Curs XIV – Scanarea si maturarea energetica – EXERCITII


 

SCANAREA ENERGETICA A CHAKRELOR SI INTERPRETAREA REZULTATELOR

Vom relata pe scurt un caz, o tanara în vârstă de optsprezece ani, suferea de infecţii cronice ale rinichilor. Doctorii n-au găsit cauza infecţiilor recurente, însă ştiau că rinichiul stâng se micşora şi murea. Un specialist i-a spus părintilor tinerei că dacă nu găseau o soluţie pentru a opri infecţia, copilul va avea nevoie de un transplant. Dupa toate investigatiile si procedurile clinice, i s-a efectuat de catre un bioenergetician o scanare generală a aurei, apoi o scanare specifică a chakrelor şi a zonei lombare. Energia din rinichiul drept era normală şi puternică, dar din rinichiul stâng nu s-a simţit nici un fel de energie. S-a început tratamente cu respiraţie pranică. I s-a măturat şi energizat rinichii şi chakrele aferente: ajna, chakrele bazinului, a sexului şi meng mein. După aproximativ un an de tratamente săptămânale urmate de tratamente făcute de două ori pe săptămână, infecţiile au încetat, a început să se simtă mai bine şi a putut renunţa la antibiotice. Doctorii au ramas uluiti de progresele tinerei. Mai mult, constatat că, după un an de tratament cu respiraţie pranică, rinichiul stâng crescuse mai mare decât cel drept. Trei ani mai târziu, tanara este perfect normală şi sănătoasă.
Asa dar , în următoarele exerciţii vom discuta despre scanarea cu o ţintă anume sau scanarea specifică, adică perceperea pranei ce caracterizează anumite puncte sau zone din anatomia ta energetică. Scanarea specifică include perceperea energiei din anumite chakre şi din părţi ale corpului, dar în exerciţiile de faţă vei folosi drept ţinte de scanare numai chakrele, deoarece sunt mai bune pentru începători. Atunci când vei scana chakrele cu succes, vei putea să scanezi cu uşurinţă anumite părţi ale corpului, si, vei mai învăţa ce înseamnă de fapt senzaţiile energetice; pe care le ai în urma scanării.
La scanarea generală ai scanat aura pentru a-i afla două caracteristici: adâncimea şi forţa.
Chakrele se scanează pentru a afla de fapt trei caracteristici: adâncimea, forţa şi întinderea. Chakrele pot fi adânci şi puternice, dar înguste, sau superficiale şi slabe, dar întinse. Chakrele se scanează pentru a afla întinderea, în scopul obţinerii unei perspective complete a energiei lor.

Autoscanarea specifică
Atunci când începi procesul de scanare a unei ţinte anume sau scanarea specifică, asigură-te că intenţia ta se menţine limpede şi fermă pentru a-ţi asigura precizia. Practicantii începători în vindecare energetica pot fi induşi în eroare la citirea aurei dacă nu au o intenţie clară si trebuie o concentrare maxima.

EXERCIŢIUL PENTRU SCANAREA CHAKRELOR – in adâncime şi forţă
Poziţionată în zona moale de sub stern sau coşul pieptului, chakra frontală a plexului solar este un loc de popas, o haltă pentru prana care circulă de la chakrele superioare spre cele inferioare şi invers. Aceasta chakra este şi sediul emoţiilor inferioare, de aceea este excelentă pentru scanare, pentru a simţi care este starea ta generală.
Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului. Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.
l . Mâna cu care scanezi să-ţi fie la o distanţă de mai puţin de un metru, dar nu chiar la o lungime de braţ, cu palma îndoită, îndreptată spre corp.
2 Uită-te în jos, la ţintă, pentru a intra în rezonanţă şi pentru a-ţi stabili intenţia de a scana.
3. Respiră încet şi profund, folosindu-te de respiraţia pranică. După ce te-ai uitat la chakra frontală a plexului solar pentru a-ţi stabili intenţia, conştientizează-ţi mâna cu care scanezi pe tot parcursul exerciţiului. Păstrează-ţi mintea deschisă şi o atitudine pozitivă.
4. Mişcă încet mâna cu care scanezi spre chakra frontală a plexului solar, ţinând-o deschisă şi relaxată, cu palma îndreptată spre corpul tău şi cu încheietura relaxată. Ţine degetele într-o poziţie naturală, relaxată – puţin îndoite şi depărtate unul de celălalt, încetineşte şi mai mult atunci când mâna ajunge cam la 30 cm de corp.
5. Acum mişcă-ţi de câteva ori, delicat, mâna cu care scanezi înainte şi înapoi faţă de chakra frontală a plexului solar, respirând încet şi profund. Distanţa de mişcare a mâinii ar trebui să varieze între 10 şi 30 cm în faţa chakrei, fără ca mâna să-ţi atingă corpul sau să ajungă mai departe de 30 cm de corp. In timpul deplasărilor mâinii înainte şi înapoi, încearcă să simţi energia chakrei. Nu-ţi încorda încheieturile mâinii în timpul mişcărilor.
6. Scaneaza şi aura chakrelor, care este de aproximativ 12 cm adâncime. Dar chakrele se percep mai intens decât aura generală, astfel că vei simţi o impresie energetică mai puternică acum, când îţi scanezi chakra frontală a plexului solar, decât atunci când ţi-ai scanat braţul.
7. La fel ca şi în celelalte exerciţii, dacă nu simţi energia imediat, nu te descuraja. Relaxează-te, respiră adânc şi repetă mişcările de dute vino ale mâinii, până ce o vei simţi, în cazul în care după 5 minute încă mai ai greutăţi în a simţi energia, repetă preţ de câteva minute exerciţiul de sensibilizare a mâinilor. Sau exersează un pic mai mult cu plante, animale şi alte persoane înainte de a-ţi scana propriile chakre.
8. De asemenea, ca şi în exerciţiile anterioare, atunci când simţi presiunea, gâdilătura sau căldura în palmă, observă la ce depărtare se află faţă de corpul tău. Este la acea distanţă obişnuită de 12 cm? Este mai aproape sau mai departe ? Notează adâncimea. Acum nu este momentul să te îngrijorezi dacă aura este mai adâncă sau mai superficială.
9. In timpul scanării de adâncime, simte şi forţa chakrei. Pune-ţi aceleaşi întrebări ca şi în exerciţiile anterioare: simţi intens presiune sau gâdilătura? Simţi că mâna îţi este respinsă cu putere? Sau simţi doar o presiune slabă ? Continuă scanarea până ce simţi adâncimea şi forţa chakrei frontale a plexului solar.
10. Incheie exerciţiul plimbându-te câteva minute şi scuturându-ţi braţele şi picioarele. Relaxează-te şi respiră adânc de câteva ori.
După ce ai terminat, ar trebui să-ţi notezi impresiile din urma scanării, pentru a te folosi de ele mai târziu.
Dacă nu ai simţit intens energia în timpul exerciţiului, ar trebui să te întrebi dacă nu cumva chakra frontală a plexului solar este prea slabă. Este posibil, dar mai degrabă nu ţi-ai dezvoltat suficientă sensibilitate pentru a simţi energia. Pur şi simplu păstrează o atitudine deschisă şi exersează în continuare; până la urmă vei reuşi să-ţi dezvolţi capacitatea de a simţi energia.

