Parca nu te-am vazut de luni de zile. Ti-ai adus aminte sa iei lapte in drum spre casa?”

„A, scuze, am uitat. Dar cui ii pasa? Acum am putea cumpara o laptarie!”

„Te-am rugat de trei ori azi dimineata sa iei lapte si ti-am pus un bilet pe servieta. Cum ai putut sa uiti?”

„Am zis ca-mi pare rau. Uite, ma duc sa iau laptele ala nenorocit…”

De ce se poarta asa? Pentru ca vrea pur si simplu sa iti minimalizeze succesul? Nu. Te provoaca pentru ca succesul tau nu face doi bani pentru ea, daca nu esti liber si plin de iubire. Iar daca esti liber si plin de iubire, nimic din ce spune ea nu te poate dobori. Vrea sa simta ca esti de nedoborat, asa ca te loveste in punctul slab. Desigur ca stie cat de mult inseamna pentru tine momentul acesta de succes. Tocmai de aceea il neaga. Nu pentru ca vrea sa-ti faca rau. Ci pentru ca vrea sa il simta pe Shiva. Vrea sa iti simta puterea. Vrea sa simta ca fericirea ta nu depinde de reactia ei, nici de faptul ca ai facut un milion de dolari. Vrea sa simta ca esti un barbat superior mereu stapan pe Tine.

E o treaba grea sa fii atat de liber si atat de plin de iubire si maretie ca Shiva si in momentele tale de mediocritate ai vrea ca iubita ta sa se multumeasca cu mai putin. Insa daca esti un barbat care traieste din plin, dispus sa actioneze la limita si sa progreseze prin dificultati, atunci vei vrea ca ea sa te testeze. S-ar putea sa nu-ti placa. Dar nici nu vrei sa se resemneze cu vreun prost care depinde de reactia iubitei lui pentru a fi fericit. Daca esti in acord cu misiunea ta, esti fericit in esenta, cu toate ca perioadele oscileaza intre greu si usor. Nu ai nevoie de mangaierile iubitei tale pentru a-ti indeplini misiunea. Insa e placut cand te mangaie, dar nu mai ai nevoie de mamica, sa iti spuna ce baiat bun esti. Iar iubita ta nu vrea sa ai nevoie de mamica. De fapt, o dezgusta acest lucru.

Daca iubita ta e slaba, s-ar putea multumi cu un barbat slab si astfel sa-si satisfaca nevoia de a te simti baiat bun. Dar daca e o femeie buna, o femeie puternica, o femeie „adevarata”, nu va tolera nevoile tale copilaresti de a fi apreciat, de a colectiona jucarii mai mari si de a fi stapanul lumii. O femeie „adevarata” va iubi partea copilareasca din tine, insa vrea ca viata ta sa fie calauzita de adevarurile tale cele mai profunde, nu de ranile tale neingrijite din copilarie. Vrea sa simta ca in interiorul tau ai depasit nevoia de apreciere si de jucarii de un milion de dolari. Vrea sa simta puterea ta care se autogenereaza din adevarul profund al fiintei tale, din Sine.

Prin urmare te va testa. S-ar putea sa nu fie pe deplin constienta de motivul pentru care o face, insa te va lovi in punctele slabe, indeosebi in momentele tale de succes superficial, pentru a-ti simti puterea. Daca cedezi, ai picat testul. Ai lasat-o pe iubita ta sa te minimalizeze. Ai demonstrat dependenta ta de ea pentru validarea exterioara. Chiar daca ai facut un milion de dolari, esti un om slab. Iubita ta nu poate avea incredere deplina in tine. Daca insa ramai implinit si puternic, vesel si iubitor, adevarul fiintei tale va fi neperturbat de testul ei si… atunci ai trecut testul.

„Iubito, iti dau eu lapte imediat” ii spui in timp ce o ridici in brate cu iubire si o asezi pe canapea, razand, sarutand-o , privind adanc in ochii ei minunati si revarsand asupra ei torentul iubirii tale increzatoare prin alinturi, mangaieri si dezmierdari.

O vei simti gradat cum se relaxeaza, caci unde se poate simti mai increzatoare decat in bratele lui Shiva caruia ii simte infiorata esenta. Acum ea renunta la tachinarile ei si elimina toate tensiunile din inima ei. Esti de incredere. Nu ai nevoie de validarea ei pentru a fi plin de iubire. Pur si simplu esti plin de iubire. Esti iubirea. Adevarul tau este iubirea. Implinirea ta nu depinde de mamica. Nu esti doar barbat, esti un barbat superior: un barbat care face tot ce poate pentru a personifica iubirea in lume si in intimitate, un barbat care poate gasi ceva amuzant in faptul ca a uitat sa cumpere lapte intr-o zi in care a facut un milion de dolari. Acesta este genul de barbat in care poate avea incredere iubita ta. Acum, e momentul pentru sarbatoare. Acum, se poate relaxa si ti se poate alatura cu adevarat in veselia ta, stiind ca nu depinzi de laudele ei pentru a fi fericit. Va dura zece minute poate, Si apoi te va testa din nou.

Nu se termina niciodata. O femeie il va testa mereu pe barbatul ei pentru placerea de a simti puterea lui in iubire, capacitatea lui de a trece peste neplacere, perseverenta in adevarul lui si capacitatea de a impartasi cu ea acel adevar in iubire, chiar si atunci cand ea este nemultumita – mai ales atunci cand e nemultumita. Nemultumirea este inceputul placerii ei. Nu este o critica adevarata, ci un test al starii tale de Shiva. Critica e dizolvata in totalitate in iubire de indata ce simte stapanirea de sine, puterea, veselia si fericirea ta in mijlocul loviturii.

Nu se termina niciodata. Acesta este secretul. Nu poti scapa de asta. Gasirea unei alte femei nu te va ajuta. Terapia nu te va ajuta. Dibacia financiara sau sexuala nu te va ajuta. Iubita ta te testeaza pentru ca te iubeste. Vrea sa simta adevarul tau. Vrea sa simta iubirea ta. Si vrea sa simta ca adevarul si iubirea ta sunt mai puternice decat intepaturile pe care ti le poate arunca. Pe urma poate sa se relaxeze si sa se abandoneze in universul iubirii polare barbat\femeie. Pe urma poate avea incredere in tine. Femeile cele mai iubitoare sunt cele care te vor testa cel mai mult. Ea vrea sa fii tu insuti si in orice manifestare racordat la Sinele tau etern liber, atotputernic, plin de beatitudine. Sa fii chiar Shiva.

Nu se va multumi cu mai putin. Stie ca acesta e adevarul despre tine. Stie ca in adancul inimii tu esti liber, esti Shiva. Daca esti mai putin de atat, te va chinui. Si, dupa cum stii, se cam pricepe la asta.

Totusi, daca scopul tau este sa fii liber, nu ai vrea sa fie altfel. Si vei lasa jocul ei magic sa continue, caci ea este Shakti.

Nota: Shiva si Shakti sunt doi termeni care provin din limba sanscrita si se refera la Eternul Masculin (Shiva) si Eternul Feminin (Shakti) ca principii primordiale divine ale manifestarii polaritatii in univers. In traditia spirituala Dumnezeu transcendent, care se afla dincolo de universul manifestat este lipsit de polaritate. Pentru a crea insa el imbraca doua aspecte complementare. Unul este „constiinta”, principiul masculin, Shiva si celalalt este „energia”, principiul feminin, Shakti.

In plan uman aceasta polarizare cosmica se reflecta in barbat ca manifestare a lui Shiva si in femeie ca minifestare a lui Shakti. Interactiunea dintre cei doi reface jocul divin al creatiei initiat de Dumnezeu transcendent prin polaritatea Shiva-Shakti.

PARTEA A DOUA – Atitudinea fata de femei

16. Femeile nu sunt mincinoase

„A-ti tine cavantul”  este o atitudine masculina, fie ca este manifestata de barbati sau femei. O persoana cu o esenta feminina s-ar putea sa nu isi tina cuvantul si totusi asta sa nu fie totusi o „minciuna”. In realitatea feminina, cuvintele si faptele au un loc secundar fata de emotii si fata de starile schimbatoare ale relatiiei. Cand spune „Te urasc” sau „N-o sa ma mut niciodata in Texas” sau „Nu vreau sa merg la film”, de multe ori e mai mult o reflectare a unui val de sentimente trecatoare decat o atitudine bine gandita cu privire la evenimente si experienta. Pe de alta parte, barbatii vorbesc mai serios. Cuvantul unui barbat e onoarea lui. Femeile spun ce simt. Cuvantul unei femei este expresia ei de moment.

Cand o asculti pe iubita ta, ascult-o asa cum ai asculta oceanul sau vantul prin frunze. Sunetele pe care le auzi din partea ei sunt sunetele miscarii energiei ei emotionale. Desigur, sunt situatii cand vorbeste in stilul masculin de a spune exact ce gandeste, dar, de cele mai multe ori, si aproape intotdeauna in momentele emotionale, ceea ce spune este sunetul sentimentelor sale. Discursul ei feminin seamana mult mai mult cu poezia decat cu un plan de actiune precis. Intr-un moment emotional, ceea ce spune ca va face este de fapt expresia a ceea ce are chef sa faca in acel moment. Sentimentele ei, si prin urmare ceea ce va face de fapt, s-ar putea schimba in cinci minute. S-ar putea schimba o data la cinci minute.

De cate ori esti surprins de actiunile iubitei tale si ii spui „Dar ai zis…”, uiti ca ea are o esenta feminina. Ceea ce spune iubita ta este ca un nor care trece pe cer: bine format, coerent si de nerecunoscut cateva clipe mai tarziu. Norul este tocmai o expresie a fizicii apei, a vantului si a aerului. Cuvintele iubitei tale sunt expresii ale fizicii sentimentelor ei, ale relatiei voastre si ale nuantelor situatiei actuale, vazute si nevazute. Dupa o clipa, factorii acestia se vor schimba si la fel vor face expresiile iubitei tale. Ai putea s-o intrebi ” Vrei sa mergi la film?” Ea ar putea raspunde: „Nu prea”, apoi o imbratisezi si o invarti prin aer si zici” Hai sa mergem la film!”, iar ea spune „Bine!”.

Nu vorbeste despre dorinta ei de a merge la film. Vorbeste despre sentimentul ei cu privire la relatia voastra in momentul de fata. Daca dupa ce ea a zis ca nu vrea sa mearga la film, tu ai zice „bine” si te-ai aseza sa te uiti la televizor, nu ai intelege ideea. De fapt nu spune ca nu vrea sa mearga la film, chiar daca asta spune. Asta nu e minciuna. Pentru un barbat, sau pentru oricine care vorbeste in stilul masculin, sa spui ceva care nu e adevarat inseamna sa minti. Dar, pentru femeie, adevarul este o notiune superficiala pe langa consistenta circuitului ei de sentimente. „Adevarul” femininului este orice simte ea cu adevarat, in momentul de fata.

Deci, cand spune ca vrea sa se mute la Pittsburgh cu tine si apoi, dupa ce ai vandut casa, spune ca nu vrea sa se mute cu tine, sa nu incepi sa urli „Dar ai zis…!” Cand ti-a spus prima data ca vrea sa se mute, avea o presimtire buna cu privire la relatie. Pe urma cand ti-a spus ca nu vrea sa se mute, avea o presimtire rea cu privire la relatie. In loc sa va certati in legatura cu ce a zis sau ce n-a zis, mai intai stabileste iubirea in intimitate. Regula de baza este urmatoarea: nu crede continutul literal a ceea ce spune iubita ta decat daca iubirea se revarsa cu putere si dn plin in momentul in care o spune.  Si chiar si atunci, sa stii ca probabil vorbeste despre sentimentele ei in curs, nu neaparat despre subiectul de care vorbeste.

Nu iti baza niciodata planurile pe ce spune o femeie ca vrea sa faca, decat daca se afla in circuitul deplin al iubirii atunci cand o spune. Si atunci, asteapta-te sa se razgandeasca in orice clipa cand sentimentele ei se schimba. Tine minte ca sentimentele unei femei pot f mai fluctuante si oricum sunt sensibile la un nivel mai subtil decat sunt ale tale. Femeile nu sunt mincinoase, desi de multe ori barbatilor le par asa. De aceea barbatul trebuie sa fie responsabil de luarea propriilor decizii, pe baza celui mai profund adevar pe care il poate intelege. Altfel, daca te abati de la directia adevarului pentru a face un compromis pentru manifestarile actuale si schimbatoare ale iubitei tale, probabil vei ajunge sa o invinovatesti.

Ar trebui sa asculti ce are de spus iubita ta si sa ii simti cu atentie profunzimea. Apoi, dupa ce ai reflectat destul asupra ideilor ei, ia cea mai buna decizie din adancul inimii tale. In felul acesta, daca dupa aceea iubita ta se razgandeste, n-o vei uri pentru ca ti-a compromis calea. Mai degraba te poti bucura de sensibilitatea ei subtila si de starile ei emotionale schimbatoare. Iti poti continua sau iti poti modifica actiunile din mers, stiind ca iei intotdeauna cea mai buna decizie pe care o ai la indemana, dupa ce ai luat intru totul in considerare profunzimea intelepciunii ei si fluctuatiile ei de expresie si de stare sufleteasca.

17. Laud-o

Masculinul se dezvolta prin provocare, insa femininul se dezvolta prin lauda. Barbatul trebuie sa fie netulburat si explicit in aprecierea la adresa iubitei lui. Laud-o cu generozitate.

In copilarie, alti baieti te provocau ca sa te inspire: „Pun pariu ca nu poti sa sari peste gardul acela.” Intr-un loc precum tabara de instructie, ti se spune ca esti un nenorocit mizerabil si genul acesta de insulta te provoaca sa fii cat poti de bun. Ca barbat, probabil ca ai un obicei masculin de a-i provoca pe oameni, inclusiv pe iubita ta, ca s-o faci sa se indrepte sau sa progreseze. Numai latura masculina a iubitei tale va progresa prin provocare. Latura feminina insa „prospera” prin sustinere si lauda.

Daca ii spui „Imi place forma corpului tau”, o incurajezi mult mai mult sa faca exercitii decat spunandu-i „Sper ca nu te mai ingasi.” Lauda intotdeauna sporeste calitatea pe care o admiri la iubita ta. „Esti atat de frumoasa cand zambesti” e mult mai eficient decat „Esti atat de urata cand te incrunti”, desi ambele arata dorinta ta ca ea sa zambeasca. Cand vorbesti cu iubita ta, intotdeauna e mai bine sa consideri paharul pe jumatate plin decat pe jumatate gol. Lauda e o adevarata hrana pentru calitatile feminine. Daca vrei ca iubita ta sa isi amplifice stralucirea, sanatatea, fericirea, iubirea, frumusetea, puterea si profunzimea, lauda aceste calitati. Lauda-le zilnic, de cateva ori.

Este un exercitiu greu de invatat pentru majoritatea barbatilor, dar trebuie sa inveti sa lauzi tocmai insusirile care crezi ca inca nu sunt demne de lauda pentru a le face sa devina astfel. Cu alte cuvinte, lauda calitatea micuta care vrei sa se dezvolte. Daca stii ca iubita ta ar fi mai sanatoasa daca ar face mai multe exercitii, nu-i spune asta. I se va parea o insulta, o respingere a ei asa cum este ea acum. In schimb, spune-i ce sexy e cand transpira in colantii ei. Spune-i ce mult te excita cand isi misca corpul. Orice parti ale corpului ei iti plac cu adevarat, spune-i-o, frecvent. Faptul ca lauzi lucrurile care intr-adevar iti fac placere cand face exercitii, ii va imbunatatii antrenamentul. Pe de alta parte, spunandu-i de ce ar trebui sa faca exercitii, arati ca nu e acceptabila pentru tine asa cum este. Lauda functioneaza. Informatia, nu. Lauda motiveaza. Provocarea, nu. Incearca. Lauda de 5-10 ori pe zi lucruri precise pe care le iubesti la iubita ta. Descopera ce se intampla.

