Practica masajului reflexogen


Masajul reflexogen se efectueaza de  catre specialistul in reflexologie sau de catre pacient – automasaj. In situatia automasajului, pacientul trebuie sa cunoasca ce afectiune are, care sunt zonele reflexogene corespondente afectiunii lui, ordinea si timpii pentru fiecare zona reflexa, perioada optima pentru terapie, etc.

Atat reflexoterapeutul cat si pacientul trebuie sa adopte pozitii confortabile, relaxante, astfel incat comunicarea reflexoterapeut – pacient sa faciliteze realizarea campului bioenergoinformational si usurarea procesului de dizlocare a toxinelor in vederea eliminarii lor din organism.

Picioarele pacientului trebuie sa fie amplasate pe un suport – scaunel, pat, fotoliu – la nivelul genunchilor terapeutului. In cazul masajului plantar este indicat ca pacientul sa stea culcat cu fata in sus, picioarele intinse iar reflexoterapeutul se va aseza la picioarele pacientului.

Din aceasta pozitie se va schimba in pozitii laterale stanga – dreapta sau ventral in functie de zonele reflexogene ce urmeaza sa fie abordate. Masajul se face prin presare si prin miscari circulare.

Cand se actioneaza pe zone intinse sensul de lucru este dinspre calcai spre degete pentru a nu perturba curentul circular limfatic care, este incetinit datorita afectiunilor existente. Zona reflexogena a intestinului gros se actioneaza reflexogen respectand sensul de evacuare a continutului intestinal.

Durata sedintelor de terapie si numarul zonelor reflexogene supuse actiunii masajului vor fi strict individualizate in functie de rezultatele reflexodiagnosticului coroborat cu diagnosticul alopat si starea clinica a pacientului.

Nu este indicat sa prelungim timpul alocat reflexoterapiei din motive de „zel profesional” si sa dizlocam toxine care cantitativ sa depaseasca capacitatea de eliminare a rinichiului si de detoxifiere a ficatului, splinei sau preluarea lor in sistemul limfatic.

In astfel de situatii, toxinele neeliminate vor circula libere in sistemul circulator, creand o stare generala alterata cu ameteli, somnolenta, cefalee sau eruptie cutanata.

Durata sedintelor este de 20′ – 40′ respectand o durata de timp de 3′ – 5′ – 7′ pentru fiecare zona reflexogena in functie de complexitatea cazului si incarcatura cu toxine a acestor zone. Zona reflexogena a inimii si a vezicii biliare, unde exista fibra musculara, hiperexcitabila, nu va depasi o durata de actiune mai mare de 2′. Exista riscul declansarii aritmiilor cardiace si a colicilor biliare. Numarul sedintelor este de minimum 12 si maximum 20, efectuate zilnic, in functie de caz. Sedintele terapeutice sunt strict individualizate, atat ca numar cat si ca durata, avand caracter elaborat si raportate la afectiunea care urmeaza sa i se faca terapie.

Masajul reflexogen se face, respectand urmatoarea ordine care explica relatia fiziologica dintre organe si sisteme:

 1. Organele excretoare – rinichi, uretere, vezica urinara, uretra – ordinea actiunii reflexogene fiind de la uretra la rinichi. Scopul activarii aparatului excretor fiind eliminarea toxinelor dislocate prin masaj si evitarea supraincarcarii circulatiei sangvine. Durata activarii 5′.
 2. Activarea zonelor reflexogene de proiectie a organelor de detoxifiere si metabolice – stomac, ficat, vezica biliara, intestin subtire, intestin gros. Durata activarii 5′-7′.
 3. Circulatia limfatica se stimuleaza reflexogen prin masarea zonelor reflexogene limfatice timp de 3′-5′, obtinand totodata cresterea imunitatii specifice si nespecifice.
 4. Pentru a determina o buna coordonare si adaptare a orgaismului la tratament vor fi activate zonele reflexogene a emisferelor cerebrale, coloana vertebrala si plex solar. Durata activarii este de 3′ pentru fiecare zona.
 5. Zonele reflexogene sensibile corespunzatoare afectiunilor ce urmeaza a fi tratate, conform indexului terapeutic, vor fi stimulate la final.

Reactii adverse posibile:

 • dureri vii i organele corespondente zonei reflexogene activate, determinate de cresterea rapida a volumului de sange, dirijata spre organul respectiv;
 • in cazul unei infectii ascunse se poate declansa stare febrila prin stimularea zonelor reflexogene limfatice;
 • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu insuficienta venoasa;
 • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice;
 • cresterea in volum a varicelor;
 • aparitii pe tegument a unor pete albastre, ceea ce semnifica dezechilibre privind asimilarea calciului in organism.

Reactiile adverse pot fi un indiciu al crizei de vindecare, generate de raspunsul organismului la tratament si totodata garantia evolutiei favorabile. Pentru atenuarea si/sau indepartarea reactiilor adverse se procedeaza la reducerea timpilor de masaj a zonelor reflexogene sau reducerea presiunii cu care se palpeaza zonele corespondente dintre organele afectate. Reflexoterapia are efecte fizice prin dislocarea si antrenarea toxinelor spre organele de excretie si energetice prin echilibrarea energetica cu efecte pozitive asupra organismului uman.

Meridianele energetice reprezinta interfata intre corpul fizic si corpul eteric. Corpul eteric „modelat” prin interventia terapeutului, la randul sau devine matricea modelatoare a corpului fizic.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s