SCANAREA CHAKRELOR PENTRU INTINDERE
Pentru a scana întinderea chakrelor, îţi vei folosi ambele mâini. De vreme ce vei scana întinderea chiar după adâncime şi forţă, nu mai este cazul să faci din nou încălzirea, chiar dacă ai luat o pauză de câteva minute. Totuşi, dacă simţi că mintea îţi oboseşte sau ai nevoie să-ţi realimentezi sensibilitatea, masează-ţi din nou inima şi fă câteva respiraţii pranice înainte de a începe.

1. Intinde-ţi mâinile la laţimea taliei, ca şi cum ai ţine o minge imaginară de plajă. Mâinile trebuie să fie cam la un metru una de cealaltă, coatele la un unghi de 90 de grade, palmele îndreptate una spre cealaltă, iar antebraţele paralele cu solul.
2. Pentru a scana întinderea chakrei frontale a plexului solar, trebuie să ridici uşor mâinile din poziţia iniţială şi să le aduci la nivelul chakrei plexului. Apoi trage-le înapoi spre corp. Totuşi, în acest timp, nu uita să păstrezi distanţa de un metru între ele, iar palmele să fie îndreptate una spre cealaltă. Va fi ca şi cum ai ridica mingea de plajă şi ai aduce-o înapoi către tine. Aceasta este poziţia cu care trebuie să începi
3. Intră în rezonanţă şi stabileşte-ţi intenţia de a scana.
4. Scanează spre interior, încet, cu ambele mâini. Nu te grăbi. Respiră adânc. Mişcarea de scanare este cu încetinitorul folosită în exerciţiile de sensibilizare a mâinilor, în momentul în care încheieturile de la mâini sunt în apropierea coastelor, palmele vor fi la o distanţă de 25 cm una de cealaltă, încetineşte mişcarea şi mai mult. Atunci când palmele tale deschise vor fi la 16-20 cm una de cealaltă, se vor apropia de laturile chakrei frontale a plexului solar. Din momentul respectiv, începe să simţi perimetrul chakrei, folosindu-te de „aplaudatul” imaginar cu încetinitorul.
5. Opreşte-te când simţi gâdilaturi, rezistenţă, presiune sau căldură. Ar trebui să fie o senzaţie mai intensă ori mai concentrată decât atunci când ţi-ai scanat aura. Incearcă să determini diametrul chakrei frontale a plexului solar. Un adult sănătos va avea un diametru al chakrei frontale a plexului solar de aproximativ 10 cm. Dacă a ta pare mai restrânsă sau mai întinsă, nu te îngrijora. Nu acum. Pur şi simplu reţine-i întinderea.
6. Dacă nu simţi nici o rezistenţă sau căldură în timp ce te apropii cu mâinile de laturile chakrei, nu te descuraja. Fă mai multe cicluri de respiraţie pranică; efectuează exerciţiul de sensibilizare a mâinilor. Sau, dacă nu poţi simţi deloc energia, întoarce-te la un pas anterior din secvenţa exerciţiului progresiv, acolo unde ai reuşit să simţi energia – de exemplu, exerciţiile de sensibilizare a mâinilor, scanarea braţului, scanarea unei plante, apoi treci treptat la scanarea întinderii chakrelor.
7. Incheie exerciţiul plimbându-te câteva minute şi scuturându-ţi braţele şi picioarele. Relaxează-te şi respiră adânc de câteva ori. Notează-ţi impresiile din urma scanării.

Scanarea celorlalte chakre frontale
Folosind aceeiaşi paşi descrişi la exerciţiile anterioare, scanează-ţi acum şi celelalte chakre frontale ale corpului. Vezi cursul cu chakrele pentru a le localiza.
Scutură-ţi mâinile şi degetele şi stabileşte-ţi din nou intenţia înainte de a trece la scanarea fiecărei chakre. Scanează-le adâncimea, forţa şi întinderea. Fă comparaţii între ele. După ce termini scanarea fiecărei chakre, ar trebui să-ţi notezi dimensiunile lor şi alte impresii pe care le-ai avut.
Dacă sunt momente când oboseşti psihic sau ai senzaţia că-ţi pierzi puterea de concentrare sau sensibilitatea, opreşte-te şi fă o pauză. Incearcă o serie de cicluri de respiraţie pranică. Plimbă-te puţin sau repetă secvenţa de încălzire. După ce ai terminat scanarea chakrelor frontale, poţi să treci la scanarea chakrelor dorsale.

SCANARE ENERGETICA PRIN VIZUALIZARE
Scanarea chakrelor dorsale
Evident, este imposibil să ajungi cu mâinile la spate pentru a scana chakrele dorsale, aşa că le vei scana cu ajutorul vizualizării. Practic, vei concepe o imagine mentală a propriei persoane în faţa ta, după care vei scana chakrele dorsale de la imaginea respectivă. Vezi  cursul despre chakre pentru a localiza chakrele dorsale.
Sfaturi utile pentru vizualizare
Există câteva modalităţi de a te vizualiza, deşi nici o metodă nu funcţionează perfect pentru toată lumea – iată însă câteva sfaturi şi observaţii. Experimentează pentru a afla ce stil de vizualizare funcţionează cel mai bine în cazul tău.
• Multora li se pare folositor să închidă ochii înainte de a începe vizualizarea, pe când alţii îşi ţin ochii deschişi, dar nu se concentrează, uitându-se în gol, ca şi cum ar visa cu ochii deschişi.
• Dacă ai o memorie exactă, încearcă să vezi o reprezentare a persoanei tale la scară normală, la aproximativ un metru în faţa ta. O poţi vizualiza pe un fundal incolor. Unii preferă un fundal negru, alţii consideră că un fundal alb, ca un ecran de cinema, funcţionează mai bine. Totuşi, alţii preferă să vizualizeze imaginea chiar în faţa lor în cameră; le place calitatea tridimensională a unei astfel de vizualizări.
• Unora le plac detaliile. Dacă te ajută o imagine bine definită, alcătuieşte-ţi vizualizarea cât mai corect din punct de vedere anatomic. Ar trebui chiar să consulţi texte medicale de specialitate pentru referinţe. Adaugă culori şi perspectivă de adâncime. Alte persoane preferă o imagine bidimensională, asemănătoare unui desen animat, sau o reprezentare animată.
• Imaginează-ţi că te desenezi pe tine, cu carioci colorate pe o tablă albă, sau cu vopsele pe o pânză.
• Unii preferă să lucreze cu imagini la scară normală; altii prefera o imagine mai mică, redusă la jumătate sau chiar mai mult, simt ei că se pot concentra mai bine asupra unei imagini mai mici. Cursurile de vindecare pranică, in occident li se predă studenţilor cum sa faca scanari si vizualizări a propriei persoane redusă la o treime faţă dimensiunile lor sau chiar mai mică, tehnică ce li se pare foarte utilă. La fel se face si tratamentul la distanta, imaginandu-va ca persoana este in fata dvs sau ca dvs sunteti langa acea persoana.
• Persoanele creative, cu deprinderi de vizualizare mai dezvoltate, ar putea încerca tehnica microscopului, în care văd o imagine mărita, a chakrei sau a zonei prezentând o posibilă problemă de sănătate.
• Incearcă vizualizarea pentru a-ţi scana chakrele frontale. Atunci când ai învăţat să scanezi imaginea chakrelor dorsale, ai putea prefera utilizarea vizualizării în locul corpului fizic pentru a-ţi scana şi chakrele frontale. Foarte bine.