18. Daca o tolerezi ajungi pana la urma sa o urasti

Un barbat devine plin de resentimente si frustrare fata de iubita lui cand e prea speriat, slab sau nepriceput ca sa inteleaga dispozitiile si testele ei de iubire. Ar vrea sa fie mai usor sa se inteleaga cu ea. Dar nu e in totalitate vina ei ca e rautacioasa si nemultumita. Este si o reflectare a nevoii ei de a fi patrunsa de iubire. Cand un barbat se resemneaza si pur si simplu tolereaza dispozitiile autodistructive ale iubitei lui, este un semn al slabiciunii lui. Atitudinea lui a devenit aceea de a vrea sa scape de femei si de lume, in loc sa-si doreasca sa slujeasca femeile si lumea prin iubire. Barbatul nu ar trebui sa tolereze toanele rautacioase  si de nemultumire ale iubitei lui, ci ar trebui sa o ajute si sa o iubeasca cu toata priceperea si perseverenta lui. Daca ea nu poate sau nu vrea sa se deschida in iubre, el ar putea decide sa puna capat relatiei cu ea, fara a nutri nici manie, nici resentimente, pentru ca stie ca a facut tot ce a putut.

Care este rostul unei relatii intime daca nu acela de a beneficia amandoi iubitii de ajutorul reciproc in evolutia lor prin iubire, cu speranta ca aceasta se va putea realiza intr-un mod mai bun decat ne-am putea ajuta singuri? Altfel, de ce sa incepi o relatie intima daca evolutia prin iubire se poate produce si traind singur? Intimitatea si profunzimea unei relatii de iubire te poate ajuta sa evoluezi mai mult decat ai putea sa o faci singur, prin arta daruirii reciproce.

Unul dintre cele mai impresionante daruri pe care le poti oferi iubitei tale este capacitatea ta de a-i deschide inima atunci cand e inchisa. Desigur, poate iesi singura din melancolie, dar iubirea ta  masculina fulgeratoare ii poate lumina melancolia intr-un fel in care ea nu poate singura. Daca esti precum majoritatea barbatilor, insa, probabil ajungi sa te simti impovarat de toanele iubitei tale. Simti ca in acele momente ea e o pacoste. Ai vrea ca iubita ta sa te lase pur si simplu in pace si sa se ingrijeasca singura. In cele din urma, te vei simti infrant sau frustrat. Ajungi sa tolerezi pur si simplu toanele ei, in timp ce resentimentele se acumuleaza in interiorul tau. Te intrebi de fapt care-i problema ei. De ce nu poate fi fericita?

Partea feminina din iubita ta trece prin doua faze: fie se deschide intr-un abandon plin de iubire, fie se inchide in ceea ce sfarseste prin a fi un test emotional al capacitatii tale de a o face sa se deschida. Acest ciclu al femininului este asemenea tuturor ciclurilor din natura: nu se termina niciodata. Cu cat inveti mai repede sa accepti  si sa te joci cu dispozitiile acestea de inchidere emotonala, cu atat mai repede veti trece amandoi peste drama psihologica si veti vedea hazul jocului.

In loc sa tolerezi toanele de inchidere si de nemultumire ajut-o sa se deschida fata de iubire daruindu-te. Este darul tau de oferit. Amandoi veti progresa mai mult daruind decat tolerand. Un barbat superior vede dispozitiile iubitei sale nu ca pe un blestem, ci ca pe o provocare si un amuzament. Sunt multe moduri de a aborda in mod creator toanele ei si de a o ajuta sa se deschida. Gadil-o. Glumeste cu ea. Scoate-ti hainele si danseaza watusi. Canta-i opera. Imita animale. Striga la ea mai tare decat ai facut-o vreodata, apoi sarut-o cu pasiune. Strange-o in brate pana sr topeste. Ridic-o in brate si invarte-o prin aer. Uneori ajuta sa vorbesti cu ea, dar nu la fel de mult ca simtul umorului sau a face dragoste intr-un mod mai inedit.

Daca ai incercat fiecare mod de a iubi mai creativ, amuzant si puternic si ea ramane in toanele ei refuzand sa renunte la inchiderea ei sufleteasca, pur si simplu relaxeaza-te. Ai facut tot ce ai putut in acest moment. Daca nu esti destul de priceput sa o ajuti, sau ea nu e destul de dispusa sa-ti primeasca darurile, poate esti cu femeia nepotrivita. Tine minte ca orice femeie cu care esti, daca are o esenta sexuala feminina, va trece in fiecare zi prin stari de inchidere care par sa nu aiba nici un „motiv” pentru ele. Nu poti evita asta decat sa iti dezvolti indemnarea in a o ajuta pe iubita ta sa se deschida. Nu se termina insa niciodata, chiar daca esti pasional, curajos, iubitor si vesel cu ea. Vremea oscileaza permanent intre perioade ploioase si secetoase, ziua si noaptea se succed la randul lor, iar iubita ta va trece mereu prin deschdere si inchidere, chiar si atunci cand viata ei si relatia cu tine par minunate.

Daca observi ca tolerezi ciclul acesta de toane femeiesti numai pentru ca esti frustrat de discutiile interminabile care nu duc nicaieri, poti fi sigur ca tu si iubita ta probabil ati acumulat deja multe resentimente unul fata de celalalt. Nu tolera toanele ei. Si nu vorbi cu ea despre ele. Participa insa cu daruire alaturi de ea in momentele ei proaste fata de tine. Fa-o sa se deschida, sa infloreasca in plenitudine. Misca-i corpul cu corpul tau. Deschide-i inima cu umorul tau. Patrunde prin inchiderea ei cu prezenta ta nesovaitoare. Deschide-i inima, iar si iar. Ar putea sa o faca si singura, dar daca ar putea evolua mai mult singura decat primind darurile tale, atunci poate nu ar fi trebuit sa te intalneasca.

19. Nu o analiza pe iubita ta

Toanele si parerile feminine sunt ca starea vremii. Se schimba mereu, din aspra in blanda si invers, si nu au nici o cauza unica. Nici o analiza nu va functiona. Nu exista nici un lant liniar cauza-efect care sa duca la miezul „problemei”. Nu exista nici o problema, numai o furtuna, o briza, o schimbare brusca a vremii. Iar bazele acestor furtuni sunt sistemele de presiune inalta si joasa ale iubirii. Cand o femeie simte iubirea revarsandu-se in adanc, dispozitia ei proasta se poate transforma instantaneu in bucurie, indiferent de presupusul motiv al dispozitiei proaste.

Ca barbat, probabil ca vrei sa gasesti cauza problemelor din viata ta. Astfel, poti elimina sursa problemei. Ajungand la originea problemei, o poti rezolva, cu speranta ca e o data pentru totdeauna. Si astfel, cand iubita ta pare sa aiba o problema emotionala, vrei sa stii de ce. Vrei sa stii ce o supara. Presupui ca exista o cauza precisa. Vrei sa stii ce a declansat dispozitia ei proasta ca sa poti drege situatia. Pentru ca o iubesti, incepi sa-i pui intrebari ca sa gasesti cauza problemei. „Ce s-a intamplat? Am facut ceva ce te-a suparat? Pentru ce plangi? Trebuie sa-ti vina ciclul? Ti-a zis cineva ceva ingrozitor?” Ai impresia ca daca gasesti cauza suferintei ei, leacul va urma cu usurinta. Dar nu merge asa; interogatoriul tau probabil ii inrautateste starea proasta.

Lucrul uimitor este urmatorul: 90% din problemele emotionale ale unei femei provin din faptul ca nu se simte iubita. Deci nu sta deoparte analizand-o, ca un doctor care diagnosticheaza un pacient sau un terapeut care pune intrebari unui client. Ofera-i iubirea ta – aceeasi iubire care motiveaza interogatoriul tau – imediat si in mod evident. Mergi la ea, priveste adanc in ochii ei, ia-o in brate si mangai-o, spune-i cat de mult o iubesti, zambeste, fredoneaza-i cantecul preferat si danseaza cu ea si e posibil ca problema ei emotionala sa se evapore. S-ar putea sa mai aiba vreo chestiune de rezolvat, si ai putea sa o ajuti la asta, dar aspectul emotional va fi transformat in iubire.

Sunt situatii foarte rare cand analiza dispozitiei ei proaste o elibereaza. De cele mai multe ori, analiza si incercarile tale de a o „repara” o vor irita si mai mult. Intreab-o daca ar prefera sa-i oferi iubire sau sa o analizezi atunci cand e suparata. E atat de usor sa ii oferi iubire; oricum, e ceea ce vreti amandoi cu adevarat. Dar, ca barbat, esti mai inclinat sa incerci sa o repari. Tocmai asta nu vrea ea si tocmai asta va inrautati situatia, de cele mai multe ori.

Data viitoare, cand iubita ta are o dispozitie proasta, incearca metoda aceasta: presupune ca nu se simte iubita. Incearca numai sa presupui asta, chiar daca pare ca nu poate fi atat de simplu, ca supararea ei trebuie sa aiba vreun motiv ascuns, un motiv pe care l-ai putea detecta si indeparta. Presupune ca seamana mai mult cu o floare care are nevoie sa fie udata decat cu un motor care are nevoie de reglarea carburatorului. Nu presupune ca e ceva in neregula. Presupune ca vrea iubire de la tine, intr-un fel profund, puternic, ferm si sensibil. Priveste cu iubire in ochii ei, atinge-o asa cum ii place sa fie atinsa, cu iubire, si vorbeste-i sau canta-i cu iubire. Descopera ce se intampla cu dispozitia ei. Apoi, dupa ce dispozitia ei proasta a fost dizolvata de iubirea ta si ea e fericita si relaxata, poti vorbi despre orice lucru care mai trebuie discutat.

Daca te pomenesti vreodata punandu-i iubitei tale intrebari despre dispozitia ei proasta in timp ce ea inca mai este in acea dispozite, deja esti pe drumul gresit. Mai intai, ofera-i iubire cu ochii tai, cu atingerea ta, cu miscarea ta si cu tonul vocii tale care canta cantecul iubirii din inima ta si numai dupa aceea, dupa ce legatura de iubire a fost refacuta, afla ce a mai ramas de discutat.

20. Nu cere unei femei sa isi rezolve singura problemele emotionale

Sa ii ceri unei femei sa analizeze sau sa incerce sa isi rezolve propriile emotii este o negare a esentei ei feminine, care este energie pura in miscare, precum oceanul. Poate invata sa-si lase dispozitia proasta in seama lui Dumnezeu, poate invata sa-si deschida inima in mijlocul inchiderii, poate invata sa se destinda si sa aiba incredere in iubire, dar nu „va repara” nimic analizandu-si „problema”. 

Ca barbat, poti afla multe despre tine insuti analizandu-ti problemele cu luciditate. Una din cele mai bune modalitati de a evolua este sa-ti folosesti discernamantul, sa simti ce provoaca durere si suferinta inutila in viata ta si apoi sa schimbi ceea ce trebuie schimbat. Ai putea observa, de exemplu, ca nu esti multumit cu serviciul tau. Te gandesti la asta. Iti dai seama ca e din cauza ca seful tau profita de tine, iar tu nu i-ai spus nimic. Prin urmare, hotarasti ca cel mai bun mod de a rezolva problema este sa te duci la sef si sa ii spui ceva. Iti aduni curajul, te duci la sef, spui ce ai pe inima si s-a terminat. Problema e rezolvata. Gata. Ai aflat ce important e sa vorbesti cu seful tau, ai lamurit toate lucrurile care te impovarau.

Probabil incerci sa aplici acelasi sistem si in relatia ta intima. Iti dai seama ca nu esti multumit de ceva ce face sotia ta. Poate vorbesti despre asta cu prietenii tai sau te gandesti chiar tu. Iti dai seama ca sotia ta nu mai are grija de tine ca inante. Prin urmare, hotarasti ca vei fi mai fericit daca ea va gati mai mult si iti va face mai multe masaje. Apoi te gandesti ca poate si sotia ta vrea sa faci ceva mai mult pentru ea. Asa ca ii spui ce vrei de la ea si pe urma o intrebi „Tu ce vrei de la mine?” O rogi sa se gandeasca si aoi sa-ti spuna. Asta i se pare corect unui barbat, dar la o femeie nu functioneaza. E o situatie din care iubita ta nu are nimic de castigat. De ce? Pentru ca ce vrea ea de fapt este ca barbatul ei iubit sa poata sa priceapa singur. Vrea un barbat care o iubeste si o insoteste cu iubirea lui, un barbat care o percepe empatic chiar si de la distanta, fara sa o intrebe tot timpul ce vrea ea si ce e cu ea.

Una din cele mai profunde dorinte ale unei femei care traieste intimitatea relatie de iubire este tocmai aceea de a nu fi necesar tot timpul sa ii explice barbatului ei totul despre ea si sa il duca de mana, dandu-i „mura in gura” toate explicatiile necesare rezolvarii unei situatii de criza. Vrea sa poata avea incredere totala in el si aceasta incredere este castigata de barbat ori de cate ori simte cu adevarat necesitatile sufletesti ale iubitei lui. Mai ales atunci, ea se va abandona si se va simti in siguranta si fericita. Uneori vrea intr-adevar sa-ti explice, dar mult mai des iti simte darul cand ii oferi sprijinul emotional in relatia voastra intima fara sa trebuiasca sa-ti ceara ea sau sa-ti spuna ce vrea.

Presupune ca e ziua de nastere a iubitei tale. Daca ar fi ziua ta, ti-ar placea daca ea ar face orice vrei tu. Deci crezi ca si ei i-ar placea asta. Ii spui „La multi ani! De ziua ta, putem face orice vrei tu. Putem merge oriunde si face orice. Si voi face orice pentru tine. Ce vrei sa faci?” Asta e tocmai opusul a ceea ce majoritatea femeilor considera a fi un cadou ideal. Majoritatea ar fi mult mai entuziasmate daca ai spune: „Ai 30 de minute sa-ti faci bagajele. Nu ma intreba unde mergem, dar vom fi plecati in weekend. Totul e aranjat. Numai fa-ti bagajele si lasa totul in seama mea. Iti voi oferi cea mai frumoasa zi de nastere pe care ai avut-o vreodata.”

Una din cele mai adanci dorinte feminine in intimitate este sa se poata relaxa si abandona, stiind ca iubitul ei se ocupa de toate. Apoi se poate bucura fara sa trebuiasca sa planuiasca ea totul si sa-i spuna barbatului ei ce sa faca. Poate fi energie pura, miscare pura, iubire pura, fara sa trebuiasca sa analizeze toate optiunile si sa decida care sunt cele mai bune. Se poate bucura de faptul ca barbatul ei isi asuma responsabilitatea directiei, pentru ca ea sa poata fi ceea ce este feminitatea in esenta ei: energie pura.

Asemenea oceanului, starea naturala a femininului este ca se misca profund si cu mare putere fara o directie unica. Masculinul construieste canale, baraje si barci pentru a se uni cu puterea oceanului feminin si a se deplasa din punctul A in punctul B. Dar femininul se misca in mai multe directii in acelasi timp. Masculinul alege un sungur scop si se misca in directia aceea. Ca o corabie care strabate un ocean intins, masculinul se decide asupra unui curs si navigheaza in directia respectiva, energia feminina in sine este lipsita de directie, insa uriasa, precum vantul si curenti adanci ai oceanului, vesnic in schimbare, frumoasa, distrugatoare si totodata sursa a intregii vieti.

