Curs IX – Capacitati extrasenzoriale si tehnica concentrarii


HIPNOZA SI DESCHIDEREA SIMTURILOR

Deschiderea celui de-al treilea ochi se poate face cel mai usor prin hipnoza la persoanele care doresc sa-si deschida aceste simturi in stare de constiinta modificata ( hipnoza ). Acest lucru are loc ,,in proportii astronomice” – se pot deschide si ascuti la maximum toate simturile.
Daca intr-o mana a celui hipnotizat pentru controlul acestor capacitati se aseaza o greutate numai cu un gram mai mare decat in mana cealalta, acesta va sesiza imediat diferenta. La fel se va intampla daca veti trasa pe jos o linie de trei milimetri si alta doar de unu, le va deosebi si pe acestea. Daca in una din doua sticle de vin identice vor fi puse doua trei picaturi de lichid de alta culoare, persoanele aflate sub hipnoza o va deosebi.
Urechea unui om normal percepe vibratiile cu o frecventa de la 8 la 646 000 oscilatii pe secunda, dar dupa deschiderea clarauzului in stare de hipnoza le va putea percepe pana la 1019 oscilatii pe secunda. Aceasta cifra constituie mai mult decat frecventa radiatiilor gama invizibile.
In stare hipnotica se poate foarte usor vedea aura emisa de oameni sau obiecte. Aceste senzatii sunt percepute de al saselea sirnt care se activeza in creier in portiunea dintre sprancene ( chakra Ajna). Acolo, in acel spatiu de vid, se formeaza imaginile ,,clarvazului”. Prin hipnoza se poate regenera intregul organism, se pot reface organele bonlave.
Prin hipnoza se fac minuni in domeniul insanatosirii, regimurilor de slabire (controlul greutatii).
Prin hipnoza se comanda corpului informational care va executa comanda in timpul stabilit ( 24 sau 48 ore sau mai mult in functie de starea sanatatii persoanei respective):
– deschiderea meridianelor energetice principale si secundare prin deblocarea chakrelor,
– crearea antidotului tuturor bolilor din organismul sau,
– producerea de substante active, nedaunatoare corpului sau, pentru dizolvarea chisturilor, granuloamelor, calcinoamelor, formatiunilor tumorale, si eliminarea lor pe cale naturala prin urina, fecale, transpiratie,
– regenerarea tuturor organelor,
– producerea de neuropectide ( hormonii insanatosirii), endorfine, enzime cu lantul lor trofic, aminoacizi, minerale (calciu , magneziu, potasiu ) si altele de care organismul are nevoie,
– producerea de feromoni pentru intinerirea organismului cu 15 -20 de ani ( asa ca mai bine o sedinta de hipnoza care face minuni decat operatiile estetice dureroase si foarte costisitoare).

Prin hionoza se merge atemporal cu pacientul: in trecut pentru a sterge informatiile negative din subconstient ( care au produs imbonlavirea diferitelor organe ) sau in viitor cu circa 15 -20 ani.
Daca in aceasta perioada persoana aflata in hipnoza da semne de neliniste, agitatie, o aducem inapoi in timp in momentul respectiv din acea zi (in ziua /luna / anul). Asta inseamna ca persoana respectiva a murit si nu mai poate merge mai departe atemporal de data respectva. ( Exemplu: suntem in anul 2025 luna august ziua 15, ce faci?).
Hipnoza functioneaza numai la persoanele in stare de relaxare completa, deoarece prin comenzile date, corpul fizic doarme iar corpul informational (creierul) este treaz si executa intocmai toate comenzile primite.

CLARVIZIUNEA

Indicatia din YOGA-SUTRA privind concentrarea asupra palatului cerului gurii pentru deschiderea clarviziunii pare la inceput “nebuloasa”. In cazul deschiderii celorlalti doi senzori era vorba despre stabilirea limitelor nervilor olfactiv sau gustativ pe o anumita lungime de unda, capatul respectiv al nervului aflandu-se foarte aproape de punctul nostru de concentrare (varful nasului sau al limbii). Argumentul ca nervul olfactiv nu se afla in varful nasului poate fi combatut, deoarece prin concentrare starea de tensiune se transmite treptat in zona respectiva.
Dar cum se poate explica transmiterea acestei concentrari a gandului mai departe, prin faringe, pana la incrucisarea nervilor optici, nemijlocit langa hipofiza, caci doar in aceasta zona se pot percepe oscilatiile invizibile ochiului. Experientele facute in aceasta directie dau viziuni uimitoare, dar succesul lor este limitat. Concentrarea nu trebuie facuta asupra cerului gurii, ci asupra chakrei Ajna, centrul substantei fine care se afla intre sprancene. Adevarul este ca aceasta e o munca destul de grea. De aceea se cere curaj in inceperea anumitor exercitii, iar in ocultism nu au ce cauta oamenii fricosi. Nu li se va deschide niciodata nimic nici acelora orgoliosi sau invidiosi. Mai bine va lasati pagubas chiar de la inceput daca sunteti astfel rnotivat. In momentul interventiei unuia dintre factorii care fac parte din prostia omeneasca centrul respectiv se inchide automat.
Exercitiile trebuie sa le desfasurati cu regularitate si ritmicitate, dar mai mult decat orice – verificarea viziunilor. Luati in considerare si retineti ca trebuie sa deosebiti imaginile reale de cele virtuale.
Puteti face un mic experiment, daca mai locuiti cu cineva in acelasi apartament. Fie ca persoana respectiva aseaza in fiecare seara un obiect intr-un anumit loc, fie ca acesta este o statueta sau o vaza, trebuie ca a doua zi din pat, cu ochii inca inchisi, sa vedeti acel obiect aflandu-va in alta camera. Faceti acest exercitiu timp indelungat.  Ar trebui de fiecare data sa-i identificati noul loc unde este bine pus de acea persoana.
De obicei mesajele vin de la un mentor spiritual care va va directiona in cautarea obiectului ascuns. Veti putea receptiona mesajele acestuia si ar fi de folos daca vi le-ati nota.