EXERCIŢIUL 6: Scanarea chakrelor dorsale
Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului. Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.
1. Foloseşte metoda preferată de vizualizare pentru a proiecta o imagine a propriei persoane în faţa ta. Intoarce-o, astfel încât să priveşti spatele imaginii.
2. Localizează-ţi chakra dorsală a plexului solar. Intra în rezonanţă cu ţinta şi stabileşte-ţi intenţia de a scana. Iată încă o modalitate de a-ţi spori sensibilitatea atunci când scanezi o imagine vizualizată: repetă-ţi numele de trei ori înainte de a începe – de pildă, „John Smith, John Smith, John Smith”. Este o tehnică simplă, dar extrem de puternică pentru a-ţi spori sensibilitatea. Din momentul respectiv, la cursuri, studenţii scanează mai întâi partea dorsală a aurei pentru a găsi eventuale congestii sau deficienţe, fără a li se da vreo instrucţiune anume. Apoi li se spune să-şi rostească numele de trei ori înaintea scanării, apoi să repete exerciţiul de scanare. Studenţii, fără nici o excepţie, descoperă că toate senzaţiile tactile -presiune, temperatură, gâdilaturi – sunt mult mai distincte.
3. Respiră încet şi profund, folosind respiraţia pranică. După ce te-ai uitat la chakra-ţintă pentru a-ţi stabili intenţia, conştientizează mâna cu care scanezi pe tot parcursul exerciţiului. Păstrează-ţi mintea deschisă şi o atitudine pozitivă.
4. Ridică mâna cu care scanezi şi, cu palma deschisă şi cu încheietura relaxată, începe scanarea mişcându-ţi mâna spre zona-ţintă. Scanează-ţi chakra dorsală a plexului solar la fel cum ai scanat-o şi pe cea frontală, simţindu-i adâncimea, forţa şi întinderea.
• Pentru scanarea unei imagini vizualizate se cere mai multă concentrare, aşa că nu te grăbi, respiră adânc şi păstrează-ţi atenţia asupra chakrei din palma mâinii cu care scanezi.
• Atunci când ai terminat de scanat adâncimea, forţa şi întinderea chakrei dorsale a plexului solar, opreşte-te puţin şi notează-ţi impresiile.

Interpretarea rezultatelor
Interpretarea rezultatelor scanării este un proces alcătuit din două părţi. Mai întâi îţi stabileşti limita energetică, dimensiunea generală şi forţa aurei întregi la un moment dat, ceea ce oferă o informaţie de ansamblu asupra nivelului energetic şi a stării globale de sănătate. Apoi stabileşti limita chakrală, dimensiunea şi forţa fiecărei chakre, ceea ce-ţi dă o idee despre unii indicatori specifici cu privire la starea ta de sănătate.
Limita energetică
In cursurile anterioare ai invatat cum sa-ţi scanezi interiorul antebraţului şi alte câteva părţi ale corpului pentru a-ţi face o idee orientativă despre forţa generală a aurei tale. Dar nici o măsurătoare singulară nu oferă o evaluare precisă a dimensiunilor şi forţei generale a aurei tale. Pentru a face o apreciere generală, trebuie să-ţi scanezi toată anatomia energetică. Nu este însă cazul să-ţi scanezi corpul părticică cu părticică. Există o modalitate mai bună şi mai rapidă.
Pentru aflarea limitei energetice, împarte-ţi corpul în patru cadrane – inferior, mijlociu, superior şi de vârf – apoi efectuează un set de exerciţii de scanare specifică în două puncte-cheie din fiecare cadran: partea exterioară a ambilor genunchi (cadranul inferior), exteriorul ambelor şolduri (cadranul mijlociu), interiorul ambelor antebraţe (cadranul superior) şi tâmplele (cadranul de vârf). Aceste puncte distincte sunt uşor de accesat, iar luate împreună, oferă o evaluare reprezentativă a întregii tale aure. Scurtătura respectivă te ajută să-ţi stabileşti limita energetică în câteva minute.
Poţi scana cele opt puncte din cele patru cadrane de trei ori la rând, în aceeaşi ordine: genunchii, şoldurile, antebraţele şi apoi tâmplele. Iată un set. Apoi scanează-le a doua oară în aceeaşi ordine – al doilea set. In sfârşit, scanează-le şi a treia oară, ceea ce reprezintă al treilea set.
Scanarea unei ţinte de câteva ori la rând până când se obţin aceleaşi rezultate de fiecare dată este cea mai bună modalitate de a se asigura precizia. Rezultatele constante înseamnă rezultate precise, mai ales în cazul începătorilor. Atunci când vei fi mai priceput, vei putea să scanezi doar o dată şi să interpretezi corect şi încrezător. Am văzut însă la cursuri, că atunci când începătorii încearcă să interpreteze înaintea obţinerii unor citiri constante, rezultatele lor sunt greu de prezis, incomplete sau chiar eronate, în consecinţă, ei devin frustraţi şi încep să pună la îndoială daca scanarea şi toată „treaba asta cu energia” funcţionează într-adevăr.
Incepător fiind, vei obţine citiri mai precise şi vei învăţa mai repede prin scanarea în seturi, nu scanând genunchiul de trei ori la rând, apoi şoldul de trei ori la rând ş.a.m.d., deoarece pierzi contactul cu ţinta scanării între reprizele de scanare. Dacă nu pierzi contactul între scanări, poţi fi influenţat, fără să ştii, de prima scanare. Ţi-ai putea aminti, de exemplu, că la prima scanare a şoldului mâna ţi s-a oprit la 12 cm adâncime, aşa că, atunci când treci la a doua scanare a şoldului, probabil vei gândi ca mâna ar trebui să se oprească la aceeaşi adâncime. Poate ar trebui; poate că prima scanare a fost corectă, însă la începătorii care nu şi-au dezvoltat pe deplin capacitatea de scanare, este foarte posibil ca prima scanare să nu fie precisă. Scanarea pe seturi asigură precizia.

EXERCIŢIUL PENTRU STABILIREA LIMITEI ENERGETICE
Poţi sta aşezat sau în picioare în timpul exerciţiului. Fă-ţi încălzirea, dupa care începe.
1. Scanează-ţi exteriorul genunchiului drept cu mâna dreaptă, observa adâncimea şi forţa aurei. La fel, scanează-ţi exteriorul genunchiul stâng cu mâna stângă. Dacă doreşti, poţi să scanezi ambii genunchi cu ambele mâini în acelaşi timp.
2. Procedează la fel cu şoldul drept şi cel stâng. Ca şi mai sus, poti scana ambele şolduri cu ambele mâini o dată.
3. Scanează-ţi antebraţul, la fel cum ai făcut la exerciţiul anterior; apoi inversează mâinile şi scanează-ţi celălalt antebraţ.
4. Scanează-ţi tâmpla stângă cu mâna dreaptă, observând adâncimea si forţa aurei. Procedează la fel şi în cazul tâmplei drepte. Ca şi în pasii de mai sus, dacă doreşti, poţi scana ambele tâmple deodată, cu ambele mâini.
5. Fă o pauză de un minut două.
6. Repetă secvenţa până obţii aceleaşi măsurători ale adâncimii şi forta în urma a două sau trei seturi consecutive de scanare.
Atunci când obţii rezultate constante în cele patru puncte – de exemplu după trei seturi de scanare, ai determinat că aura ta este de 12 cm in fiecare punct de jur-împrejur sau este de 7,5 cm la genunchiul drept, 15 cm la şoldul drept, 10 cm la ambele tâmple, decimăsurătoarea respectivă este limita ta energetică.
Iată ce semnificaţie are măsurătoarea de mai sus:

Dacă aura este uniformă şi foarte întinsă – de exemplu, 25 cm în toate cele opt puncte – probabil că eşti foarte sănătos şi debordezi de energie.Dacă aura este uniformă dar îngustă – de exemplu, are o adâncime de 5 cm în fiecărei dintre cele opt puncte, lucrul acesta indică o condiţie generală de energie redusă, care se manifestă sub forma unui număr de probleme de sănătate.

