Definitia si principiile presopuncturii


 

Presopunctura: definitie

Presopunctura este o forma de terapie fizica, care completeaza reflexoterapia, si celelalte tehnici de echilibrare energetica, avand drept scop, echilibrarea sistemului energetic al corpului uman si implicit de a favoriza o stare de sanatate generala.

Ca tehnica de lucru, implica operarea pe punctele de acupunctura a meridianelor energetice, astfel incat prin activarea, tonifierea sau dispersia acestor puncte, dupa caz, sa influentam obtinerea unui flux energetic fluent si intretinerea acestuia in curgere lina pe meridiane, ceea ce inseamna sanatate. Presopunctura deriva ca si tehnica terapeutica din acupunctura. Pe aceleasi puncte energetice -acupuncte- de pe meridianele energetice se apasa cu degetele fiind denumita si digitopresiune.

Prin presopunctura se face si un transfer energetic echilibrant, in functie de armonia biostructurala a terapeutului. Prin campul bioenergoinformational creat intre terapeut si pacient se obtin informatii bilaterale prin undele cerebrale directionate biunivoc. Relatia terapeutica in aceasta situatie este optimizata iar efectele terapeutice de multe ori sunt miraculoase.

Principiile presopuncturii

Pentru toti practicienii in presopunctura exista un principiu comun legat de credinta intr-o forta vitala -Chi- care circula prin canale conectate sau meridiane prin tot corpul. Fiecare meridian este in legatura energetica cu un anumit organ sau cu o functie psiho-fizica iar Chi-ul poate fi conectat in anumite puncte pe traseul sau, acestea fiind punctele de acupunctura -presopunctura.

Cand omul este sanatos, predomina o stare de echilibru si Chi-ul circula lin prin meridiane, asemenea combustibilului prin conducte, aprovizionand energetic si intretinand toate partile corpului. Dar cand corpul a fost slabit ca urmare a unui stil de viata lipsit de moderatie – viata dezorganizata-, a unui stres emotional sau a unei leziuni Chi-ul nu mai circula si devine deficitar in anumite regiuni si excedentar in altele, astfel ca se instaleaza boala.

Terapia traditionala chineza se bazeaza pe 6 legi sau principii, reguli:

1. Prin corpul omului circula in mod ciclic, energii care provin din cosmos si din pamant.

2. In toate fiintele exista o polaritate YIN-YANG.

3. Energiile circula de-a lungul unor canale invizibile, numite meridiane.

4. Pe meridiane se gasesc anumite puncte care, stimulate -prin intepare, presiune sau masaj-, pot ameliora unele boli.

5. Pe suprafata pielii sunt proiectate toate organele corpului.

6. Viata se supune „Legii celor cinci elemente” apa, lemnul, focul, pamantul, metalul care se produc si se distrug fara incetare.

Aceste principii fundamenteaza practicile terapeutice care la randul lor au efect echilibrant asupra sistemului energetic. Principiul 5, fundamenteaza „Reflexologia”, iar celelalte principii fundamenteaza presopunctura precum si alte tehnici de echilibrare a sistemului energetic.

Presopunctura se sprijina ca baza teoretica pe bioenergetica umana. Exista o anatomie a fiziologiei si fiziopatologiei energetice, din care decurge in mod logic o terapeutica care vizeaza restabilirea echilibrului energetic atunci cand acesta a fost perturbat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s