Poate fi de folos si tehnica respiratiei din Radja-Yoga, pentru trezirea lui KUNDALINI, dar vedeti sa nu incurcati borcanele. Din toate invataturile pe care le-am facut singura, pana intr-un anumit loc am mers foarte bine, dar complexitatea exercitiilor adaugate de sine statator mi-a stagnat viziunile. Nu mai stii atunci ce s-a intamplat. Mai faceam concentrari de acest gen si cu prietenii, ascunzand lucruri diferite, pentru a le gasi. Aceasta chiar ma amuza la inceput. Odata un coleg tot ascundea o moneda veche din loc in loc si de fiecare data o gaseam, dar i-a venit ,,ideea” sa n-o mai ascunda in casa, ci si-a bagat-o in gura. In viziunile noastre aparea moneda si doar fugitiv irnaginea colegului nostru cu un zambet pe buze. De obicei se ,,vedea” un mic ,,tablou” legat de moneda, dar tot el aparea in imaginile noastre. I-am spus ca n-a ascuns moneda si ca se afla la el, dar nu pricepeam in ce loc. Am perceput zambetul, fiindca la a doua concentrare a aparut in viziune doar gura si buzele, zambind. Am deschis ochii si am zis toti o data – gura! O gasisem, in sfarsit!
Pentru deschiderea ochiului al treilea, concentrarea gandirii se face numai pe centrul dintre sprancene – chakra Ajna. Dupa experimentele de mai multi ani facute de Saharov, acesta a ajuns la cel mai usor procedeu de deschidere a ,.ochiului al treilea”, printr-o metoda dictata de mentorul lui spiritual. Aceasta metoda am practicat-o si eu si mi-a fost de un mare folos. Fericirea a fost ca rezultatele au venit foarte repede. Metoda lui Saharov este folosita de toate scolile ruse pentru deschiderea chakrei Ajna. O sa descriu aceasta metoda pe care am practicat-o la una dintre scolile facute de mine si care mi-a deschis mari orizonturi.

AL TREILEA OCHI (Ajna)

Formula de deschidere a ochiului al treilea este o tehnica ce are o sonoritate deosebita in sanscrita: ,,OM MAGNE ME SAMRHITA, KHAMADINATHAM RADJA SIDHA.” Traducerea este: ,,Norii sunt adunati asupra mea in activitate, intr-un singur punct, cerul este in observare intr-o corecta inactivitate pentru realizarea stapanirii.” Ce inseamna aceste cuvinte? Ce fel de nori si care cer? Nici cerul si nici norii nu sunt reali, fapt ce rezulta din faptul ca, intr-o corecta inactivitate, acesti nori trebuie sa fie adunati intr-un anume loc, adica sa se afle intr-o legatura oarecare cu dumneavoastra. Iar cuvantul ,,cer” in sanscrita ,,KHA” inseamna in primul rand orificiu al corpului omenesc (in conceptiile indiene astfel de orificii sunt noua: doi ochi, doua nari, doua urechi etc.). Deci nu se potriveste. Iar in al doilea rand mai inseamna si spatiu aerian, ,,eter”, si poate fi tradus si ca ,,cer”, dar acest sens pare a fi tot nepotrivit, desi SVAMI SHIVANANDA TARASHVATI citeaza o minunata indicatie a vechilor yoghini hindusi, demna de atentie. Aceasta glasuieste:
,,Cel care practica exercitii yoga si este in stare sa-si vada imaginea reflectata pe cer poate afla daca intreprinderea lui va fi incununata de succes.”
Yoghinii care stapanesc pe deplin avantajul concentrarii spun: ,,In lumina reflectoare a Soarelui priveste-ti propria reflectare pe cer, cu privirea ferma. Dupa ce o vei vedea pe cer, in curand il vei afla pe Dumnezeu.”
Cine isi zareste umbra in fiecare dimineata pe cer, acela va avea viata lunga si nu va muri intr-un accident. Daca viziunea acestei umbre este clara, va avea victorii si succese. Ei isi vor putea invinge Prana si vor putea merge oriunde. Tehnica este destul de usoara si deprinderile practice pot aparea in circa sapte-zece zile.
,,Cand rasare Soarele asezati-va astfel incat corpul dumneavoastra sa faca umbra pe pamant si sa o puteti vedea cu usurinta. Intoarceti privirea ferma la umbra de jos, in regiunea gatului, pentru cinci-zece secunde, apoi priviti pe cer. Daca va veti vedea intreaga umbra pe cer, este un semn foarte bun. In cazul in care nu o puteti vedea de la inceput, continua exercitiul pina o veti sesiza. Acest exercitiu poate fi practicat si la lumina Lunii.” (Lectii practice de yoga). Este o tehnica destul de straveche, care promite multe.
Urmatoarea semnificatie a cuvantului ,,KHA” este ,,punctul dintre sprancene”. Aici se gaseste, asa cum arata numeroasele reprezentari ale zeilor indieni, toate puterile miraculoase, inclusiv ,,vederea sacra”. Iata ce spune despre acest centru SATHACRANI RUPANTANTRA ,,Cand un yoghin inchide concentrarea sa interioara impotriva temeliei lumii exterioare si o descompune, el vede in acest loc o scanteie luminoasa si apoi o flacara arzand, care seamana cu stralucirea Soarelui intre Cer si Pamant.”
In invatatura mistica yoga, al treilea ochi se afla in interiorul acestei flacari. In SHIVA-YOGA se spune: ,,Gandul este in centrul dintre sprancene in forma flacarii opaitului si in mijlocul lui este ochiul intelepciunii.”
Aceasta zona are semnificatia ,,OCHIULUI CUNOASTERII” . In sensul cel mai larg al cuvantului, caruia ii sunt deschise atat cele prezente in trecut, cat si viitorul, in aceeasi masura. Deschizandu-se chakra Ajna, are loc deschiderea capacitatilor ascunse -clarviziunea, clarauzul. Yoghinii moderni sunt de acord cu acest lucru. In lucrarea sa “Autobiografia unui yoghin”, PRANDJAM YOGANANDA numeste acest centru ,,Ochi spiritual atotstiutor” sau ,,Lotusul cu o mie de petale al Luminii”. Iar SVAMI SHIVANANDA spune: ,,La fel cum trec razele luminii prin sticle sau razele roentgen prin obiecte, yoghinul poate vedea obiectele de dupa un zid gros, poate afla continutul unei scrisori sigilate, poate vedea comorile ascunse sub pamant cu ajutorul ochiului sau spiritual interior. Acest ochi spiritual este ochiul intuitiei.”
Faptul ca acest al treilea ochi, denumit si ochiul lui SHIVA, poate vedea nelimitat in spatiu a fost demonstrat nu numai teoretic, ci si practic. Este necesar doar sa se fundamenteze stiintific cum invinge acest al treilea ochi timpul, adica felul cum actioneaza in a patra dimensiune. Faptul in sine nu necesita alte demonstratii.