Dacă aura ta are dimensiuni neregulate – de exemplu, se extinde la 20 cm la soldul drept şi 7,5 cm la tâmpla stângă , ai o tulburare energetică, în cazul unei aure neregulate, o zonă mai întinsă, decât în mod obişnuit este dovada unei congestii locale, în timp ce o zonă mai mică decât în mod normal indică o deficienţă locală. Congestia energetică este o proeminenţă îngroşată de energie impură şi este simţită diferit de la persoană la persoană. Poate fi descrisa ca fiind o „umflătură” sau se simte ca o forţă de respingere ce se manifestă atunci când apropii polii identici a doi magneţi sau se simte foarte cald la maini. Deficienţa energetică este un spaţiu din aură care mai totdeauna se simte ca o depresiune în câmpul energetic. Practic, mâna se scufundă spre corp atunci când trece pe deasupra zonei respective sau se simte senzatia de rece la maini. Congestia sau deficienţa pot fi indicatori ai unei probleme prezente sau iminente de sănătate în zona unde ai o perturbare, în continuare vei învăţa cum să înlături sau să mături congestia locală, precum şi să energizezi zonele locale cu deficit de energie.

Avertisment:
Probabil vei putea să deduci o anumită problemă de sănătate în urma propriei scanări şi din tabelul ce asociază chakrele cu anumite organe sau funcţii ale corpului. Nu cumva să încerci diagnosticarea ta sau a altei persoane! Oferă informaţiile respective unui doctor în care ai încredere pentru un diagnostic ulterior şi pentru tratament, în cartea de faţă înveţi un program despre care s-a demonstrat că este eficient pentru rezolvarea unor afecţiuni medicale ce existau dinainte şi care fuseseră diagnosticate. Noi nu încurajăm cititorii să-şi pună singuri diagnostice în baza scanării anatomiei energetice. Si singur te poti vindeca, vindecarea pranică şi medicina energetică în general sunt instrumente eficiente, menite să completeze, dar nu să înlocuiască medicina tradiţională occidentală.

Variaţii ale limitei energetice
Dimensiunile aurei variază de la zi la noapte, deoarece nivelul energiei este influenţat de mulţi factori, printre care hrana pe care o consumi, starea emoţională, stresul la care eşti expus etc. Dacă ai descoperit că aura variază între 10 şi 12 cm adâncime timp de câteva zile, variaţiile respective sunt normale. Schimbările mai intense – de exemplu, atunci când descoperi că aura ta s-a micşorat cu 5 cm peste tot sau găseşti umflături de până la 22,5 cm în unele zone – sunt tipuri de perturbări energetice care pot indica probleme de sănătate.
Limita chakrală
Cea mai completă imagine a indicatorilor energetici specifici ai sănătăţii provine din scanarea tuturor celor 11 sau 7 chakre în scopul determinării dimensiunilor şi forţei fiecăreia. Ca şi în cazul stabilirii limitei energetice, îţi vei scana chakrele secvenţial, într-o serie de seturi, pentru a asigura citiri constante şi precise. Atunci când vei deveni mai priceput într-ale scanării, vei scana adâncimea, forţa şi întinderea chakrelor într-un singur set. Direcţia şi ordinea în care îţi scanezi chakrele nu afectează calitatea citirilor, însă, pentru a avea o anumită ordine şi structură în etapele de început ale practicii, esterecomandată următoarea secvenţă: chakrele creştetului, a frunţii, ajna, a gâtului, frontală a inimii, frontală a plexului solar, frontală a splinei, a ombilicului, a sexului, a bazinului, meng mein, dorsală a splinei, dorsală a plexului solar şi dorsală a inimii.

CURATAREA AUREI ENERGETICE  Măturarea energiei congestionate.

Curăţarea este o parte vitală a fiecărei abordări în vindecare. Medicina tradiţională caută să elimine pe cât posibil murdăria şi germenii patogeni ce provoacă infecţii. De aceea asistenta tamponează o tăietură deschisă cu peroxid, iar chirurgul se spală cu grijă pe mâini şi pe antebraţe înainte să opereze. Medicina energetică netradiţională este de asemenea preocupată de curăţare: ea caută să înlăture contaminarea energetică din aură pentru a se evita problemele de sănătate.  In India, unii vindecători flutură o pană de păun pe deasupra corpului, iar în Filipine, vindecătorii curăţă pacienţii cu o măturică specială. Sunt modalităţi diferite, dar filosofia din spatele lor este aceeaşi: pentru a fi sănătos, corpul trebuie să fie curat, să nu aibă impurităţi, fie ele microbi sau prana impură.
In cursul de faţă vei învăţa despre măturare, adică metoda de vindecare pranică prin care se asigură curăţarea prin înlăturarea manuală a contaminării sau a energiei impure din aură. Măturarea este a doua dintre cele trei tehnici de manipulare a energiei.
Principii de bază ale măturării
Măturarea este de două feluri: măturare generală şi măturare locală.

Măturarea generală este o serie de 10 mişcări de măturare cu ambele mâini – cinci în jos, în faţa corpului, şi cinci în jos, în spatele corpului -ce constituie o curăţare generală, de sus până jos şi de jur-împrejur, a anatomiei energetice.