Acelasi principiu se aplica in relatia de iubire dintre un barbat si o femeie. De fiecare data cand incerci sa o determini pe iubita ta sa fie mai mult ca o corabie decat ca un ocean, ii negi energia feminina. De fiecare data cand vorbesti cu ea si te astepti sa-si analizeze dispozitia proasta si situatia astfel incat sa le poata rezolva, vorbesti „masculin” cu ea. Poate sa o faca, se poate pricepe chiar mai bine decat tine, dar asta nu va face din ea o femeie fericita.

O femeie fericita este o femeie relaxata in corpul si inima ei puternica, imprevizibila, profunda, posibil salbatica si distrugatoare, sau calma si senina, dar intotdeauna plina de viata, abandonata in voia uriasei forte a inimii ei oceanice si miscata de aceasta. Cand ii ceri sa analizeze emotiile din inima ei, e ca si cum ai construi ziduri in jurul unei parti din ocean si ai transformat-o in piscina. E mai sigur si mai previzibil, dar mult mai putin viu si insufletitor. Majoritatea barbatilor si-au transformat iubitele in „piscine”, tratandu-le mereu ca pe niste barbati, vorbind cu ele despre sentimentele lor ca si cum ar putea fi analizate astfel incat sa poata fi „rezolvate”.

Nu-ti pierde vremea facand asta, dar mai ales nu te astepta ca iubita ta sa o faca singura. Ar fi ca si cum te-ar forta pe tine, barbat, sa citesti romane de dragoste sau sa te uiti la telenovele. Desigur, ai putea sa faci asta. Dar probabil nu te impresioneaza in felul in care o impresioneaza pe ea. Si daca te-ar obliga sa o faci, iar si iar, ai incepe sa o respungi si chiar sa o urasti. Daca ar simti ca problema fundamentala din viata ta este ca nu urmaresti destule telenovele la televizor, ai crede ca e nebuna. Telenovelele, romanele de dragoste si povestile de iubire impresioneaza profund multe femei pentru ca prioritatea femininului este circuitul iubirii in relatie. Dar prioritatea masculina este scopul si directia.

Analizandu-ti scopul si realiniindu-ti orientarea, poti rezolva multe din problemele tale emotionale. Dar prioritatea feminina este iubirea, nu scopul si directia. Femeile nu se elibereaza analizandu-se. Se elibereaza abandonandu-se in iubire. Nu iubirea ta. Iubirea lor. Se elibereaza abandonandu-se in imensul circuit al iubirii care e innascut in inima lor si permite ca vietile lor sa fie puse in miscare de aceasta forta din inima lor. Ar putea implica momente de analiza, dar in primul rand implica incredere profunda.

Cel mai bun mod de a-i fi de folos iubitei tale este sa o ajuti sa se abandoneze, sa se increada in forta iubirii, ca sa isi poata deschide inima, sa fie iubirea si sa daruiasca aceasta iubire care se revarsa in mod firesc din fericirea ei. Aceasta nu implica analizarea obstacolelor din calea iubirii ei. Analizarea obstacolelor este o metoda barbateasca. Barbatilor le place sa analizeze obstacole, pe terenul de fotbal, pe tabla de sah, la bursa de valori, si chiar in viata lor intima. Dar e important ca tu, ca barbat, sa nu proiectezi asupra iubitei tale felul tau de a face lucrurle.

Las-o sa fie oceanul. Incurajeaz-o sa fie la fel de libera precum oceanul, adanca precum oceanul, salbatica precum oceanul si puternica precum oceanul. Fii atat de implinit in iubirea ta, atat de puternic si de ferm in prezenta ta, incat sa poata sa cedeze si sa renunte la limitele pe care le-a impus sentimentelor ei. Lasa emotiile din inima ei sa curga nesupravegheate. Lasa iubirea ei sa fie exprimata fara limite. Las-o sa se topeasca de iubire. Iubirea are propria ei inteligenta. Respecta inteligenta iubirii intelegand ca analiza nu e necesara acum la a ajuta deschiderea iubitei tale. Iubeste-o cu tot corpul tau, poate apasand-o usor de perete cu abdomenul si pieptul tau, simtindu-i pulsatia inimii si respirand in ritm cu ea astfel incat sa se destinda si sa se abandoneze iubirii din inima ei. Ai multe de castigat din adancul darurilor ei feminine.

21. Tine pasul cu intensitatea ei – pana la un punct

Cand o femeie traieste intens emotional, un barbat mediocru vrea sa o calmeze si sa discute sau sa plece si sa se intoarca mai tarziu cand ea va fi „cu mintea intreaga”. Un barbat superior patrunde in dispozitia ei proasta cu iubire imperturbabila si luciditate ferma. Dupa un timp, daca ea totusi refuza sa traiasca pe deplin in iubire, el ii da drumul. 

Daca esti precum majoritatea barbatilor, probabil nu-ti plac prea mult toanele si istericalele feminine. Te-ai putea pomeni intrebandu-te de ce e ea atat de complicata? Care e problema ei? Te-ai putea pomeni zicand: „Calmeaza-te si nu te mai necaji!” Proasta dispozitie feminina e atat de straina si de misterioasa pentru tine, incat ai putea-o gasi chiar respingatoare. Si cand iubita ta o ia razna de tot, o parte din tine se teme de raul pe care l-ar putea face. Emotiile ei sunt cu atat mai salbatice si mai putin previzibile decat ale tale, incat ai prefera sa nu fii in preajma lor.

In esenta, toti barbatii se tem sau sunt dezgustati de emotiile feminine. De aceea incerci sa le rezolvi sau sa scapi de ele. Ai putea sa spui: „Ma intorc mai tarziu cand o sa te porti ca un om rational.”

Una din cele mai mari placeri feminine este atunci cand barbatul ramane implinit, prezent si stabil in mijlocul furtunilor emotionale ale iubitei lui. Cand ramane prezent cu ea si o iubeste prin straturile de salbaticie si inchidere, atunci ea simte caracterul lui demn de incredere si se poate relaxa. Modul in care te raportezi la haosul emotional trait uneori de iubita ta reflecta totodata si modul spontan de a reactiona la haosul lumii. Daca esti genul de barbat care are nevoie ca totul sa fie asezat in ordine in cutiuta lui, atunci vei incerca sa pui in cutie emotiile iubitei tale. Daca esti genul de barbat care ar prefera sa angajeze pe altii sa se ocupe de haosul din pod, sau de haosul din finantele sale, probabil ai prefera si sa lasi pe altcineva sa se ocupe de haosul iubitei tale.

Totusi, te poti instrui sa stapanesti lumea – financiar, cteativ, spiritual – invatand cum sa fii liber si plin de iubire in haosul emotiilor iubitei tale. Si faci asta ramanand ferm pe pozitie si iubind cu atat de multa putere incat iubirea sa invinga. Nu poti renunta atunci cand pari ca ratezi, ci mai degraba trebuie sa inveti din esecurile tale si sa te intorci la iubire. Ofera-ti darul. Asa cum te lupti cu o carma sau faci surfing pe valurile oceanului, stapanirea presupune sa te amesteci cu energia puternica a iubitei tale si sa simti cresterea si descresterea valurilor emotionale, fara sa fii absent nici o secunda. Vei fi strivit de carma, vei fi ranit de iubita ta. Asa inveti. Te ridici, te stergi pe fata, inoti la tarm si te intorci sa o „infrunti” din nou pe iubita ta. Poti renunta, poti alege o carma mai mica sau valuri minuscule, poti astepta ca iubita ta sa se calmeze sau poti chiar sa o ameninti. Sau, poti considera situatia ca pe o provocare a capacitatii tale de a cuceri lumea si pe iubita ta, cu iubire.

Mentine-ti respiratia puternica si profunda. Mentine-ti corpul puternic. Mentine-ti atentia prezenta. Indiferent ce face sau spune iubita ta, daruieste-i iubire. Apasa-ti abdomenul de ea. Striga si apoi sarut-o cu pasiune peste tot. Fa orice e nevoie ca sa spargi carapacea in care e inchisa, gaseste o spartura si atinge-i inima. Invata sa intelegi si sa simti furia ei, lacrimile ei si duritatea ei tacuta. Lumea iti va oferi acelasi lucru uneori. Jocul vietii este sa gasesti fiecarei situatii o solutie, sa transformi fiecare ocazie prin sporirea iubirii, sa oferi darul tau cel mai deplin in fiecare clipa si sa nu fii atasat de rezultat, stiind ca totul va creste, va descreste si va creste din nou. Ai cucerit cu adevarat Femeia si Lumea atunci cand nici o dorinta de evitare sau de realizare nu iti influenteaza iubirea si nu iti limiteaza libertatea.

22. Nu forta femeia sa ia decizii

Un barbat renunta la responsabilitate daca se asteapta ca iubita lui sa ia intotdeauna deciziile singura si apoi sa fie raspunzatoare de rezultate. Aceasta atitudine reprezinta o nemanifestare a darului masculinitatii. O pune pe femeie in situatia de a-si spori propria masculinitate. E bine ca unele femei sa invete sa isi creeze capacitatea masculina de a lua o decizie si de a o respecta. Dar daca un barbat renunta la responsabilitatea lui de a oferi iubitei sale darul claritatii si hotararii masculine, atunci ea va deveni permanent incisiva, stangace si neincrezatoare in iubirea lui. Va inceta sa se abandoneze in iubire impreuna cu el, va inceta sa aiba incredere in capacitatea lui masculina si, in schimb, va deveni ea barbatul.

Iubita ta iti cere parerea, iar tu spui „Orice vrei sa faci, eu n-am nimic impotriva.” Aceata e afirmatia unui prieten, nu a unui iubit. Ca prieteni, vreti sa va tratati corect si sa va lasati spatiu si independenta. Ca iubiti, tu si iubita ta sunteti mai mult decat prieteni. Jucati dinamica intreaga a polaritatii masculine si feminine. Nu ti-ar placea ca iubita ta sa fie o zeita si sa iti ofere darurile ei feminine? Pentru a le trezi, trebuie sa ii oferi darurile tale masculine. Unul din cele mai valoroase daruri masculine este capacitatea de a vedea toate optiunile si de a lua o decizie pe baza acestei viziuni de ansamblu a tuturor rezultatelor potentiale.

Deciziile feminine sunt bazate pe ceea ce pare bine si de multe ori acesta e cel mai bun mod de a lua o decizie. Totusi, esentialul in intimitate nu este numai luarea celei mai bune decizii, ci luarea celei mai bune decizii si in acelasi timp mentinerea fortei polaritatii masculin\feminin care v-a atras unul catre celalalt de la bun inceput. Daca acea polaritate incepe sa se diminueze, conflictele vor incepe sa se manifeste. Cand acea polaritate dispare, atractia dispare, si vitalitatea relatiei intime dispare odata cu ea. Trebuie sa joci rolul polului masculin daca vrei ca iubita ta sa-l joace pe cel feminin. A-ti spune parerea cu privire la decizii este o modalitate de a oferi darul tau masculin. Chiar si cu privire la cele mai banale decizii, nu spune niciodata ” Fa ce vrei”. Daca te intreaba cu care pereche de pantofi crezi ca ii sta mai bine, hotaraste-te si spune-i. Nu spune numai „Amandoua sunt frumoase.” Spune ceva de genul „Imi plac pantofii rosii, dar cel mai important pentru mine este ca tu si fii fericita.” Desigur, e libera sa poarte ce pantofi vrea, dar e in acelasi timp beneficiara darului tau masculin de a-ti manifesta ferm optiunea.

Poate iubita ta incearca sa ia o decizie in cariera, ceva care o va afecta multi ani in continuare. Ar putea sa intuiasca si sa faca ce i se pare ei mai bine, ceea ce ar fi un stil feminin de luare a unei decizii. Sau ar putea incerca sa ia o decizie pe baza diferitelor rezultate posibile ale alegerilor ei, ceea ce ar fi un stil masculin. Pentru ca tu ai o esenta sexuala masculina, vei putea in mod firesc sa contribui la procesul ei masculin de hotarare. Si, mai important pentru intimitate, daca nu contribui la procesul ei masculin de luare a deciziei, amandoi veti fi depolarizati de energia celuilalt. Ea va fi la polul masculin, tu vei fi la cel neutru, si nu va fi nimeni la cel feminin. Aceasta situatie este in regula pentru perioade scurte de timp, dar daca devine permanenta, atunci amandoi veti incepe sa va simtiti mai mult prieteni decat iubiti. Voluptatea atragatoare a polaritatii va fi inlocuita de atitudinea analitica a doi amici care discuta despre optiuni.

Daca refuzi sa iti oferi darul masculin spunand lucruri de genul ” Nu prea-mi pasa. Tu hotarasti”, atunci ea va trebui sa invete sa se bazeze pe propria ei capacitate masculina. Cu alte cuvinte, va incepe sa se increada in latura ei masculina mai mult decat in a ta. Atunci vei observa ca are din ce in ce mai putina incredere in tine pe toata linia. Va refuza sa iti cedeze chiar si sexual, pentru ca nu a putut sa se relaxeze si sa se increada in tine toata ziua; nu i-ai oferit claritatea si perspectiva ta masculina, prin urmare trebuie sa fie ea barbatul si sa si le ofere singura.

Ca exercitiu, ajut-o intotdeauna pe iubita ta sa ia decizii dandu-i parerea ta si spunandu-i care sunt alegerile tale, in acelasi timp aratandu-i ca o iubesti indiferent de decizia pe care o ia. De multe ori intuitia feminina va fi o baza mult mai buna pentru o decizie decat analiza ta masculina. Incurajeaz-o sa intuiasca situatia si sa aiba incredere in sentimentele ei. Dar de dragul polaritatii si al fericirii in intimitate, spune-i intotdeauna ce ai face tu si de ce, chiar daca esti de parere ca ar trebui sa hotarasca singura.

PARTEA A TREIA – Folosirea polaritatii si a energiei

23. Atractia ta fata de feminin este inevitabila 

Barbatii sunt de regula atrasi de diferite forme de manifestare a energiei feminine: femeile stralucitoare, bautura, muzica, natura etc. Daca un barbat incearca sa-si ascunda atractia, aceasta denota totodata o oarecare inhibitie cu privire la propria esenta sexuala. 

Daca esti precum majoritatea barbatilor, probabil ascunzi cantitatea de atractie sexuala pe care o simti fata de femei in fiecare zi. La serviciu, pe strada si la magazinul alimentar, vezi femei care te excita. Uneori s-ar putea sa vrei sa faci sex cu ele. Dar de multe ori senzatia este cea a unui val racoros care te inunda. Sa vezi o femeie deosebit de stralucitoare iti poate umple intreaga zi de incantare. Parfumul fin al unei femei te poate transporta intr-un paradis fermecat. Zambetul unei femei poate topi clipa in beatitudine pura.