Deoarece acest ochi se afla in afara actiunii spatiului, sfera actiunii sale este in afara celor trei dimensiuni, deci in a patra dimensiune, in timp.
Totodata trebuie sa subliniem ca, asa cum demonstreaza practica celor mai vechi timpuri, in cazul tuturor clarvazatorilor, ca in zilele noastre, capacitatea acestui ochi nu sufera influenta distantei in spatiu si timp, ci infrange orice distante si orice timp.
Cu totul altfel se intampla in cazul perceptiei materiale. Dupa cum stim, greutatea scade proportional cu patratul distantei, astfel incat la o anumita distanta radiatiile cele mai puternice sunt oprite de ecrane de o anumita grosime (de exemplu, radiatiile gama sunt oprite de un ecran de fier cu o grosime de 30 de centimetri, radiatiile cosmice – de un ecran din plumb cu grosime de pana la 2 metri). Radiatiile percepute insa de al treilea ochi, numite si raze CHARPANTIER, sau ,,N-RAZE”, nu-si reduc intensitatea la nici o distanta si nu sunt oprite de nici un obstacol material.

In functie de gradul de deschidere a celui de al treilea ochi, se disting patru trepte de viziuni.
1. Pe treapta inferioara se afla viziunile de lucruri neobisnuite. Sunt vazute imagini ciudate, atragatoare, dar nu produse ale fanteziei, ci fenomene pe deplin normale, tipuri sau parti ale acestora in lumina stranie, in nuante de culori neobisnuite si fara nici o legatura cu orientarea de moment a gandurilor celui care le vede. Poate aparea ideea ca aceste viziuni sunt halucinatii. Dar oare realitatea este profund materiala, este numai ceea ce percepem cu cele cinci simturi limitate ale noastre? Daca, asa cum am aratat mai sus, perceptia noastra cu ajutorul simturilor se poate largi pana la anumite limite, unde este atunci limita realului perceptibil? Psihologia noastra occidentala se simte derutata in fata acestor aspecte nereale si totusi percepute, iar stiinta noastra scolastica este mai mult decat inclinata sa includa astfel de fenomene stranii la rubrica contradictorie si care nu spune nimic intitulata ,,halucinatii”.
Ce se spune despre aceasta psihologia indiana? Yoghinii vorbesc despre asa-numita MANAS CHAKRA sau centrul gandirii, reprezentat in mod simbolic printr-un lotus cu sase petale centrul de perceptie cu sase canale nervoase. Cinci dintre ele sunt canalele simturilor noastre normale: vaz, auz, miros, gust, simtul tactil. Al saselea canal serveste drept conductor pentru impresiile care apar din interior, cum sunt visele si halucinatiile. La prima vedere ne mira imbinarea perceptiilor sanatoase (vise) si nesanatoase (halucinatii), dar aceasta nu este deloc intamplatoare. A sasea petala a chakrei manas este legata de LOTUSUL CEL CU O MIE DE PETALE AL LUMINII, considerat sediul spiritului nostru, iar MANAS CHAKRA este sediul constiintei noastre treze.
Acest fapt este deosebit de important, deoarece in perioada de veghe constiinta percepe realitatea prin cele cinci cai nervoase, iar in timpul somnului, cand cele cinci simturi nu functioneaza, aceeasi constiinta conduce imaginile visului sau fanteziei prin al saselea canal, adica direct de la Lotusul cu o mie de petale catre al treilea ochi.
Cand cele cinci organe de simt exterioare sunt decuplate, in timpul somnului sau in alte conditii, incepe sa functioneze si sa se dezvolte aceasta a sasea petala a chakrei MANAS, prezentand in fata vederii noastre interioare imaginile visului sau halucinatiei.
Aceasta este o pura teorie. O dovada concludenta in sfera practica o constituie, fara sa stie, tocmai stiinta noastra occidentala, prin intermediul psihologilor D.R. Hebb si Haron Woodbreewore.
Deoarece persoanele testate nu erau oameni bolnavi, cu halucinatii frecvente, ci oameni tineri, pe deplin normali, in timpul experientelor au fost deconectate in mod artificial, pentru o perioada, cele cinci organe de simt, iar halucinatiile au fost in acest fel reactia pe deplin normala a constiintei la relaxarea impusa trupului si suflelului. Aceasta reducere a starii de tensiune a fost comparata in mod eronat cu lenea. Mai mult, studentii testati de cei doi cercetatori s-au ocupat totusi de ceva anume la inceput (s-au gandit la problemele lor) si abia dupa ce deconectarea silita a simturilor exterioare a progresat suficient, au inceput sa vada animale preistorice, oameni galbeni, colti de mamut etc. Viziunile studentilor sunt dovada ca a sasea petala a inceput sa functioneze treptat si sa deruleze embrioane de impresii ale celui de al treilea ochi.
Daca s-ar continua experimentele acestor savanti studiind stiintific si sistematic aceste perceptii neobisnuite, in loc de a reactiona cu spaima, s-ar putea obtine date care sa deschida noi perspective in aceasta directie, iar stiinta noastra ar avea noi posibilitati stralucite de cercetare si cunoastere. Astfel, dispunem totusi de dovezi privind faptul ca asa-numitele halucinatii apar altfel decat prin organele de simt. Aceleasi dovezi le ofera si stiinta indiana yoga, in afirmarea ideii ca omul, daca reuseste sa-si decupleze pentru un timp simturile, intra intr-o stare in care poate percepe transcendental.
Fiecare concentrare corecta a gandurilor serveste acestui scop. Ea abate atentia Spiritului de la cele cinci simturi exterioare, le deconecteaza intr-o masura favorizanta deschiderii celei de a sasea petale a Lotusului.
Prima consecinta nemijlocita este, in sensul celor prezentate, un fenomen pe deplin normal si de inteles: visele devin mai bogate in continut, mai explicite, mai logice si mai vii. Chiar daca de obicei nu visati sau visati foarte rar, dupa primele zile de astfel de exercitii vor incepe sa apara vise usor de memorat. In cursul urmatoarelor luni, cei care practica astfel de exercitii constata aparitia de imagini, viziuni si reprezentari in stare de veghe (in conditiile deconectarii simturilor pe timpul concentrarii).