Măturarea locală este o curăţare manuală mai restrânsă a unei anumite părţi a corpului sau a unei chakra. Măturarea locală se face cu o singură mână, iar curăţarea este mai adâncă şi mai concentrată.
Pentru a efectua măturarea generală, vei folosi ambele mâini în mişcări lungi, lente, graţioase, cu palmele împreunate. Mişcările respective induc ceea ce se numeşte starea de vindecare, o condiţie de relaxare fizică şi mentală avansată în care eşti total receptiv la energia vindecătoare şi la vindecare. Oamenii descriu o astfel de stare de superrelaxare ca pe o „impresionantă eliberare de tensiune”, „dispariţie a apăsărilor” sau „sentiment de uşurare”. Relaxarea respectivă se datorează înlăturării pranei impure din corpul energetic şi înlăturării indirecte a emoţiilor negative. Atunci când mături blocajele energetice sau limitele funcţionale din aură, mintea şi corpul ţi se relaxează complet.
Iată alt mod de a privi starea de vindecare. Curentul electric trece cu uşurinţă printr-un cablu de calitate superioară, deoarece metalul din care este confecţionat cablul are puţine impurităţi. Dimpotrivă, curentul electric trece mai greu printr-un cablu de calitate inferioara, metalul din care este făcut acesta are multe impurităţi. Un corp curat în starea de vindecare este asemănător unui cablu de calitate superioară; prana circulă cu uşurinţă prin el. Un corp murdar din punct de vedere energetic este ca şi un cablu de calitate inferioară; prana nu poate circula cum trebuie, deoarece el conţine multe impurităţi sau congestii energetice.
In tentativa de a circula printr-o aură murdară, prana se blochează şi mai tare, creând tulburări energetice şi, în cele din urmă, probleme de sănătate. Măturarea locală foloseşte două mişcări ale mâinii, una asemănătoare cu înotul câinesc şi una circulară, strânsă, invers sensului acelor de ceasornic, pentru a oferi o curăţare mai concentrata zonelor mai mici din corpul energetic.
Atunci când efectuezi măturare locală pe propria ta persoană folosind mişcarea circulară, sensul invers acelor de ceasornic îl vei determina imaginându-te în afara corpului tău, uitându-te la el. Dacă vreodată te încurci, pur şi simplu imaginează-ţi – sau chiar plasează – un ceas cu faţa în afară, pe partea corpului asupra căreia lucrezi, şi urmează acele ceasului. Atunci când efectuezi o măturare locală asupra vizualizării propriei tale persoane, ceea ce chiar vei face mai târziu, se aplică aceeaşi regulă. Imaginează-ţi un ceas plasat pe partea din vizualizare asupra căreia lucrezi şi urmăreşte acele ceasului. Există şi modalităţi de a-ţi folosi palmele pentru măturarea locală:
– cu degetele îndreptate înainte, spre ţintă (pentru curăţare în profunzime);
– cu marginea exterioară sau interioară a palmei (pentru o curăţare mai delicată)  pentru curăţarea zonelor mai greu de curăţat;

-cu o poziţie a palmelor cu degetele îndreptate spre înainte şi cu unul sau două degete într-o mişcare de împungere, cu scopul de a relaxa zonele cu congestie mai dificile.

ARDEREA ENERGIEI IMPURE DUPA MATURARE
Dupa ce ai terminat maturarea energetica vei arde energia maturata atingand palmele una de alta, ca o bataie de palme prin stergere. Daca nu vei arde energia maturata ea se va duce inapoi de unde ai maturat-o si munca ta iti va fi in zadar.
Arderea energiei impure se face atunci cand ai ajuns in partea de jos al corpului pe care il curati energetic, sau chakra sau un alt organ, atingi palmele tale una de alta, ca si cum le suprapui una peste alta stergandu-le una de alta sau ca si cum ai pocni din degete trecand cu policele degetului mare peste celelalte degete. Arderea energiei impure se face prin atingerea palmelor, deoarece in varful degetelor noastre avem minichakre corespondente chakrelor principale care produc o ardere, curatare.
Dupa terminarea curatarii propriu-zise trebuie sa va spalati pe maini cu apa sau daca in conditii vitrege nu aveti apa veti simula spalarea ca si cum ati face-o cu apa, deoarece chakrele din palmi vor curata energia impura.
Cu măturarea vei începe manipularea superioară a energiei şi trebuie să mai faci câţiva paşi pentru a te feri de contaminare. Paşii respectivi vor deveni şi mai importanţi atunci când începi energizarea şi practicarea remediilor pentru afecţiuni specifice. Te rugăm să adaugi următorii paşi de aici înainte.
1. Inainte de a începe, nu păstra pe tine haine sau obiecte care preiau energie impură. Suflecă-ţi mânecile, scoate-ţi pantofii şi cureaua şi goleşte-ţi buzunarele de bani, chei şi alte obiecte. Mânecile lungi de la cămaşă, mai ales cea de bumbac, se contaminează uşor, iar mătasea este un izolant ce împiedică circulaţia energiei. Şi pielea este un izolant. De vreme ce banii trec prin atâtea şi atâtea mâini, pot fi foarte murdari din punct de vedere energetic şi îţi pot contamina energia vindecătoare.
2. Scapă într-un mod adecvat de energia impură. Cea mai simplă şi eficientă cale de a neutraliza energia măturată din aură este de a o arunca într-un bol cu apă sărată, aflat la îndemână deoarece sarea neutralizează energia impură. Pentru a-ţi pregăti „coşul de gunoi” cu soluţie salină, ia un bol sau un castron de plastic cu capacitatea de aproximativ un litru, pune în el două treimi de apă şi circa 200 g de sare. Poţi folosi atât sare fină, cât şi sare mare. După terminarea fiecărei şedinţe de măturare/vindecare, aruncă soluţia salină murdară în toaletă şi trage apa. Dacă nu ai soluţie salină disponibilă, imaginează-ţi o flacără verde ce arde într-o găleată lângă tine, în care arunci energia impură, în momentul când termini măturarea, stinge flacăra, imaginându-ţi că arunci apă peste ea.
3. Mâna cu care mături / energizezi trebuie să fie curată, în timpul măturării s-ar putea să descoperi că palma şi mâna îţi sunt grele. Este în parte rezultatul mişcării fizice repetate de măturare, dar se datorează mai mult energiei impure pe care o culegi cu mâna respectivă. Fereşte-ţi mâna şi palma de contaminare stropindu-le după fiecare zece măturări cu alcool, extract de plante tonifiante sau apă sărată. Un pulverizator de stropit plantele de ghiveci ar fi perfect. Dacă duza de pulverizare este reglabilă, ajusteaz-o în aşa fel încât să pulverizeze foarte fin.
Poţi folosi şi o pompă cu pulverizator pe care o poţi găsi la farmacie.
Atunci când te vei pricepe mai bine şi vei şti cât de contaminate îţi sunt mâinile, vei pulveriza în funcţie de necesitate, dar la început pulverizează după zece măturări. (Notă: De aici înainte, când ne vom referi la „alcool” sau la „sticluţa cu alcool”, trebuie să înţelegi că poţi avea şi extract de plante tonifiante sau apă sărată in acea sticluta cu alcool.)
4. Sedinta de vindecare cu invocarea. Deoarece lucrezi cu mai multă energie ce provine
din exteriorul corpului tău, probabil vei avea nevoie de îndrumare in activitatea de vindecare.
Inainte de a incepe exercitiul de vindecare îţi sugerăm să invoci o entitate superioară, un sfânt, care îţi va oferi siguranţa practicii şi pe cea a oricărei persoane pe care exersezi. Poţi folosi o rugăciune care îţi este pe plac. Cea mai adesea Tatal nostru. Ea poate fi simplă şi scurtă. Iată un exemplu: „îţi aduc mulţumiri ţie, ______, pentru energia vindecătoare şi pentru că îmi arăţi calea de a o folosi fără primejdie şi cu dreaptă judecată”.
5. Dacă lucrezi cu o femeie care este sau ar putea fi însărcinată, ar trebui să exersezi doar scanarea şi măturarea delicată. Măturarea în forţă, energizarea şi pranele cromatice pot dăuna fetusului. Există exerciţii de măturare şi energizare pentru femeile gravide, însă ele sunt rezervate vindecătorilor cu experienţă. Vei întâlni avertismente adiţionale legate de lucrul cu femeile gravide în capitolele despre energizare şi despre folosirea pranelor cromatice
6. Incheie şedinţa în care lucrezi cu altă persoană prin retezarea cordoanelor. Oricând lucrezi pe plan energetic cu altcineva, mai ales dacă persoana respectivă are o problemă de sănătate sau o tulburare energetică, stabileşti un „raport energetic” ce ia forma unui fir sau cordon energetic ce uneşte corpul tău energetic cu cel al persoanei în cauză. Dacă laşi intact cordonul în cauză după ce termini, energia impură poate circula prin el spre tine şi te poate contamina. De exemplu, o instructoare efectuase o vindecare pranică pe tatăl său, care avea un cioc osos la picior. După câteva şedinţe ce au durat două săptămâni, tatăl ei a relatat că starea sa se îmbunătăţise foarte mult, dar pe instructoare începuse să o doară piciorul şi nu-şi putea da seama de ce. Atunci când şi-a amintit că nu retezase cordonul dintre ea şi tatăl ei, a făcut-o, iar durerea ei de la picior a dispărut. Retezarea cordonului previne contaminarea. La sfârşitul şedinţei, pur şi simplu vizualizează un cordon între tine şi subiectul tău. Imaginează-ţi mâna ca pe un cuţit şi taie cordonul în apropierea plexului tău solar frontal cu o mişcare subită, ca la karate.

