Meridianele energetice


Energiile vitale constituente ale ansamblului Qi circula ca si orice energie, cu ajutorul mijloacelor de transport oferite de liniile de camp ale campului morfogenetic grosier. Acestea formeaza „tuburi de curent” mai mult sau mai putin dense. Fizic, in tesuturi apar spontan lanturi de cristale lichide din apa structurata, de-a lungul carora „curge” energia vitala Qi, insotita de bioluminescenta – efectul laser biologic – lumina fiind un efect secundar simptomatic al transferului de energie. Conform legilor naurale ale fizicii, popagarea energiei organizeaza campul in trasee mai mult sau mai putin dense:

 • Legea polarizarii determina doua curente opuse mai in stanga si mai in dreapta trupului – unul yin si unul yang – Ida = lunar si Pingala = solar din sanscrita, care la randul lor determina un circuit de doua „fluvii energetice”: Vasul Guvernor – urca pe sira spinarii pana in crestet si Vasul Conceptie – coboara pe abdomen pana in vintre; ele sunt considerate ca si meridiane „ciudate” in acceptiunea chineza.
 • Curentele se desfasoara in manunchiuri de linii de camp din ce in ce mai fine, care patrund intreaga fiinta a omului, astfel ca se formeaza „rauri”, „paraie” si „fire” de energie, denumite „meridiane„. Exista 2 perechi a 12 meridiane principale sau ordinare, adica 24, care sunt desfasurate pe trasee superficiale – tendino-musculare, la suprafata pielii – si pe trasee profunde – in tesuturi si organe -, situate sub traiectoriile superficiale.
 • Cele 2 vase si cele 24 = 2 x 12 simetrice sunt insotite de o sumedenie de alte meridiane secundare si de legatura – traditia tibetana pomeneste de circa 70.000 de meridiane, de la cele principale la cele mai fine trasee energetice. Traseele de legatura au segmente cu parcursuri si derivatii profunde – denumite Luo sau Lo in chineza = torente subterane, canale de drenaj. Traditia chineza le considera componente ale sistemului de meridiane extraordinare.
 • Exista inca 6 meridiane principale „ciudate” sau „extraordinare” la suprafata, cu trasee neasteptate, la care se adauga Vasul Guvernor si Vasul Conceptie, de asemenea considerate a fi „extraordinare”, „curioase” sau „ciudate”. Ele realizeaza in principal conexiunile si drenajele de echilibrare si corelare intre meridianele principale.
 • In total avem deci 6 + 2 = 8 meridiane principale extraordinare si 2 x 12 = 24 meridiane principale ordinare.

Meridianele energetice au de asemenea atributele yang si yin, iar Qi circula prin ele cu un anume grad si putere de organizare, astfel ca putem considera reteaua Qi drept un flux de energie inteligenta, dupa care se ghideaza pana si cresterea tesuturilor functionale. De aceea in invatatura taoista chineza, Qi este denumit „conducatorul sangelui”. Qi parcurge meridianele energetice dinspre interiorul organismului inspre exterior, trecand prin bazinul meridianelor secundare de legatura, iar apoi circula aproape de suprafata corpului. Astfel, perpetuul flux de energie intretine si descrie starea interioara a organismului, asupra careia putem interveni in punctele de presopunctura sau de acupunctura de-a lungul meridianelor si astfel sa inducem modificari in functionarea interna a acestuia, pentru ameliorarea sanatatii.

Meridianele Yang  prezinta un traseu descendent, de la cap inspre picioare. Ele sunt asociate pielii, muschilor dar si organelor goale, anume stomacul, vezica biliara, intestinul subtire, intestinul gros si vezica urinara, denumite generic organe „Fu„, dar si la sistemul de termoreglare, denumit Trei focare sau Triplu incalzitor. Aceste organe aprovizioneaza corpul si elimina reziduurile. Organele Yang sunt implicate prin meridianele lor mai ales in fazele incipiente sau acute ale bolilor. Meridianele yang pornesc de la degete sau din puncte de emergenta pe trup, de sus in jos, coboara atunci cand ridicam bratele spre sursa lor Yang – cerul.