Acesta nu este un fenomen legat de boala, este la fel de normal ca gandurile, care, asa cum vom vedea mai tarziu, nu sunt create de mintea noastra, ci sunt doar inregistrate de ea. Ele vin si pleaca fara sa stim de unde si incotro. Acestea sunt corpuri straine care primesc de la noi forta, culoare si impuls, asemenea unui bulgare de zapada, pe care il rostogolesc toti participantii la joc, si care devine foarte mare sau se sfarama in mai multi bulgari mici.
Gandurile cuceresc vremelnic mintea noastra, pun stapanire temporar pe constiinta precum niste oaspeti neasteptati intr-un hotel, pentru ca apoi sa plece din nou. Cine se indoieste de aceasta sa se aseze mai comod, sa-si relaxeze trupul si constiinta si sa dea frau liber gandurilor, fara sa le limiteze sau sa le intrerupa.
Dupa cateva minute experimentatorii se vor convinge ca in constiinta lor se inregistreaza ganduri neasteptate, uimitoare, absurde, uneori chiar revoltatoare, care nu pot fi explicate ca fiind de trecut, de educatie sau de orientarea generala a gandirii.
Atunci experimentatorul va fi cuprins de o senzatie neplacuta si isi va intrerupe firul gandurilor. Experienta merita insa facuta.
2. A doua treapta a viziunilor se atinge cand incepem sa facem ordine in impresiile acumulate in cadrul primei etape. Aceasta se manifesta prin faptul ca viziunile anterioare, acele fenomene neobisnuite, se dovedesc pe deplin normale, deoarece pot fi recunoscute in obiectele sau fenomenele familiare, vazute insa dintr-un punct de vedere inedit.
Astfel se explica faptul ca imaginile cuprinse in a doua treapta a viziunilor, desi ne ofera obiectele pe care dorim sa le vedem, totusi ne prezinta detaliile acestora totdeauna in alt fel decat ne asteptam. E o dovada in plus ca nu avem de a face cu autosugestii sau cu imaginatia, ci ca este realitatea. De regula, totul este asa cum trebuie sa fie, dar vazut in mod diferit. De exemplu, casa o vedem privita dintr-un colt sau de pe acoperis, adica asa cum nu am avut ocazia niciodata sa o observam cu adevarat.
O a doua particularitate a celei de a doua trepte de viziuni este miscarea proprie a acestora, asemenea unui film sau unui peisaj slab luminat sau nocturn. Aceasta se petrece deoarece la inceput imaginile sunt slabe si intunecate, ca niste fotografii vechi si decelerate, devenind mai intense si mai colorate pe masura ce a continuat experimentele. Miscarea si viata lor proprie sunt independente de vointa observatorului, de aceea ele nu constituie rodul fanteziei sale. Totodata, aceste viziuni mai au si o alta particularitate uimitoare: raspund la o intrebare pusa nemijlocit. Este suficient sa ne gandim in timpul viziunii la orice detaliu al acesteia si el va aparea imediat in imagine, putand devansa chiar momentul in care ne inregistram intrebarea.
Aceasta este din nou o dovada a caracterului exterior timpului (atemporalitatea) pe care il au razele spiritual. Totodata, ne convingem cu uimire ca aceste raze trec prin orice obstacole, ca pentru ele nu exista nici un fel de ecran, perete protector sau granita. Imaginile viziunilor acestei a doua trepte se refera de cele mai multe ori la prezent sau la trecutul foarte apropiat, mai rar la trecutul mai indepartat si extrem de rar la viitor.
Ele pot fi de asemenea ganduri-forma ale altor persoane, indeosebi daca obiectul concentrarii constituie un simbol religios sau altceva similar, asupra caruia se concentreaza gandurile si meditatia a mii de oameni. Aceste imagini nu sunt rodul fanteziei, care genereaza fenomene mult mai putin vii si bine conturate.
3. In a treia treapta de viziune, imaginile evolueaza pana la o claritate deplina si o frumusete a culorilor cu nimic mai prejos decat cele redate cu ajutorul ochilor nostri fizici. Dar viziunile dureaza putin timp si se sting instantaneu, timp de aproape un minut dupa aceasta mentinandu-se ca stralucirea unui bec pe retina dupa intreruperea curentului electric (ca un fel de palpait). Acest fenomen este semnul tipic celei de a treia trepte, la fel ca stralucirea caracteristica, ca o aureola a tabloului. Spre deosebire de viziunile primelor doua trepte, pline de imagini slab luminate, care se deplaseaza timp idelungat prin fata ochiului nostru interior, viziunile din treapta a treia se aprind instantaneu la intensitatea maxima si dau o senzatie de parca iti parasesti propria piele. Aceasta senzatie de extaz dureaza pe toata durata viziunii si se stinge treptat, lasand o urma incandescenta. Trebuie sa ne obisnuim ulterior ca aceasta senzatie deosebita sa nu ne impiedice sa mai percepem tablourile.
Cele trei etape descrise evolueaza una dupa alta si prezinta, in conditiile cresterii lente a claritatii, imagini reale ale lumii substantelor subtile, aceasta fidela reflectare a sferei noastre materiale primare.
Ele pot fi atinse, mai mult sau mai putin usor, de toti oamenii care se antreneaza suficient folosind o tehnica adecvata. Femeile sunt mai potrivite pentru aceasta, datorita echilibrului lor stabil. Nevazatorii, ca urmare a aspiratiei lor foarte puternice catre lumina si dorintei permanente de a putea sa vada, au de asemenea o disponibilitate sporita pentru viziuni. Oricine gandeste are darul celei de a doua vederi si succesele sale depind la urma urmei numai de rabdarea, stapanirea de sine si capacitatea de concentrare.
4..A patra treapta este etapa Maestrului. Daca o reglare de catre constiinta a acestui ochean sufletesc si fixarea lui asupra unui anumit obiect, ca intr-un focar, constituie caracteristica primelor trei trepte, cea de a patra este caracterizata de perceptia spatiala.