Exerciţii de măturare progresivă

Iată ordinea exerciţiilor de măturare progresivă:
1. Pregătirea mâinilor înainte de măturare;
2. Măturarea generală a altei persoane;
3. Măturarea generală a razelor de sănătate ale altei persoane;
4. Măturarea locală a altei persoane;
5. Automăturarea generală;
6. Automăturarea generală a razelor tale de sănătate;
7. Automăturarea locală.

Ai observat că vei exersa măturarea pe alte persoane înainte de a începe automăturarea. S-a descoperit la cursuri că, în general, se învaţa măturarea (şi energizarea) începând mai întâi pe altcineva. Ca şi în cazul scanării, vom prezenta o secvenţă optimă pentru deprinderea măturării. La fel ca atunci când încă poţi învăţa scanarea dacă nu ai plante sau animale pe care să exersezi, fiind nevoit să exersezi mai mult pe tine, tot aşa poţi învăţa şi măturarea, chiar dacă nu ai un partener pentru a exersa. Pur şi simplu vei lucra mai mult la exerciţiile de automăturare. Fă tot posibilul să urmezi secvenţa de faţă, dar dacă nu reuşeşti, poţi totuşi să înveţi să scanezi prin practicarea regulată şi susţinută a paşilor care nu-ţi pun probleme.
Cei mai mulţi deprind măturarea după vreo două săptămâni de practică zilnică, după ce şi-au dezvoltat o sensibilitate relativ bună a mâinilor şi capacitatea de a scana. Dar, ca şi la scanare, dacă te împotmoleşti la un anumit pas, treci la exerciţiul următor. Vei învăţa în scurt timp.
Secvenţa de pregătire a mâinilor înainte de măturare este în esenţă sensibilizare a mâinilor. Seamănă cu exerciţiul de sensibilizare a mâinilor pe care l-ai învatat.

Pregătirea mâinilor înainte de măturare

Pentru exerciţiul de faţă poţi sta în picioare sau aşezat. Fă-ţi încălzirea în patru paşi, după care începe.
1. Din poziţia de bază pentru sensibilizarea mâinilor, cu coatele la 90 de grade, întoarce-ţi palmele în sus.
2. Depărtează-ţi mai mult palmele şi braţele.
3. Fă o invocare la un sfant sau Tatal Ceresc pentru a aduce mulţumiri pentru energia vindecătoare, pentru cunoştinţa de a o folosi cum trebuie şi în condiţii de siguranţă.
4. Conştientizează-ţi chakrele din palmele ambelor mâini şi efectuează trei cicluri de respiraţie pranică. S-ar putea să-ţi simţi mâinile calde, înroşite sau să te gâdile, ceea ce este perfect normal.
Acum eşti pregătit pentru măturare.
Măturarea generală a altei persoane
Principalul avantaj al practicării măturării pe altă persoană este feedback-ul. Atunci când studenţii încep măturarea, deseori nu sunt siguri că fac tehnica în mod adecvat şi dacă obţin rezultate. Astfel, comentariile imediate ale unui subiect sunt de nepreţuit pentru dezvoltarea încrederii în manipularea superioară a energiei, îţi poţi întreba subiectul înainte de măturare dacă are probleme actuale de sănătate, iar după măturare, dacă se simte altfel.
EXERCITIU Măturarea generală a altei persoane

Pentru acest exerciţiu trebuie să stai în picioare. Nu uita de încălzirea în patru paşi, după care adaugă şi următorii patru paşi. (De aici înainte, include primii doi din următorii paşi în încălzirea dinaintea tuturor şedinţelor ce presupun măturare sau energizare. Adaugă toţi cei patru paşi dacă lucrezi pe o altă persoană.)
– Nu uita de bolul cu apă sărată şi de pulverizatorul cu alcool, extract de plante tonifiante sau apă sărată. Pune bolul la aproximativ un metru de tine, însă ai grijă să fie într-o parte, ca să nu te împiedici de el.
– Pregăteşte-ţi mâinile înainte de măturare şi fă-ţi invocaţia.
– Intreabă-ţi subiectul dacă are probleme actuale de sănătate. (Poate vei prefera sau nu să le divulge. Dacă îţi va răspunde ce fel de probleme are, probabil vei fi predispus să-ţi aminteşti locurile în care se manifestă acele probleme, iar experienţa de învăţare a exerciţiului nu va mai fi atât de puternică. Dacă subiectul nu-ţi va spune, iar tu vei reuşi să descoperi o perturbare energetică asociată unei astfel de probleme, încrederea ta în tine va spori. Totuşi, la început s-ar putea să vrei un ajutor. Experimentează şi vezi ce modalitate te ajută să înveţi mai uşor.)