Exista doua moduri de a te descurca cu „ah”-ul zilnic al atractiei fata de feminin: cu intelepciune si prosteste. Ca sa reactionezi cu intelepciune, trebuie sa intelegi de ce si de cine esti atras. Esenta ta sexuala este intotdeauna atrasa de opusul sau energetic. Barbatii „masculini” sunt atrasi de femeile „feinine”. Barbatii „feminini” sunt atrasi de femeile „masculine”. Barbatii echilibrati sunt atrasi de femeile echilibrate. Cam 80% dintre toti barbatii au o esenta sexuala masculina. Acesti barbati, dintre care probabil faci si tu parte, sunt atrasi de tot ce e feminin. Nu doar de femei feminine, ci de orice manifestare a energiei feminine, orice care este stralucitor, viu, insufletitor, relaxant si emotionant. Energia feminina te scoate din minti si intra in corpul tau. Muzica, berea, natura, femeile, sunt toate forme de energie feminina. Nu te atrage doar o femeie superba la modul vizual. Daca o femeie e libera si stralucitoare in energia ei feminina, probabil esti atras; uneori mai mult atras, alteori mai putin atras, dar intotdeauna atras, cel putin suficient cat sa arunci o privire la forma ei. Aceasta atractie nu e numai naturala, ci si sanatoasa. Este un semn al polaritatii, acelasi fel de circuit natural al polaritatii prin care electricitatea circula intre polul pozitiv si cel negativ al unei baterii. Nu ai de ce sa-ti fie rusine. De aceea exista barbati si femei. Principiul imanent al manifestarii naturii implica polaritatea, de la magnetismul care circula intre polul nord si cel sud al pamantului, la atractia care circula intre esenta ta masculina si stralucirea feminina a unei femei.

Daca te simti stingherit de atractia ta fata de femei, probabil esti stingherit de propria esenta masculina. Daca ti se pare ca este degradant pentru o femeie sa fie „obiectul” atractiei tale polare, atunci probabil ti-ai renegat esenta masculina. Te-ai „demasculinizat” energetic condamnand si reprimand dorintele tale naturale. Iti negi esenta sexuala, in loc sa fii in largul tau cu ea. Orice atitudine negativa pe care o ai cu privire la atractia ta fata de femei este un semn de frica; undeva pe parcurs ai invatat ca o astfel de atractie e „daunatoare” sau „rea”. Atractia ta fata de femei, toate felurile de femei, este naturala, normala si frumoasa. De fapt, este un aspect al aceleasi dorinte care in cele din urma te va duce catre eliberarea spirituala.

Dorinta ta pentru o femeie este o reflexie a dorintei tale de a te reintregi in unitatea originala a Totului. Recunoasterea dorintei tale este marturisirea dorintei tale de a imbratisa profund viata. Sa imbratisezi viata, sa te abandonezi starii de unitate traita prin unificarea in propria ta fiinta a tuturor contrariilor inseamna in ultima instanta sa redevii liber din punct de vedere spiritual. In cele din urma, vei recunoaste ca orice dorinta este un aspect al impulsului tau innascut de a darui iubire. De la inceput pana la sfarsit, atractia ta fata de femei poate fi vazuta ca gestul esential al inimii tale, dorinta ta de iubire si unitate. Daca esti un barbat cu o esenta sexuala masculina, vei simti intotdeauna o polarizare sexuala puternica in prezenta unei manifestari puternic feminine. Ai putea simti aceasta stare de polarizare de mai multe ori pe zi, fata de mai multe femei. Bucura-te de ea. Femeile sunt o binecuvantare! Femininul, chiar si sub forma non-umana a unei insule tropicale luxuriante, a unui suc rece de fructe exotice sau a melodiei tale preferate, ar putea face diferenta intre mohoreala si „ah”-ul extaziant. Acceptia noastra despre atractia sexuala, chiar in cazul muzicii si al locurilor, se afla la baza capacitatii noastre de a simti placerea fizica.

Atractia sexuala, totusi, este foarte diferita de actul sexual. E o mare diferenta intre a alege sa ai relatii intime cu o femeie si a fi numai atras de energia si stralucirea ei. Intimitatea este o optiune intre persoane care vor sa-si ia un angajament sa se iubeasca si sa se ajute unul pe altul. In timp ce vitalitatea atractiei este un circuit energetic natural ne-optional intre esenta ta masculina si energia feminina, oriunde s-ar gasi aceasta. Cand o femeiee e relaxata in stralucirea ei feminina, e ca o muzica frumoasa sau ca o briza calda a oceanului. Nu e nevoie sa faci sex cu ea ca sa gusti o placere inexprimabila. Daca esti precum majoritatea barbatilor, o femeie stralucitoare te poate inspira ore sau zile intregi. Tine minte, dorinta pe care o trezeste in tine este ea insasi o binecuvantare. Daca asculti de acea dorinta sau daca urmaresti sa o implinesti este cu totul altceva, care depinde de raspunsul la intrebarea daca o asemenea actiune v-ar fi de folos amandurora. Insa simpla inspiratie resimtita in timp ce privesti o femeie stralucitoare este unul din darurile naturii pentru tine: darul binecuvantarii feminine.

Data viitoare cand intalnesti o femeie care iti da fiori prin corp, relaxeaza-te in acest fior extaziant. Lasa valurile ei de energie feminina sa te cuprinda si sa se miste prin corpul tau ca un masaj profund. Respira adanc, fara sa te opui placerii pe care ti-o prilejuieste vederea ei. Respira placerea prin tot corpul, pana la degetele de la picioare. Priveste-o cu emotie transfiguratoare. Nu e nevoie sa interactionezi cu ea. Dar cand o vezi si simti atractia, lasa in intregime energia atractiei sa circule libera prin corpul tau. Invata sa iti sporesti si sa iti sustii dorinta de a percepe aceasta stare de polarizare subtil energetica, pentru ca tot corpul si toata fiinta ta sa se deschida fata de aceasta sublima manifestare a energiei Eternului Feminin. In timp ce o privesti pe aceasta sublima femeie, primeste imaginea ei ca pe o binecuvantare.

24. Alege o femeie care este opusul tau complementar

Daca barbatul este foarte masculin din fire, atunci va fi atras de o femeie foarte feminina, care ii va complementa propria sa energie. Cu cat e mai neutru sau echilibrat, cu atat mai echilibrata o va prefera pe iubita lui. Si, daca barbatul e mai feminin din fire, energia lui va fi complementata de o atitudine ferma si hotarata a unei femei mai masculine. Intelegandu-si propriile nevoi, barbatii pot invata sa accepte „tot pachetul” unei femei. De pilda, un barbat mai masculin se poate astepta ca orice femeie care il starneste si il revigoreaza cu adevarat sa fie si relativ salbatica, nedisciplinata, zapacita, haotica, predispusa la razgandire, razvratire si „minciuna”. Totusi, dintr-o perspectiva energetica, o femeie de acest gen va fi mult mai linistitoare si mai inspiratoare pentru el decat o femeie mai echilibrata sau mai neutra care e constanta, rezonabila, „demna de incredere” si capabila sa spuna ce gandeste intr-un mod pe care el il poate intelege. 

Ai intalnit probabil o femeie care parea nemaipomenita, numai ca sa descoperi ca are vreo ciudatenie emotionala cu care nu prea vrei sa ai de-a face. Parea incredibil de sexy, dar si putin zapacita, spunand un lucru intr-un minut si altceva in urmatorul. Ai intalnit probabil si niste femei foarte rezonabile si demne de incredere care nu par sa se razgandeasca tot timpul si cu care, de fapt, ai putea avea conversatii placute care nu ajung sa te frustreze. Desi ai putea sa le iubesti pe aceste femei si ti-ar face placere sa petreci timp cu ele, ele nu-ti starnesc pasiunea la fel de mult ca femeile pe ale caror vorbe nu ai conta sa ramana adevarate nici macar timp de o dupa-amiaza, dar care se misca intr-un fel care te innebuneste.

„De ce nu poate femeia sa semene mai mult cu barbatul?” s-au intrebat multi barbati. Dar, desigur, tocmai felul in care o femeie seamana mai putin cu un barbat te atrage cel mai mult din punct de vedere sexual, daca ai o esenta sexuala masculina. Stralucirea feminina a unei femei, energia care ii pune corpul in miscare, misterul si spontaneitatea ei extrem de revigoranta, ca sa nu mai vorbim despre zambetul ei incantator, sunt cele care te atrag. Si cu cat o femeie este mai feminina, in esenta ei, cu atat e mai putin probabil sa arate trasaturi masculine puternice, ca de exemplu, sa vorbeasca in mod clar si neechivoc despre ganduri si dorinte, in loc sa isi exprime inainte de toate in mod spontan si deseori jucaus sentimentele de moment.

O femeie cu o esenta sexuala mai feminina intr-un moment va spune ca te iubeste, iar apoi, cand ai facut ceva de care nici macar nu esti constient, va spune ca te uraste.  Aceasta e frumusetea si marele mister al feminitatii; pentru ea, sistemul masculin al cuvintelor si evenimenteloreste mai putin relevant decat fluiditatea relatiei si a sentimentului. Slava Domnului ca exista astfel de femei, care nu se scuza pentru profunzimea lor oceanica si contradictiile lor emotionale.

Intotdeauna esti atras de opusul tau sexual. Deci, daca ai o esenta sexuala mai feminina, vei fi atras de o femeie mai masculina. Ai vazut  probabil barbati si femei in astfel de cupluri. Barbatul este mai stralucitor si mai plin de viata decat femeia. Femeia este mai atasata de orientarea ei in viata decat barbatul. Relatia e mai importanta pentru barbat, in timp ce femeia prefera sa fie lasata in pace cea mai mare parte din timp. Acestea sunt semnele unei relatii in care barbatul are o esenta mai feminina, iar esenta femeii este mai masculina.

Alti barbati, cu esente sexuale mai neutre, prefera femeile care sunt si ele mai neutre, nici masculine, nici feminine in mod deosebit. In genul acesta de cuplu, cei doi pot vorbi despre orice si le place sa vorbeasca despre toate. Au aceleasi hobby-uri, aceeasi prieteni, chiar aceleasi obiective profesionale. Desi sunt la fel de iubitori, genul acesta de cuplu este de obicei mai putin pasional din punct de vedere sexual decat cuplurile foarte polarizate. Ar fi neobisnuit sa auzim despre genul acesta de cuplu neutru sau echilibrat ca striga unul la altul, arunca cu pernele, lupta corp la corp pe podea si fac dragoste cu pasiune chiar atunci si chiar acolo. Din lipsa de intelegere, e posibil sa va fi depolarizat pe tine si pe iubita ta intr-o relatie care pare neutra, dar de fapt nu este. Numai in jur de 10% din cupluri sunt intr-adevar tipul neutru sau echilibrat in adevarata lor esenta. Alte 10% din cupluri sunt alcatuite dintr-un barbat feminin si o femeie masculina. Insa daca sunteti precum 80% din cupluri, tu ai o esenta sexuala masculina, iar iubita ta are una feminina. Cu alte cuvinte, ocaziile in care felul ei de a fi feminin te frustreaza, te innebunesc, te inspira sau te excita, sunt mai dese decat cele in care ea e doar amica ta neutra sexual.

Neutralizarea sau depolarizarea falsa a relatiilor este unul din principalele motive pentru care se despart cuplurile. Incarcatura mereu intineritoare a dragostei slabeste, in timp ce toate lucrurile care va irita pe tine si pe iubita ta raman la fel de puternice ca intotdeauna. Secretul este sa nu incerci sa schimbi obiceiurile feminine iritante ale iubitei tale, ci sa o ajuti sa dezvolte pofunzimea si puterea intineritoare a binecuvantarilor ei feminine.

Daca esti precum majoritatea barbatilor, probabil ai minimalizat necesitatea aprecierii intregului spectru al energiei feminine a iubitei tale devenind indiferent la aspectele care te irita cel mai mult. Ai dezvoltat tot felul de strategii de aparare. De pilda, nu te mai innebuneste  – pentru ca ai invatat sa nu o iei prea in serios. Poate ai invatat sa pari atent si totusi sa nu asculti cu adevarat vorbaria ei interminabila. Sau poate ai invatat sa ii oferi o doza zilnica de afectiune pentru a-i potoli nevoia permanenta de mai mult timp intim decat vrei tu de fapt sa petreci cu ea.

Aceasta este insa o abordare gresita. Femininul este o sursa infinita de iubire, inspiratie si putere, atat fizic, cat si spiritual. Femeile puternic feminine sunt conectate cu elementele naturii intr-un fel in care persoanele mai masculine, ca tine, de obicei nu sunt. Din perspectiva unui barbat, femeile puternic feminine pot parea salbatice, nedemne de incredere sau chiar iresponsabile, dar femeile acestea sunt doar lipsite de nevoia masculina de a trai intr-o lume guvernata de ratiune si control. Femeile puternic feminine sunt libere sa simta fluxuri de vitalitate naturala pe care tu nu le poti simti. Sunt libere sa fie puse in miscare de curenti de energie de care majoritatea barbatilor nu sunt constienti. Sunt libere sa isi lase corpul sa fie transparent fata de circuitul din inima ei, necontrolat si nedirijat de scopuri si structura.

Corpul feminin este liber sa fie miscat de iubire si de viata insasi. Si lucrul acesta e foarte apreciat de majoritatea barbatilor, a privi o femeie libera in exprimarea extazului fizic este una din cele mai uimitoare viziuni pe care le-au avut vreodata cei mai multi barbati. Barbatii vor plati chiar pentru a vedea corpul unei femei exprimand extazul amoros, chiar daca il simuleaza numai, ca intr-un film porno. In cultura noastra seculara, majoritatea barbatilor sunt familiarizati numai cu extazul sexual, si prin urmare aceasta este forma de exprimare fzica libera pe care platesc barbatii sa o vada, in filme, pe scena si in camerele private din toata lumea. Insa in alte culturi care admit un grad mai mare de revelatie spirituala, corpul femeii este privit cu aceeasi veneratie masculina, dar pentru un alt fel de expresie: nu numai pentru capacitatea lor de a exprima extazul sexual intr-un fel in care, noua, barbatilor, ne pare atat de strain, cat si incredibil de atragator, ci si pentru capacitatea lor de a exprima extazul spiritual.

Dansatoarele din templele din India, de exemplu, sunt in mod traditional femei puternic feminine instruite de la o varsta frageda sa imbine priceperea si devotamentul sincer intr-un stil de dans care le elibereaza corpurile pentru a fi puse in miscare de forta divina, aducand lacrimi in ochii multor barbati si ajutandu-i sa-si deschida astfel inimile. O femeie care se simte in largul ei cu esenta ei feminina, se poate simti in largul ei cu spectrul tuturor energiilor, fie de natura sexuala sau spirituala. Pentru o astfel de femeie nu exista nici o contradictie intre eros si spiritualitate. Abandonul ei sexual, daca iubeste un barbat corespunzator, este la fel cu abandonul ei religios sau spiritual. Se deschide din cap pana in picioare, primind forta divina a iubirii in adancul corpului ei, astfel incat este valurita, arcuita, unduita de fluxul ei nelimitat. E mai putin probabil ca femeile mai masculine sau neutre sa poata trai o astfel de exprimare a libertatii fizice. Si totusi exprimarea de catre o femeie a acestui fel de extaz este cea care il face pe un barbat masculin sa isi paraseasca lumea imbatatoare a gandurilor si a scopurilor si sa sarbatoreasca momentul, in carne si oase, prin inima. Fie intr-un club de strip-tease sau intr-un templu sacru, barbatii sunt atrasi de mii de ani pentru a asista la personificarea feminina a extazului. Femeile sunt literalmente venerate in astfel de ocazii. Barbatii striga laude, in feluri in care nu ar face-o niciodata in public, la adresa zeitei care danseaza in fata lor. Ocaziile perfecte sunt absolut sexuale si absolut spirituale in acelasi timp. Barbatii pleaca de la un astfel de eveniment transformati si inspirati de puterea de binecuvantare a exprimarii feminine libere. Acesta este unul din darurile unice ale manifestarii feminine puternice.