Aceasta perceptie este simulata din toate partile. O stapanire perfecta a ei transforma omul in Adept – ,,Cel care nu mai are ce invata”, deoarece el vede tot ceea ce doreste, orice lucru asupra caruia vrea sa-si indrepte ochii sufletului. El nu mai este nevoit sa caute in carti pentru a invata din experienta si cunostintele altora, nu mai trebuie sa faca deductii logice pe baza experientei celorlalti, cum sunt nevoiti muritorii de rand, cu perceptiile lor limitate in spatiu si timp, caci nimic nu va ramane ascuns celui de al treilea ochi al unui Adept. Pentru a exemplifica starea initiala pe aceasta treapta a viziunilor, vom prezenta trairile lui PARADJAMS YOGANANDA:
,,Aerul din plamanii mei parca fusese extras cu o seringa nevazuta, iar corpul era perfect linistit, dar nu inactiv. A urmat largirea extatica a contiintei mele. Puteam sa vad la multe mile distanta, vedeam clar pe malul opus al Gangelui, in stanga mea, dincolo de templu, toate imprejurimile asezarii Dashki Nesyara. Peretii tuturor cladirilor erau luminosi si transparenti, vedeam prin ei oamenii miscand pe campiile din departari. Eram fara suflare si trupul imi era ciudat de linistit, dar puteam sa-mi misc liber mainile si picioarcle. Timp de cateva minute am facut incercari sa-mi inchid si sa-mi deschid ochii. Corpul meu parea facut dintr-o substanta eterica, gata sa pluteasca in aer. Perfect constient de tot ce era fizic in jurul meu, m-am oriental si am facut cativa pasi, fara sa intrerup aceasta viziune prea fericita”.

EXERCITII DE CONCENTRARE

Exercitiile de concentrare, se succed automat, unul dupa altul:
1. Concentrarea, in adevaratul sens al cuvantului, ca o mentinere a principiului gandirii pe obiect. Aceasta treapta este caracterizata totdeauna prin respiratie continua, prelungirea inspiratiei si mentinerea aerului in plamani si prin orientarea directiei privirii asupra centrului dintre sprancene. Prin aceasta se realizeaza intinderea arcului.
2. Meditatia propriu-zisa, ca o contemplare a obiectului in centrul dintre sprancene. Ea este insotita totdeauna de respiratie nesesizabila, prelungirea expiratiei si pauze fara aer in plamani, si orientarea spre al treilea ochi, in mijlocul capului, unde apare presiunea la concentrare. Prin aceasta se realizeaza lansarea sagetii (forma gand).
Deoarece aceste doua trepte se succed automat, asa cum am mai aratat, la fiecare intrerupere a meditatiei de ganduri noi si revenire la claritatea anterioara a gandirii, este necesar sa invatam sa nu amestecam aceste faze. De exemplu, nu este permis sa desfasuram treapta intai insotita de respiratie nesesizabila, iar pe cea de-a doua – de respiratie continua; nu este permis sa orientam concentrarea spre al treilea ochi, iar meditatia – direct in centrul dintre sprancene.
Din toale acestea deducem tehnica finala a vederii fara ajutorul ochilor.
1. Se recomanda, desi nu se refera nemijlocit la vederea fara ajutorul ochilor, sa se efectueze in prealabil, timp de douazeci-treizeci de zile, antrenamente dupa metodica descrisa in prima parte, pana la obtinerea ,,miresmei ceresti” sau a ,,gustului paradisiac”. Acest antrenament este necesar deoarece succesul pe care il obtinem, cel putin in una dintre aceste directii, ne confera o incredere puternica, tenacitate si rabdare pe parcursul exercitiilor si in plus, o reprezenlare a concentrarii corecte.
2. Cand atingem nivelul de stapanire a exercitiilor de respiratie si a pozitiilor corpului, incepem exercitiile TRATAKA asupra discului solar desenat pe hartie. Dupa doua-trei minute de contemplare, inchidem ochii si dorim sa vedern acest disc solar cu semnul OM in intuneric, in fata ochilor inchisi. Ne straduim sa mentinem soarele in gand.
Pozitia limbii este cu radacina pe palatul moale al cerului gurii. Nu trebuie sa uitam, totodata, sa repetam continuu sunetul OM cu pronuntia corecta.
3. Dupa ce avem viziunea unor lucruri neobisnuite, ba chiar si raspunsuri la intrebarile formulate, putem incepe antrenamentele cu portrete ale unor persoane: vom determina o cunostinta sau o ruda, cu care avem contact sufletesc puternic, sau o personalitate pe care am vazut-o adesea, actor, om de stiinta sau pentru care pastram un anume sentiment. Timp de cateva minute efectuam TRATAKA cu portretul acestei persoane. Dupa ce privim trasaturile chipului din portret, vom obtine simtul acestei persoane, de parca ni s-a alaturat. Inchidem ochii si ne concentram pe dorinta de a mentine acest simtamant sau chipul interior in intunericul de dinaintea ochilor inchisi. Apoi expediem obiectul, impreuna cu simtamantul, in interiorul capului. Nu trebuie sa mentinem cu forta obiectul in centrul dintre sprancene. Principiul gandirii trebuie sa fie orientat exclusiv asupra simtului obiectului. Respiratia trebuie sa fie continua, iar mainile cel mai bine este sa fie tinute pe genunchi.
4. Cand simtim ca obiectul, in ratacirea sa prin KHA (din centrul dintre sprancene pana in centrul capului), se apropie de mijlocul capului, incercam sa privim simtul obiectului, de parca s-ar gasi in punctul in care produce presiunea la concentrare. Imediat ce vederea interioara tinteste din nou in centrul dintre sprancene, contemplam obiectul in al treilea ochi. Respiratia trebuie sa fie nesesizabila. Nu avem nevoie decat de asteptarea viziunii obiectului in al treilea ochi (indirect in centrul dintre sprancene).
5. Cand ne fura contemplarea apare viziunea obiectului, care, in functie de gradul pana la care am evoluat, se aprofundeaza sau se stinge, lasand o urma care palpaie. In aceasta etapa procesul descris ne serveste doar drept exercitiu.
6. Dupa o practica suficient de indelungata, atunci cand reusim sa prindem acelasi obiect si a doua oara, putem reusi lansarea sagetii fara sa incordam arcul, direct din al treilea ochi, din spatele glandei pineale sau din centrul dintre sprancene, privind punctul din crestetul capului, caci si de aici privirea trece automat tot in centrul dintre sprancene. Astfel vom incepe direct cu meditatia in al treilea ochi.
In incheiere prezentam alte cateva exemple din practica, pentru a explica ce posibilitati ne ofera vederea fara ajutorul ochilor.
,,Concentrarea asupra centrului dintre sprancene.” Mai intai dorinta de a vedea un anumit obiect, apoi simtul centrului, apoi concentrarea asupra unei flori de lotus si, in final, asupra efectului dorit au dat viziunea in miscare, dupa care apar multe alte viziuni, fara prea mare efort. Concentrarea a fost insotita de o caldura puternica in coccis, timp de o ora.