– Spune-i subiectului să-şi ţină limba pe cerul gurii, pentru a-şi spori sensibilitatea.
l. Scanează-ţi subiectul în câteva puncte, pentru a stabili rapid limita sa energetică. Atunci când ţi-ai stabilit propria limită energetică, ai scanat cele patru cadrane în trei seturi. Aici nu ai nevoie de astfel de detalii. Tot ce trebuie este o măsurătoare aproximativă a adâncimii şi a forţei aurei subiectului în câteva puncte. Scanează de câteva ori umărul stâng, apoi pe cel drept, până vei avea o senzaţie relativă a conturului şi forţei anatomiei energetice a subiectului. Chiar dacă nu reuşeşti să simţi pe deplin energia, continuă cu exerciţiul de măturare. Măturarea îţi sporeşte şi ţie sensibilitatea.
2. Restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că ai de gând să mături şi să cureţi prana impură din corpul energetic al persoanei respective.
3. Cu mâinile în poziţia de măturare generală, adu-ţi palmele una lângă alta, astfel încât degetele arătătoare şi părţile interioare ale palmelor să fie lipite şi ţinteşte cu degetele puţin deasupra capului subiectului. Dacă stai la circa un metru faţă de subiect, palmele îţi vor fi la aproximativ 10-15 cm faţă de corpul subiectului. Pe măsură ce avansezi, vei descoperi că poţi scana şi mătura de la o distanţă mult mai mare, dar acum, apropierea te va ajuta să deprinzi măturarea.
4. Imaginează-ţi raze de lumină albă ieşind din degetele tale şi pătrunzând la vreo 5 cm în corpul subiectului Adâncimea scanării este determinată de intenţie. Ţine-ţi limba pe cerul gurii şi continuă cu respiraţia pranică pe măsură ce mături.
5. Ţinând mâinile împreunate, mătură încet centrul corpului subiectului, de la vârful capului (creştet) în jos, spre faţă, gât, trunchi şi organele genitale, apoi în jos, spre picioare îţi poţi stabili singur ritmul de măturare după ce vei fi mai priceput, dar acum, 10-15 secunde pentru fiecare mişcare îţi vor fi suficiente, în timpul măturării, fii atent la senzaţiile de greutate, mâini lipicioase sau eventuale goluri pe care le-ai putea simţi cu palmele.
6. Ar trebui să-ţi imaginezi razele de lumină cum răzuiesc de pe ele o materie închisă, noroioasă, cenuşiu-maronie, în timp ce trec în jos.
7. După ce ai măturat şi picioarele, trage-ţi mâinile înapoi şi scutură energia impură în apa sărată. Ar trebui să vizualizezi materialul închis la culoare care este aruncat în apa sărată. Unii chiar îl văd căzând în apă şi împroşcând câţiva stropi. Este prima măturare dintre cele cinci în jos în faţa corpului.
8. Pentru cea de-a doua trecere, adu-ţi mâinile în poziţia iniţială. Ţinteşte cu ele capul subiectului, dar lasă între ele o distanţă egală cu o lăţime de palmă şi jumătate. Mătură în jos partea din faţă a corpului, din cap până în picioare, cu aceeaşi mişcare graţioasă.
Conştientizează senzaţiile provocate de eventualele perturbări energetice. După ce ai terminat din nou cu picioarele, scutură energia impură în apa cu sare.
9. O dată la două măturări, stropeşte-ţi mâinile cu pulverizatorul cu alcool. Nu e nici o problemă dacă mâinile îţi sunt foarte ude atunci când mături.
10. Pentru a treia măturare, adu-ţi din nou mâinile în poziţia iniţială. Ţinteşte cu ele deasupra capului subiectului şi lasă între ele o distanţă de trei lăţimi de palmă. Apoi mătură în jos, ca şi în prima şi a doua trecere.
11 Pentru a începe a patra măturare, mai adu-ţi o dată mâinile în poziţia iniţială. Ţinteşte cu ele deasupra capului subiectului şi lasă între ele o distanţă de aproximativ patru lăţimi de palmă şi jumătate. Mătură în jos, după care stropeşte-ţi mâinile cu alcool.
12. Pentru a cincea şi ultima măturare a părţii frontale a corpului, pune-ţi subiectul să-şi îndepărteze puţin mâinile. Pentru trecere, mâinile tale, sau razele pe care le vizualizezi ieşind din ele, vor urma conturul corpului subiectului. Pune-ţi mâinile în pozitia de început a măturării, întinzându-le spre capul subiectului, după care  roteşte-le spre interior, astfel încât dosul palmelor şi degetele să se atingă. Este o poziţie asemănătoare cu cea folosită atunci când, tocmai vrei să dai perdelele la o parte cu ambele mâini.
13. Din pozitia de mai sus, mătură perimetrul în care este încadrat corpul subiectului. Fă mişcarea de măturare în jos, în jurul capului,  peste urechi şi umeri şi apoi în jos prin exteriorul mâinilor puţin întinse înainte. Apoi mătură interiorul braţelor (singura dată când vei mătura în sus) spre subsuori. La subsuori începe din nou măturarea în jos, urmând conturul corpului şi picioarelor. Sfârşeşte prin scuturarea mâinilor deasupra apei sărate, după care stropeşte-ţi mâinile cu alcool.
14. Apoi mătură spatele aurei. Pune-îi subiectul să-şi aducă din nou mâinile pe lângă corp şi să se întoarcă (sau poţi să mergi tu în spatele lui).
15. La început, ar fi util să-ţi împrospătezi intenţia din când în când, spunându-îi că ai de gând să „mături spatele lui cutare”. Dacă pe parcurs ai nevoie de reîncărcareasensibilităţii, fa câteva respiraţii pranice sau repetă exerciţiul de sensibilizare a mâinilor sau de pregătire a mâinilor pentru măturare.
16. Mătură spatele subiectului cu ajutorul a cinci pase din cap până-n picioare. Pentru a cincea măturare, subiectul va ţine braţele puţin depărtate.
17. Scanează din nou aura subiectului. Observă dacă acum pare mai echilibrată.
18. După ce termini, retează cordonul dintre tine şi subiect.

19. Incheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Ar trebui să-ţi notezi impresiile legate de eventualele senzaţii de mâini lipicioase, greutate sau goluri în aura energetică. Dacă sunt asociate unor afecţiuni fizice despre care subiectul ţi-a spus deja, foloseşte-le ca pe o consolidare pozitivă. Dacă nu ai impresii de nici un fel, nu-i nimic. Ar trebui să întrebi şi subiectul cum se simte. Dacă este mai calm şi mai relaxat, foloseşte starea sa ca o asigurare pozitivă că tehnica ta este corectă; dacă nu, nici o problemă. Chiar în timpul primului exerciţiu de măturare generală, mulţi subiecţi simt rezultate considerabile.
Aura sanatatii este o aglomeratie de raze lungi de energie ce ies prin pori si care au nevoie de o intretinere sanatoasa ca si aura interioara si chakrele. Aura actioneaza ca un “scut psihic” si te apara de emotii si gandurile negative ale oamenilor.
In cazul unor boli fizice, razele aurei sunt slabe si te poti contamina cu o energie negativa, emotiile si gandurile altora.
Atunci cand aura sanatatii se prezinta puternica, ea este foarte importantă pentru bunăstarea ta fizică, emoţională şi mentală. Iţi poţi păstra aura sănătăţii puternică prin măturarea sau „pieptănarea” razelor de sănătate cu ajutorul aceleiaşi poziţii de măturare generală cu ambele mâini, dar cu o mică modificare : nu vei mătura cu degetele lipite, ci desfăcute şi relaxate în afară de asta, ordinea este aceeaşi ca şi la măturarea generală. Măturarea razelor de sănătate este o tehnică ce rezultă din scanarea generală, şi nu una de sine stătătoare. Aşadar, după efectuarea măturării generale (a subiectului, continuă cu următorii paşi. Pregătirea nu mai este necesară dacă mături razele de sănătate imediat după măturarea generală.
Indreptarea razelor de sănătate poate avea un efect vindecător foarte rapid.
După numai 5 minute de măturare generală şi îndreptare a razelor de sănătate, aproape toţi pacientii spun că-şi simt spatele mai relaxat, iar cei care aveau dureri de spate au spus că acestea s-au redus considerabil. Indreptarea razelor de sănătate poate avea si un efect cât se poate de relaxant.
EXERCIŢIUL Măturarea generală a razelor de sănătate ale altei persoane