Iata ce mai poti gasi in cazul manifestarii acestei esente puternice a feminitatii: o femeie care e imprastiata emotional. O femeie de care poti fi sigur ca se va razgandi. O femeie care este mult mai sensibila decat esti tu la circuitul energiilor subtile din relatia voastra. O femeie care iti aduce incantare si uimire in extazul sexual si spiritual pe care corpul ei il exprima atat de liber si de frumos.

Totul face parte din „pachet”. Nu poti gasi o femeie care e intotdeauna consecventa, rationala si punctuala, si care iti umple inima si corpul cu energie, instantaneu si intreaga zi, cu iubirea si extazul ei exprimate fizic. Poate genera energie masculina moderata cand vrea ea, dar daca are o esenta feminina puternica, mare parte din timp va vrea sa danseze, va fi furioasa la culme sau de o bucurie incantatoare, dincolo de orice ratiune.

Asadar, alege o femeie care este opusul tau complementar, ceea ce pentru majoritatea barbatilor inseamna o femeie mai feminina. Numai o femeie feminina iti poate oferi darurile de care tu, ca barbat masculin, ai nevoie. Impreuna cu aceste daruri, insa, vin si haosul si furtunile emotionale corespunzatoare de care sunt ingroziti majoritatea barbatilor. Intelege ca acestea sunt alte aspecte ale aceleasi energii care te starneste si care te atrage atat de mult. De fapt, poti invata sa fii la fel de starnit de dansul ei furios ca si de rasul ei provocator. Aceasta capacitate este unul din darurile tale pentru ea.

Poti invata sa ramai liber si puternic indiferent ce emotie afiseaza ea. Nu vei pleca, nu vei intoarce spatele si nu te vei desparti dezgustat. Poti face fata energiei ei imense si poti ramane ferm, iubind-o prin furtuna, imbratisand intreaga ei putere feminina, intunecata si luminoasa. Vei fi fericit in intimitate numai daca latura ei intunecata si cea luminoasa sunt la fel de acceptabile pentru tine. Dureaza pana dezvolti o asemenea pricepere si putere, dar facand asta inveti sa ii dai iubitei tale, precum si lumii, un barbat ale carui daruri nu sunt compromise de frica fata de puterea si de haosul feminin.

25. Afla ce e important pentru iubita ta

Femininul este forta vietii. Cu cat un barbat este mai puternic masculin, cu atat energia feminina a iubitei sale, n comparatie cu alte calitati, va fi mai importanta pentru el. Daca esti in cautarea unei partenere de afaceri, probabil vrei sa aiba anumite calitati, precum abilitati financare, caracter demn de incredere si capacitatea de a continua in fata dificultatilor pentru a atinge un scop. Daca esti in cautarea unei prietene, probabil vrei sa manifeste sinceritate, compasiune, simtul umorului si respect. Daca esti in cautarea unei sotii, probabil vrei o femeie care personifica si exprima liber energia feminina si iubirea.

Cu cat cauti mai mult o femeie care iti ofera totul, cu atat primesti mai putin. Abilitatile in afaceri sunt in cea mai mare parte abilitati masculine (atat la barbati, cat si la femei). Prietenia, in sine, este o chestiune neutra, nesexuala. Iar pasiunea sexuala necesita o polaritate clara intre esenta ta masculina si energia feminina a iubitei tale. Cand nu dai intaietate scopului relatiei tale, aceste energii diferite adesea se anuleaza reciproc si ramaneti cu o alianta neutralizata sexual. Puteti impartasi multe aspecte ale treburilor intime, prietenie, cresterea copiilor, pasiunea sexuala – numai daca alegi o singura prioritate in relatie si permiti tuturor celorlalte activitati sa se alinieze in jurul scopului principal pentru care sunteti impreuna. Daca insa nu est lamurit cu privire la ce e important, fiecare aspect va fi in contradictie cu celelalte. Ea va vrea afectiune cand tu vrei sa faci treaba. Ea va vrea sa vorbeasca despre cum a fost ziua ei cand tu vei vrea sa faceti sex. Veti sfarsi amandoi prin a va compromite adevaratele dorinte, iar relatia voastra va fi redusa la un parteneriat functional, dar mediocru.

In timp, polaritatea si atractia sexuala se vor diminua. Vei incepe sa te uiti la alte femei ca surse de placere feminina intineritoare, aceeasi placere pe care ai sters-o din intimitatea ta obligand-o pe iubita ta sa fie totul pentru tine: partenera de afaceri intr-un moment, prietena ta in alt moment, mama in minutul acesta si iubita in urmatorul. In cele din urma, aceste daruri profunde care v-au adus impreuna initial se pierd in ambiguitatea relatiei voastre. In alte vremuri si culturi, ai fi putut avea mai multe iubite (sotii, concubine), fiecare indeplinind un scop dferit, fiecare dintre ele contribuind la intreg cu alte abilitati, functii si energii sexuale.

In lumea noastra moderna insa, poligamia nu prea este o optiune. Din motive sociale si psihologice, majoritatea barbatilor si femeilor de astazi vor sa-si limiteze orizontul intim la cate un partener serios o data – desi, daca esti precum majoritatea barbatilor, ai nutrit dorinta de a avea mai multe sotii, sau cel putin o amanta sau doua, fiecare indeplinind un alt scop. Pentru ca te astepti ca relatia ta intima sa raspunda atator scopuri, aceasta incepe sa vireze catre utilitar. Vorbind tot timpul despre finante, serviciu, gospodarie si copii, o transformi pe iubita ta intr-o tovarasa neutra. Deveniti atat de famliari unul cu celalalt, incat misterul farmecului sexual se standardizeaza in mecanica rituala alcatuita din sarutat, mangaiat, lins, pompat, ejaculat si sforait. Incepi sa tanjesti dupa profunzimea dorintei pe care ai simtit-o odata cu iubita ta. Viata de familie inlocuieste misterul, iar discutia inlocuieste haosul. Totusi, daca ai o esenta sexuala masculina puternica, vei avea nevoie de revigorare frecventa prin forta energiei feminine puternice sau vei incepe sa te simti epuizat si impovarat de viata. Ai putea cauta aceasta energie feminina revigoranta in cateva beri, cateva reprize de golf sau cateva reviste cu femei dezbracate.

Sau poate preferi masajele lungi sau plimbarile pe plaja. Desi aceste mijloace si multe altele te relaxeaza temporar si iti pot aduce un zambet pe fata, putine te pot starni atat de profund in inima si corp ca forta necompromisa a sexualitatii feminine oferite de iubita ta stralucitoare in iubire. Esti singurul care poate decide ce este important pentru tine in relatie. Esti singurul care poate clarifica pentru tine care este scopul relatiei tale intime. Daca decizi, insa, ca scopul relatiei tale intime este transmiterea pasionala a iubirii, vindecarea intineritoare a energiei sexuale si deschiderea inimii pentru o veritabila trezire spirituala, atunci ai grija. Nu o forta pe iubita ta sa fie contabita ta de serviciu. Nu te astepta sa te ajute mereu cu problemele tale financiare, ca un consultant vocational. Nu pune accentul pe treburile cotidiene si in timpul acesta sa neglijezi zile in sir transmiterea fizica a iubirii. Nu strivi deplinatatea energiei ei feminine in niste roluri pur functionale. Iubita ta are capacitatea de a-ti trezi inima si de a-ti umple corpul de viata.

Tu, insa, trebuie sa ii dai ocazia si sa asiguri totodata deplinatatea transmiterii tale masculine a iubirii. Daca vrei ca iubita ta sa fie tovarasa ta spirituala si sexuala, nu doar colega ta de locuinta, trebuie sa mentii cu pricepere gospodaria si mijloacele de trai astfel incat forta uniunii voastre sa nu fie diminuata. Poate fi mama copilor tai si partenera ta de afaceri, atat timp cat aceste functii nu afecteaza prioritatea scopului vostru: de a ajuta la iluminarea reciproca prin angajamentul vostru ferm de a va iubi si de a va insufleti reciproc esenta prin transmiterea fizica a iubirii prin polarizare sexuala.

Cand aceste doua aspecte ale iubirii voastre – trezirea spirituala si polarizarea sexuala – sunt diminuate de obligatiile zilnice, veti incepe amandoi sa cautati in alta parte revigorarea si implinirea zilnica. Tu vei cauta energie feinina intr-un bax de bere sau la o amanta. Iubita ta va cauta hotarare masculina sub forma unei cauze sociale sau a unei cariere in stil masculin. Relatia voastra va fi retrogradata la un parteneriat bine-intentionat de obligatii domestice. S-ar putea sa fie tocmai ceea ce vrei. S-ar putea sa nu fie. In orice caz, trebuie sa stii ce este important pentru tine, care este scopul relatiei tale intime si sa aliniezi toate celelalte activitati in jurul acestei prioritati centrale, daca vrei ca relatia voastra intima sa isi pastreze si sa isi sporeasca forta pentru amandoi.

26. De multe ori vei vrea mai mult decat o singura femeie

Orice barbat cu o esenta sexuala puternic masculina va dori varietate sexuala. Chiar daca o iubeste pe femeia cu care are acum o relatie stabila si ii e devotat in totalitate, va atrage in mod firesc ocazii de interactiune sexuala si cu alte femei in afara de cea aleasa. Depinde de el cum se descurca cu aceasta dorinta pentru alte femei. Ar trebui sa stie, totusi, ca nu exista nici o modalitate de a evita astfel de dorinte. Ar trebui sa stie si ca daca da curs unor astfel de dorinte, desi insufletitoare si invioratoare temporar, adesea ajunge sa isi complice viata mai mult decat merita ocazia in sine.

Chiar daca esti absolut devotat in iubire in relatia pe care o ai, probabil te gandesti sa faci sex si cu alte femei. Dorinta ta pentru alte femei nu este o reflectare a vreunei lipse din relatia ta intima, este reflectarea naturii tale ca fiinta sexuala puternic masculina. Dar dorinta aceasta nu este o scuza pentru promiscuitate, la fel cum placerea de a te uita la televizor nu este o scuza pentru a deveni un obez sedentar dependent de televizor. Dorinta izvoraste din multe surse, cum ar fi dependentele tale, mostenirea biologica, situatia ta din copilarie si sinceritatea ta. Ca sa traiesti o viata de o integritate impecabila, trebuie sa distingi sursa dorintei tale, ca sa stii cand sa iti disciplinezi comportamentul pentru binele tuturor, inclusiv al tau.

Realitatea este ca probabil vrei sa faci sex si cu alte femei in afara de iubita ta. Modul de a reactiona la aceasta realitate este o reflectare a modului in care urmaresti atingerea scopului tau in viata. Daca scopul tau este sa te bucuri de placerea fizica indiferent de consecinte, atunci ar trebui sa te culci cu cate femei vrei. Daca scopul tau este sa fii baiat bun si sa o multumesti pe „mamica”, atunci ar trebui sa faci ceea ce o face fericita pe iubita ta. Daca scopul tau este sa te eliberezi si sa-i eliberezi pe altii in iubire si intelepciune, atunci ar trebui sa faci tot ce sporeste iubirea, libertatea si intelepciunea in viata ta si n vietile celor pe care ii afecteaza actiunile tale. E decizia ta. Tine minte numai ca auto-disciplina nu inseamna auto-reprimare. Reprimarea este atunci cand te impotrivesti si lupti cu dorintele tale, tinandu-le cat mai ascunse si neexprimate posibil. Auto-disciplina este atunci cand dorintele tale cele mai mari conduc dorintele tale mai marunte, nu prin impotrivire, ci prin actiune plina de iubire intemeiata pe intelegere si compasiune.

E treaba ta cu cate femei faci sex. Totusi, inainte sa ai in vedere mai mult de una, cel mai bine este sa iti dovedesti capacitatea cu una singura. Daca nu te descurci cu una – daca pasiunea intineritoare, comuniunea profunda si fericirea spirituala nu sunt trasaturile principale ale relatiei tale intime actuale – atunci nu ai trecut testul si cel mai bine este sa iti disciplinezi dorinta pentru alte partenere, de vreme ce nimeni nu pare sa aiba de castigat.

27 Femeile tinere iti dau adesea o energie speciala

In general, tineretea la o femeie vadeste energie feminina stralucitoare, neingradita si invioratoare. O femeie tanara tinde sa fie mai putin compromisa de straturile masculine de protectie functionala acumulate de-a lungul anilor.

In mod traditional, s-a presupus ca femeile tinere ofera unui barbat o energie deosebit de intineritoare. Femeile mai in varsta pot sa pastreze sau chiar sa sporeasca prospetimea si stralucirea energiei lor, insa rareori in Occident.

Imagineaza-ti ca intr-o seara o conduci acasa pe nou-angajata baby-sitter in varsta de optsprezece ani. E atat de proaspata, atat de vie. Simti ca e complet deschisa fata de tine. Te gandesti la toate consecintele. Ii privesti pielea stralucitoare, ochii limpezi, zambetul incredibil. Felul in care se misca, vorbeste si rade te face fericit si te umple de energie. Ajungi la casa ei. Ea spune noapte buna, coboara din masina si intra in casa. Ramai o clipa in masina, respirand incet si adanc, zambind. E ceva unic in a fi cu o femeie tanara si toti barbatii cu esente puternic masculine simt asta. Te simti intinerit de ea. Numai faptul ca stai langa o femeie tanara te poate face fericit si te umple de forta vitala. S-ar putea sa nu aveti nimic in comun. Dar asta nu conteaza. Energia ei e cea care te incanta si te inspira.

Energia feminina tinereasca, necompromisa, te starneste si iti deschide inima. Chiar te simti mai fericit in preajma femeilor tinere. Te simti mai energic, mai viu, mai iubitor. In cultura noastra, femeile, pe masura ce imbatranesc, de obicei isi asuma din ce in ce mai multe sarcini si responsabilitati masculine, astfel incat stralucirea lor incepe sa scada. In alte culturi, acest lucru e mai putin adevarat. Femeile isi pastreaza si chiar isi consolideaza sralucirea. Dar chiar si in aceste culturi mai intelepte, se presupune ca femeile tinere emana o energie speciala proaspata, necompromisa si insufletitoare.

Cultura noastra reduce aceasta energie tinereasca la o chestiune sexuala, desi de fapt este o transmitere a energiei prin intregul corp, afectand inima la fel de mult, sau poate chiar mai mult decat organele genitale. In alte culturi, femeile tinere erau respectate pentru darurile lor de trezire spirituala, slujeau in locuri sfinte si practicau artele sacre, nu erau doar privite pentru excitatie sexuala. Ca barbat, este responsabilitatea ta sa respecti darul de intinerire a inimii oferit de o femeie tanara, fara a incalca acest respect impunandu-i dorinta ta sexuala. Daca apare dorinta sexuala, foarte bine. Fa-o sa circule prin corpul tau. Invata sa dirijezi cresterea dorintei fara sa ai nevoie sa scapi de ea printr-un spasm eliberator. O parte importanta a stapanirii energiei sexuale este sa mentii in corp grade din ce in ce mai mari de placere si dorinta, fara sa ai nevoie sa te eliberezi de presiune pentru ca nu te poti descurca.

Cand observi ca o femeie tanara te insufleteste foarte tare, inspira parfumul ei. Inspira energia ei. Relaxeaza-ti corpul si lasa-ti inima sa se deschida in prezenta ei. Absoarbe-i frumusetea prin fiecare por al corpului tau. Lasa iubirea sa radieze din inima ta catre ea. Pastreaza o atitudine respectuoasa astfel incat sa fie libera si sa aiba posibilitatea de a-si oferi frumusetea si stralucirea precum o floare, fara a fi incurcata de gandurile tale ascunse. Foloseste pentru a-i ajuta pe ceilalti energia pe care ti-a oferit-o prin felul ei de a fi, transmitand darurile vitalitatii crescande si ale unei inimi trezite in toate relatiile tale, pentru ca toate fiintele sa poata beneficia de placerea pe care ai primit-o de la aceasta femeie, care, pentru moment, prezinta darurile stralucirii necompromise si ale fortei vitale.