Astazi – o viziune foarte clara, din treapta a treia: un chip frumos, in marime naturala, aplecat putin intr-o parte, cu pleoape mobile, care dispare lent. Am inceput TRATAKA folosind o harta de perete pentru a obtine presiunea in centrul capului si, dupa unu-doua minute, am transferat constiinta in acest punct din centrul capului, dintr-o data, impreuna cu meditatia si respiratia nesesizabila. Viziunea s-a produs dupa cinci minute.
Recomand mai intai sa se priveasca in centrul dintre sprancene, inainte sa se transfere concentrarea in al treilea ochi, pentru ca apoi sa se priveasca in al treilea ochi, readucand astfel privirea in centrul dintre sprancene.

ARCASUL PERFECT
,.Cel mai bun dintre cei care exerseaza, al carui spirit a inteles DHIANA, cel mai bun intre cei care vad, este capabil sa porneasca repede la drum intr-un alt corp. Atotstiutor, atotvazator, facand bine tuturor fiintelor, intelegand sensul tuturor scrierilor, enuntand invatatura unica, fiind cunoscut prin puterile sale marete, neobisnuite, traind indelung, capabil sa faca sa apara lucrurile din trei lumi si sa le pastreze sau sa le fac sa dispara”.
Pana aici am descris tehnica tragerii spirituale cu arcul, in principal primele trei trepte, care sunt accesibile oricarui om. La cea de-a patra si ultima treapta, a carei perfecta stapanire conduce la maiestrie, m-am referit numai in treacat. Expunerea ar fi insa incompleta daca nu am dispune de o prezentare exacta a acestei trepte, a Maestrului, care constituie incununarea evolutiei in acest sens.
In scolile mistice de traditie orientala treptele evolutiei spirituale sunt enumerate si descrise cu lux de amanunte, chiar daca expresiile folosite sunt voalate. De aceea, este nevoie de multa intuitie si profunzime a spiritului pentru a descifra tainele, care le sunt impartasite numai celor initiati. Aceasta explica din ce cauza, chiar si in materialele recent publicate, invatatura Indiana este prezentata atat de incalcit si contradictoriu, ceea ce face ca un cititor pretentios si cult fie sa renunte la ele, considerandu-le nestiintifice si fara rost, fie sa incerce sa le completeze si sa le imbogateasca continutul. Au aparut astazi foarte multi ,,specialisti” in tragerea cu arcul care nu reprezinta mare lucru de fapt. Pentru a face parte dintr-o astfel de scoala spirituala, un discipol trebuie sa se supuna unei discipline etice foarte stricte, care cuprinde, in principal, patru virtuti: recunoasterea, absenta patimilor, comportarea drept-credincioasa si aspiratia catre salvare, catre izbavire. Desigur, recunoasterea nu are aici sensul succesului in viata sau al depasirii patimilor elementare, cum ar fi gelozia, ura, razbunarea. Discipolul spiritual trebuie, mai degraba, sa recunoasca diferenta dintre real si nereal, dintre bine si rau, dintre etern si trecator. Din aceasta prima calitate apar de la sine toate celelalte, cum ar fi detasarea de tot ceea ce este nereal, rau intentionat si trecator, ca si o comportare corecta si plina de credinta.
Aceasta din urma calitate are sase aspecte:
– linistea gandurilor,
– stapanirea de sine,
– calmul actiunilor,
– rabdarea,
– increderea in altii sau in sine,
– atentia bine orientata,
– in sfarsit, dorinta de eliberare, dar nu in sensul refuzului si renuntarii la lume, ci in sensul eliberarii interioare de tot ceea ce este lumesc.
Aceasta din urma calitate, care constituie rezultatul celor precedente, imprirna celui in cauza destoinicia initierii. Fara aceasta pregatire spirituala, cel vizat nu-si va gasi Mentorul, chiar daca ar rascoli lumea. Daca a dobandit aceasta calitate, el nu trebuie sa caute nicaieri, caci Mentorul va veni singur, deoarece isi asteapta de multi ani discipolul, cu mult inainte ca acesta sa se fi hotarat sa-si caute un mentor. Premisele asteptarii sufletesti sunt aceleasi din cele mai vechi timpuri. Ele sunt imuabile, ca si legile naturii.Pe de alta parte, discipolului nu i se cere perfectiunea, el trebuie doar sa se straduiasca sa isi dezvolte insusirile necesare. Dar inca inainte de a atinge nivelul dorit, el va practica deja exercitii si ritualuri de meditatie asupra unor obiecte strict materiale.
Astfel incepe pregatirea discipolului. Dupa cateva luni de meditatie asupra unor obiecte din lumea strict materiala vor aparea primcle viziuni de lucruri neobisnuite. Si abia dupa aproximativ un an apare viziunea Mentorului. Mai intai ii apar ochii luminosi, care domina totul, iar dupa alte exercitii discipolul isi vede Mentorul fata in fata.
Un mentor atent va constata analogii in aceasta manifestare a maretiei legii cosmice a armoniei. Aceasta lege, cea mai importanta dintre toate, poate fi formulata astfel: centrele cercurilor mici se rotesc in jurul centrului unui cerc mai mare. In acest mod, se formeaza zilele si noptile in cursul celor doua saptamani cand Luna este in crestere, compunand jumatatea luminoasa a lunii – ziua lunara, si zilele si noptile cand Luna este in descrestere – care formeaza jumatatea intunecoasa a lunii – noaptea lunara. In acest fel, se formeaza timp de sase luni, cat Soarele se deplaseaza catre sud, noaptea anului, iar celelalte sase luni, cat Soarele se deplaseaza catre nord – ziua anului. Cateva zeci de ani din viata unui om reprezinta partea luminoasa, de dezvoltare – ziua vietii sale, iar aproximativ tot atat reprezinta coborarea pe versantul opus – noaptea existentei respective etc.
In cazul nostru fiecare treapta de evolutie a unei sfere este supusa acelorasi legi ca subdiviziunile treptei respective. La fiecare etapa a evolutiei mistice se repeta aceeasi serie de momente distincte, treptele meditatiei compun in acelasi fel fiecare etapa a evolutiei. Daca meditatia are patru trepte – asezarea sagetii si ochirea, intinderea arcului, lansarea sagetii si asteptarea loviturii, in centrul tintei sau contemplarea acesteia, in esenta sa – seria de exercitii cuprinse in cele patru trepte ale evolutiei este identica, de la discipol la mentor. La fel se intampla si cu viziunile: viziunile dintr-o meditatie se succed in aceeasi ordine in care sunt compuse, la randul lor, din exercitii. Desi predomina tendinta de baza a momentului dominant, in general raportul ramane acelasi. Acest aspect important ne permite se deducem matematic caracteristicile de baza ale treptelor respective, pe baza caracterului general al subdiviziunilor care le compun. Aceasta corespondenta poate fi determinate in felul urmator:
1. Prima treapta de meditatie – PRIMARA, MATERIALA. Viziunile ei sunt lucruri neobisnuite. Un mistic la nivelul primei trepte este preocupat de obiectele materiale primare si rezultatul contemplarii sale este numit contemplare ,,cu indoiala”, deoarece nu poate identifica obiectul care ii apare in viziune. Daca insa poate identifica obiectul, contemplarea sa este numita ,,fara dubii”.