Dacă este cazul, restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că ai de gând să mături şi să cureţi aura sănătăţii acelei persoane.
1. Având mâinile în poziţia de măturare generală dar cu degetele răsfirate, ţinteşte uşor spre capul subiectului. Dacă stai la aproximativ un metru, mâinile ar trebui să-ţi fie la vreo 10-15 cm de corpul subiectului.
2. Imaginează-ţi raze de lumină albă ieşind din degetele tale şi pătrunzând la aproximativ 5 cm în corpul subiectului.
3. Acum, piaptănă cu delicateţe centrul corpului subiectului, pornind de la vârful capului (creştet) în jos, spre faţă, gât, piept, trunchi şi organele genitale, până la vârfurile picioarelor. (Notă: Piaptănă, dar nu smulge. Smulgerea este o mişcare forţată ce poate rupe energia unei persoane. Distincţia o vei putea face cu ajutorul intenţiei şi a mişcării mâinii. Intenţia trebuie să-ţi fie aceea de a pieptăna, şi trebuie să foloseşti o mişcare lină, delicată, de măturare). Ritmul folosit în scanarea generală, de 10-15 secunde pentru fiecare pasă, este adecvat. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să-ţi continui respiraţia pranică în timpul măturării.
4. Pe parcursul pieptănarii, fii atent la eventualele perturbări energetice: senzaţii de greutate, mâini lipicioase sau goluri.
5. Dacă vrei, vizualizează razele de lumină greblând printre razele de sănătate şi îndreptându-le, în timp ce înlătură materia închisă, de culoare cenuşiu-maronie.
6. După ce ai trecut de picioare, retrage-ţi mâinile şi scutură energia impură în apa sărată. 
Reia prima măturare dintre cele cinci în jos asupra părţii frontale corpului.
7. Continuă ca şi la măturarea generală, mişcându-ţi mâinile deasupra capului, depărtându-le la o lăţime de palmă şi jumătate şi pieptănând din nou. O dată la două măturări, stropeşte-ţi mâinile cu alcool. La a cincea şi cea din urmă pasă asupra părţii frontale a corpului, grebleazâ-i razele subiectului, nu înainte să-1 pui să-şi depărteze puţin braţele;
8. Acum, piaptănă razele subiectului din spate. Scutură-ţi mâinile deasupra apei sărate după fiecare măturare şi stropeşte-le cu alcool o dată la două măturări.
9. Scanează din nou aura subiectului. Observă dacă o simţi mai echilibrată acum.
10. După ce ai terminat, retează cordonul dintre tine şi subiect.
11. Incheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Dacă ai măturat razele de sănătate ale subiectului tău imediat după ce ai efectuat asupra lui scanarea generală, ar trebui să-1 mai întrebi o dată cum se simte şi să-i împărtăşeşti impresiile tale.

Măturarea altei persoane
Pentru măturarea locală vei folosi mişcarea de înot câinesc la zonele mai mici şi la încheieturi, şi pe cea a tirbuşonului invers sensului acelor de ceasornic la chakre. Ca şi în cazul scanării generale, îţi va fi util să le practici pe un subiect având o problemă de sănătate uşoară, dar persistentă. Durerea de cap, un genunchi amorţit, congestii ale sinusurilor sau dureri de genunchi sunt potrivite pentru a exersa pe ele.
EXERCIŢIUL Măturarea locală a altei persoane -zone specifice şi încheieturi
Pentru exerciţiu, vei sta în picioare; încălzirea este aceeaşi ca la exerciţiul anterior. Apoi începe.
1. Scanează ţinta sau zona propusă din diferite unghiuri. De exemplu, dacă subiectul are o problemă cu sinusurile, scanează chiar în faţa lui, apoi din lateral, lângă pomeţi. Dacă are un genunchi inflamat, scanează din toate cele patru părţi. Observă impresiile provocate de perturbările energetice: umflături, greutate, mâini lipicioase sau goluri.
2.Restabileşte-ţi intenţia, spunându-ţi încet că vei mătura şi curăţa prana impură din acea zonă. Nu uita să-ţi ţii limba pe cerul gurii şi să-ţi continui respiraţia pranică în timpul măturării.

3. Având mâna dominantă făcută puţin căuş, în poziţia de măturare şi la 10-15 cm faţă de zona respectivă, începe măturarea cu mişcări scurte de înot câinesc, în josul şi în afara corpului persoanei şi a corpului tău o secundă pe pasă este un ritm bun.
Acoperă întreaga zonă vizată prin măturare, începând de la extremitatea stângă a zonei şi continuând spre dreapta, încearcă să suprapui oarecum mişcările în timp ce treci de la stânga spre dreapta. Dacă mături o zonă întinsă, cum ar fi stomacul, poţi face până la 10 măturări cu un număr minim de mişcări suprapuse. Dacă este o zonă mai restrânsă, cum ar fi genunchiul sau cotul, mătură de câteva ori aceeaşi zonă. In cazul zonelor restrânse, dublează sau triplează numărul de pase de măturare; mătură cu acelaşi ritm în două sau trei reprize înainte să treci mai departe.
4. In timpul măturării, fii atent la senzaţiile de greutate, mâini lipicioase sau goluri, îndreaptă-ţi atenţia asupra a ceea ce găseşti şi înlătură perturbările restabilindu-ţi intenţia şi măturând zonele respective cu mai multă voinţă.
5. Dacă vrei, foloseşte-te şi de vizualizare. Observă razele albe ce pornesc din degetele tale şi pătrund la câţiva centimetri sub piele pentru a curăţa energia impură de culoare cenuşiu-maronie.
6. După aproximativ 10 măturări, ar trebui să adaugi şi o măturare acumulativă, adică o măturare orizontală care curăţă prana impură măturată în jos.
7. Indiferent de întinderea zonei vizate şi de faptul că ai folosit
sau nu măturarea acumulativă, după 10 măturări lasă-ţi mâi nile în jos şi scutură-le spre apa sărată.
8. Mătură din nou zona făcând 10 pase, mişcând mâna de la stânga spre dreapta, foloseşte măturarea acumulativă dacă doreşti, după care scutură prana impură în apa sărată. Stropeşte mâinile cu alcool la fiecare două seturi de 10 pase.
9. Repetă secvenţa de două seturi a câte 10 pase de încă patru ori, ceea ce va totaliza un total de 100 de măturări ale zonei respective.
10. Dacă ai cumva senzaţia că ţi-ai pierdut intenţia sau sensibilitatea mâinilor, fă o pauză, plimbă-te puţin şi fă exerciţiile potrivite.
11. Scanează încă o dată zona pentru a vedea dacă perturbarea energetică a fost corectată.
12. Retează cordonul atunci când ai terminat.
13. Incheie exerciţiul scuturându-ţi mâinile şi stropindu-le din nou cu alcool. Fă câteva respiraţii pranice, apoi relaxează-te.
Intreabă-ţi subiectul cum îşi simte zona respectivă sau dacă problema de sănătate mai există, îl mai doare? Mai are senzaţii de disconfort? Dacă răspunde negativ, foloseşte acest lucru ca pe o consolidare pozitivă. Dacă aparent nu există nici o schimbare, nu-i nimic. Dacă mai doreşti să rezolvi problema respectivă, iar subiectul tău este de acord, încearcă alte 100 de măturări ale zonei.

Lasă un comentariu