28 „Temperatura” femeii te poate linisti sau te poate irita

Unele femei sunt mai fierbinti, altele mai reci. In general, femeile blonde, cu pielea de culoare deschisa, japonezele si chinezoaicele sunt mai reci. Femeile cu pielea de culoare inchisa, brunetele, roscatele, coreencele si polineziencele sunt mai fierbinti. Cu toate ca un barbat ar putea alege sa ramana intr-o relatie stabila cu o femeie, nevoia lui de energie feminina de temperaturi diferite s-ar putea schimba de-a lungul timpului. O femeie fierbinte care i-a starnit pasiunea cu mai multi ani in urma, acum l-ar putea irita. O femeie mai rece care i-a alinat inima cu mai multi ani in urma, acum i-ar putea parea obositoare. Intelegand modul in care l-ar putea afecta diferitele temperaturi ale energiei feminine, barbatul ar putea face alegeri mai pricepute in viata fara a fi confuz.

Probabil ai anumite „gusturi” la femei. Ai putea prefera blondele. Sau asiaticele. Sau poate ai o preferinta speciala pentru roscate. Gusturile tale s-au format din mai multe cauze: experienta din prima copilarie, influenta culturala, si poate chiar ereditatea. Dar unul din aspectele „gustului” are o legatura puternica cu modul in care o femeie te influenteaza cu energia ei.

Unele femei sunt racoritoare. Sa te afli in compania lor este ca un ceai cu gheata racoritor intr-o zi fierbinte de vara. E posibil sa fi spus despre o femeie ca e o „blonda de gheata” sau are niste „ochi albastri reci”, de exemplu. Alte femei sunt fierbinti. Sunt focoase, impetuoase si iuti la manie. Se poate sa fi vorbit despre o „roscata focoasa” sau o „latina cu sange fierbinte”. Desigur, nu toate roscatele si latinele sunt fierbinti si nu toate blondele sunt reci. Cu toate acestea, se poate spune ceva adevarat despre „temperatura” unei femei. Majoritatea barbatilor au o intuitie buna a diferentei dintre o femeie fierbinte si incitanta, indiferent de modul in care o descriu. Iar aceasta diferenta are mare legatura cu cauza din care barbatii au gusturi diferite la femei, si din care gustul tau s-ar putea schimba in timp.

Gustul tau este determinat de ceva mai mult decat simpla preferinta psihologica. Energia joaca un rol important. Uneori poti fi cu o femeie frumoasa care pur si simplu nu-ti convine. Vezi ca e frumoasa, intelegi de ce prietenii tai o considera atragatoare, dar pur si simplu nu e pe gustul tau.

Femeile diferite ofera tipuri diferite de energie feminina. Si una din cele ma simple forme ale acestei diferente este cea dintre energia feminina fierbinte si cea rece. Pentru a intelege asta, ai putea sa examinezi relatia ta cu mancarea. Unor barbati le plac ardeii iuti mexicani si mancarea picanta chinezeasca, in timp ce altii sunt refacuti de mancarea calmanta si racoritoare, precum salatele, dulciurile sau laptele. Si nevoile oricarui barbat pentru feluri diferite de mancare s-ar putea schimba in timp. Acelasi lucru e valabil in cazul nevoii lui de a atrage un anumit tip de energie feminina.

Daca esti un barbat deosebit de comod, poate unul caruia ii este greu sa fie motivat, atunci o femeie mai fierbinte e probabil mai buna pentru tine. Firea ei focoasa iti poate incalzi organismul si te poate pune in miscare. Pe de alta parte, daca tinzi sa fii chiar tu iute la manie si fierbinte, ai putea descoperi ca o femeie mai racoritoare te linisteste si aduce un echilibru in corpul si sufletul tau.

In functie de sanatatea ta, stilul tau de viata, de cerintele profesionale si de starea ta emotionala, ai putea avea nevoie de tipuri diferite de energie in momente diferite. Important este sa stii ca exista o diferenta, ca sa poti fi constient de alegerea pe care o faci si de modul in care te-ar putea afecta aceasta. S-ar putea sa incepi sa te indoiesti de actuala ta relatie intima daca nu intelegi cum se schimba nevoile tale de energie feminina. Cand viata ta pare mohorata si plictisitoare, e foarte probabil ca o femeie mai „picanta si fierbinte” sa te atraga. Iti va oferi focul care tie iti lipseste. Insa, cand viata ta este extrem de solicitanta si te simti epuizat, o femeie fierbinte ar putea fi prea mult. Ai putea fi mai atras de privirea si atingerea linistitoare a unei femei reci.

Imagineaza-ti ca esti casatorit cu o femeie fierbinte. Ani de zile te-ai bucurat de pasiunea ei, ai fost amuzat de furia ei si ai fost incantat de cat de repede reactioneaza sexual. Apoi, cariera ta ia o alta intorsatura. Incepi sa lucrezi cu oamenii intreaga zi, cu termene stricte. Ai de-a face cu emotiile si opozitia oamenilor 50 de ore pe saptamana. Observi ca transpiri mare parte din zi. Esti presat. Viata ta a devenit destul de fierbinte, ca si cum ai perece ziua intr-o oala sub presiune. Te duci acasa la sotia ta fierbinte. Se freaca de tine, nerabdatoare sa faceti dragoste. Tu insa vrei sa te relaxezi putin. Ii spui ca ai nevoie de cateva minute sa te linistesti, asa ca ea se imbraca in echipamentul de sport si se duce la centrul spa sa-si incordeze si sa-si forteze corpul suplu.

Intre timp, vine in vizita prietena ei cea mai buna. Deschizi usa si o inviti in casa. Se misca mult mai incet decat sotia ta. Prezenta ei ti se pare linistitoare si relaxanta, cu toate ca ea nu e genul de femeie de care esti atras de obicei. Tonul vocii acestei femei pare atat de revigorant! Vede ca esti obosit si, pentru ca te cunoaste de multi ani, te intreaba daca te poate masa pe umeri. Isi pune mainile pe umerii tai si, inainte chiar sa inceapa sa te maseze incet, simti valuri de energie racoroasa, intineritoare, revarsandu-se in corpul tau. Suspini de usurare. Dupa un scurt masaj isi ia la revedere. Se va intoarce in alta zi. Sotia ta se intoarce acasa, plina de energie si incepe sa trebaluiasca prin casa. Striga la tine pentru ca nu i-ai spus prietenei ei sa ramana si sa astepte. Apoi, vazand oboseala ta, isi cere scuze si incepe sa te sarute cu pasiune. Mainile ei se duc repede intre picioarele tale, dar tu te gandesti inca la prietena ei, aducandu-ti aminte ce racoritoare era energia ei, intrebandu-te ce vei face acum. Ar trebui sa faci urmatorul lucru: sa intelegi ce se intampla. Odata, chiar iti facea placere temperamentul picant al sotiei tale, dar acum ca fierbi toata ziua la serviciu, ai nevoie sa fii echilibrat de o energie mai rece. Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa pui capat casniciei tale. Nu inseamna neaparat ca trebuie sa faci sex cu prietena ei cea rece. Inseamna ca trebuie sa gasesti o modalitate de a-ti echilibra viata.

Ai putea sa-ti schimbi dieta folosind alimente mai racoritoare. Poti sa-ti racoresti corpul purtand palarii in zilele insorite si purtand imbracaminte mai usoara si mai subtire. Poti face plimbari linistitoare pe malul unor lacuri sau al unor rauri si poti lasa apa sa-ti absoarba caldura acumulata in timpul zilei. Sau poti primi energie racoritoare direct de la o femeie, chiar intr-un mod nesexual. O femeie cu o energie racoritoare ar putea sa-ti faca un masaj profesionist.

Uneori nu ai nevoie decat sa petreci putin timp in aceeasi ncapere cu o femeie rece. In orice caz, e important sa-ti dai seama ca nevoia ta de tipuri diferite de energie se va schimba de-a lungul vietii tale. Va trebui sa inveti cum sa faci fata acestui aspect. E foarte important ca, in timp, sa nu confunzi nevoia de schimbare a energiei cu un motiv de a pune capat casniciei tale. E important si sa stii ca poti primi energie de la femei diferite in moduri cu totul ne-sexuale, daca asa preferi. In cele din urma, trebuie sa alegi singur. Cand nevoile de interactiune energetica ale unui barbat se schimba si el descopera ca energia de care are nevoie ii este oferita de femeia din biroul de alaturi – un fel de energie pe care nu o primeste de la sotia lui – atunci ar putea ajunge sa aiba o aventura sau sa divorteze. Este greseala pe care o fac multi barbati mai ales dintre cei care trec de 40 de ani. Alt barbat ar putea transmite chiar sotiei nevoile lui de schimbare a energiei si apoi ar descoperi ca ea este mai mult decat capabila sa ii ofere in mod creator savoarea energiei feminine care il linisteste si il intinereste cel mai mult.

Nu confunda nevoile tale de energie cu un angajament in iubire, totusi. Nevoile de energie sunt relativ usor de echilibrat. Probabil poti lua energia de care ai nevoie de la o maseuza sau dintr-o schimbare a dietei. Daca reactionezi drastic si hotarasti sa iti parasesti sotia pentru o femeie a carei energie te insufleteste mai tare, ai putea fi surprins cand, dupa cateva luni, nevoile tale de energie se schimba din nou si iti dai seama ca ai facut o alegere foarte superficiala.

Trebuie sa decizi singur cum sa-ti abordezi nevoia de acea energie feminina care iti umple corpul cu viata, iti linisteste asprimea si iti calmeaza spiritul de razboinic. Dar intinerirea energetica nu va aduce nici o schimbare fundamentala decat daca, in interiorul tau, inima ta devine mai libera, mai deschisa si mai iubtoare. Un pahar cu suc racoritor de fructe, o vacanta in Hawai sau o roscata iti pot echilibra temporar fiziologia, dar numai angajamentul durabil fata de practicarea iubirii te poate conduce prin temerile tale, prin simtul de izolare pana la multumirea absoluta de a fi ceea ce esti tu insuti in adevarul tau cel mai profumd. Adu-ti aminte de prioritatea ta si hotaraste ce trebuie sa faci.

PARTEA A PATRA

Ce vor femeile cu adevarat

29 Alege o femeie care te alege pe tine

Daca un barbat vrea o femeie care nu il vrea pe el, el nu poate castiga. Nevoia lui va submina orice relatie posibila, iar iubita lui nu va putea niciodata sa aiba incredere in el. Barbatul trebuie sa afle daca femeia chiar il vrea, dar face pe inaccesibila sau daca nu il vrea cu adevarat. Daca nu il vrea, el ar trebui sa inceteze imediat sa o urmareasca si sa se ocupe de suferinta lui de unul singur.

Daca te pomenesti vreodata intr-o situatie in care vrei sa fii cu o femeie, dar ea nu vrea sa fie cu tine, trebuie sa vorbesti cu prietenii tai buni. Roaga-i sa fie sinceri cu tine. Intreaba-i daca ei cred ca femeia aceasta intr-adevar vrea sa fie cu tine sau daca de fapt nu vrea. Daca prietenii tai iti spun sincer ca femeia aceasta nu vrea sa fie cu tine, s-a terminat. Nu te poti bucura de o relatie buna cu ea, chiar daca se razgandeste. Odata ce iti simte nevoia, odata ce simte ca tu ai mai multa nevoie de ea decat are ea nevoie de tine, nu va avea niciodata incredere in esenta ta masculina.

Prioritatea masculinului este misiunea, scopul sau directia in viata. Prioritatea esentei feminine este circuitul iubirii in intimitate. Daca o femeie simte ca latura ta feminina este mai puternica decat a ei – daca simte ca intimitatea e mai importanta pentru tine decat pentru ea – atunci ea isi va insufleti in mod firesc latura masculina. Va vrea spatiu, va vrea libertate ca sa-si urmeze propria directie si va fi dezgustata de caracterul tau agatator. Nu faci decat sa te pedepsesti cand vrei sa ai o relatie cu o femeie mai mult decat vrea ea sa aiba o relatie cu tine. Desigur, trebuie sa distingi daca „face pe inaccesibila” sau daca intr-adevar e mai putin interesata de relatie decat tine. De aceea ar trebui sa-i intrebi pe prietenii tai, si chiar pe prietenii ei. Daca se dovedeste ca intr-adevar nu vrea sa fie cu tine atat cat vrei tu sa fii cu ea, e timpul sa intelegi ca relatia nu va merge. In asemenea caz, polii au fost inversati, dorinta ta feminina de iubire intersectandu-se cu dorinta ei masculina de libertate. Iar acesta nu e un teren viabil pentru intimitate. E mai bine sa mergi mai departe si sa te ocupi de suferinta ta decat sa continui sa demonstrezi ca dorinta ta feminina e mai puternica decat a ei.

30 Ceea ce vrea nu e ceea ce spune

Uneori o femeie va cere ceva de la iubitul ei in mod clar, nu ca sa-l determine sa faca ceva, ci sa vada daca e suficient de slab incat s-o faca. Cu alte cuvinte, ii testeaza capacitatea de a face ceea ce trebuie, nu ceea ce cere ea. In asemenea cazuri, daca barbatul face ce ii cere iubita lui, ea va fi dezamagita si suparata. Barbatul nu va sti de ce e atat de suparata sau ce ar putea s-o multumeasca. El trebuie sa tina minte ca increderea ei este generata nu de faptul ca el ii indeplineste dorintele, ci de faptul ca prin ceea ce face el sporeste iubirea, constiinta si succesul din viata lor, in ciuda dorintelor ei. 

Aceasta este o intamplare adevarata. Un barbat oarecum tacut si sensibil invata yoga sexuala. In aceasta ramura din yoga este important sa inveti sa controlezi energia sexuala si sa eviti ejacularea, urmarind ca energia stimulata sa circule prin corp si inima intr-un fel de orgasm al intregului corp, in loc sa fie pierduta intr-un spasm de usurare ejaculatoare. Invata si cum sa-si exprime dinamismul erotic in loc sa ramana mereu calm si pasiv in timpul actului sexual.

Intr-o zi, barbatul acesta si sotia lui mergeau cu masina. Trecand pe langa un parc frumos impadurit, au hotarat in mod spontan sa opreasca masina, sa fuga in padure si sa faca dragoste nebuneste pe iarba de sub copaci. Nici unul dintre ei nu mai facuse dragoste in aer liber. Iata-i, inclestandu-se pasional unul in celalalt, tipand, agresiv patimasi unul cu celalalt. A fost o adevarata descoperire pentru ei. Deodata, barbatul si-a dat seama ca va ejacula daca nu o va lua mai incet cateva secunde.

„Opreste-te un pic”, ii spuse sotei lui, „Daca vom continua asa, am sa termin.”

Dar femeia continua sa se miste si mai tare. „Vreau sa intri in mine, a implorat ea. Vreau sa ma umpli cu samanta ta.”

Barbatul avea o fractiune de secunda sa decida cum avea sa faca si a hotarat sa cedeze si sa implineasca dorinta iubitei lui. A ejaculat inlauntrul ei si s-a relaxat. Dar cand s-a uitat la fata iubitei lui, ea era evident suparata. „Ce s-a intamplat?” a intrebat-o.

„Ai terminat”, a raspuns ea.

„Dar tu ai spus ca vrei sa te umplu cu samanta mea, nu?”

„Da, dar am spus asta ca sa simt ca esti suficient de puternic ca sa n-o faci!”