2. A doua treapta de meditatie – CONCENTRAREA. Ea este insotita de respiratia continua. Viziunile acestei trepte sunt raspunsuri la cele ce ne-am propus si sunt privite de asemenea cu indoiala, deoarece inca nu se poate determina daca aceste viziuni se refera la trecut, prezent sau viitor si daca au fost provocate de ganduri proprii sau straine. Cand insa indoielile sunt depasite, ceea ce se poate realiza prin verificare, contemplarea in aceasta treapta este numita treapta ,,fara indoieli”, deoarece, cum am mai vazut, poate depasi toate obstacolele din spatiu si timp. Desi aceasta treapta nu este ultima, plina de adevar, ea contine adevarul trecutului sau viitorului si, dar nu obligatoriu, al prezentului. Ea apartine sferei materiale fine, atemporale, de aceea este necesara evolutia la o treapta superioara pentru a pune in relatie aceasta cunoastere si realitatea imediata. Aici se manifesta legea, pe care o ignora adesea clarvazatorii, conform careia viziunile se dezvolta de sus in jos, de la spiritual catre fizic, si nu invers.
Daca practica celei de-a doua trepte de meditatie consta in a privi un obiect luminos, Soarele stralucitor, in mod analog apare practica pentru a doua treapta de dezvoltare mistica, ce se bazeaza pe meditatia asupra Luminii in care apare obiectul mentionat la prima treapta. Si in acest caz apare o caldura puternica la nivelul coloanei, in intregul corp. Aceasta caldura este denumita focul sarpelui -KUNDALINI – denumire alegorica a patrunderii energiei cosmice vitale in canalele si centrii de materie fina, in florile Lotusului, trezit la viata si inflorind din acest foc mistic. De aceea la nivelul treptei a doua exercitiile se desfasoara cu adevarat in sistem yoga.
3. A treiea treapta de meditatie. Cand acest foc mistic al sarpelui atinge nivelul sprancenelor, zeitatea KUNDALINI se dezvaluie privirii spirituale a misticului sub forma unei limbi de foc, nu in mod alegoric, ci chiar apare in fata ochilor sai inchisi sub forma unei adevarate flacari ce arde. Acest moment marcheaza a treia treapta a meditatiei, ca si a treia treapta de evolutie a misticului, Acum el incepe sa mediteze asupra unui punct (BINDU DHIANA). Ce inseamna aceasta? Cuvantul indian BINDU inseamna picatura si sugereaza forma de picatura a limbii de foc. Aceasta limba de foc este vestita KHATKHARI MUDRA, care, sub aparenta inghitirii limbii, ascunde vederea limbii de foc in zona KHA – intervalul dintre hipofiza si glanda pineala (in sens figurat – spatiul ceresc), deasupra palatului, intre centrul dintre cele doua sprancene si occipital. Aceasta vedere a limbii de foc, contemplarea acesteia, numita in yoga ,,privire (contemplare) cu incantare”, este cea care ofera cunoasterea deplina a obiectului.
Perceptia reala, drept in fata ochilor, este la fel ca starea de incantare. Caci taina puterilor yoghine este capacitatea de a vedea obiectul in al sau al treilea ochi si, in acelasi timp, cu toata claritatea formei, culorii si luminozitatii acestuia. Iata cum explica AGNI YOGA: ,,Fiecare vedere distincta a unui obiect in al treilea ochi face pentru noi obiectul aproape palpabil. Cand imaginea obiectului este chemata in deplina perfectiune a liniilor si culorilor, asupra sa putem actiona nemijlocit. Atunci putem deposeda acest obiect, indiferent de distanta, il putem stapani si actiunea noastra se poate raspandi de la obiectele cele mai frecvente pana la planetele cele mai indepartate.”
Aceasta viziune a sarpelui de aur rasucit si a limbii de foc in coccis – MULADHARA – face sa se trezeasca de la sine puterile KUNDALINI, care se ridica intr-o clipa, ajungand in toata stralucirea la nivelul capului si deschizand centrii. Viziunea glandei pineale, a unuia sau mai multor oameni, ii aduce pe acestia in totala stapanire, astfel incat ei percep toate gandurile transmise in mod clasic, ca si cum ar fi sub hipnoza. O vedere similara a centrului plasat in ombilic ofera o imagine exacta in profunzime, cu structura interna a corpului respectiv, ca o radiografie. Cititorul poate gasi numeroase alte date despre toate acestea in capitolul al treilea din YOGA – SUTRA PATANDIALI, unde sunt prezentate multe alte forte obtinute prin viziuni.
4. Dezvaluirea totala a tuturor fortelor psihice nu este insa treapta cea mai inalta, indeosebi pentru ca PATANDJALI, care considera aceste forte doar un adaos la SAMADHI, spune in continuare: ,,Prin indiferenta, chiar fata de aceste forte, se distruge samanta raului si vine eliberarea.”
Prin eliberare SAMADHI se intelege revenirea deplina la Perfectiunea Sacra. De aceea, a patra treapta de evolutie trebuie doar sa-1 conduca pe yoghin catre acest scop suprem.
Sa revenim la cele patru trepte de meditatie, de aceasta data doar la ultima parte, care, conform legii analogiei, trebuie sa defineasca caracterul fundamental al celei de-a patra trepte de evolutie. De fapt toate fortele apartin acestei a patra trepte, care este greu de atins – cea a contemplarii tintei. Ele apar in momentul uitarii totale de sine, contopirii depline cu tinta. Despre aceasta ne vorbeste MUNDUKA UPANISHAD: ,,OM este arcul, EU (ATMAN) sunt sageata, iar BRAHMA este tinta. Loveste cu atentie in tinta si fii precum sageata, una cu ea.”