Meridianele Yin prezinta un traseu ascendent, de jos in sus. Ele corespund organelor pline, anume plamanii, inima, splina, rinichii si ficatul, denumite generic organe „Zang„, respectiv functional sistemului circulator. Rolul organelor Yin este de a distribui, stoca si transforma sangele si Qi-ul in intregul corp. Organele yin si meridianele lor sunt afectate mai cu seama in cazul afectiunilor si bolilor de lunga durata. Meridianele yin pornesc de jos, in sursa telurica asociata lor, de la degetele picioarelor sau din puncte de emergenta pe corp, urca si se termina pe trup, pe cap sau la degetele mainilor intinse in sus.

Meridiane profunde

Meridianele prezinta segmente colaterale de legatura cu meridianele inlantuite si cu cele invecinate, cu trasee aflate profund in corp, denumite „Lo” sau „Luo” in chineza, cu puncte de bransare aferente, denumite omonim. Atat pe suprafata corpului cat mai ales pe trasee in profunzime sunt amplasate meridianele extraordinare sau curioase, denumite „Mai” = curent. Rolul lor este tocmai sa medieze si regularizeze inlantuirea in circuit a meridianelor principale, asemanator cu sistemele hidraulice, ca si ajutaje de compensare a presiunii, vase de „preaplin” sau supape de evacuare de urgenta.

De retinut: Atat meridianele cat si organele de tip Yang si Yin sunt pereche si se completeaza unele pe celelalte. Ele constituie liniile de camp si mediile de propagare al campurilor purtatoare de energii vitale Qi. In plus, acestea verifica urmatoarele corelari:

structura lorreflecta legea celor cinci elemente,

functionarea lor corespunde parcursurilor ciclului descendent si ascendent,

patologia lor se supune parcursului cauzal si a celui regresional.

Marea circulatie energetica:

Cele 12 meridiane principale sau ordinare cu circulatia la suprafata sunt legate intre ele intr-o succesiune ciclica prin intermediul segmentelor profunde adiacente si a celor 8 – 6+2 – meridiane energetice extraordinare, numite uneori curioase sau ciudate, care circula in profunzimea corpului. Acestea se intersecteaza cu meridianele principale si se constituie pentru ele in surse primare de Qi, inlantuindu-le in circuit. Astfel meridianele alcatuiesc Marea Circulatie Energetica sau Marele Circuit Celest.

In plus, doua dintre cele 8 meridiane extraordinare le controleaza pe toate celelalte si au propriile lor puncte de interventie proiectate pe suprafata pielii. Acestea sunt tocmai „Vasul Guvernor” sau Vasul Director si „Vasul Conceptie” sau Vasul Conceptional. Ele constituie Mica Circulatie Energetica sau Micul     Circuit Ceresc prin unirea traseelor pe care le parcurg. Cele doua merdiane „vase” au in principal rolul unei „supape de siguranta” sau ale unui „vas de expansiune” sau de „decompensare”, intervenind la nevoie, cand se produc perturbari intr-unul din cele 12 meridiane principale.

Vasul Guvernor” sau Director se inalta pe coloana vertebrala si peste cap pana la buza superioara si bolta palatina, controland toate meridianele Yang. Conventional urca, deci este nucleul Yin – chiar daca se afla pe spatele Yang; insa poate fi si descendent.

Vasul Conceptie” sau Coceptional urmeaza linia de mijloc de la limba si buza inferioara, pe gat, pe piept, abdomen, pana in perineu, controland toate canalele Yin. Coboara, deci este nucleul Yang – chiar daca se afla pe abdomenul Yin; insa poate fi si emergent.

Fiind meridiane „extraordinare” sau „ciudate”, de echilibrare, Qi poate curge in orice directie de-a lungul micului circuit celest.