Barbatul se simtea epuizat si golit pe dinauntru. Simtea ca a esuat in practicarea yogai sexuale. Stia ca nu a fost potrivit sa ejaculeze in acel moment, dar a cedat in fata dorintei sotiei. Acum, ea era dezamagita. Cand i-a spus sa o umple cu samanta lui, ea vroia de fapt sa simta ca el e destul de puternic incat sa mentina controlul stiind ca e bine sa nu ejaculeze. Asta i s-ar fi parut mult mai erotic, mai polarizant si mai dadator de incredere decat supunerea lui fata de cererea ei de a ejacula.

Iubita ta probabil te testeaza tot timpul in felul acesta. Dorinta ei suprema este sa simta constiinta ta deplina, integritatea ta, iubirea ta de nezdruncinat si increderea in misiunea ta. Totusi, rareori iti va cere aceste lucruri in mod direct. Ar prefera sa incerce sa te distraga de la adevarul tau si apoi sa simta ca nu poate – pentru ca tu ramai credincios adevarului tau, desi continui sa o iubesti. Daca esti un barbat slab, aceasta trasatura feminina de a vrea ceva si a cere altceva te va calca pe nervi. O vei intreba: „De ce nu-mi spui pur si simplu ce vrei de fapt, in loc sa spui un lucru si sa gandesti altul, asteptandu-te sa ghicesc?” Aceasta este perspectiva unui barbat care nu intelege ca femeile sunt o personificare a femininului divin. Iar femininul divin nu se multumeste cu nimic mai putin decat masculinul divin.

Masculinul divin este constiinta, este spiritul. Un barbat superior practica mentinerea constiintei depline in orice situatie. Daca ejacularea duce la o reducere a implinirii tale, o diminuare a prezentei tale, o prabusire a constiintei tale, atunci nu ar trebui sa ejaculezi. Chiar daca iubita ta spune ca vrea sa o faci. Mai ales atunci cand iubita ta spune ca vrea s-o faci. Iubita ta iti va cere sa faci tot felul de lucruri, in fiecare zi. Nu te lasa deviat de la adevarul tau, de la directia inimii tale. Sub cererea superficiala a iubitei tale se afla dorinta si nevoia ei adevarata: vrea ca deplinatatea ta pasionala sa o patrunda, vrea sa poata avea incredere in caracterul de nezdruncinat al iubirii tale, vrea sa fie sigura ca prezenta ta masculina divina e mai puternica decat posibilitatea de a fi distras.

Iubita ta este o forma a zeitei, te tachineaza, te testeaza, te seduce, gata sa-ti taie capul cu furie daca esti slab si ambiguu in adevarul tau si gata sa se predea fortei iubirii tale daca esti ferm si priceput in constiinta ta plina de iubire, de a o face fericita. Sa stii ca iubita ta este intotdeauna mai multumita de puterea ta de iubire, libertate si constiinta. Daca cererile si dorintele ei te pot abate de la ceea ce ea stie ca este scopul tau cel mai inalt, va fi suparata si dezamagita de tine, chiar daca ea a cerut-o. Intotdeauna e necesar sa actionezi astfel incat sa-ti mentii cea mai deplina constiinta. Trebuie sa discerni cererile iubitei tale, fara sa le iei niciodata de bune, ci verificand intotdeauna cu intelepciunea ta launtrica si urmand calea adevarului tau cel mai inalt. Chiar daca prin raspunsurile tale ar parea ca vrei sa o dezamagesti pe iubita ta, ea nu va fi dezamagita daca simte ca esti puternic si neechivoc in adevarata directie a inimii tale. Iar daca e dezamagita de adevarul tau launtric, nu ar trebui sa fii cu ea.

31 Nemultumirea ei nu are continut

Femeile vor intotdeauna sa simta manifestarea divina la un barbat, indiferent de faptul ca ele ar parea nemultumite sau intr-o dispozitie proasta. Barbatul ar trebui sa considere nemultumirile iubitei sale ca pe niste semnale de avertizare si apoi sa faca tot posibilul sa isi acordeze viata cu adevarul si scopul lui. Totusi, daca el crede continutul literal al nemultumirii ei, va fi imediat abatut din drum, caci continutul reprezinta mai mult starea ei actuala decat o observare atenta a tendintelor lui de-a lungul timpului. Nemultumirea ei ar trebui sa fie apreciata ca o aluzie de tipul „sa te aduni” si poate un indiciu cum sa faci asta. Insa de cele mai multe ori, caracteristicile nemultumirii ei nu descriu actiunea sau tendinta reala, de baza, care trebuie schimbata.

Iubita ta spune: „Cum poti sa stai atat in fata televizorului cand chiria trebue platita peste cateva zile, suntem in urma cu ratele la masina si tu tocmai ti-ai pierdut serviciul?”

„Nu-ti fa griji. Am un interviu maine.”

„Ei, ce-ar fi sa te ridici! Acum cateva saptamani ai zis ca vei face curatenie in garaj. Abia mai ajung la masina!”

„Bine, bine. Am sa fac curatenie in garaj dupa-amiaza.”

Iubita ta tace si isi vede de treburi. Dar simti mania si tensiunea ei inabusita. Nu-ti place sa fii prin preajma cand e asa. Vrei sa iesi din casa. Spui: „Ma intorc peste cateva ore si fac curat in garaj”, in timp ce iti iei haina si te indrepti catre usa.

Auzi un pahar spargandu-se in bucatarie, intri si o gasesti pe sotia ta furioasa. „Nu mai suport!” se plange ea.

„Ce? Am zis ca fac curat in garaj. Ce se intampla?” o intrebi tu.

„Pur si simplu nu mai suport!” striga ea, tragandu-se de langa tine, inchizandu-se in ea si nelasandu-te sa o atingi.

„Nu pricep. Am zis ca fac curat in garaj. Maine am un interviu. Totul va fi bine. Ce vrei?”

Probabil ai purtat o versiune a acestei conversatii cu iubita ta. In ea se afla cheia pentru dezvoltarea masculina in libertate. Si dezvaluie o greseala comuna pe care multi barbati o fac cu iubitele lor. Lucrul pe care ea ti-l reproseaza rareori e lucrul de care e nemultumita. Este o greseala sa crezi continutul a ceea ce spune si apoi sa raspunzi la nemultumirile ei, punctual.

Cand se plange de probleme financiare, de obicei simte o lipsa in capacitatea ta masculina de a-ti directiona viata cu claritate, hotarare, integritate si intelepciune. Banii in sine sunt ceva secundar. Daca ai fi sarac, dar in totalitate constient, fericit, plin de integritate, curajos, plin de umor, iubitor si ti-ai oferi darul cel mai deplin lumii si iubitei tale, nu s-ar plinge de lipsa de bani.

Cand spui ca vei face curat in garaj si trec saptamani si tot n-ai facut-o, nemultumirea ei nu are legatura cu garajul. Desigur, ar vrea un garaj curat, dar asta e o chestiune superficiala. Chestiunea mai profunda este ca nu ai facut ceea ce ai spus ca vei face. I-ai dat cuvantul tau si nu l-ai respectat. Nu poate avea incredere in ce spui. Si asta o doare, profund. Ar putea sa ti se para ca exagereaza. De ce e atat de isterica? E numai un garaj. Dar ea simte lipsa ta de integritate. Faptul ca inca nu ai facut curat in garaj tie ti se pare un lucru marunt, dar arata ca nu iti respecti cuvantul, scopul.

Cuvantul tau este o demonstratie a scopului, a esentei tale masculine. Cand nu urmezi intocmai ceea ce spui ca vei face, ea simte ca esenta ta masculina e slaba. Se simte dezamagita. Nu poate avea incredere in directia ta masculina. Si prin urmare simte o mare pierdere. In timp, va incepe sa isi acumuleze propria protectie masculina fata de lipsa ta de integritate. Va incepe sa se fereasca de suferinta pe care o determina lipsa ta de consecventa. Se va inaspri, devenind incisiva si tensionata. Dupa tine, garajul pare ceva banal. Dupa ea, ti-ai incalcat cuvantul. Nu poate avea incredere in tine. E ca si cum iubita ta ar deveni neingrijita. Substanta feminitatii este energia sau stralucirea. Daca inceteaza sa se ingrijeasca, daca devine plictisitoare si sleampada, mereu obosita si extenuata, atunci e incapabila sa-ti ofere energia feminina pe care o doresti in intimitate. S-ar putea sa o mai iubesti, dar vei incepe sa cauti energia feminina in alta parte.

La nivelul polaritatii, esti atras si insufletit de stralucirea ei feminina. La fel, la nivelul polaritatii, ea este atrasa si relaxata de claritatea, directia, integritatea, prezenta ta masculina, lumina constiintei tale iubitoare si protectoare. Cand se plange ca tu te uiti la televizor, de obicei e mai mult o nemultumire legata de intreaga ta viata, de lipsa ta de perseverenta si de claritate. Daca iubita ta ar simti ca traiesti in totalitate in claritatea scopului tau, daca te-ar simti complet prezent cu ea cand ai alege sa fii cu ea si apoi ai spune „Am sa ma relaxez si am sa ma it latelevizor o jumatate de ora”, ar fi in regula. Nu faptul ca te uiti la televizor o deranjeaza cu adevarat, desi asta va spune. Trebuie sa o asculti pe iubita ta mai mult ca pe un oracol decat ca pe un sfatuitor. De obicei vorbeste intr-un stil foarte tangential, dar revelator. Arata obiceiurile tale inconstiente care impiedica trezirea ta deplina in constiinta. Inconstienta ta o face sa sufere. Nu o va spune in felul acesta, dar asta arata.

Nu te certa cu ea despre garaj sau despre interviu. Nu despre asta vorbeste, chiar daca asta spune. Asculta nemultumirea ei ca si cum ar fi universul care iti da semne despre viata ta. Sa te uiti la televizor este cel mai bun mod de a folosi clipa? Uneori ai nevoie de recreere, dar alteori esti doar lenes si incerci sa uiti de responsabilitatile pe care le-ai creat in viata ta.

Ai mintit-o intentionat pe iubita ta in legatura cu curatenia in garaj? Sau ai neglijat pur si simplu lucrurile, asa cum faci cu atatea angajamente pe care le iei in viata? Poti sa o condamni pe iubita ta ca sufera din cauza lipsei tale de integritate care se vede in viata ta?

Daca nu poate avea incredere ca iti traiesti viata dupa intelepciunea ta launtrica si capacitatea ta deplina, nu iti poate incredinta viata ei. Nu poate avea incredere in ireprosabilitatea ta masculina, prin urmare va compensa in mod firesc supradezvoltand-o pe a ei. Nu e masculina numai pentru ea, acum e masculina si pentru tine. Daca trebuie sa-ti aminteasca de interviu sau de dezordinea din garaj, ea asigura directia masculina pentru amandoi. Si asta duce la stres. Corpul ei va incepe sa o arate. Va deveni mai putin stralucitoare si mai putin relaxata in puterea si spendoarea ei feminina pentru ca trebuie sa compenseze esecul tau.

Pungile de sub ochii ei frumosi ai iubitei tale si ridurile de pe fata ei ar putea dezvalui cat de clar iti traiesti scopul cel mai inalt. Desigur, iubita ta are propriile ei obiceiuri inconstiente de depasit, dar uneori le reflecta pe ale tale. Incearca sa faci tot posibilul sa determini care din „problemele” ei sunt intr-adevar reactii fizice extrem de sensibile la modul in care iti traiesti viata. Stii cu cate prostii te amagesti pe tine insuti. Stie si ea. Numai ca pe ea adeseori o doare mai mult decat pe tine.

32 Nu vrea cu adevarat sa fie „numarul unu”

Femeia pare uneori ca vrea sa fie cel mai important lucru din viata iubitului ei. Totusi, daca este cel mai important lucru, atunci simte ca iubitul ei a facut din ea prioritatea numarul unu si nu e in totalitate devotat sau orientat spre dezvoltarea si slujirea divina. Va simti ca iubitul ei depinde de ea ca sa fie fericit si asta o va face sa se simta sufocata de nevoile si de caracterul lui agatator. O femeie vrea cu adevarat ca iubitul ei sa fie devotat in totalitate scopului sau cel mai inalt – si totodata sa o iubeasca intru totul. Desi nu ar recunoaste niciodata, vrea sa simta ca iubitul ei ar fi dispus sa sacrifice relatia lor de dragul scopului sau cel mai inalt. 

Imaginati-va ca un barbat trebuie sa plece la razboi. O imbratiseaza de ramas bun pe iubita lui. Ea plange. „Te rog, nu pleca”, il implora ea.

„Stii ca trebuie”, raspunde el. Se privesc adanc in ochi.

„Stii ca te iubesc”, ii spune el.

„Da. Stiu. Si stiu si ca trebuie sa pleci”, raspunde ea si alt suvoi de lacrimi izbucneste de pe fata ei indurerata.

El intoarce spatele si iese pe usa, catre destinul lui inevitabil, in timp ce iubita lui, plina de durere si mandrie, il priveste in timp ce dispare.

Aceasta scena exagerat de dramatica surprinde un principiu energetic profund: cu toate ca iubita ta pare sa vrea sa fie cel mai important lucru din viata ta, de papt poate avea mai multa incredere si te poate iubi mai mult daca nu e.

Scopul cel mai inalt al unui barbat este prioritatea lui, nu relatia intima. Iubita ta stie asta. In adancul inimii, chiar vrea sa fie asa. Femeia din scena de mai sus de fapt s-ar simti ciudat daca iubitul ei ar spune brusc: „M-am razgandit. Tu esti mai importanta pentru mine decat libertatea omenirii. Tu esti cel mai important lucru din viata mea si nu-mi pasa daca trebuie sa slujesc umanitatea in alta parte, asa ca raman aici cu tine.” Chiar daca o parte din ea s-ar bucura, o parte mai profunda din ea s-ar simti intristata, golita si dezamagita.

Si totusi, in timp ce iubitul ei iese pe usa ca sa-si indeplineasca misiunea, ea plange, dorindu-si ca el sa nu fi trebuit sa plece. Dar el trebuie sa plece. Si ea stie asta. Daca o femeie a devenit rostul vietii tale, esti pierdut. Ai un dar de oferit, un scop de atins, un impuls al inimii care te pune in miscare. Daca ai pierdut legatura cu acel impuls, vei incepe sa te simti ambiguu in viata. Vei lua decizii pentru ca trebuie, dar nu vor fi calauzite de o constientizare mai profunda a scopului tau fundamental. S-ar putea sa preiei scopurile iubitei tale pentru ca sunt mai puternice decat ale tale. S-ar putea sa-ti adaptezi nevoia de directie la scopuri reglementate din exterior, devenind un slujbas neinsemnat sau un sot ori un parinte aflat intr-un punct mort, fara sa ramai receptiv la cea mai vasta viziune a ta.

Ai grija sa nu inlocuiesti responsabilitatile zilnice cu adevaratul tau scop. E usor sa-ti umpli ziua cu treburi casnice si obligatii, iesind putin la aer si apoi uitandu-te la televizor si facand o partida rapida de sex. De asemenea, e usor sa renunti cu totul la a trai o viata de un angajament absolut fata de adevar, multumindu-te cu viata banala de angajament absolut fata de munca, familie, relatie intima si prieteni. Totusi, poti fi un profesionist, tata, sot si prieten superior numai cand traiesti aceste relatii ca daruri oferite din inima ta, nu ca ramasite pentru ca nu ai curajul sa descoperi impulsul tau launtric cel mai profund, idealul inimii tale si sa traiesti pe baza lui.