Astfel, a patra treapta de evolutie este caracterizata, in primul rand, prin a deveni una cu sageata si tinta. In urma acestui fapt, in aceasta treapta de evolutie se vor naste toate fortele de la sine, fara nici un fel de exercitii. Daca vorn analiza acum problema din directie opusa, in scrierile inteleptului BHERANDA vom afla numai trei meditatii: “de substanta primara, luminoasa si de substanta fina”; el indica, totusi, caracterul binar al acesteia din urma, ca o contemplare a marelui zeu KUNDALINI si BRAHMA, ca un punct. Acesta spune: ,,Daca, printr-o mare fericire, cuiva i se trezeste KUNDALINI, el merge inainte impreuna cu EUL din corp, prin orificiul de la nivelul ochilor si calatoreste pe Calea regilor, dar nu poate fi vizibil, datorita marii lui luminozitati… Yoghinii obtin orice succes in meditatie prin SAMBHAVI MUDRA. Aceasta este meditatia tainica a substantei fine, greu accesibila chiar si zeilor.”
Aceasta aparitie a zeului KUNDALINI sub forma unei limbi de foc am mai trait-o in a treia treapta. Deci obiectul meditatiei in a patra treapta trebuie sa fie contemplarea lui BRAHMA ca punct. Pe de alta parte, in capitolul al treilea BHERANDA spune:” inseamna ca aceasta este meditatie de treapta a patra: in cap, intre hipofiza si glanda pineala, unde anterior a aparut viziunea limbii de foc, aseaza-i propriul EU, adica realizeaza concentrarea asupra senzatiei de EU, ca si cum EUL este una cu flacara. Astfel, pe de o parte, BINDU poate fi contemplat ca un BRAHMA si constiinta noastra trebuie unita de acesta. Pe de alta parte, asa cum se spune si in UPANISADE, doua strofe mai jos, acest BRAHMA este o flacara mult mai subtila decat tot ce este mai subtil si trebuie sa fie sageata ce nimereste in EU.”
Urmarea acestei meditatii, cea mai subtila dintre toate meditatiile, este cunoasterea EU-lui. Iar PATANDJALI adauga:
“Prin cufundarea sinelui vine cunoasterea propriului EU. De aici cresc auzul, pipaitul, gustul si mirosul”.
Exista o metoda de actiune magnetica ce conduce la deschiderea acestui centru. Pe fruntea persoanei care este supusa testului asezam ambele degete mari ale mainilor, de-a lungul sprancenelor, astfel incat sa fomeze aparent al doilea rand de sprancene. Se mangaie usor fruntea cu aceste doua degete, dinspre mijloc, de-a lungul sprancenelor. Celelalte degete se tin rasfirate, pe laturile capului, astfel incat degetele mici sunt dincolo de orificiile urechilor. Daca persoana testata este senzitiva, dupa un timp de pase magnetice de acest fel va avea viziuni.”
Pentru a deschide al treilea ochi trebuie sa simtim locul glandei pineale. In acest caz se procedeaza astfel: ne concentram in centrul dintre sprancene. Rezultatul nu este simtul acestui punct, ci, in mod exceptional, simtul celui de-al treilea ochi. De aceea in Yoga se recomanda: concentrati-va asupra punctului dintre sprantcene, ceea ce, adesea, este inteles in mod eronat ca incrucisare a ochilor la radacina nasului. Pentru a indrepta aceasta eroare, uneori profesorii de yoga inteapa acest punct al fruntii discipolilor cu un instrument ascutit. Atunci discipolul se concentreaza involuntar in punctul dureros si isi simte cel de-al treilea ochi. Astfel s-a procedat la proclamarea ca yoghin a lui SHRI RAMA KRISHNA.
Contraindicatii pentru exersare au femeile care se afla in ciclu lunar calendaristic, plus trei zile dupa el. La fel, nu se fac meditatii pentru deschiderea centrilor de forta in timpul ploilor torentiale si furtunilor. In schimb se recomanda dupa ce a iesit curcubeul, fiindca dupa ploaie are loc curatarea straturilor atmosferice de anumite energii.
Concentrarea gandului pentru deschiderea ochiului al treilea se face dupa desenul facut pe ultima pagina a copertei, de dorit dupa ora 19,00. Cea mai buna ora ar fi intre 21,00-23,00, pentru meridianele noastre.
– Fixafi cartea cu imaginea soarelui la nivelul ochilor la distanta de o mana intinsa. Se poate fixa si la o distanta mai mare, dar sa nu depaseasca inaltimea voastra. (Se sta in picioare sau pe un scaun.)
– Relaxati-va. Reglati-va respiratia. Nu se respira profund, doar superficial. Gandul sa fie la locul dintre sprancene.
– Priviti relaxat in ordinea descrisa mai jos, timp de aproximativ 3-5 minute, fiecare detaliu in parte, in sens orar.
– cerul senin – razele soarelui
– cercul soarelui cu semnul soarelui *(…OM)
– semnul soarelui (…OM)
– doar punctul mic al semnului ,,OM”
– apoi inchideti ochii si doriti sa vedeti acest ,,Soare” in fata ochilor inchisi, asteptand aproximativ 3-5 minute.
Acest exercitiu (meditatie) se repeta timp de doua ore. Daca ati reusit sa va apara ALBASTRU in fata ochilor inchisi, centrul Ajna s-a deschis. O caldura care trece prin coloana vertebrala, aducand in fata ochilor imaginea unei flacari de lumanare sau a unui foc, ridica energia Kundalini de la baza trunchiului catre crestetul capului. Daca va ameteste si apare galben-portocaliu in fata ochilor inchisi si vi se face cald intrerupeti meditatia punand mana stanga pe plexul solar si dreapta pe crestetul capului, inspirand adanc, deschizand ochii.
Daca in timpul meditatiei va apare un ochi care va priveste fix – de culoare bleu-albastru – este ochiul vostru al treilea. Ati reusit!!!
Mantra OM se repeta tot timpul meditatiei.
Persoanele care au avut probleme de sanatate (rinita alergica sau sinuzite ) vor avea un timp mai mare de exersat, in schimb isi vor vindeca afectiunile in procesul meditatiei. Daca veti exersa timp de doua ore continuu – se deschide chakra Ajna. Este bine sa va priviti in oglinda dupa exercitiu, in punctu dintre sprancene, 10-15 secunde, apoi inchideti ochii dorind sa va vedeti ochiul al treilea, apoi aura capului. Continuati prin a vizualiza organele interne.

O părere la “Curs IX – Capacitati extrasenzoriale si tehnica concentrarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s