Cu ajutorul meridianelor extraordinare se structureaza sistemul nervos central si sistemul endocrin. Acestea nu au meridiane proprii, intrucat sunt organe de comanda si control asupra tuturor proceselor din organism, practic sunt instrumente de manifestare a energiilor vitale Qi in corpurile fiintelor vii.

De retinut: Meridianele extraordinare exercita functia de canale de compensare si drenaj ale campurilor vitale, mai cu seama in situatiile de dezechilibru energetic patologic, trauma sau boala.

Puncte de interventie: Pe fiecare meridian principal se gasesc un numar determinat de puncte, ale caror locatii s-au consemnat cu mii de ani in urma, fiind verificate prin metode electrodermale odata cu dezvoltarea tehnologica a secolului XX. In chineza, acestea poarta denumirea de Xue, inseamna „gaura” sau „orificiu” sau „deschidere” de acces, se pronunta „shuei”. Punctele se noteaza cu initiala meridianului caruia ii apartin, la care se adauga un numar de ordine. Numarul 1 se atribuie intotdeauna punctului cel mai apropiat de locul unde incepe traseul extern al meridianului.

Punctele clasice, situate de-a lungul celor 14 = 12+2 meridiane sunt in numar de 361, la care se mai adauga 4 puncte „fluctuante” aflate in afara meridianelor, alte 4 puncte ascunse adanc in tesuturi si unul sub limba. In cazurile de boala, unele dintre puncte devin iritate si dureroase.

La acestea se mai adauga puncte de interventie neregulate, adaugate ulterior in practica medicala chineza – pana in epoca contemporana. Acestea au fost introduse indeosebi pentru interventia indirecta asupra meridianelor extraordinare sau celor de legatura, profunde, odata cu aparitia unor patologii noi, cum ar fi bolile civilizatiei. In medicina traditionala chineza si in terapiile complementare se folosesc asadar in mod curent circa 400 de puncte pentru acupunctura sau tehnici de presopunctura. In plus, proiectia corpului pe suprafata pavilionului urechii permite practica acupuncturii auriculare prin alte circa 180-200 de puncte „minore” de pe urechi si alte vreo 200 de puncte extraordinare distribuite pe corp, accesate de catre expertii acupunctori.

De retinut: Pe suprafata pielii sunt proiectate toate organele corpului prin intermediul punctelor Xue aflate de-a lungul meridianelor iar starea energetica   a acestora reflecta exact starea functionala a organelor aferente.

De altminteri, sistemul meridianelor energetice se regaseste sub forme asemanatoare la toate mamiferele iar in variante adaptate claselor, familiilor si speciilor din biologie se regasesc in toate fiintele regnului animal si a celui vegetal.

3 păreri la “Meridianele energetice

  • Buna…
   In fapt, acupunctura si presopunctura au aceeasi mama..in sensul ca sunt ramuri ale medicinii orientale, folosesc acelasi sistem energetic impartit in meridiane energetice si chiar au aceleasi puncte energetice, asa zis „de control” a energiei.
   Exista intre cele 2 (acupunctura si presopunctura) o singura diferenta, si anume: in acupunctura se lucreaza cu ace, iar in presopunctura punctele energetice sunt activate prin presiune (de obicei, folosindu-se degetele).
   Evident ca ambele au efecte foarte puternice si sprijina corpul uman in a atinge homeostazia (capacitatea inerenta a organismului uman de a se vindeca singur „de la sine”), in esenta cele doua terapii nu sunt decat simple cai prin care ajutam organismul sa se echilibreze singur.

   • Exact, asta am vrut sa spun si eu doar cu mai putine cuvinte 🙂 Oricum de jumatate de an descopar aceasta arta si nu inceteaza sa ma uimeasca. Tratamentele care le-am incercat au dat roade 100%. Sper doar sa ajung sa pot face asta la nivel profesionist si sa pot ajuta cat mai multi oameni.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s