Daca nu traiesti dupa inima ta, oferind darul tau cel mai deplin, toti vor simti lipsa ta de scop adevarat. Copiii tai iti vor contesta autoritatea. Colegii vor profita de tine. Prietenii nu vor astepta multe de la tine. Iar sotia ta nu va avea incredere in tine. Chiar daca poate parea ca vrea sa fie centrul vietii tale, ca sa poata avea incredere in tine. Chiar daca trebuie sa pleci undeva fara ea pentru a-ti implini scopul, ca un barbat care pleaca la razboi, va putea sa se increada in tine si sa te iubeasca, atat timp cat scopul tau este real si adevarat.

Daca te uiti tot timpul la televizor, citesti reviste sau joci jocuri de noroc si te plimbi prin localuri, iubita ta va simti ca banalizezi viata. Va simti ca te multumesti cu mai putin si ii va displacea frivolitatea vointei tale. Dar daca ai descoperit scopul care izvoraste din inima ta si daca intreaga ta viata este in acord cu acest scop launtric, iubita ta va simti adevarul din alegerile tale. Desi s-ar putea sa nu-i placa intotdeauna alegerile tale, le va iubi si te va iubi pe tine pentru ca ai curajul sa iti traiesti adevarul. Se poate relaxa si poate avea incredere in tine pentru ca, chiar daca din cand in cand iti face placere sa te mai ti si la televizor, sau sa citesti reviste si sa joci fotbal, stie ca nu ti-ai compromite niciodata scopul cel mai inalt in viata – care include, dar nu graviteaza in jurul relatiei tale cu ea si nici nu depinde de ea.

33 Trecutul tau ireprosabil nu are nici o importanta pentru ea

Trecutul ireprosabil al unui barbat nu inseamna nimic pentru femeie. Barbatul ar putea fi perfect timp de zece ani, dar daca e un netrebnic timp de 30 de secunde, iubita lui se poarta de parca ar fi fost toata viata asa netrebnic. Femeia reactioneaza spontan energetic, uitand de comportamentul din trecut al iubitului ei. Comportamentul din trecut al unui barbat este irelevant pentru ce simte iubita lui in acest moment prezent. Dar barbatii se bazeaza mult pe comportamentul din trecut al altui barbat, asa ca se gandesc ca propriul lor trecut ar trebui sa aiba ceva importanta. Dar pentru o femeie, nu are.

A fost o zi foarte grea si lunga la serviciu. Ajungi in sfarsit acasa, iar sotia ta e suparata. Ai uitat ca trebuia sa luati cina cu un alt cuplu in seara aceea, si timpul a trecut. Ea e furioasa.

„Imi pare rau ca am intarziat, dar a fost o zi neobisnuita”, spui tu. „N-am lucrat pana tarziu luni de zile, dar azi a trebuit. Probabil nici nu iti amintesti ultima data cand am uitat o intalnire pe care am planuit-o. Nu uit aproape niciodata genul asta de lucruri.”

„Ei bine, azi ai uitat! Si asta conteaza.”

N-are nici un rost sa incerci sa ii calmezi mania facand aluzie la trecutul tau grozav. Pentru femeie, istoria e irelevanta. Ceea ce conteaza e sentimentul din acel moment. Daca o dezamagesti acum, nu conteaza ca nu ai dezamagit-o de luni, sau chiar de ani de zile. Reusitele tale din trecut nu inseamna nimic fata de sentimentul pe care il are in prezent despre esecul tau. Pentru tine, ca barbat, probabil e mai usor sa ierti o greseala ocazonala facuta de un alt barbat care are un trecut minunat. Te calca pe nervi cand un om nu are integritate si isi incalca cuvantul in mod repetat. Dar chiar si greselile mari sunt destul de usor de trecut cu vederea cand sunt facute de un om care altminteri e ireprosabil. Stii ca intr-adevar isi da toata silinta si greseala aceasta a fost o exceptie rara. E un mod de a gandi masculin. Dar, pentru femeie, trecutul e cu totul irelevant. Un cuvant gresit aruncat in timp ce faceti dragoste (moment care de altfel a fost perfect) ar putea-o dobori pe femeia iubita ca si cand ai fi petrecut doua ore facand greseli.

In loc sa te enervezi pentru ca ea e atat de suparata si iti reproseaza ca ai facut o greseala mica intr-un lung sir de reusite, urmareste sa transformi calitativ energia care se transmite intre voi. Tine minte, istoria e irelevanta pentru femeie, deci greseala ta va putea fi la fel de usor uitata ca si reusitele tale. De indata ce vezi ca e suparata, urmareste sa o inveselesti. Fii bun cu ea. Socheaz-o cu iubirea ta. Fa-o sa zambeasca si razi cu umor. Linge-o pe gat, sarut-o sau ridic-o in brate si prefa-te ca esti King Kong. Surprinde-o cumva cu iubire, iar problema emotionala va fi stearsa cu buretele. Esecul tau momentan va disparea efectiv, la fel de irelevant ca lungul sir al succeselor tale.

Readu iubirea si fericirea in momentul de fata, nu-ti justifica mica greseala facand aluzie la lungul tau sir de reusite.

34  Femeia vrea sa se poata relaxa langa tine

O femeie trebuie sa poata avea incredere ca preiei controlul daca ea isi relaxeaza latura masculina. Acest lucru e adevarat din punct de vedere financiar, sexual, emotional si spiritual. Barbatul nu trebuie sa faca toata treaba, dar trebuie sa fie capabil sa conduca, daca iubita lui vrea sa se relaxeze in feminitatea ei fara teama.

Unele femei vor sa aiba controlul tot timpul. Dorinta de a conduce – de a manevra telecomanda sau de a alege orasul in care sa locuiti – este o dorinta masculina, atat la barbati, cat si la femei. Daca iubita ta are o esenta sexuala mai masculina, in majoritatea timpului va prefera sa aiba controlul asupra directiei vietilor voastre. Insa daca iubita ta are o esenta sexuala feminina, vor fi momente cand ar vrea sa se relaxeze intr-un mod placut si sa renunte la control. Ar vrea sa se relaxeze in feminitatea ei si sa te lase pe tine sa iei deciziile. Daca tu nu esti capabil sa preiei controlul, daca nu cunosti directia in care vrei sa mergi, iubita ta va simti ca eziti. Va trebui sa preia din nou controlul, de vreme ce tu nu esti in stare. Si nu va putea sa se relaxeze. Ea va continua sa faca pe barbatul chiar daca nu mai poate.

Cu cat e mai relaxata in feminitatea ei, cu atat va fi iubita ta mai stralucitoare. Ai observat probabil ca stralucirea iubitei tale se poate schimba instantaneu. Intr-un moment poate parea stearsa si obosita. Apoi, poate dupa ce o lauzi sau o surprinzi cu un dar plin de iubire, dintr-odata straluceste. Arata cu 15 ani mai tanara. Ridurile de pe fata ei au disparut in cateva secunde. Daca vrei ca iubita ta sa poata sa se relaxeze in feminitatea ei si sa afiseze stralucirea ei naturala, atunci trebuie sa o eliberezi de obligatia de a avea controlul. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci pe seful cu ea. Inseamna ca trebuie sa stii incotro te indrepti si cum vei ajunge acolo, in toate privintele, inclusiv financiar si spiritual.

 Va urma  

Reclame

O părere la “Calea Barbatului Superior – Ghidul barbatului pentru a face fata provocarilor Eternului Feminin – David Deida

 1. Toata vorbaria asta despre relatii, cum sa le faci mai bune (cunoscand masculinul si femininul ca forte) sare prea rapid peste INTREBAREA FUNDAMENTALA: pentru ce sa ai relatii de iubire+casatorie? Raspunsul dat: pentru ca asa poti evolua mai mult decat ai face-o singur. FALS. Sau cel putin incomplet. Degeaba incerci din rasputeri sa fii omul ideal (superior) cu o persoana care NU ESTE SUFLETUL TAU PERECHE. Repet: nu este treaba ta sa iti iei un angajament de iubire fata de cineva care nu este sufletul tau pereche. Simplu fapt care poate fi mai eliberator decat ce citesc aici. Ma bucur ca aceasta carte pleaca dintr-un punct de respect pentru alte dinamici sexuale si sexualitati – dar nu reiese si DE CE mai exista si alte sexualitati (care bineinteles, nu e absolut necesar sa inteleaga chiar totul ei insisi. Suntem oameni. Avem nevoie de toate impreuna pentru a intelege existenta sufletului-pereche pentru fiecare din noi, si nu de statistici ca „alternativul” calm absolut este doar 10% din populatie si n-are parte de pasiune creativa. Ignorant si jignitor. Dar fara suparare, uite niste probleme de argumentat:

  1. Nimeni nu este „singur”! Omul primordial nu era niciodata singur, pentru ca era conectat la fortele naturii. Deci daca vorbim de esenta unui om pe care si-o reprima din cauza unor atitudini „politically correct”, sa incercam sa vedem omul primordial si Logica lui. Da, avea Logica. Samanismul este legat de cat de Nerdy (tocilar) este cineva (Nerthus=Mother Earth). Nu ne referim aici la oamenii care au supravietuit dupa cataclisme si au pastrat doar ecouri vagi ale civilizatiei anterioare. Aia nu sunt primordiali.

  2. Nu evoluezi deloc. Poate doar pe plan material, MANIPULAND cunoasterea spirituala pentru asta. Casatoria exista tocmai pentru a mentine dominatia masculina care ii afecteaza atat de negativ pe barbati, prin a le oferi macar o bucatica de parte emotionala, gestionata de sotia lor. La final, barbatul este tot la fel de imatur emotional. Ba mai si moare. Toata lumea moare, deci nu am evoluat, pentru ca ideea de relatie este construita doar in limitele vietii materiale. ->

  3. AHA! Prostia crunta de a sugera ca preferintele cuiva vin din copilarie. Asta e chiar pervers. Nu iti dai seama ca daca ar fi asa, atunci noi cautam doar iubirea parintilor nostri (pe care din anumite motive nu am simtit-o) in persoana cu care facem sex/ne casatorim. Sigur ca multi fac asta – uite de exemplu Princess Diana… este un fenomen foarte raspandit si trist. Asta nu inseamna ca este si un adevar spiritual. Sexul aici mascheaza doar emotiile noastre ascunse. Si astfel cream o cultura complet falsa spiritual. De ce sa o mai promovam in continuare?!

  4. Cunoasterea preferintelor poate intr-adevar sa origineze in copilarie, dar nu asa cum se crede. Adica: in copilarie, omul este mai aproape de starea primordiala. Atunci comunica pe mai multe planuri si poate intalni prin vise sau prin jocurile imaginatiei pe fiinta care este sufletul sau pereche. Acesta le tine minte si cand creste mare cauta pe cineva cu acele „semnalmente”. Nu pentru ca „trebuie sa joace un rol al esentei sale” ci pentru ca ESTE esenta sa, in sine.* („I dream of Genie, he’s my Afterlife.”) Dar nu e de ajuns ca semnalmentele sa se potriveasca un pic, pentru a-ti lua un angajament de iubire (pe care apropo il ia corpul si creierul pentru tine, imediat ce faci sex cu cineva… n-ai cum sa te lupti cu asta, se intampla automat dupa care fie iti dai una peste frunte si muncesti sa scapi, fie te complaci). Gandeste-te ca prin preferinte dai un „anunt” si raspund 7000 de persoane. Daca vrei sa gasesti acul, ia-ti un magnet mai specializat. One in a million, sau THE one?

  5. *Alta prostie crunta, aceea de a vedea „cel mai inalt scop al tau” ca fiind opus sau separat de relatia intima (se intampla numai in cazurile cand NU este sufletul tau pereche! Cand este, nu exista separare dualistica intre cel cu care esti, si scopurile/pasiunile tale – sunt unificate prin energia lor. Cand o atingi pe una, o atingi si pe cealalta. Nu mai promovati scary memes din astea despre fiinte seducatoare: „Daca o femeie a devenit rostul vietii tale, esti pierdut.” – da, O femeie oarecare, nu sufletul tau pereche!! De suflet nu trebuie sa te pierzi… sufletul tau nu are cum sa te faca pierdut, este cea mai inalta energie. Unii o numesc Dumnezeu. Dar nu este Dumnezeul biblic, pentru care exista propriul sau barbat, ala specialu’). Cica: femeile vor de fapt ca barbatii sa plece la razboi, nu sa ramana acasa cu ele – pentru ca atunci ele au mai mare incredere in stabilitatea si directia lor masculina. Mda… niste printese plangacioase, de fapt!! Stiam eu ca femeile sunt de fapt in spatele razboaielor, si nu barbatii in sine… dar asta nu inseamna ca trebuie sa mai promovez asa ceva, prin intermediul cartilor. Nici macar pentru valoarea dramatica. It is stupid, and needs to stop. De ce trebuie barbatul tau sa-mi omoare pe barbatul meu, idioato. Las’ ca vine el acasa cu Post-Traumatic-Stress-Disorder, atunci sa te vad.

  6. La final, as vrea sa citez din carte pentru a spune ca sunt recunoscatoare pentru 98% din ea, si daca ar fi ca barbatii (si nu numai!) sa invete cate ceva din ea, ar fi asta:
  „Cultura noastra reduce aceasta energie tinereasca la o chestiune sexuala, desi de fapt este o transmitere a energiei prin intregul corp, afectand inima la fel de mult, sau poate chiar mai mult decat organele genitale. In alte culturi, femeile tinere erau respectate pentru darurile lor de trezire spirituala, slujeau in locuri sfinte si practicau artele sacre, nu erau doar privite pentru excitatie sexuala. Ca barbat, este responsabilitatea ta sa respecti darul de intinerire a inimii oferit de o femeie tanara, fara a incalca acest respect impunandu-i dorinta ta sexuala. Daca apare dorinta sexuala, foarte bine. Fa-o sa circule prin corpul tau. Invata sa dirijezi cresterea dorintei fara sa ai nevoie sa scapi de ea.” (Se aplica la orice te face sa te simti reintinerit energetic – nu reprima si nu nega, dar nu proiecta ca o vrei de fapt pe fiinta aia. Nu in ultimul rand pentru ca e foarte posibil sa aiba o alta sexualitate, si atunci ii daunezi extraordinar de rau.)

  –> cu mentiunea ca trebuie intrebat foarte serios CE LE ANIMA pe aceste dansatoare sacre sau fiinte care ofera daruri energetice de circulat prin corp. Cartea zice: ele simuleaza extazul spiritual, care nu este in acel moment separat de cel sexual. Sau uneori nici nu simuleaza. OK, dar ce naiba e extazul asta, de unde vine. Greseala este sa presupui ca extazul respectiv il simte de una singura, pentru ca ar fi „feminina” in esenta ei, sau „incarnare a eternului feminin”, si de aceea ar fi o fiinta magica si naturala, ceea ce tu nu prea esti ca barbat…. Iarasi ignorant si jignitor! Sufletul tau pereche te poate invata orice, tine minte asta. Poti sa treci si prin durerile ciclului ca barbat, na! Si hai sa nu mai degradam ideea de prostituate sacre la nivel de grup esoteric pe care trebuie neaparat sa-l cauti ca sa intri in contact cu energii naturale. Poate intelegeti la un moment dat ca atunci cand femeia obisnuita este privita ca „o fiinta extra magica si conectata la univers si natura!”, aceasta identificare o face un barbat gay care isi doreste el insusi sa iasa din anonimat… Lucrurile astea nu se afla „in mine”… se afla in conexiunea de iubire pe care o am cu sufletul meu pereche. Acest extaz il vor toti, dar straduindu-se din rasputeri sa „ajute” alte persoane sa evolueze, au creat o cultura unde nimic cu adevarat evoluat nu mai are timp sau loc…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s